PORS |
Myrica gale |
|
ANDRE
NORSKE NAVN |
Kynning,
postris, elvepost, lusgras, lopperis, poss, post, pørse, rosmarin, m.fl. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Myrica gale L. |
Gale palustris (Lam.) Chev. |
Myrica palustris Lam. |
|
Vår hjemlige pors er svært lik en annen art i slekta
Myrica som er viltvoksende i Nord-Amerika, nemlig VOKSPORS
(Myrica cerifera). Det antas at vanlig pors og vokspors er temmelig like når det gjelder medisinsk virkning.
|
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Riddorissi / Sarvvarissi. |
SVENSK: Pors. |
DANSK: Pors
/
Mose pors. |
ISLANDSK:
Mjaðarlyng. |
FINSK: Suomyrtti. |
ENGELSK: Bog
myrtle / Sweet gale / Candle berry. |
TYSK: Porsch
/ Porst / Gagelstrauch / Gagel / Sumpfmyrte. |
FRANSK: Galè
odorant / Myrique / Myrique baumier / Piment royal. |
SPANSK: Arrayán brabántico. |
|
FAMILIE |
Porsfamilien (Myricaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Pors er en
liten busk som blir 0,5-1 m høy og som kan dekke store arealer på
våte vokseplasser. Pors kan minne litt om vier (Salix spp.).
Bladene er grågrønne med kileformet grunn og med noen tenner på den
øverste delen. De er sterkt aromatiske pga. tallrike harpikskjertler som
avgir en olje som fordamper lett.
Planten er normalt særbu, med hann- og hunn-rakler på hver sin busk. Pors
er en dekorativ busk med vakker farge på knoppene før løvsprett om
våren, og på bladene om høsten. På grunn av den fine høstfargen kan
man oppdage en porsmyr på lang avstand. |
|
|
UTBREDELSE |
Utbredt
i Nord- og Vest-Europa, de nordligste delene av Øst-Asia og i det nordlige
og sentrale Nord-Amerika. I Norge finner vi pors på myrer, ved skogstjern
og bekkefar og andre fuktige steder med næringsfattig jord langs kysten
nordover til Tranøy. På Østlandet kan man finne planten nordover til Ytre Rendal og Trysil. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Greiner med blad, knopper og
blomster kan benyttes, men det er primært bladene som anvendes. Disse samles om sommeren. Raklene, som inneholder mye eterisk olje, samles om våren.
Fruktene samles når de er modne, og kokes for å utvinne en voks for
lysproduksjon. Urten brukes ellers i form av uttrekk, avkok eller spritekstrakter
(tinkturer). |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene
inneholder en eterisk olje som er rik på terpener, men av varierende
sammensetning. Hovedkomponentene er alfa-pinen, 1,8 cineol, myrcen og
limonen. Videre finnes beta-cadinen, 11-selinen-4-ol, beta-terpinen, p-cymen,
karyofyllen, 4,11-selinadien, beta-elemennon, germacron og andre stoffer.
Planten inneholder også giftige flavonglykosider og store mengder med
bitre garvestoffer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Aromatisk
og bittert smaksemne som virker astringerende (sammentrekkende), blodstillende, sårhelende,
magestyrkende,
urindrivende, lakserende, antiseptisk, antiparasittisk, abortfremkallende
og menstruasjonsfremmende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Brukes
utvortes som avskrekkende middel mot insekter som mygg og møll, og til å
drepe parasitter. Ellers tradisjonelt brukt ved forstoppelse, øreverk,
håravfall, helvetesild og som et sårhelende middel. Tidligere brukt som ølkrydder, og til å
smaksette mat, snapser og likører. |
|
|
|
|
PORS |
Pors vokser i myr og på andre våte steder, ofte sammen med
ørevier (Salix aurita), som den ligner på. Pors skiller seg
imidlertid fra vierartene ved at det er en svært aromatisk plante, og når
man går gjennom kratt av pors en solvarm sommerdag kan man nesten bli bedøvd
av den sterke duften. På samme måte som gråor (Alnus incana), har
pors samliv med mikroorganismer som lever i knoller på røttene og som
kan binde nitrogen fra lufta. Derfor kan pors vokse på temmelig næringsfattige
voksesteder.
Pors har i Nord-Europa vært en velkjent nytteplante som har
vært brukt til både kulinariske og medisinske formål i århundrer. I våre
dager er imidlertid planten lite påaktet, og den medisinske bruken er
stort sett forlatt. Bedre kjent i urtemedisinen er en nærstående art,
vokspors
(Myrica cerifera), som vokser i Nord-Amerika. Hvor velkjent pors har vært i Norge
i tidligere tider, vitner de mange stedsnavnene med Pors-
eller Post- som første ledd om. Blant annet skal byen Porsgrunn ha fått
sitt navn fra denne planten.
Pors som smaksstoff i alkoholholdige drikker
Før humle ble tatt i bruk som ølkrydder, ble pors mye brukt
ved ølbrygging. Porsen hadde imidlertid dårlig rykte da man fikk vondt i
hodet av den. Det er ikke umulig at vikingenes berserkgang skyldtes inntak
av porsøl. Bladene og fruktene av pors brukes ennå for å sette smak på
snapser og likører, men også her gjelder det at inntaket må begrenses
hvis man vil unngå ubehagelige ettervirkninger. Porsblad bør ikke ligge
lenger enn rundt fem dager på sprit før ekstrakten filtreres, men
drammen må gjerne lagres i flere måneder før den serveres. Porsdram er
populært som dotsup blant laksefiskere på Vestlandet og i Trøndelag.
En insektfordrivende urt
Folk har hatt en sterk tro på at denne aromatiske veksten
kunne fordrive lopper og annet utøy, noe som også har vist seg å være
en realitet. Mange steder har de derfor hatt den i sengene. Pors ble
ellers brukt mot klesmøll og for å fjerne insekter fra husene. Ofte ble
pors tatt inn i huset for godluktens skyld, eller det ble hengt opp bunter av pors
på utedoene. Det er også kjent at man brukte et sterkt avkok av pors til
å vaske seg med mot utvortes parasitter, eller man vasket veggene med det
for å ta knekken på veggelus.
Simon Paulli (1603-1680) anbefalte knoppene
av pors kokt i vin mot skurv, og bladene kokt i smør som skabbsalve. Man
kunne ha pors i badevannet hvis man hadde helvetesild, og fra Lyngdal er
det rapportert at den ble brukt mot håravfall, noe som også er kjent fra
Sverige og Island.
Pors har vært en del anvendt som myggmiddel, kanskje særlig
av sportsfiskere som ofte har lett tilgang til planten nær elver og vann.
Den eteriske porsoljen er nå anerkjent som et effektivt middel mot
insekter (spesielt mygg). I et skotsk forsøk lot frivillige myggen få
fritt spillerom på armene sine. Den ene armen var dekket med en gelé
med eterisk olje av pors. Etter 10 minutter hadde de beskyttede armene i
gjennomsnitt 1,6 stikk, mens de ubeskyttede hadde 9,4 stikk.
Folkemedisinsk bruk av pors
Medisinsk skulle pors virke blodstillende,
sårhelende, urindrivende og
magestyrkende.
På spesielt ondartede sår ble det i Rana brukt pors. Både blad,
rakler og bark kunne da
benyttes.
Og når plantesaften ble dryppet i øret, skulle det tørke ut
øreverk. Knust pors i eddik lagt på hodet, stillet neseblod. I sin bok
Planter og tradisjon angir Høeg også andre anvendelser av
porsen, bl.a. til "fosterfordrivelse", "som bad for gikt", og "kokt til en brun, velluktende laug, især til kreaturer som var stygt
skadd av bjørneklo".
Andre anvendelsesområder
for pors
Pors er en bitter, astringerende og antiseptisk urt. Den har
en krydret, "narkotisk" duft som minner om kamfer, og en
sammensnerpende, krydret og besk smak. Friske eller tørkede blad kan
trekkes til te, og både blad og frukter kan i små mengder tilsettes
supper, stuinger og kjøttretter for smakens skyld.
Voks som destilleres fra bladene og fruktene av pors kan
brukes til å støpe lys som avgir en spesiell odør når de brenner.
Dessverre lager ikke vanlig pors nok voks til at dette kan utnyttes
kommersielt. Arten vokspors (Myrica cerifera) er bedre kjent for
utvinning av slik voks.
Pors gir en gul farge når den brukes i plantefarging, og det
er kjent fra mange steder i Norge at planten har vært anvendt som
fargeplante. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Pors anses som
abortfremkallende og må ikke inntas av gravide. Den kraftig duftende
eteriske oljen som utvinnes fra frøene av pors regnes som giftig og må
aldri brukes innvortes. I mat og drikkevarer bør pors brukes bare i små
mengder, da den ellers vil kunne gi hodepine og annet ubehag. |
|
|
Flere bilder av
pors |
|
KILDER |
Bergmark,
Matts: Læge-urter og urte-te. Om folkemedicinens lægeplanter.
København, Rosenkilde og Bagger 1965. |
Borgen, Liv: Urtegleder.
Krydderplanter i Urtehagen i Botanisk hage. Oslo, Naturhistorisk
Museum, Universitetet i Oslo 2006. |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo,
N.W. Damm
& Søn 2003. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Øvrum,
Rolf: Fra urter til akevitt. Akevitt av egen avl. - En bok om brennevinskrydring.
Oslo,
N.W.Damm & Søn AS - Allehånde,
1999. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 19.08.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|