|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Havsalat er en
ettårig grønnalge med salatlignende blad som blir 10-60 cm høye. De
uregelmessige bladene sitter festet til underlaget med en liten
hefteskive. Fargen på havsalat varierer fra mørkegrønn til
lysegrønn, og når algen er fruktbar (fra april til september) kan
man se en avfarget sone langs bladkanten. Havsalat er særbo med egne
hann- og hunnplanter. Man kan finne havsalat hele året, men algen er
best utviklet om våren og sommeren. |
|
|
UTBREDELSE |
Havsalat er den
dominerende arten i grønnalgeslekta Ulva i Skandinavia og
finnes langs hele Norskekysten fra Oslofjorden til Finmark. I
Sverige finner man havsalat langs vestkysten og i de sørlige delene
av Østersjøen. Algen vokser på fjell, skjell og andre alger, fra
strandsonen og ned til ca. 20 m dyp, og finnes både på utsatte og
beskyttede lokaliteter. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele algen kan anvendes.
Unge planter som samles om våren smaker best, og de passer i
salater, gryteretter, omeletter mm. Havsalat kan også fryses. Hvis
bladene tørkes for å brukes som krydder, vil de ofte miste fargen. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Havsalat inneholder
mye proteiner, mineraler og vitaminer, og er framfor alt rik på jern
og jod. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Søvndyssende, sårhelende,
avkjølende, oppfriskende og kan lindre hodepine. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Søvnløshet, sår og
hodepine. |
|
|
|
HAVSALAT |
Denne grønnalgen er
spiselig og blir tilberedt på mange forskjellige måter rundt om i
verden. Havsalat er en av de mer velsmakende av algene og har i
kystsamfunn vært spist i århundrer. Man kan bruke den frisk i
salater, eller koke den sammen med andre grønnsaker til supper og
gryter. Den er også god å spise stekt. I Caithness på Skottlands
nordspiss ble havsalat brukt til å lage en gelé som sjøfolk spiste
sammen med havrekaker. I kystområder av England blir denne algen (som
gjerne kalles laver bread) fremdeles spist.
Medisinsk anvendelse av
havsalat
Havsalat sies å virke
svakt avførende. Fra Skottland kjenner vi til at algen har vært brukt
til å lindre hodepine og fremme søvnen. Den friske algen kan legges på
pannen og tinningene som et oppfriskende og avkjølende plaster. Havsalat
er imidlertid viktigere som mat enn som medisinplante.
Annen bruk av havsalat
Havsalat vokser frodig
der vannet er næringsrikt, og rike forekomster av algen kan være tegn på
overgjødsling eller forurensning. I Danmark brukes havsalat som en
vannrenser som suger opp næringen i avløpsvann. Algen høstes seinere og
gjæres til metangass, mens restene etter gjæringen brukes som
jordforbedringsmiddel og gjødsel.
|
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ingen advarsler eller opplysninger om
mulige bivirkninger ved inntak av havsalat er funnet i tilgjengelig
litteratur. Siden algen er brukt som mat, er det lite trolig at det
vil by på noen form for problemer å bruke havsalat både innvortes og
utvortes. Siden alger lett tar opp forurensninger fra havet, må man
bare høste havsalat og andre alger der vannet er rent. |
|
|
KILDER |
Darwin, Tess: The Scots Herbal. The Plant Lore of Scotland.
Edinbirgh, Birlinn Ltd 2008. |
Hatfield, Gabrielle:
Hatfield's Herbal. London, Allen Lane 2007. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Rueness, Jan:
Norsk algeflora. Oslo, Bergen, Tromsø. Universitetsforlaget 1977. |
Åsen, Per Arvid:
Illustrert algeflora. Oslo, J. W. Cappelens Forlag a.s 1980. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 19.03.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|