Hvordan urter kan brukes som medisin

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Anvendelse av urter

 

Oversikt over ulike måter som medisinske urter kan anvendes på.

 

 
Varmtvannsuttrekk (infus)
Dette er den vanligste måten å lage urtete på, og metoden anvendes når man skal lage te av blad og blomster. Urter med innhold av eteriske oljer (f.eks. karvefrø) bør knuses først og må trekke under lokk for at de eteriske oljene ikke skal forsvinne ut i luften. Man bruker normalt 1-2 teskjeer (eller 1 spiseskje) tørkede urter til en stor kopp kokende vann. Av friske urter kan man bruke noe mer. Dette får trekke under lokk i 5-10 minutter før urtene siles fra og teen drikkes. Hvis du ønsker å søte teen med honning, bør temperaturen ikke være høyere enn 45 °C når honningen røres inn, ellers forstyrres dens velgjørende enzymer. Husk at barn under ett år ikke skal innta honning. Uttrekk kan drikkes varmt eller kaldt, men avkjølt urtete kan ikke lagres over lengre tid, da den lett mugner eller gjærer. Varm urtete kan oppbevares noen timer i en termos. Urteteer blir noen ganger kalt for tisaner.
 
Avkok (dekokt)
Denne metoden brukes vanligvis til røtter, bark, greiner og tørkede frukter. Man lar urtene småkoke under lokk i 10-30 minutter. Noen ganger bruker man en kombinasjon av koking og uttrekk, ved at plantedelene får et oppkok og så får stå og trekke nær kokepunktet et visst antall minutter. Man kan bruke samme dosering som for varmtvabbsuttrekk, men skal man drikke teen flere ganger i løpet av dagen lager man vanligvis en større porsjoner som oppbevares på en termos, slik at man slipper å lage nytt avkok for hver gang.
 
Kaldtvannsuttrekk (kaldmaserat)
Enkelte planters aktive stoffer ødelegges av varme, og da er kaldmaserat mer velegnet. Plantematerialet overhelles med kaldt vann og får trekke over natten. Etter at urtene er silt fra, kan vannet varmes til kroppstemperatur før drikken inntas. Denne metoden brukes primært til slimholdige urter som linfrø, apotekerkattost og legestokkrose.
 
Utpresset saft
Mos planten, helst med en saftpresse eller en hurtigmikser. Press ut væsken gjennom et ostelerret. Utpresset saft fra legeplanter kan brukes både utvortes og innvortes. Slik utpresset saft har normalt kort holdbarhet og bør brukes raskt etter at den er laget.
 
Tinkturer (sprituttrekk)
Plantens virkestoffer trekkes ut med alkohol. Tinkturer virker normalt sterkere enn varmtvannsuttrekk (urtete) og avkok. Tinkturer som ikke skal inneholde alkohol kan lages av eddik eller glyserol. Blandingsforholdet når man lager tinktur kan være 200 g tørket eller 300 g friskt plantemateriale til en liter alkohol. Vanligvis brukes alkohol med ca. 45 % (40 - 50 %) styrke. Glasset med urter og sprit bør stå mørkt i ca. tre uker og ristes daglig. Så siles urtene fra og tinkturen oppbevares på tette flasker. Husk å merke flasken med hva den inneholder og når tinkturen ble laget. Tinkturer bør blandes med vann før de inntas, for da bedres opptaket i kroppen og alkoholsmaken blir ikke dominerende. Les mer om tinkturer.
 
Kapsler og pulver
Pulveriserte planter tas lettest som kapsler, men kan også drysses på maten eller tas med vann. Gelatinkapsler får kjøpt på apotek, og en kapsel vil inneholde ca. 250 mg pulverisert plante. Mange mener at kapsler laget av plantegelatin er å foretrekke fremfor kapsler laget av dyregelatin. Jo finere planten er pulverisert, jo bedre er oftest kvaliteten. Pulver kan også brukes utvortes, bl.a. i omslag. Les mer om kapsler.
 
Tabletter (piller)
Tabletter består av pulverisert plantemateriale presset sammen under høyt trykk til en tablett. Alternativt brukes et flytende eller tørt ekstrakt av planten som utgangspunkt for tabletter. For å lage en tablett tilsettes fyllstoffer og bindemidler. Mange tabletter lages av standardiserte planteekstrakter. Les mer om tabletter.
 
Injeksjoner
Urtepreparater kan injiseres med en sprøyte direkte i blodet eller i en muskel. Det er ikke ofte injeksjoner benyttes i urtemedisinen, men det blir f.eks. gjort med mistelteinpreparatet Iscador av kreftpasienter.
 
Oljeuttrekk
Uttrekk i olje muliggjør uttrekking av fettoppløselige, aktive ingredienser. Varme oljeuttrekk småkoker, mens kalde uttrekk gjennomvarmes av solen. Oljeuttrekk kan brukes som massasjeolje eller som ingrediens i salver og kremer. Oljeuttrekk er ikke det samme som eteriske oljer. Til kalde oljeuttrekk brukes vanligvis olivenolje som holder seg lenge uten å bli harsk. I kalde uttrekk skal urtene trekke i 2-6 uker. Oljeuttrekk av blomster som f.eks. ringblomst og prikkperikum (johannesurt) skal helst stå i solen. Er urtene fuktige når de legges i olje vil oljen raskt begynne å gjære.
 
Salve
Salver inneholder oljeuttrekk av planten, og i motsetning til kremer, inneholder de ikke vann. Derfor danner salven et lag utenpå huden. Salve beskytter beskadiget hud mot ytterligere skader og betennelser.
 
Kremer
En krem er en emulgert blanding av olje og vann. I motsetning til salver, opptas kremer av huden og har den fordel at huden kan puste og svette, samtidig med at den kjøles og lindres. Kremer uten konserveringsmidler blir fort harske. Kremer kan lages av 30 g tørket eller 75 g friske planter, 150 g emulsjonsvoks, 70 ml glyserin og 80 ml vann.
 
Medisinsk vin
Medisinske viner er en behagelig måte å innta styrkende og oppbyggende planter på for å øke vitaliteten og forbedre fordøyelsen. Vinene fremstilles ved å la planten trekke i rødvin eller hvitvin i flere uker. Et eksempel på en styrkende plante som kan brukes i vin, er dong quai. Malurt er en bitter plante som også kan brukes i vin.
 
Sirup
Honning eller råsukker er glimrende konserveringsmidler og kan kombineres med uttrekk eller avkok til sirup eller saftkonsentrat. Dessuten virker de lindrende og er derfor det perfekte grunnlag for hostesaft og midler mot øm hals. Den søte smaken overdøver ofte en plantes ubehagelige smak, og sirup er derfor velegnet til barn. Sirup fremstilles av like deler uttrekk eller avkok og honning eller rørsukker. Sirup kan også fremstilles med tinkturer.
 
Omslag (grøtomslag)
Omslag er friske, tørkede eller pulveriserte planter som påføres det området av kroppen som skal behandles. Det kan trekke puss ut av infiserte byller, og lindre forstrekninger, nerve- og muskelsmerter.

Kaldt grøtomslag lages ved å mose urtene til en masse eller grøt. Til det kan man f.eks. bruke en trekjevle på ei skjærefjøl av tre. Massen spres utover en kompress og legges på det syke stedet, overbindes med et bomullsstoff og holdes varmt.

Varmt grøtomslag lages ved å sette en kjele med vann på platen og henge en sil over vannet. Friske eller tørkede urter legges i silen, man legger på et lokk og lar vannet stå og småkoke. Etter en stund tas de myke, varme urtene opp og legges på en kompress. Legg omslaget på det syke stedet, legg gjerne på et sammenbrettet håndkle eller lignende for å holde det varmt, og hold det på plass med en bandasje. Grøtomslagene skal sitte på i minst to timer, men man kan gjerne ha dem på hele natten.

 
Lotion, liniment og kompresser

Lotion er vannbaserte plantepreparater (uttrekk, avkok eller fortynnede tinkturer) som brukes til å bade betent eller irritert hud. Slike flytende medisiner er beregnet på å smøres på huden, har smertestillende, antiseptiske og dermatologiske midler og brukes blant annet ved revmatisme og hudsykdommer. Det kalles gjerne et liniment og de har ofte en avkjølende virkning.

Kompresser er tøystykker dyppet i lotion som holdes mot et kroppsområde. Svenskdråper er et eksempel på en urteblanding som ofte brukes på kompresser.

Både liniment og kompresser er enkle metoder til utvortes bruk av planter, og kan være effektive til å lindre hevelser, kvestelser og smerte, berolige betennelser og hodepine, samt stille feber.

 
Dampinhalasjon
Dette er et effektivt middel mot katarr, bihulebetennelse, høyfeber og astma. Kombinasjonen av damp og antiseptiske stoffer renser luftveiene helt til bunns. En liter kokende vann tilsettes 5-10 dråper eterisk olje eller 25 g plante som får trekke i 15 minutter. Dekk hodet og skålen med et håndkle, og inhaler dampen i ca. 10 minutter.
 
Gurgle- og munnvann
Inneholder oftest astringerende planter som strammer opp slimhinnene i munn og svelg. Gurgle- og munnvann fremstilles av uttrekk, avkok eller fortynnet tinktur.
 
Bade- og vaskevann
Bad og vask med legeplanter kan lindre mange tilstander, bl.a. ømme lemmer og tette bihuler. De lages av uttrekk eller av fortynnede, eteriske oljer. Øyenskylling kan lindre ømme, irriterte eller betente øyne, men må være svært svake for ikke å irritere øyet.
 
Vagitorier og stikkpiller
Dette er langstrakte "piller" som består av en voks som smelter ved kroppstemperatur (f.eks. kakaosmør) og eterisk olje eller fint pulverisert plante. De brukes når medisinen ved inntak gjennom munnen sannsynligvis brytes ned før den når bestemmelsesstedet. Vagitorier settes i skjeden og stikkpiller i endetarmen hvor de smelter på grunn av kroppsvarmen. De aktive stoffene tas hurtig opp i blodbanen og gir rask lindring. Det er best å kjøpe preparatene ferdig, og de må oppbevares kjølig.
 
Aromaterapi (eteriske oljer)
Eteriske oljer kan brukes til massasje mot lette smerter og ømhet. Eteriske oljer skal fortynnes med annen olje før bruk da de kan være lokalirriterende. Eteriske oljer brytes fort ned etter fortynning, så bland bare nok til formålet. 3-5 dråper eterisk olje i en spiseskje mandel- eller olivenolje masseres inn i huden. Eteriske oljer kan også brukes i duftlamper.
 
Brenning av urter
Røyken fra brennende / glødende urter brukes til å rense rom og til å gi åndelig klarhet. Salvie (Sage), amerikansk malurt (Sagebrush) og sitrongress (Lemongras) er urter som kan brennes i forbindelse med renselsesprosesser. Ellers brennes røykelse ofte i forbindelse med kirkelige handlinger i ulike religioner.
 
Homeopati
Homeopatiske midler er ofte laget med en plante som utgangspunkt, men homeopatmedisin inneholder normalt svært lite eller ingenting av de opprinnelige stoffene. I homeopatiske midler finnes det et "energiavtrykk" av urten, og homeopatene mener at det er denne "energien" som setter i gang helbredelsesprosessen. Les mer om homeopati.
 
Blomstermedisin (vibrasjonsessenser)
Lages ved å overføre blomstens energi (personlighet) til vann, som konserveres med alkohol. Blomsteressenser påvirker den psykiske siden av tilværelsen og kan rette opp uharmoniske sinnstilstander som ofte fører til fysiske plager. Energioverføringen fra blomstene til vannet skjer vanligvis med hjelp av sollys, men enkelte essenser lages ved koking. Les mer om blomstermedisin.
 

   ©  URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal