Bildegalleri medisinplanter |
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad |
Startside > Bilder > Medisinplanter > Hvete |
Hvete |
Triticum aestivum |
Hvete er kjent som et av verdens viktigste kornslag. Opprinnelsen er ukjent, men hvete i ulike former har vært dyrket i mange tusen år i Europa, nordlige Afrika og Asia. Nå dyrkes det hvete i tempererte deler av verden, som Europa, Russland, Argentina, Canada og USA, og ikke noen annen kornsort er så utbredt som hvete. Hvert år produseres det rundt 600 millioner tonn hvete som gir mat til milliarder av mennesker. I Norge mener man at hvete vært dyrket i rundt 4000 år, men det har vært mye vanligere å dyrke kornslagene bygg og rug. Nå har hvete nesten slått ut de andre kornslagene, og det finnes tusentalls ulike sorter. I sortsforedlingen er det blitt lagt stor vekt på proteinkvalitet og proteininnhold, men bakeevnen er også av betydning etter som spisevanene har endret seg fra loff til lyst og grovt brød. Man skiller mellom vårhvete som sås om våren og høsthvete som sås om høsten. Vårhvete inneholder mer protein og har derfor høyere kvalitet, men høsthvete gir større avling. Hvete brukes til mel, flak, mannagryn, pasta samt til dyrefôr og alkoholframstilling. Hel hvete inneholder ca. 2,5 % hvetekimer og disse inneholder 6-10 % olje. Hvetekimolje har en kraftig mørkegul til oransje farge og en kraftig duft og smak av hvetekim. Gjennom raffinering tar man bort en del smaks- og fargestoffer fra oljen, og man får da en olje som er mer passende å bruke i hudpleieprodukter, hvor den brukes som en nærende ingrediens. Hvetekimolje gjør huden myk og smidig, samt hjelper til med legning av småsår og eksemhud. |
|
Foto ©: Rolv Hjelmstad |
OBS! Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen. |
ATTENTION!
Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written
permission of the photographer. |
Bildeoversikt medisinplanter |