Røsslyng

- mot urinveisinfeksjoner og søvnløshet

Startside > Urtemedisin > Artikler > RØSSLYNG

 

Noen planter opptrer så tallrikt i norsk natur at de setter farge på landskapet. I april danner hvitveisblomstene et hvitt teppe i skogbunnen før løvet på trærne har sprunget ut. I mai og juni farges engbakker gule av løvetann, for øvrig en svært verdifull plante i urtemedisinen. På ettersommeren får heiene på kysten og i fjellet en rosa farge av milliarder av røsslyngblomster. Røsslyngen er en så kjær plante at den av Nitimens lyttere ble valgt til Norges nasjonalblomst, dette til tross for at vi i Norge allerede hadde en nasjonalblomst, nemlig bergfrue eller fjelldronning (Saxifraga cotyledon)!

Røsslyngblomster ved urinveisinfeksjoner

At røsslyngblomstene har medisinske egenskaper som vi enkelt kan nyttiggjøre oss, er ikke så velkjent. Benytt anledningen til å plukke inn blomstrende røsslyng når den nå står på sitt vakreste. Når greinene har tørket, kan man bare raspe av blomstene og oppbevare dem gjennom hele året for bruk i urteteer. Om det blir med litt av det grønne på planten, har ikke det noe å si.

Røsslyng er et eldgammelt middel mot urinveisproblemer. Å drikke urtete av røsslyngblomster kan virke bra ved betennelser i urinveiene, ved prostataplager og når man plages av nyre- eller blærestein. Urinproduksjonen økes litt, og urinveiene desinfiseres. Te av røsslyngblomster kan også ha en gunstig virkning ved mage- og tarmkatarr, og ved diaré.

I de seinere årene har man, særlig i Tyskland, begynt å bruke røsslyng mot revmatiske smerter, og dette har vært vellykket. Virkningen skyldes antagelig at røsslyng inneholder et stoff som fjerner overflødig urinsyre i kroppen. Ved revmatiske smerter er leddene ofte angrepet av nettopp urinsyre. Røsslyng virker i tillegg både antiseptisk og avgiftende. Å lage en sterk urtete av røsslyng som tilsettes badevannet, virker også bra ved gikt og revmatiske smerter. Et varmt omslag av blomstene er ellers et tradisjonelt middel mot frostknuter og revmatisme.

Sov godt med røsslyng

Røsslyngte inntatt om kvelden kan brukes som innsovningsmiddel. Teen tilberedes ved å ta 1-2 teskjeer tørkede blomster per tekopp kokende vann. Den smaker søtt av honning, og blomstenes innhold av nektar er kanskje en av grunnene til at røsslyngblomster virker så beroligende. I en finsk urtebok heter det at te på røsslyngblomster har en mild narkotisk virkning, men jeg kjenner ikke til at dette er dokumentert ved vitenskapelige studier. Som sovemedisin kan man også ha en tøypose med tørkede røsslyngblomster på hodeputen, på samme måte som man lager duftputer med lavendel.

Bach-middelet ’Heather’

Røsslyng er en av de plantene som dr. Edward Bach brukte når han fremstilte sine blomstermedisiner, midler som virker mer på vår personlighet enn på fysiske plager. Det aktuelle Bach-midlet kalles ’Heather’. Midlet kan brukes av mennesker som er selvsentrert, som snakker mye og som bare bekymrer seg om seg selv. De liker ikke å være alene, men trives når de får være midtpunktet i hjemmet, på jobben eller i selskapslivet. Slike mennesker kan være veldig slitsomme å være sammen med, da de sjelden lytter til hva andre har å si. Ved å bruke ’Heather’, lærer de seg til å lytte på andre og å hjelpe uten å tenke på seg selv.

Tradisjonell bruk av røsslyng

I Telemark er det rapportert at røsslyng er brukt som et blodstillende middel, noe man kanskje har lært av bjørnen som sies å velte seg i lyngen når den er blitt såret.

Røsslyng var i tidligere tider mye brukt til plantefarging. Den ga en gul eller gulbrun farge. Planten har ellers vært brukt som værmerke, både i Norge og utlandet. Allerede Simon Paulli (1603-1680) kommer inn på lyngens bruk som værvarsler. Han skriver at man får en streng vinter hvis lyngen blomstrer mye i toppen, men blomstrer den ikke helt til topps, blir vinteren mild.

Enkelte ganger hender det at man finner røsslyng med hvite blomster. Disse plantene tillegges forskjellig betydning. I utlandet anses slik røsslyng for å være lykkebringende, mens det fra Norge (Langesund) er blitt sagt at ”der en finner hvit lyng, har det foregått en ugjerning”. I Sverige eksisterer det ellers en forestilling om at det bringer uhell å pynte med røsslyng innendørs.


Denne artikkelen ble skrevet 20/8 2006 og sto på trykk i bladet Mat & Helse.
For mer informasjon og litteraturhenvisninger, se faktaside om røsslyng.

© Rolv Hjelmstad
Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Rolv Hjelmstad