Innledning
Rosmarin
er en plante som hører hjemme rundt Middelhavet, særlig på steinete strender
ved havet. Urten brukes som krydder i matlagingen, som medisin og som duft og
virkestoff i kosmetikk og hudpleieprodukter. Romerne kalte planten ros
marinus, som oversatt til norsk betyr ”havets dugg”, og viser til det
dugglignende utseendet på de lyseblå blomstene når planten ses på litt
avstand. I romertiden ble rosmarin sett på som et universallegemiddel, noe også
legene i middelalderens Europa gjorde. Rosmarin inngikk i de eldste parfymer vi
kjenner, og den aromatiske rosmarinoljen vet vi ble fremstilt allerede på
1300-tallet.
Rosmarin
er i mange deler av verden symbolet på vennskap, lojalitet og erindring. Urten
blir tradisjonelt båret av sørgende ved begravelser og av bruden under
bryllupet. Studenter i Hellas bar en krans av rosmarin på hodet når de skulle
opp til eksamen for å styrke hukommelsen og konsentrasjonen. I Spania og Italia
ble den benyttet som et vern mot onde ånder.
Rosmarin
som krydder
Som
krydder i matlagingen virker rosmarin i små mengder appetittstimulerende,
galledrivende og krampeløsende på mage og tarm. Urten passer særlig godt til
fete matretter, og kan anvendes i mange forskjellige krydderblandinger. Rosmarin
brukes frisk eller tørket for å smaksette kjøtt, spesielt sau og geit, pølser,
kjøttfarser, supper og stuinger. Den er en vidunderlig krydderurt på råstekte
poteter og sammen med kylling. Malt eller pulverisert kan urten i svært små
mengder tilsettes kjeks og syltetøy. Friske skudd kan anvendes i eddik, vin
eller olivenolje for å gi rosmarinsmak til sauser og marinader.
Rosmarinblomster kan gjerne brukes som pynt og smakstoff i salater.
Urtete
og vin med rosmarin
Brukt
som te har urten i tillegg til sin fordøyelsesfremmende virkning også en
urindrivende og krampeløsende effekt, den styrker hjertet og kapillærårenes
vegger og høyner et lavt blodtrykk. Rosmarinte kan også brukes til å bade
betente og vanskelig helende sår, men te til utvortes bruk må gjerne være noe
sterkere enn den som skal drikkes. Man kan lage rosmarinvin ved å la 70 g frisk
rosmarin trekke på en hel flaske hvitvin i en uke før urten siles fra. Et
drammeglass med rosmarinvin virker opplivende og styrkende på hjertet, og
styrker selvtilliten.
|
 |
Eterisk
olje av rosmarin
En
eterisk olje av rosmarin utvinnes ved dampdestillasjon av blomstertoppene og
bladene. Selv om rosmarin nå dyrkes over hele verden, blir det meste av oljen
produsert i Marokko, Frankrike og Spania. Oljen har en sterk, litt kamferaktig,
varm, ren og forfriskende duft, og er kjent for sin sterkt antiseptiske og
stimulerende effekt. Den har også en svakt bedøvende og regulerende virkning på
både kropp og psyke. Eterisk olje av rosmarin kan variere svært mye med tanke
på mengde av de ulike innholdsstoffene, noe som både avhenger av genetiske
variasjoner innen arten og av vokseforholdene. Olje med et høyt kamferinnhold
er god for medisinsk bruk, men mindre smakfull i matlagingen.
Rosmarinoljens
virkning på psyken
Psykisk
har rosmarinoljen både en oppkvikkende og antidepressiv virkning. Den fremmer
en god hukommelse, øker selvtilliten og er fin ved overdreven tankevirksomhet,
eller hvis man tviler på sine handlinger. Rosmarin forsterker den åndelige kjærligheten,
og hjelper oss til å huske vår sanne vei. Urten gir god beskyttelse, og man
kan gjerne bruke den om morgenen for å beskytte seg mot dagens påkjenninger.
Det er best å bruke den eteriske oljen i en morgenolje da den er så
stimulerende at den kan gjøre deg søvnløs hvis du bruker den senere på
dagen. Rosmarin kan også brukes som røkelse for å beskytte huset, noe som er
blitt gjort til alle tider som beskyttelse mot onde ånder. Rosmarin virker
klarende og stimulerende på desorienterte og forvirrede følelser. Hvis man føler
seg rådvill eller apatisk, er rosmarin et bra valg. Den er også fin hvis man føler
seg utilstrekkelig eller overveldet av ansvar. Rosmarin kan være et
gjenopplivingsmiddel ved sjokk og besvimelser.
Rosmarinoljens
virkning på ulike plager og sykdommer
Rosmarinoljen
er gunstig for dem som lider av kroniske lungelidelser. Med sin antiseptiske og
styrkende virkning kan den brukes for å behandle forkjølelse, influensa og
hoste. Den er en av de viktigste giftrensende oljene, og kan gjerne kombineres
med lavendel og einer som en massasjeolje for å rense lymfesystemet. Det kan
bidra til å reduserer væskeansamlinger i kroppen, lindre cellulitt og åreknuter,
og kan også bidra til å rense blodkarene ved åreforkalkning.
Rosmarin
virker svakt smertestillende uten å virke sløvende. Urten kan derfor brukes
ved forstuvinger, forstrekninger, revmatiske lidelser og leddgikt, og inngår
ofte i linimenter mot gikt. Rosmarinolje virker menstruasjonsøkende, men bidrar
også til å lindre menstruasjonssmerter og normalisere menstruasjonssyklusen.
Fortynn den i en baseolje, og masser den inn på magen, eller ha noen dråper i
et varmt bad.
Med
sin antiseptiske, krampeløsende og luftdrivende virkning kan rosmarinoljen også
være bra ved fordøyelsesplager som forstoppelse, kolikk, mye tarmgass, mage-
og tarmkatarrer og generelle magesmerter. Den lindrer diaré og
tykktarmsbetennelse, særlig hos svake, nervøse mennesker. Oljen stimulerer
leveren og galleblæren.
Rosmarin
for bedre hukommelse og konsentrasjon
 |
Eterisk
olje av rosmarin øker blodsirkulasjonen til hjernen og nervesystemet og kan
bidra til å bedre hukommelsen, konsentrasjonen og den mentale våkenheten.
Derfor er den en meget fin olje å bruke i en brenner i et rom hvor folk prøver
å konsentrere seg. Den kan også brukes mot generell svekkelse, sløvhet,
svimmelhet og lammelse. Den er et viktig middel i behandlingen av hodepine og er
nyttig for mange mennesker som lider av migrene. Urteleger bruker fremdeles
rosmarin til å behandle svimmelhet som skyldes forstyrrelser i de indre øret.
Rosmarin
inneholder omkring et dusin forskjellige antioksidanter som er i stand til å
uskadeliggjøre frie radikaler. Antioksidantene senker aldringsprosessen i
cellene og gjør at rosmarin nærmest fungerer som et konserveringsmiddel for
cellene. Rosmarin inneholder dessuten minst seks forskjellige kjemiske stoffer
som forhindrer nedbrytning av acetylcholin og som kan passere
blodhjernebarrieren. Rosmarin (og salvie, som virker på samme måten) er
perfekt i kombinasjon med tempeltre når man ønsker å bruke urtemedisin mot
Alzheimers og andre demenssykdommer, og ved manglende blodtilførsel til
hjernen. Urten inneholder også stoffer som kan være nyttige mot grå stær.
|
Rosmarin
for hud og hår
Brukt
i hudpleiemidler virker rosmarinolje rensende og stimulerende. Ved uren hud,
eller moden hud som samtidig er trett og blek, kan en liten mengde rosmarin være
til hjelp. Oljen benyttes også som tilsetning til muskelbalsam og massasjeoljer
hvor den har en fin virkning på stive og ømme muskler.
Rosmarin
har tradisjonelt vært viktig for behandling av hår- og hodebunnsproblemer, og
har ry for å gjøre grått hår mørkere. Urten motvirker flassdannelse og hårtap,
og er et parasittmiddel som kan fjerne lus og skabb. Rosmarin brukes derfor mye
i hårprodukter som sjampoer og skyllevann. Rosmarin var en av de opprinnelige
ingrediensene i eau de cologne. Bad med rosmarin virker oppkvikkende og bør
derfor ikke tas om kvelden.
Rosmarin
i kinesisk og indisk medisin
I
Kina har rosmarin vært i tradisjonell bruk i århundrer for de samme plagene
som urten blir brukt mot i vestlig medisin, men særlig til behandling av
hodepine. Urten anvendes ellers mot nervøs, syk mage, for å rense magen for
slim, og for å gjenopprette appetitten og normal fordøyelse. Kinesiske
urteleger anbefaler å lage en urtete av rosmarin og ingefær og drikke 3-4
kopper av denne teen daglig. I India brukes rosmarin som en viktig ingrediens i
medisiner mot migrene og dårlig fordøyelse med mye tarmgass knyttet til
psykiske spenninger.
Sikkerhet
ved bruk av rosmarin
Bortsett
fra i kulinariske mengder og i sterke fortynninger bør ikke rosmarinolje brukes
under svangerskap eller hvis man har høyt blodtrykk. Ettersom rosmarin øker
blodsirkulasjonen, bør kvinner med allerede rikelig menstruasjon bruke urten
med forsiktighet. Når den er fortynnet regnes ikke oljen for å være giftig,
og er heller ikke irriterende eller sensibiliserende.
Noen
enkle dyrkingsråd
Ved
dyrking rosmarin kreves en veldrenert jord og en vokseplass i full sol. Urten
tolererer både sur og litt basisk jord (pH 5-8). Fjern døde greiner om våren
og beskjær planten etter blomstring for å få en tett og buskformet vekst.
Rosmarin liker ikke fuktige og kalde vintrer og overlever sjelden lange perioder
med frost. Plantene vil ofte råtne i rota, men toppene kan holde seg grønne en
stund utover våren før planten dør. Man kan prøve å ta stiklinger av disse
friske toppene før planten dør helt. Rosmarin formeres ellers med frø eller
halvharde stiklinger om sommeren.

|