Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Giftsumak  

Giftsumak
Toxicodendron pubescens  (= Rhus toxicodendron)

Giftsumak er en inntil 1,5 m høy, klatrende busk med stilkete, trekoblete blad og små hvitgrønne blomster samlet i klaser i bladhjørnene. Planten har en hvit melkesaft som farges mørk i luften. Arten er opprinnelig viltvoksende i Nord-Amerika, hvor den er et besværlig ugras, men finnes også utbredt som prydbusk noen steder i Mellom-Europa.

Bare berøring av plantens hårbekledning kan gi en kraftig allergisk reaksjon, og den hvite melkesaften er så kraftig hudirriterende at bare noen få tusendels milligram er nok til å fremkalle et sterkt kløende hudeksem. Eksemet opptrer først med røde blemmer, smerter og feber. Ved første tegn på eksem, må huden vaskes omhyggelig med sterkt såpevann og deretter tørkes og renses grundig med eter eller sterk sprit, da begge deler oppløser giftstoffet. Planten ble tidligere brukt i urtemedisinen mot revmatisme, lammelse og visse hudlidelser. Også den beslektede arten hjortesumak (Rhus typhina) inneholder en giftig melkesaft av lignede type som hos giftsumak, men med noe svakere virkning. Hjortesumak hører også hjemme i Nord-Amerika, men brukes en del som prydtre i Europa og Asia.

Det homeopatiske middelet Rhus tox blir laget av giftsumak, og er først og fremst kjent som et middel for hud- og leddproblemer. Middelet brukes mot hudplager med brennende, rød og hoven hud som klør og har en tendens til å flasse, slik som herpes, bleieutslett, rosacea, vannkopper, helvetesild, gnagsår og eksem. Det benyttes også mot problemer knyttet til muskler og skjelett, som leddgikt, revmatisme, rastløse ben, kramper, forstuing og senestrekk. Rhus tox er et viktig førstehjelpsmiddel ved forstuinger og senestrekk når det oppstår smerter og stivhet som bedres av forsiktig bevegelse.


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter