Reishi
i naturen
Reishi (Ganoderma
lucidum) er en treboende sopp (kjuke) som vokser på stubber eller røtter
av løvtrær på de fleste kontinenter i verden, også i Europa. I Norge har
soppen fått navnet lakk-kjuke på grunn av hattens og stilkens svært
karakteristiske, lakkaktige skorpe som gir soppen en glinsende blank overflate.
Her i landet er soppen sjelden, men finnes spredt langs kysten nordover til
Trondheim. Fruktlegemet blir opp til 30 cm i diameter, og hatten sitter normalt
skjevt på stilken. Fargen varierer fra dyprød til nesten svart, ofte litt
lysere langs kanten, og her ofte med små furer. Hattens tykkelse kan være fra
0,2 til 3 cm. Porelaget varierer i farge, fra nesten hvitt på unge eksemplarer
via gulbrunt til mørkebrunt på eldre. Fruktlegemene utvikler seg om høsten,
men overlever ikke vinteren. I naturen vokser soppen på levende trær eller
stubber, og er i Norge først og fremst funnet på eik og or, men også på
gran, furu og bjørk.
Reishi har i århundrer vært et av de mest respekterte
immunstyrkende midlene i orientalsk medisin. For taoistene er dette selve "livseliksiren"
eller "soppen som gir udødelighet", og ble en gang i tiden kun spist
av keiseren. Den har lenge vært assosiert med langt liv og økt sjelskraft. I Ben
Cao Gang Mu, en av Kinas mest berømte bøker om naturhistorie, ble det sagt
at reishi kunne fange opp emosjonell energi fra leveren slik at personen kunne
vende seg mot høyere og mer sprirituelle beskjeftigelser. Det kinesiske navnet
på soppen, ling zhi, betyr "åndelig plante".
I Japan er reishi kjent som ”fantomsoppen” fordi den er så
vanskelig å finne. Selv om 99% av all vill reishisopp i Japan er funnet på
gamle plommetrær, vil man finne færre enn 10 sopper per 100000 trær. Siden
den er så sjelden å finne i naturen, er det nå utviklet metoder for å dyrke
soppen under kontrollerte betingelser. Kunsten å dyrke reishi innendørs ble
utforsket av Shigeaki Mori, og er en omstendelig, toårig metode for å dyrke
reishisporer på sagflis fra plommetrær. Soppen dyrkes nå kommersielt i USA,
Malaysia, Kina, Taiwan, Japan og Korea.
Ulike
former av reishi
Shen Nong, en kineser som har blitt betegnet som ”den
guddommelige jordbrukeren”, sa at man skiller mellom seks typer reishi: rød,
purpur, svart, hvit, grønn og gul. I våre dager finner man vanligvis rød og
svart reishi i handelen. Enkelte ganger kan man finne purpurfarget reishi, men
det skjer ikke ofte, da den er ekstremt sjelden.
Svart reishi (***), Ganoderma sinensis, er normalt
lett tilgjengelig i de fleste kinesiske urtebutikker som fører urter i bulk.
Denne varianten betraktes som mindreverdig selv om den generelt sett sikkert er
et brukbart styrkemiddel.
Vill rød reishi (*****) er sjelden. Denne soppen, som er den
reishien som Shen Nong snakket varmest om, er mye mer kraftfull og mer effektiv
enn den svarte varianten. Rød reishi er arten Ganoderma lucidum, altså
den primære reishisoppen. Det er lite trolig at vi finner viltvoksende rød
reishi for salg i urtebutikker i Vesten, men det finnes noen få utmerkede
produkter som inneholder denne fjellinnsamlede soppen. Ekstrakter av denne
soppen er ofte mye dyrere, men er utmerkede produkter.
Reishi dyrket i veksthus (***) kan være av god kvalitet, men
det meste er dårlig. Disse soppene dyrkes på et medium av sagflis og næringsstoffer
fra ris. Det meste av reishiprodukter som selges i Vesten er fra slike
veksthussopper. De er billige, men ikke bestandig av særlig høy kvalitet. I
USA regnes de mest verdifulle kildene til veksthusreishi å stamme fra personer
som har fått tak i en spesiell variant av reishi fra de japanske forskerne som
først isolerte en moderne klon av rød reishi. Kloner av disse soppene dyrkes så
videre på et best mulig vekstmedium. Denne reishien kan også fremskaffes i
mycelform fra enkelte postordrefirmaer som selger sopp, og da kan du dyrke din
egen friske reishisopp, noe som virkelig er en utfordring.
Reishi mycel (***): Mycelet er det hvite av soppen som vokser
inne i trærne eller vekstmediet. Til bestemte tider på året vil mycelet
utvikle de soppene vil kjenner som reishi, og som er organet for den seksuelle
formeringen hos soppen. Mycelet ble ikke opprinnelig brukt som et tonikum av
japanere og kinesere, men det er nylig konstatert at mycelet er rikt på de
samme polysakkaridene som gjør soppen til et verdifullt helseprodukt, da særlig
som immunstimulator. I realiteten inneholder mycelet langt mer polysakkarider
enn selve sopplegemet. Dette har ført til at mange mennesker bruker det rå,
underjordiske mycelet i produktene, og slike produkter inneholder vanligvis ikke
sopplegemene. Denne type produkter er akseptert i USA, men ikke i Kina og Japan,
hvor spesialister argumenterer med at mesteparten av forskningen rundt reishi er
gjort på sopplegemet (og ikke på mycelet), og at de virkelig mirakuløse
helsebringende egenskapene til reishi primært er knyttet til sopplegemet. Selv
om mycelet kan være brukbart, kommer det i effektivitet og balanse ikke opp mot
sopplegemet. I følge kinesisk urtemedisin er reishi mycel ikke et shen-tonikum,
mens sopplegemet er et prima shen-tonikum.
Duanwood reishi (*****): Det virkelig eksklusive innen reishi
er det som kalles Duanwood Reishi, som dyrkes på kubber fra bestemte treslag,
uten kjemikalier, og i jomfrulige fjellomgivelser. I naturen vokser reishi på
mange forskjellige treslag i fjellskogene gjennom hele Asia. Og akkurat som vi
mennesker ”blir hva vi spiser”, blir også reishi et produkt av hva den har
tilgjengelig av næringsstoffer. Avhengig av hva slags tre den vokser på, kan
reishi være kraftfull og utmerket til medisinsk bruk, eller den kan være svak
og til og med verdiløs. De beste reishisoppene vokser på bestemte gamle trær
av treslag med hard ved. Kineserne har gjort grundige studier på dette, noe som
har omfattet årelange farmakologiske undersøkelser for å bestemme hvilken
reishi som er mest kraftfull, og knyttet det opp mot hvilket treslag den har
vokst på. Det spesielle duanwood-treet kuttes i korte kubber, vanligvis ca. 30
cm lange. Reishisporer blir så innokulert, og så settes kubbene ned i jorda i
fjellstrøk i Kina. Å dyrke duanwood reishi krever ingen insektmidler eller
kjemikaler av noe slag. I virkeligheten vil kjemikalier ødelegge reishi, så
myndighetene forbyr det. Duanwood reishi er mer enn dobbelt så kraftfull som
alle andre reishisopper, kanskje med unntak av viltvoksende rød reishi.
Kinesere og japanere lager ekstrakter av den for injeksjon, og bruker det i
behandling av forskjellige former for kreft. De bruker det også til behandling
av hepatitt, artritt og immunologiske dysfunksjoner. Ekstrakt av duanwood reishi
selges også som et utmerket, men heller dyrt tonikum for vanlig bruk i Kina og
Japan, og i seinere tid også i USA. Forskerne har funnet fram til det mest
optimale tidspunktet for å høste reishi slik at man oppnår maksimal kvalitet
og kraft fra de aktive innholdsstoffene.
Reishi sporer har nylig vakt spesiell interesse i Kina og
Japan. Disse sporene inneholder enorme mengder polysakkarider og andre
innholdsstoffer som styrker immunforsvaret. Sporene brukes nå til å behandle
lever- og magekreft i Kina. Som et helsebringende tonikum antas det at sporene
er enda mer kraftfulle enn soppen selv. Sporene anses for å ha overskudd av
jing
(en
grunnleggende substans for menneskets fysikk)
og blir derfor betraktet som et remedium som kan senke aldringsprosessen.
Blant asiatiske urteleger anses de for å være en av de aller beste ”livseliksirer”.
Sporene er i ferd med å bli kommersielt tilgjengelige også i Vesten, men bare
i små kvanta og foreløpig bare gjennom spesielle kanaler. Sporene må renses,
noe som er en vanskelig sak, da de er så små. Tradisjonelt blir sporene ansett
ikke bare å være en kilde for jing, men også å representere det mest subtile
aspektet av reishi, og har utpregede Shen-utviklende egenskaper.
For at stoffene i sporene skal kunne absorberes gjennom
tarmenes slimhinner må de ”knuses” i en avansert teknisk prosess. Spesielle
enzymer brukes for å bryte ned celleveggen slik at næringsstoffene inne i
sporene blir tilgjengelig. En studie i Kina indikerer at ”knuste” sporer er
70 ganger så kraftfulle som reishisoppen. Dette betyr at reishisporer
sannsynligvis er det mest kraftfulle, naturlige immunstyrkende midlet som er
kjent. Reishisporer er langt dyrere enn ekstrakter av reishisoppen, men hvert
eneste gram er av meget stor verdi.
Reishisoppens
egenskaper og anvendelse
Reishi har vært brukt i tradisjonell kinesisk og japansk
medisin i minst 2000 år, og framstår også i våre dager som et av de fremste
kinesiske styrkemidlene. Den er bl.a. kjent for å gi mer energi, hjelpe kroppen
til å motstå sykdommer og stress, og å kunne gi et langt liv. Vestlig
urteleger ser på reishi primært som et immunstimulerende middel som kan
aktivere ulike faser av vårt immunforsvar, og den brukes f.eks. til å behandle
allergier, høydesyke, astma og soppforgiftning.
Den skal også være effektiv mot ulike krefttyper, og har dessuten vist
seg å kunne bekjempe aldersbetinget reduksjon av de intellektuelle evnene
(demens).
Sykdommer
og plager hvor det kan være aktuelt å benytte reishi
Bronkitt, astma, allergier og soppinfeksjoner
Reishi inneholder antihistaminforbindelser. De blokkerer
histamininduserte betennelser og opphovning ved allergier i åndedrettsorganene,
og demper mageplager knyttet til mat-allergier. Reishisoppens antihistamin
letter astma ved å hindre betennelsesreaksjoner som trekker sammen luftveiene
og gjør pusting vanskelig. I
tillegg stimulerer reishi utviklingen av de immuncellene som kalles makrofager,
og som sluker og fordøyer infeksjonsbakterier. Dette beskytter mot at sekundære
infeksjoner oppstår i tilfeller av kronisk bronkitt. Denne stimuleringen av
makrofagene påvirker også gjærsopper, og gjør reishi verdifull som
behandling ved soppinfeksjoner.
Kreft
I Japan regnes bruk av reishi som en velprøvd behandling ved
noen typer av kreft, og har blitt brukt på en sikker måte og med god virkning,
ofte i kombinasjon med andre medisiner og strålebehandling. Det er dokumentert
at reishi kan hjelpe til å redusere bivirkningen ved forskjellig
cellegiftbehandling og strålebehandling, og bidrar samtidig til å gjenopprette
immunforsvaret, noe som er vesentlig for å komme seg igjen etter en
kreftsykdom. Reishi stimulerer produksjonen av interferon og interleukin 1 og 2,
kraftige og naturlige antikreftstoffer som produseres i kroppen. Reishi har også
vist seg å være et godt forebyggende middel mot kreft da den stimulerer
kroppens egen evne til å beskytte seg. Viltvoksende reishi inneholder organisk
germanium, et grunnstoff som, særlig i Japan, er antatt å ha kraftig
immunstyrkende effekt og som også kan motvirke kreft.
I mange studier i Japan er det påvist at reishi kan
reversere leukopenia (nedbrytning av hvite blodlegemer). Dette utnyttes i stor
grad klinisk i forbindelse med cellegiftbehandling for å beskytte de hvite
blodlegemene. Beskyttelse mot stråleskader kan oppnås ved å gi reishi før
strålebehandling. Dessuten kan reishi øke livskvaliteten hos pasienter der
behandling ikke lenger virker. Reishi sies og virke svært godt sammen med
soppen shiitake, da effekten av den ene soppen øker effekten av den andre.
Høyt blodtrykk og forhøyet kolesterol
Det finnes grunner til å tro at reishi kan senke både høyt
blodtrykk og for høye kolesterolverdier. I Asia er reishi i utstrakt bruk for
å styrke hjerte-karsystemet. Soppen er funnet å kunne beskytte mot forkalkning
i arteriene, og lindrer angina og kortpustethet som er forbundet med
hjertesykdommer.
Vitenskapsfolk ved Oklahoma Oral Roberts University fant at
stoffer i reishi reduserte strømmen av nerveimpulser gjennom det sympatiske
nervesystemet, den delen av nervesystemet som blir aktivert ved emosjonelt
stress. I to kontrollerte kliniske studier hvor man undersøkte effekten av
reishi på høyt blodtrykk hos mennesker fant man at soppen kunne redusere
blodtrykket signifikant, sammenlignet med placebo. Forsøkspersonene med høyt
blodtrykk i den ene studien hadde ikke respondert på tidligere medisinering.
Reishisopp og skolemedisinske blodtrykksmidler kan i følge forskning ved
universiteter i Kina og Japan være en effektiv kombinasjon, men mer forskning på
dette området er nødvendig.
Soppen hjelper også å senke LDL (det dårlige kolesterolet)
og reduserer overskudd av fettsyrer i blodet. Russiske forskere som undersøkte
ulike sopparter med tanke på å finne kolesterolsenkende medisiner fant at
reishiekstrakter stoppet akkumuleringen av kolesterol i arteriene på
laboratoriedyr. En antatt virkningsmekanisme er at triterpenoidene i reishi har
evne til effektivt å hemme biosyntesen av kolesterol. 92 pasienter med
hjerteinfarkt og brystsmerter ble behandlet med reishiekstrakt, og 72% av disse
pasientene følte at symptomene ble svakere. 14 av 15 pasienter som hadde for høye
blodfettverdier og som ble behandlet med reishiekstrakt, fikk lavere
kolesterolverdier. Flere andre studier har underbygget disse funnene.
Stress
Reishi er en utmerket antistress-urt. Den har blitt hyppig
brukt av eremitter, munker, innvidde taoister og spirituelt søkende i hele
Asia. Soppen roer sinnet, løsner spenninger, styrker nervene, bedrer
hukommelsen, skjerper konsentrasjon og fokus, bygger opp viljestyrke, og som et
resultat av alt dette, gir den visdom. Det er grunnen til at den av slike søkende
personer er blitt kalt ”soppen med spirituell kraft”. I våre dager tror
folk i Asia mer enn noensinne på reishisoppens kraft til å gi bedre
livskvalitet ved å styrke en persons indre liv. Alle vitenskapelige undersøkelser
som er gjort forklarer imidlertid bare den fysiske naturen til reishi, men det
er den utbredde oppfatningen av at reishi kan gi en et bedre liv på alle plan
som har gjort soppen til et slikt ettertraktet styrkemiddel. Reishi er en
utmerket ”beskytter” ved at den verner oss på alle plan, fysisk,
immunologisk, mentalt og spirituelt. Den hjelper oss til å tilpasse oss verden,
og gir oss ekstra kraft til å oppnå de beste kvalitetene livet kan gi. Når vi
ved hjelp av soppen blir så godt beskyttet og sørget for, kan vi i følge østlige
tradisjoner oppnå ting som ellers ville være uoppnåelig. Det er grunnen til
at reishi også er blitt kalt ”Urten for Guds lykke”.
Alle som bruker reishi merker seg roen som synes å følge
etter inntak av soppen. Mange har opplevd at de kunne slutte å bruke rusmidler.
Og virkningen av reishi synes å være kumulativ ved at den gradvis styrker
nervene og forandrer vårt syn på livet etter hvert som man inntar mer og mer.
I kinesisk urtemedisin har reishi vært sett på som det fremste shen-tonikumet
som finnes.
Alkoholisme, skrumplever og andre leversykdommer
Kinesiske leger påstår at reishi er spesielt nyttig for
hepatittpasienter som ennå ikke har hatt alvorlig tap av leverfunksjonen. Ifølge
teoriene i tradisjonell kinesisk medisin er personer der leversymptomene følges
av emosjonelt stress eller konstante spenninger de som responderer best på
reishibehandling. Reishi kan også hjelpe til å beskytte mot fettlever og
skrumplever forårsaket av overforbruk av alkohol. Den er anvendelig for
personer som er i et tidlig stadium av alkoholrelaterte leversykdommer der det
ennå ikke er alvorlig svikt i leverfunksjonen. Soppen kan også være en
verdifull antidot. Slik kan reishi-te, gitt over en periode på to - tre dager,
fremskynde rehabiliteringen etter en soppforgiftning. Reishi kan også bidra til
å lette nervøs uro etter inntak av store mengder koffein.
Styrking av immunforsvaret
Reishi virker på immunforsvaret slik at det fungerer
optimalt. Soppen vil ikke bare stimulere immunforsvaret, men den regulerer det.
Ved et for aktivt immunforsvar, noe som kan forekomme ved autoimmune sykdommer
og allergier, blir virkningen dempet, mens et immunforsvar som er for svakt,
blir styrket. En gruppe kjemiske stoffer som kalles ganodermsyrer (triterpener)
hjelper til med å bekjempe autoimmune sykdommer som allergier. Soppen er derfor
potensielt nyttig ved type 1 allergier, inklusive anafylasktiske sjokk, atopisk
eksem, høyfeber, snue, medisin-allergier og bronkialastma. Reishiekstrakter har
også vist seg å være nyttige ved kontakteksem, og i Japan og Kina er soppen
vel ansett i behandling av myastenia gravis, en alvorlig autoimmun sykdom. I
tillegg blir den i Japan hyppig foreskrevet ved kronisk bronkitt,
hukommelsestap, søvnproblemer og en hel rekke degenerative sykdommer hos eldre,
ofte slike som er knyttet til senilitet. Reishisoppens virkning på hjernen har
ført til at den brukes ved aldersrelatert intellektuell svekkelse, slik som er
knyttet til Alzheimers sykdom og åreforkalkning. Rapportene som forteller om
suksess ved slik bruk er tallrike, men foreløpig ikke vitenskapelig bekreftet.
Ganodermsyrene er også kraftige antioksidanter som tar hånd om frie radikaler.
Soppens
innholdsstoffer
De primære innholdsstoffene som er medvirkende til
reishisoppens medisinske virkning er polysakkarider og triterpener. Mer enn
hundre ulike triterpenmolekyler har blitt identifisert i reishi, men også mange
andre fytokjemikalier i soppen kan spille en rolle for plantens helsebringende
egenskaper. Typer og mengder av innholdsstoffer varierer i ulike deler av
soppen. Mange triterpener som ikke finnes i mycelet, øker i konsentrasjon etter
hvert som sopphatten utvikler seg. Kvantitativt fremviser hattene den rikeste
kilden til triterpener, fulgt av stilken og så sporene. Sammenligning av
innholdet i tre ulike varianter av reishi er blitt analysert: rød, purpur og
svart reishi. De røde og purpur hadde lignende mønster av triterpener, mens
den svarte inneholdt lite triterpener.
Hvordan
reishi brukes
Reishi er kanskje den mest brukte medisinske soppen i verden.
Dette er en seig sopp som inneholder så lite vann at den veier nesten det samme
frisk som tørket. Rå reishi er lite egnet som mat da soppen er både treaktig
og ufordøyelig. Man bør heller ikke bruke rå reishi som er pulverisert. Hvis
du får tak i fersk eller tørket reishisopp bør du koke den, både for at den
skal bli spiselig og for å drepe eventuelle bakterier som kan ha vokst på den
under dyrkingen. Den klassiske metoden for å tilberede reishi med utgangspunkt
i fersk eller tørket sopp, er å kutte den opp i småbiter og la den småkoke i
vann i 24 timer i en kjele med lokk. Den væsken som blir igjen etter at soppen
er fjernet drikkes i små slurker i løpet av det kommende døgnet, men vær
klar over at det smaker temmelig bittert. De fleste vil derfor bruke
kommersielle reishipreparater, og da er det viktig å finne produkter som er
laget av reishisopp av høy kvalitet. Japanske sopper regnes generelt for å være
bedre enn de kinesiske, da de stammer fra utvalgte kloner som har et tykt
porelag og mindre forvedete deler. Jo tykkere porelag soppen har, desto bedre
kvalitet antas den å ha.
Enkelte produkter av reishisopp finnes i standardisert form,
og disse blir normalt standardisert til 4% triterpener og 10% polysakkarider.
Doseringen som hver enkelt trenger kan være forskjellig, men ofte brukes en 250
mg eller 350 mg tablett (laget av soppekstrakt) inntil tre ganger daglig. Ellers
bør preparatene inntas i de mengder som er angitt på forpakningen.
Ikke bruk reishi i mer enn to til tre måneder
sammenhengende, da det foreløpig er få studier som viser effekten av lang tids
bruk. Hvis du inntar reishi fast over en lengre periode, bør du ta en pause på
en måned for hver tredje måned du bruker soppen. Tar du blodfortynnende midler
bør du bruke reishi bare under legetilsyn. Eksperimenter har imidlertid vist at
giftigheten til reishi er meget lav.
Selv om bivirkninger ved bruk av reishi forekommer ekstremt
sjeldent, så er de ikke ukjente. Tre til seks måneders kontinuerlig bruk har
hos enkelte medført tørrhet i munn, hals og nese, kronisk kløe, oppblåst
mage og neseblødning. Disse bivirkningen opptrer imidlertid så sjelden at
deres eksakte årsak er ukjent, men det kan være utslag av allergi mot soppen.
Reishi bør muligens unngås av folk som har kjente allergier mot sopp eller
mugg.