Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Bleikdå  

Bleikdå
Galeopsis segetum

Bleikdå er en ettårig urt med opprett, forgreinet firkantet stengel med motsatte, ovale eller lansettformede og sagtannete blad, og med bleikgule, nektarrike blomster med fiolette tegninger. Planten er hjemmehørende i Vest-Europa, hvor den vokser på dyrket mark blant kulturvekster, men også på ufruktbar mark. I noen land dyrkes bleikdå kommersielt for den farmasøytiske industrien. De blomstrende stenglene er den medisinske delen av urten. Andre då-arter har lignende medisinsk anvendelse som bleikdå.

Innholdsstoffene i bleikdå omfatter garvestoffer, saponiner, et glykosid, spor av eterisk olje og kiselsyre. Disse stoffene gir urten urindrivende, astringerende, magestyrkende og slimløsende egenskaper. Kislesyren blir tilskrevet en gunstig virkning ved lungesykdommer. Kiselholdige vekster øker antall hvite blodlegemer ved infeksjonssykdommer og anses også å kunne styrke bindevevet. Saponiner har bl.a. slimløsende og hostebefordrende virkning, mens garvestoffer har sammentrekkende egenskaper. Bleikdå brukes i teblandinger til behandling av brystforkjølelse, kikhoste, kronisk luftrørskatarr (bronkitt) med tørrhoste, og er også anbefalt ved nyre- og blæreplager. Urten har lignende egenskaper som åkersnelle (Equisetum arvense) og har derfor lenge vært brukt mot bronkitt, en gang i tiden også mot tuberkulose og astma. I urindrivende preparater og i midler for slimløsning blir tørket bleikdå ofte kombinert med andre urter, særlig hestehov (Tussilago farfara), lungeurt (Pulmonaria officinalis), smalkjempe (Plantago lanceolata), tungras (Polygonum aviculare) og groblad (Plantago major).

Bleikdå virker ellers mildt avførende, den stimulerer appetitten og forbedrer fordøyelsen. Urten kan brukes til behandling av forstyrrelser i milten og er et passende styrkemiddel ved rekonvalesens og anemi. Inntak av et avkok tilfører kroppen mineraler, særlig sporstoffer. En ekstrakt av bleikdå kan brukes utvortes på kompresser plassert på saktehelende sår og hudinfeksjoner, særlig byller.


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter