Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Fransk merian  

Fransk merian
Origanum onites

Bladene av fransk merian kan spises, rå eller kokt. De brukes til å smaksette salatdressinger, grønnsaker og bønner, og er best å tilsette ved slutten av tilberedningen. Urten har en kraftig timianlignende smak og bladene kan brukes som erstatning for bergmynte (Origanum vulgare) og merian (Origanum majorana). Smaken er svakt bitter og er ikke på langt nær så delikat som av bergmynte og merian, men varer imidlertid lenge i kokte retter. Hvis man legger stilker av fransk merian oppå grillkullene, får maten en mild og fin smak. En urtete kan lages av bladene.

Fransk merian brukes lite i urtemedisinen, men det sies at bladene og de blomstrende stenglene virker antiseptisk, krampeløsende, fordøyelsesfremmende, galledrivende, svettedrivende, menstruasjonsdrivende, slimløsende og styrkende. De kan samles om sommeren og brukes friske eller tørket. En eterisk olje fra bladene brukes til smaksetting av mat og i parfymer. Bladene og de blomstrende stenglene kan tilsettes i potpurrier og duftende artikler.

Fransk merian er en lite hardfør plante som kan ha problemer med å overleve vinteren utendørs i Norge, men den kan gjennom vinteren stå i en potte innendørs. Det er vanskelig å få tak i ekte frø av fransk merian og planten formeres derfor oftest med stiklinger.


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter