Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KINESERNELLIK   

KINESERNELLIK
Dianthus chinensis
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kinanellik.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Dianthus chinensis L.
Dianthus heddewigii
Dianthus laciniatus
Caryophyllus sinensis
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Sommarnejlika.
DANSK:  Kinesernellike.
ISLANDSK:  Kínadrottning.
FINSK:  Kesäneilikka / Kiinanneilikka.
ENGELSK:  Chinese pink / China pink / Rainbow pink / Annual pink / Indian pink / Japanese pink / Velvet and Lace dianthus.
TYSK:  Chinesische Nelke / Kaiser-Nelke.
FRANSK:  Oeillet de chine.
KINESISK:  Qu mai.
 
FAMILIE
Nellikfamilien  (Caryophyllaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av kinesernellik og silkenellik

BOTANISK BESKRIVELSE
Kinesernellik er en buskformet, saktevoksende ettårig eller toårig plante med lysegrønne, spisse blad som blir omkring 8 cm lange. Røde, rosa eller hvite blomster som er omkring 2,5 cm i diameter, ofte med vakre fargesjatteringer. Plantene blir normalt 30-45 cm høye og 15-25 cm brede, og regnes som bra hardføre også under norske forhold. Som medisinplante dyrkes den helst som ettårig.
 
UTBREDELSE
Viltvoksende i Kina, hvor urten også dyrkes. Kinesernellik har vært dyrket som prydplante i Norge siden 1760-tallet. Den brukes mest som ettårig sommerblomst og forekommer i mange fargenyanser og sorter.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Dianthi herba: Den overjordiske delen av kinesernellik. Urten høstes ved begynnende blomstring. Kinesernellik brukes i kinesisk urtemedisin. Droge av god kvalitet er blågrønn av farge og har ikke rester av støv eller røtter.
 
INNHOLDSSTOFFER
Urten inneholder bl.a. eugenol, fenyletylalkohol, bensylbenzoat, bensylsalicylat, metylsalisylat og saponiner.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Kinesernellik er en bitter, styrkende og urindrivende urt som stimulerer fordøyelsessystemet, urinveissystemet og tarmene. Den virker menstruasjonsfremmende, betennelseshemmende, svettedrivende, febersenkende, blodstillende ved sår, bakteriehemmende, antiparasittisk (dreper innvollsorm), øyehelbredende, blodtrykksenkende og stimulerende på tarmperistaltikken.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Akutte urinveisinfeksjoner, blærekatarr, steiner i urinveiene, forstoppelse, uteblitt menstruasjon, hudbetennelser, opphovninger, ødemer, brannbyller med opphovning, byller med giftig puss, eksem, øyebetennelser og gonoré.
 
 
KINESERNELLIK

Planteslekta Dianthus inneholder omkring 300 arter av ettårige, toårige og flerårige planter, i tillegg til noen halvbusker. Slekta har sin utbredelse fra Eurasia til Sør-Afrika. Nelliker har i lange tider vært dyrket som hageplanter på grunn av sine vakre, duftende blomster. Både av hagenellik (Dianthus caryophyllus) og kinesernellik finnes det en rekke kultivarer som er utmerkede prydplanter for solrike vokseplasser.

To Dianthus-arter, kinesernellik (Dianthus chinensis) og silkenellik (Dianthus superbus) brukes om hverandre i kinesisk urtemedisin, og begge går under navnet Qu Mai. Dianthus chinensis er den av de to som brukes mest. Artene er svært nærstående og skilles fra hverandre hovedsakelig på formen og lengden på blomstens beger. Blomstene til silkenellik dufter, noe blomstene til kinesernellik ikke gjør. I de nordøstlige delene av Kina brukes også artene Dianthus amurensis, Dianthus versicolor og Dianthus subulifolius som erstatning for Dianthus chinensis. Andre steder i Kina er Dianthus orientalis og Dianthus amtifolia blitt brukt som erstatningsurt for Dianthus chinensis. Kinesernellik ble først omtalt i kinesiske medisinske tekster under Han dynastiet (23 – 206 e.Kr.) og er fremdeles en viktig urt i kinesisk medisin.

Bruk i kinesisk urtemedisin

Kinesernellik har altså vært brukt i omkring 2000 år i kinesisk urtemedisin. Hele planten er en bitter, styrkende urt som stimulerer fordøyelsessystemet, urinveissystemet og tarmperistaltikken. Uttrykt i vestlige termer er urten betraktet som urindrivende, febersenkende, antikoagulerende og antibakteriell. Den er også ormedrepende, betennelseshemmende, svettedrivende, menstruasjonsfremmende og blodstillende.

Qu Mai er etter kinesisk klassifisering en bitter og kald urt som virker på Hjerte-, Tynntarm- og Blære-meridianene. Den fjerner "fuktighet" og "hete", og fremmer urineringen. Urten brukes ved akutte urinveisinfeksjoner knyttet til "fuktig hete", ved smertefull og vanskelig urinering, ved steiner i urinveiene og når det er blod i urinen. Den blir også brukt ved forstoppelse knyttet til "fuktig hete", og ved mangelfull menstruasjon som skyldes Blod-stagnasjon. For å fremkalle menstruasjon kombineres urten med rødrotsalvie (Salvia miltiorrhiza). Urten er i tillegg angitt å være brukt innvortes ved gonoré. Utvortes anvendes kinesernellik ved hudbetennelser, opphovninger, ødemer, brannbyller, byller med giftig puss, eksem og øyebetennelser.

Dyrking

Kinesernellik trives best i varmt og fuktig klima, i en næringsrik, veldrenert, nøytral eller svakt basisk jord på en solrik vokseplass, men kan også overleve på andre jordtyper. Det er en svært vakker plante som vanligvis oppfører seg som toårig, men som kan være flerårig. Det finnes mange kultivarer som dyrkes som hageplanter. Siden plantene blomstrer rikest første året, for så å bli dårligere det andre året, dyrkes de vanligvis som ettårige planter. I naturen er dette en svært variabel art, som har blitt delt opp i opptil åtte ulike varianter.

Urten formeres med frø som sås sent i mars eller begynnelsen av april. I Sør-Kina sås frøene i september eller oktober. De små frøene blandes med sand før de sås og dekkes lite. Planten kan også formeres med deling i mars eller tidlig i april. Urten høstes om sommeren når blomsterknoppene svulmer opp, men før de åpner seg. På dyrkningsfelt kan man få to til tre avlinger i året. Plantene tørkes i solen, enten hele eller opphakket, og brukes seinere til avkok, piller, pulver og til omslag.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Urten er i kinesisk urtemedisin kontraindikert ved svakhet i Nyre og Milt, og under graviditet.

 

Silkenellik (Dianthus superbus)   Flere bilder av kinesernellik og silkenellik
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC Press 2002.
Foster, Steven & Yue Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.  Rochester, Healing Arts Press 1992.
Molony, David: The American Association of Oriental Medicine's Complete Guide to Chinese Herbal Medicine.  New York, Berkley Books 1998.
Tierra, Lesley: Healing with Chinese Herbs.  Freedom, The Crossing Press 1997.
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.  New York, Pocket Books 1998.
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and Herbal Resource.  Twin Lakes, Lotus Press 1998.
Wu, Jing-Nuan: An Illustrated Chinese Materia Medica. New York, Oxford University Press 2005.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 30.09.2019
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn