|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Fennikel er en flerårig plante (dyrkes som
ettårig i Norge) som kan bli opptil 2 m høy. Rotstokken er kraftig, og røttene stikker dypt ned i
jorda. Stengelen er hul, blågrønn eller av og til rødlig. Bladene er tre-
til firedobbelt finnete og består av trådfine, lange avsnitt.
Bladslirene er kjøttfulle og kraftige (særlig de nedre). De små,
gule blomstene sitter i store, svakt hvelvete dobbeltskjermer
uten svøpblad. Delfruktene (frøene) er ovale, inntil 1 cm lange og 0,25 cm
brede, har grønn til brun farge og fire langsgående rygger. Planten
har en kraftig aromatisk duft og noe bitter smak.
Det finnes mange kulturformer av fennikel.
Søtfennikel eller florentinsk fennikel (Foeniculum vulgare var.
dulce, syn. Foeniculum vulgare var. azoricum) danner en løkformet knoll
ved basis og dyrkes som grønnsak, mens bladverket og frøene kan brukes som krydder.
Hos vanlig fennikel (Foeniculum vulgare var. vulgare)
er disse bladslirene ikke så tydelig oppsvulmet, og plantene blir
vanligvis også høyere (inntil 2 m) enn plantene av søtfennikel. Bronsefennikel (Foeniculum vulgare
’Purpureum’ eller Foeniculum vulgare 'Smokey') er
kulturformer av vanlig fennikel med et mykt,
bronsefarget bladverk. Andre fennikelvarianter er siciliansk
fennikel
(Foeniculum vulgare var.
piperitum) og indisk fennikel (Foeniculum vulgare var.
panmorium). |
|
|
UTBREDELSE |
Fennikel er opprinnelig hjemmehørende i Midt-Østen,
Nord-Afrika og det sørlige Europa (mest i Middelhavsområdet), men er
i århundrer blitt dyrket over store deler av verden og har
naturalisert seg mange steder. Vanlig fennikel dyrkes i Europa og
Asia, men også noe i Afrika og Sør-Amerika. De største produsentene
av vanlig fennikel er Kina, Egypt, Bulgaria, Ungarn og Romania. Søt
fennikel finnes bare dyrket, og dyrkingen foregår framfor alt i
Frankrike, Italia og Hellas.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Som medisin brukes frøene (Foeniculi fructus) og en eterisk olje (Foeniculi
aeteroleum) som
utvinnes fra frøene. De grønne (eventuelt bronsefargede) bladene
brukes som krydder og til garnityr, mens de fortykkede bladslirene
ved basis hos søtfennikel anvendes som grønnsak. Bladene egner seg
ikke for tørking, men de kan fryses ned. Blomstene er også
spiselige. De nappes av skjermstilkene slik at bare de små
enkeltblomstene blir igjen.
Den eteriske oljen av fennikel er fargeløs eller blekgul og
har en søt, krydret duft som minner om anis. Oljen utvinnes ved
dampdestillering av knuste fennikelfrø. Det finnes to varianter av
vanlig fennikel, bitter fennikel (Foeniculum vulgare var.
vulgare) og søt fennikel (Foeniculum
vulgare var. dulce). Variantene skilles ved at
mengdeforholdet mellom innholdsstoffene i den eteriske oljen som
utvinnes fra frøene er noe
forskjellig. Det finnes omkring 80 % anetol i søt fennikel og rundt
60 % anetol i bitter fennikel. Av det bitre stoffet fenchon finnes
det mer i bitter fennikel enn i søt fennikel. Knuste frø gir ved
destillering 2-6 % eterisk olje. I frøene av søt fennikel øker
mengden eterisk olje med ca. 40 % når frøene lagres fra høst til
vår.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Fennikel inneholder eterisk olje, fete oljer (petroselensyre,
stigmasterolsyre, oleinsyre og linolensyre), protein, flavonoider
(bl.a. rutin), kumariner (bl.a. bergapten), steroler, kolin,
organiske syrer, vitaminer og mineraler (bl.a. fosfor, kalsium og
kalium). Hovedkomponentene i den eteriske oljen er 60-80 % anetol
(med søt smak), 10-30 % fenchon (med bitter smak) og inntil 5 %
estragol. Videre finner man i oljen bl.a. metylchavikol, alfa-pinen,
kamfen, dipenten, alfa-fellandren, limonen, anisaldehyd, anissyre,
cisanetol og p-cymen. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Skarp og
søt / Varm og fuktig. |
Fennikelfrø, og den eteriske oljen som utvinnes fra
frøene, er angitt å ha følgende egenskaper: Aromatisk,
appetittstimulerende, magestyrkende, fordøyelsesfremmende,
tarmgassreduserende (luftfordelende), krampeløsende, slimløsende,
hostedempende, allment stimulerende, melkedrivende, svettedrivende,
urindrivende, avførende, hudirriterende, antiseptisk,
antimikrobiell, sopphemmende, betennelseshemmende, smertestillende,
feberdempende, insektavskrekkende og menstruasjonsfremmende. Fennikel
kan fungere som et planteøstrogen, og på grunn av den gode anislignende smaken
kan fennikel anvendes som smaksstoff i urteblandinger og medisiner.
Den eteriske oljen av fennikel er, i tillegg til
mange av de ovenfor nevnte egenskapene, mer spesifikt
angitt å virke balanserende, revitaliserende, generelt
styrkende, avgiftende, blodrensende og
kretsløpsstimulerende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Fennikelfrø brukes primært i form av
varmtvannsuttrekk (urtete) ved bronkitt, hoste, halsbetennelse, munnbetennelser, astma,
åndenød og andre sykdommer i åndedrettsorganene, appetittmangel, dårlig
fordøyelse, magesmerter, mye tarmgass, oppblåst mage, halsbrann,
kvalme, oppkast, betennelser i
tarmene, tarmkramper, kolikk, forstoppelse, diaré, leversykdommer, overvekt, brokksmerter,
hikke, slimhinnebetennelser, uteblitt eller uregelmessig
menstruasjon,
smertefull menstruasjon, premenstruelle spenninger (PMS), plager i
overgangsalderen, dårlig brystmelkproduksjon, ammeproblemer, lav libido,
urinveisinfeksjoner, nyrestein, smerter ved tannfrembrudd, konjuktivitt (bindehinnebetennelse), såre og betente øyne.
Den eteriske oljen av fennikel er, i tillegg til
mange av de ovenfor nevnte plagene, også angitt å kunne brukes ved podagra,
forgiftning, alkoholisme, hovne ledd, væskeansamlinger og cellulitt
(bindevevsbetennelse). |
|
|
|
|
FENNIKEL |
Fennikel er en gammel kulturplante som i århundrer har vært anvendt som mat, krydder
og medisin. Den har vært dyrket og brukt i Kina, Persia, India og i
landene rundt Middelhavet helt siden oldtiden. Fra Hellas og Roma ble
fennikel spredt over hele Europa, og i våre dager dyrkes den i
tempererte områder over hele verden. Fennikel er også vanlig å se i
urtehager i Norge, men vi har
relativt lite folkelig eller historisk tradisjon knyttet til medisinsk bruk av fennikel
her i landet.
Fennikel ved
fordøyelsesproblemer
Selv om fennikelfrø for mange er mest kjent som et smakfullt krydder,
har de i matlagingen også en funksjon ved å dempe tarmgassproduksjonen
etter inntak av mat som ofte fører til gassdannelse. Fennikel er, på
samme måte som karve (Carum
carvi), virksom mot oppblåst mage etter at man har spist
f.eks. kål.
Urten virker avslappende på den glatte muskulaturen i fordøyelseskanalen
og dreper noen typer bakterier. Det gjør at den kan løse opp kramper i
innvollene og virke lindrende ved generelt dårlig fordøyelse, halsbrann,
forstoppelse, luftplager, kolikk og hikke. En teskje avkjølt urtete av
fennikel kan fint gis til spedbarn med tremånederskolikk.
En fin urt for luftveiene
Fennikel har en mildt krampeløsende (spasmolytisk) virkning på glatt
muskulatur også i luftrørene. Den eteriske oljen i frøene er
betennelseshemmende, løser opp slim i luftrørenes fineste forgreininger
og gjør flimmerhårene bedre i stand til å frakte slimet opp fra
luftrørene. Derfor er fennikel et utmerket middel mot snue, hoste,
forkjølelser, luftrørskatarrer og lettere former for astma. Ved astma
kan man bruke fennikelte samtidig med medisin som er foreskrevet av
lege. En sterk urtete av frøene kan også brukes som et antiseptisk
munnvann og som gurglevann ved sår hals. I tillegg til sin gode medisinske virkning ved luftveisplager, har
fennikel (og anis) en god lakrissmak som gjør at de brukes til å sette
god smak på hostesaft.
Fennikel stimulerer melkeproduksjonen
Allerede oldtidens urteleger
Hippokrates og
Dioskorides anbefalte
fennikel for å fremme melkeproduksjonen hos ammende mødre, en virkning
som sannsynligvis skyldes at urten har en mild østrogeneffekt. Noe av
den eteriske oljen i urten overføres sannsynligvis til spedbarnet gjennom morsmelken,
og kan bidra til å dempe kolikk og bedre barnets fordøyelse.
Østrogenvirkningen er nok også årsaken til at fennikel kan bidra til å
regulere menstruasjonen og lindre menstruasjonssmerter, PMS og plager i
overgangsalderen.
Fennikel kan også brukes til å øke sexlysten hos både kvinner og menn.
På samme måte som anis (Pimpinella anisum), inneholder fennikel estragol, et østrogenlignende stoff som kan bidra til å øke sexlysten
hos kvinner. På 1930-tallet ble fennikel vurdert som kilde for syntetisk
østrogen. Hos menn samvirker fennikel med testosteron og lindrer blære-
og prostataproblemer, og gjør sex mer gledesfylt. Fennikel modererer
også orgasmen, noe som gjør at menn kan nyte sex lenger.
Virkning på urinveiene
Fennikelens urindrivende egenskaper hindrer væskeopphopning i kroppen.
Sammen med den antiseptiske virkningen av den eteriske oljen, gjør dette
at fennikel kan brukes til behandling av urinveisinfeksjoner. Ved
nyregrus skal det også være nyttig å innta fennikelfrø.
Fennikel som middel for øynene
Fennikel er et
eldgammelt middel for å styrke synet, og er blitt brukt i form av øyevann ved
såre, trette, hovne og betente øyne. Slikt øyevann kalles Aqua
Foeniculi, og lages som et avkok av fennikelfrø i en 0,9 %
koksaltoppløsning. Sammen med fennikel kan man i et slikt øyebad også
bruke uttrekk av øyentrøst (Euphrasia officinalis). Når uttrekket
er avkjølt til kroppstemperatur og filtrert gjennom et kaffefilter for å
få fjernet alle partikler, kan det brukes både til øyebad og til
øyekompress for å lindre hornhinnebetennelse, betennelser i øyelokkene (blepharitis),
tette tårekanaler eller rennende øyne, og skal særlig være effektivt
hvis infeksjonen er knyttet til allergi.
Fennikel i kinesisk
urtemedisin
Fennikel brukes også i kinesisk urtemedisin. Urten har ry for å være et
av de beste urteremediene ved fysisk svekkelse og manglende vitalitet
som skyldes for svak eller kald mage-energi. Fennikel øker kroppens
tilskudd av tilgjengelig energi ved å bedre fordøyelsessystemets kraft
til å fordøye, ta opp og omsette viktige næringsstoffer fra maten. Urten
brukes derfor i tradisjonell kinesisk medisin (TCM) ved dårlig
fordøyelse, manglende appetitt, tarmkramper, tarmgass, kolikk, brokk,
smerter i buken, kvalme og oppkast, alt dette er plager som kineserne vil knytte til
"kulde" i magesekken. Vanlig dosering av urten i Kina er avkok av 3-5
gram fennikelfrø daglig, som inntas i tre doser på tom mage. Overdreven
bruk av fennikel sier kineserne kan være skadelig for øynene. Ellers brukes
både stenglene og bladene av fennikel som mat i Kina.
Anvendelse og dosering
Som legemiddel er det mest vanlig å bruke fennikelfrø i form av urtete. Man
koker opp en tekopp med vann sammen med 1-2 teskjeer fennikelfrø (helst
knuste), og lar
det stå og trekke i 10-15 minutter før frøene siles fra og teen
drikkes. En slik mengde fennikelte kan drikkes tre ganger daglig i
inntil to uker. De fleste
synes fennikelte smaker så godt at man ikke behøver å søte den med
honning. Fennikel virker best om man drikker teen før man spiser, da
motvirker den oppblåsthet. Har man tilgang på fennikeltinktur, er
anbefalt dose 2-4 ml tinktur i vann, tre ganger daglig.
Eterisk olje av
fennikel og bruk av denne i aromaterapien
Det er den eteriske oljen fra varianten
søtfennikel (Foeniculum vulgare var. dulce) som brukes
mest i parfymeri og aromaterapi, mens oljen av bitter fennikel (Foeniculum
vulgare var. vulgare) er den som har vært mest brukt
medisinsk, bl.a. mot fordøyelsesbesvær. Fennikelolje er fargeløs eller blekgul og
har en søt, krydret duft som minner om anis. Oljen utvinnes ved dampdestillering av knuste fennikelfrø.
Den eteriske oljen av bitter fennikel har mange av de samme medisinske
egenskapene som oljen fra søtfennikel, men er sterkere og mer
allergifremkallende. Derfor brukes primært olje fra søtfennikel i
aromaterapien.
Fennikelolje kan gjerne brukes sammen med
andre eteriske oljer i massasjeblandinger og til inhalasjon, men må ikke
anvendes i sterkere konsentrasjoner enn 1,5 %, da oljen i høyere konsentrasjoner
kan være giftig. Fennikel går spesielt godt sammen med eterisk olje av geranium,
lavendel, merian og rose. Man masserer med fennikelolje for å "drive ut" alle
typer væsker fra kroppen. Det kan dreie seg om melk (brukes for å øke
melkeproduksjonen og lindre ømme bryst hos ammende), slim (ved hoste og
astma), avføring (ved oppblåsthet, mye tarmgass og kvalme), blod (ved
PMS, sparsom menstruasjon og klimakteriebesvær) og urin (ved
blærekatarr, nyrestein, revmatiske plager og gikt). Olje brukes sjelden
til helkroppsmassasje, men kan brukes på begrensede områder, f.eks. ved ødemer
og cellulitt.
Fennikeloljen virker beroligende og stimulerende på fordøyelsen ved at
den lindrer oppblåsthet og fordøyelseskramper. Den kan, gjerne kombinert
med en liten mengde kanelolje, masseres inn på magen for å stimulere og
styrke fordøyelsen. Den kan videre være nyttig ved nervøst
fordøyelsesbesvær, som kan oppstå ved stress eller følelsesmessige
påkjenninger. For en aromaterapeut kan fennikel være en viktig olje når man
skal behandle en person med kolikk og mageknip, eller som har en hoven,
oppblåst og utspilt mage etter et solid måltid med fet mat.
Fennikeloljens duft og virkning ligner den eteriske oljen av anis.
Anisoljen virker imidlertid primært på de øvre fordøyelsesveiene og
magen, mens fennikel virker mer på de lavere fordøyelsesprosessene og
tarmene, og kan derfor f.eks. brukes ved forstoppelse.
Eterisk olje av fennikel har også en god effekt på luftveiene. Den
virker slimløsende og kan bidra til å lette hoste når den, kombinert med
andre oljer i en baseolje, blir massert inn på brystet, eller brukt i en
aromalampe. Siden fennikelolje har en bakteriedrepende virkning, kan den
være nyttig i tannpleien, for eksempel i tannkrem og munnvann. Oljen kan
også påføres lokalt for å lindre tannpine. Fennikel bidrar dessuten til
å dekke over dårlig ånde.
Når oljen brukes i hudpleiemidler, virker den rensende og styrkende,
særlig på matt, fet eller rynkete hud. Den kan bidra til å lege
blåmerker og stanse blødninger, i tillegg til å rense ut gift fra
insektstikk. Videre kan den være til hjelp ved revmatiske plager, og
kan tilsettes oljeblandinger som brukes til å behandle muskelkramper,
hevelser og smertefulle ledd. Siden fennikel virker vanndrivende og
dermed øker utskillingen av væske fra kroppen, kan den brukes i en
massasjeblanding til avgiftning av kroppen, for eksempel ved behandling
av cellulitt.
Psykisk vil fennikelolje fremme styrke og mot, og den kan være bra for
selvtilliten. Den roer ned nervesystemet og sies å kunne avverge vonde
tanker fra andre.
Fennikel i
matlagingen
Siden fennikel kommer
fra Middelhavslandene, forbindes urten ofte med det italienske kjøkken.
Den milde, litt søte smaken minner om anis eller lakris, og den
knollformede basisen av søtfennikel kan finsnittes og brukes rå i
salater, eller kokes som en grønnsak. Rå fennikel er en utmerket
kaliumkilde. De trådsmale bladene kan brukes til garnering av fisk, samt
i sauser, supper og sammenkokte retter. Noen mener at fennikelblad hører
obligatorisk med til fiskeretter.
Også blomstene kan brukes i
matlagingen. De nappes av skjermstilkene slik at bare de små
enkeltblomstene blir igjen. Den søte anisduften av fennikelblomster går
fint sammen med supper, særlig agurk- og potetsuppe, med fiskeretter
hvor smaken passer godt til makrell, og mange grønnsakretter, blant
annet potet-, tomat- og agurksalat.
Fennikelfrø brukes til
sursylting, i bakverk og ellers mye i indisk mat. Malte fennikelfrø
er et fint krydder til lam, svinekjøtt og grønnsaker. I sørligere land
serveres det ofte fennikelfrø eller biter av rå fennikel etter måltider for
å friske opp pusten.
Den eteriske oljen av både bitter og søt
fennikel anvendes for å smaksette alle mulige slags næringsmidler, som
bakverk, godteri, kjøtt og sauser. Oljene brukes også i en del
alkoholholdige drikkevarer, som likører, akevitt og absint, og i tillegg
som aromastoff i tobakk.
Dyrking av fennikel
Fennikel er enkel å dyrke. Selv om planten i
utgangspunktet er flerårig, er den vanskelig å overvintre her i
landet. Derfor dyrker vi fennikel som en ettårig urt, som gjerne må
få en forkultur innendørs. Når frøene sås innendørs, tar spiringen
7-10 dager. Sås de direkte på voksestedet om våren, kan spiringen ta
14-20 dager. Fennikel plantes fortrinnsvis på en varm og solrik
vokseplass med næringsrik jord. Planter som står i dårlig jord blir
lett bitre. Fennikel hører med blant hagens høyeste krydderurter og
passer derfor best bakerst i urtebedet. Særlig
bronsefennikel har stor prydverdi. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Urten fennikel regnes som helt ufarlig å bruke som
mat og krydder. Av frøene kan man normalt innta opptil seks gram om dagen
uten problemer. Fennikelfrø er imidlertid giftige hvis de inntas i
ekstremt store doser, og kan da gi kvalme, oppkast og andre problemer.
Fennikel bør ikke brukes av personer som er hypersensitive
(allergiske) for urten eller andre aromatiske planter i
skjermplantefamilien (f.eks. anis, karve, selleri, koriander og
dill).
Hos kvinner kan fennikel øke mengden østrogen i
blodet. Derfor bør verken den eteriske oljen eller store mengder av
urten anvendes av gravide kvinner og av kvinner som har en
østrogensensitiv sykdom, som brystkreft eller livmorhalskreft,
cyster i ovariene eller godartede svulster i livmoren. I tillegg må
personer med diabetes, epileptikere og små barn under seks år bruke
fennikel med forsiktighet. Fennikel kan også påvirke
leverfunksjonen, så urten bør brukes med forsiktighet av
personer med alkoholskader på leveren, hepatitt eller andre
leverproblemer.
Den eteriske oljen fra fennikel må bare brukes
fortynnet (ikke i høyere konsentrasjon enn ca. 1 %, noe som tilsvarer
25-30 dråper i 100 ml vegetabilsk olje). Overdosering av den eteriske
oljen kan gi kvalme, oppkast, svimmelhet, betennelser og lungeødem.
Den eteriske oljen kan føre til hudirritasjon og fotosensitivitet
(lysømfintlighet) hos følsomme
individer, og enkelte tilfeller av allergiske astmareaksjoner på
fennikelolje er blitt rapportert.
|
|
Les også en artikkel om fennikel,
skrevet av Rolv Hjelmstad |
|
|
Søtfennikel. Se
flere bilder av
fennikel |
|
KILDER |
Atha, Anthony: Prismas stora
örtabok. Stockholm. Bokförlaget Prisma 2002. |
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing.
New York, Avery 2002. |
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.
Seattle, Washington,
Eastland
Press Inc. 1993. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Curtis, Susan: Aromaterapi. Oslo,
Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen 1997. |
Gunderson Genz, Randi: Hildegard
av Bingens urtehage. Oslo, Pax Forlag
A/S 1998. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Heino, Raimo: Naturlegeboka.
Oslo,
J. W. Cappelens Forlag AS 1985. |
Hepburn,
Bernie: Aromaapoteket. Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben
Energica 1994. |
Hiltunen, Raimo & Yvonne Holm: Eteriska oljor och deras medicinska
användning. Artaromaförlageet 1999. |
Hoffmann, David: The
New Holistic Herbal.
Boston,
Element Books Ltd. 1990. |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Könemann: Matvareguiden.
Köln,
Könemann Verlagsgesellschaft
mbH 2000. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McIntyre,
Anne: Kvinnens urtebok. Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag
AS 1995. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
McVicar,
Jekka: Til å spise opp. Blomster og planter i mat og drikke.
Oslo, Hilt & Hansteen 1998. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety.
St. Louis, Elsevier 2005. |
Ody, Penelope: Joint Pains.
London, Souvenir Press 2001. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Reid, Daniel: A
Handbook of Chinese Healing Herbs. Boston, Shambhala 1995. |
Roybal, Beth Ann Petro &
Gayle Skowronki: Sex Herbs. New York, Gramercy Books
2002. |
Salvesen, Anna & Finn
Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för
välbefinnande. Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002. |
Tierra, Lesley: Healing with the Herbs of Life.
Berkeley, Crossing Press 2003. |
Tilgner, Sharol: Herbal
Medicine. From the Heart of the Earth. Cresswell, Oregon. Wise Acres Press
1999. |
Walters, Clare: Aromaterapi.
En illustrert håndbok.
Köln,
Könemann 2001. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Kömemann 2000. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 03.03.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|