Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > TIGGERNØTT / MALTESERKORS   

TIGGERNØTT
Tribulus terrestris
 
ANDRE NORSKE NAVN
Malteserkors, tribulus.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Tribulus terrestris L.
Tribulus lanuginosus L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Tribulus.
DANSK:  Malteserkors / Vejtidsel / Rumpetorn.
ENGELSK:  Puncture vine / Tribulus / Caltrop / Burra gookeroo / Abrojo / Goatshead.
TYSK:  Burzeldorn / Erd-Burzeldorn / Erdstachelnuss / Erdsternchen / Morgenstern.
FRANSK:  Croix-de-Malte / Tribule terrestre.
SPANSK:  Abrojo de tierra caliente.
KINESISK:  Ci ji li / Ji li / Bai li ji (fruktene).
 
FAMILIE
Leddbladfamilien (Zygophyllaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av tiggernøtt

BOTANISK BESKRIVELSE
Tiggernøtt er en ettårig plante med krypende stengel. Bladene er motsatte, likefinnete, og med 5-8 par elliptiske finner. Planten har 5-tallige, radiærsymmetriske blomster med gule kronblad, opptil 1 cm brede. De fem fruktbladene sitter som en stjerne og er tornete langs sidene. Fruktene inneholder mengder av frø.
 
UTBREDELSE
Vokser i Nord-Afrika, Europa fra Nord-Frankrike og østover til Øst-Asia, inklusive Kina og Japan. Arten har ellers spredt seg som et ugras i tropiske og subtropiske strøk i mange andre deler av verden.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Fruktene (Tribuli terrestris fructus) brukes i urtemedisinen. Disse samles når de er modne, tørkes og brukes i avkok. Dessuten kan unge skudd og blad kokes som en grønnsak. Ekstrakter av frukten blir enkelte ganger brukt av kroppsbyggere som et alternativ til anabole steroider.
 
INNHOLDSSTOFFER
Hovedvirkestoffene i tiggernøtt antas å være kaempferol, kaempferol 3-glukosid, kaempferol 3-rutinosid, tribulosid, harman og harmin.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Styrkemiddel, blodrensende, astringerende, blodstillende, blodtrykksenkende, betennelseshemmende, urindrivende, melkedrivende, menstruasjonsfremmende, nyrestyrkende, leverstyrkende, synsforbedrende, fødselsfremmende og nærende for knokler, sener og brusk. Regnes også for å være et afrodisiakum. I kinesisk urtemedisin sies det at den styrker Lever-energien, driver ut Lever-Vind og styrker Nyre-Yang.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Urinveisproblemer, infertilitet, mangel på yang i nyrene, impotens, for tidlig sædavgang, ufrivillig sædavgang, hyppig og kraftig vannlating, øresus, neseblod, lumbago, vanskelige fødsler, svak melkeproduksjon, utflod, og uklart syn pga. leversvekkelse. 
 
 
TIGGERNØTT

Tribulus er ei planteslekt med ca. 25 ettårige, flerårige eller buskformede vekster som er utbredt i tropiske og subtropiske områder. Arten Tribulus terrestris har avflatede, femkantete frukter som sprekker opp i fem tornete småfrukter når de er modne. Fruktene har så skarpe kanter at de kan punktere en sykkel. På engelsk kalles planten derfor "Puncture vine", på dansk "rumpetorn"!  Fruktene fester seg i pelsen og på føttene til dyr som kommer i kontakt med dem, og på den måten spres frøene.

Tiggernøtt i vestlig urtemedisin

Tiggernøtt har innen naturmedisinen vært brukt mot bl.a. impotens, og nyere forskning indikerer at den kan bidra til å forlenge mannens ereksjon og øke sædmengden. Urten har derfor fått ry for å være et afrodisiakum og enkelte kroppsbyggere bruker planten som et naturlig alternativ til anabole steroider. I følge en undersøkelse fra 1981 utført på Chemical Pharmaceutical Institute i Sofia i Bulgaria, kan urten i løpet av få dager bidra til å øke testosteronverdiene med opptil 30 %. Dessuten viste undersøkelsen at sædkvaliteten ble vesentlig bedret, immunforsvaret styrket, selvtilliten økte, humøret ble bedre og kolesterolverdiene redusert. Det ble påstått at urten kunne brukes av begge kjønn, noe som motsies av eldre urtelitteratur, som primært anbefaler tiggernøtt for menn.

I vestlig urtemedisin er tiggernøtt blitt brukt innvortes ved følgende plager: impotens, for tidlig sædavgang, ufrivillig sædavgang, hyppig vannlating, nyreproblemer, tåkesyn på grunn av svak leverenergi, lumbago og neseblødning. Urten kan også bidra til å styrke veene under langvarige og vanskelige fødsler.

Bruk i kinesisk urtemedisin

I kinesisk urtemedisin regnes urten som skarp, bitter og varm. Den påvirker primært meridianene Lever og Lunge, og brukes for å rense blodet. Det gjøres ved å styrke leveren, det organet som er ansvarlig for å filtrer blodet. Urten anvendes ved hyperaktiv 'Lever-Yang' som forårsaker svimmelhet og hodepine. Dessuten ved 'Vind-Hete' med symptomer som røde, smertefulle og oppsvulmede øyne med stor tåreflom, og ved stagnasjon av 'Lever-qi', noe som kan gi symptomer som smerter i brystet og svak melkeproduksjon hos ammende kvinner. Urten bør ikke brukes av gravide eller de som har underskudd på yin og blod. Normal dosering i kinesisk urtemedisin er 3-9 g av frukten daglig, brukt som avkok.

Dyrking av tiggernøtt

Urten dyrkes som en ettårig plante. Den kan sås i veksthus om våren og plantes ut etter at faren for nattefrost er over. Arten trives best på fuktig sandjord i full sol, og den regnes som en god fôrplante for bier. Dyrking av tiggernøtt må skje med stor forsiktighet, da arten i områder med egnet klima kan bli et svært plagsomt ugras. Da urten begynte å spre seg ukontrollert i California i 1960-årene, ble en snutebille som kunne beite på planten innført fra India.

Tiggernøtt som mat

Bladene, unge skudd og fruktene av planten kan kokes og spises. De uåpnede frøkapslene kan males til et mel og anvendes i brød, men dette er bare blitt brukt ved hungersnød. Planten betraktes som en viktig urt både i ayurvedisk og tradisjonell kinesisk medisin.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Tiggernøtt skal ikke anvendes ved prostatabesvær, og urten må brukes med forsiktighet under graviditet. Bivirkninger som angst, uro, rastløshet og søvnvansker kan forekomme ved overdosering. Fotosensibilitet kan forekomme pga. phylloerythrin, et klorofyllderivat. Ved bruk av tiggernøtt kan det muligens forekomme interaksjon med hormonbehandling.

 

Frukter av tiggernøtt.   Flere bilder av tiggernøtt
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC Press 2002.
Molony, David: The American Association of Oriental Medicine's Complete Guide to Chinese Herbal Medicine.  New York, Berkley Books 1998.
Reid, Daniel P.: Kinesisk lægekunst.  Lademann A/S 1989.
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and Herbal Resource.  Twin Lakes, Lotus Press 1998.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 23.10.2022
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn