Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Hagerabarbra  

Hagerabarbra
Rheum x hybridum / Rheum x cultorum

Det som dyrkes i Norge som hagerabarbra har trolig oppstått som en krysning mellom de asiatiske rabarbra-artene Rheum rhapontium og Rheum undulatum, og selv om planten gjerne går under det vitenskapelige navnet Rheum rhabarbarum, er det trolig mer rett å bruke Rheum x hybridum eller Rheum x cultorum som vitenskapelig navn. Rabarbra ble først plantet for medisinske formål i Europa på 1500-tallet, mens bruk av rabarbrastilker som mat startet i England eller Frankrike på 1700-tallet og spredte seg til Nord-Amerika og mange andre deler av verden. Mens rotstokkene (rhizomene) av ulike asiatiske rabarbra-arter, særlig prydrabarbra (Rheum palmatum) og legerabarbra (Rheum officinale), i århundrer har blitt brukt som et tradisjonelt avføringsmiddel, blir ikke roten av hagerabarbra brukt til medisinske formål. 

En svært stort antall kultivarer hagerabarbra er utviklet, og disse skiller seg fra hverandre hovedsakelig på fargen på bladstilkene, som varierer fra grønt til rødt. Stilkene brukes på samme måte som frukter, men de er svært sure og må søtes med sukker. Den syrlige og skarpe smaken skyldes innholdet av eplesyre og oksalsyre. Man bruker de kjøttfulle rabarbrastilkene til suppe, kompott, saft, syltetøy, chutney, i kaker og paier, og til vinlegging. I England har de spesialisert seg på en rabarbratype de kaller Champagne rhubarb som dyrkes innendørs i mørke rom. Smaken på denne rabarbraen blir mildere og mindre sur, og fargen blir blek på grunn av mangel på lys. De store grønne bladene til rabarbra er ikke spiselige på grunn av det høye innholdet av oksalater som har en irriterende og etsende virkning på fordøyelseskanalen, og hvis man inntar store mengder kan det potensielt ødelegge nyrene. Det er blitt sagt at under første verdenskrig oppfordret den engelske regjeringen til å bruke rabarbrablad som en grønnsak, med alvorlige konsekvenser. Mange dødsfall knyttet til å spise kokte rabarbrablad ble rapportert tidlig på 1900-tallet, med symptomer som omfattet alvorlig oppkast, tarmkramper og svekkelse. Rabarbrastilker har svært lav energiverdi (16 kcal per 100 g), men inneholder noe mineraler og vitamin C (10 mg per 100 g). Inntak av store mengder rabarbra kan føre til forgiftning ved at det påvirker opptaket av kalsium og jern i kroppen.


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter