Artikkelen ble skrevet av Rolv
Hjelmstad i 2003.
Hva er reishi?
Reishi
(Ganoderma lucidum)
er en treboende sopp (kjuke) som vokser på stubber eller røtter av løvtrær på de
fleste kontinenter i verden, også i Europa. Her i landet er soppen sjelden, men
finnes spredt langs kysten nordover til Trondheim. Fruktlegemet blir opp til 30
cm i diameter, og hatten sitter skjevt på stilken. Fargen varierer fra klart rød
til nesten svart, ofte med en noe lysere farge langs kanten. Hattens tykkelse
kan være fra 0,2 til 3 cm. Porelaget på sopphattens underside varierer i farge,
fra nesten hvitt på unge eksemplarer, via gulbrunt, til mørkebrunt på eldre
sopplegemer. I naturen utvikler fruktlegemene seg om høsten, men de overlever
ikke vinteren. Soppen vokser normalt på levende trær eller stubber og er i Norge
først og fremst funnet på eik og or, men også på gran, furu og bjørk.
Når soppen
brukes i naturmedisinen blir den på norsk vanligvis kalt
reishi, som opprinnelig er det
japanske navnet på planten. I denne artikkelen bruker jeg derfor dette navnet, i
stedet for det norske floranavnet lakkjuke. Navnet lakkjuke kommer av hattens og
stilkens svært karakteristiske, lakkaktige skorpe som gir soppen en glinsende
blank overflate. Det vitenskapelige artsnavnet på reishi, lucidum, betyr
skinnende eller briljant, og viser til det samme. I Kina er soppen kjent under
navnet ”ling zhi” (”ling chih” eller ”ling qi” er andre stavemåter av navnet).
Navnet ling zhi betyr "åndelig plante", og navnet er første gang registrert i
det 11. århundre. Andre vanlige kinesiske benevnelser på soppen er
"udødelighetens plante", "titusenårssoppen", og "urten med spirituell kraft". Da
det er så vanskelig å finne soppen, blir den i Japan ofte referert til som
"fantomsoppen". I Japan blir 99% av all vill reishisopp funnet på gamle
plommetrær, men man finner normalt færre enn 10 sopper per 100 000 trær.
Reishi har i
århundrer vært et av de mest respekterte immunstyrkende midlene i Østens
medisin. For taoistene er dette selve "livseliksiren" eller "soppen som gir
udødelighet", og ble en gang i tiden kun spist av keiseren. Den har lenge vært
assosiert med langt liv og økt sjelskraft. I Ben Cao Gang Mu (skrevet
1578 e.Kr.), en av Kinas mest berømte bøker om naturhistorie, ble det sagt at
reishi kunne fange opp emosjonell energi fra leveren slik at personen kunne
vende seg mot høyere og mer sprirituelle beskjeftigelser, og at langvarig bruk
av soppen ville gi vekttap og økt livslengde. I tradisjonell kinesisk medisin
blir reishi ansett for å være i den høyeste klassen av styrkemidler, og
fremdeles ansett som et middel for et langt liv. Det skal finnes mange historier
fra Kina og Japan om folk med kreft og andre degenerative sykdommer som har
foretatt lange reiser for å finne soppen, slik at de kunne bruke den som
medisin.
Siden reishi
er så sjelden å finne i naturen, er det nå utviklet metoder for å dyrke soppen
under kontrollerte betingelser. Kunsten å dyrke reishi innendørs ble opprinnelig
utviklet av Shigeaki Mori i Japan, og var en omstendelig metode for å dyrke
reishisporer på sagflis fra plommetrær. I våre dager dyrkes soppen kommersielt i
Malaysia, Kina, Taiwan, Japan, Korea og USA. Reishisopp dyrket i Japan blir av
enkelte fremdeles ansett å ha best kvalitet, men også andre land produserer
høykvalitets reishisopp.
Ulike former av reishi
Shen Nong, en
kineser som er blitt betegnet som "den guddommelige jordbrukeren", sa at man
skiller mellom seks typer reishi: rød, purpur, svart, hvit, grønn og gul. I våre
dager finner man vanligvis rød og svart reishi i handelen. Enkelte ganger kan
man finne purpurfarget reishi, men det skjer ikke ofte, da den er ekstremt
sjelden.
Svart reishi,
Ganoderma sinensis, er normalt lett tilgjengelig i de fleste kinesiske
urtebutikker som fører urter i bulk. Denne varianten betraktes som mindreverdig
selv om den sikkert er et brukbart styrkemiddel.
Vill rød
reishi er sjelden. Denne soppen, som er den reishien som Shen Nong snakket
varmest om, er mye mer kraftfull og mer effektiv enn den svarte varianten. Rød
reishi er arten Ganoderma lucidum, altså den primære reishisoppen. Det er
lite trolig at vi finner viltvoksende rød reishi for salg i urtebutikker i
Vesten. Ekstrakter av viltvoksende eksemplarer av denne soppen er ofte svært
dyre, men regnes som meget kraftfulle.
Reishi dyrket
i veksthus kan være av god kvalitet, men en del er også dårlig. Disse soppene
kan dyrkes på ulike typer medier, for eksempel kubber av utvalgte trær, sagflis
eller blandinger som kan inneholde bark fra gummitrær og næringsstoffer fra ris.
De er relativt billige, og det meste av reishiprodukter som selges i Vesten
stammer fra slike veksthussopper. I USA regnes de mest verdifulle kildene til
veksthusreishi å stamme fra personer eller bedrifter som har fått tak i en
spesiell variant av reishi fra de japanske forskerne som først isolerte en
"moderne klon" av rød reishi. Kloner av disse soppene dyrkes så videre på et
best mulig vekstmedium. Produkter laget av reishi som er dyrket i Malaysia
regnes også for å være av høy kvalitet.
Noen
reishiprodukter inneholder mycelet av reishisoppen. Mycelet er de "sopptrådene"
som vokser inne i trærne eller vekstmediet. Til bestemte tider på året vil det
fra mycelet utvikle seg sopphatter, som er organet for den seksuelle formeringen
hos soppen, og som er det vi normalt omtaler som reishi. Mycelet ble opprinnelig
ikke brukt som et tonikum av japanere og kinesere, men det er nylig konstatert
at mycelet er spesielt rikt på de polysakkaridene som gjør soppen til et
verdifullt helseprodukt, da særlig som immunstimulator. Dette har ført til at
noen produsenter, i tillegg til å lage produkter av sopphatten, også har
reishiprodukter som kun inneholder reishimycel. Denne type produkter er godt
akseptert i USA, men foreløpig ikke i Kina og Japan, hvor spesialister
argumenterer med at mesteparten av forskningen rundt reishi er gjort på
sopplegemet (og ikke på mycelet), og at de virkelig mirakuløse helsebringende
egenskapene til reishi primært er knyttet til den overjordiske delen av soppen.
Selv om mycelet kan være brukbart, kommer det i følge kinesisk urtemedisin i
effektivitet og balanse ikke opp mot sopplegemet. Kineserne sier at sopplegemet
er et prima shen-tonikum, mens reishi mycel ikke er et shen-tonikum.
(Shen er en kinesisk betegnelse som beskriver hjertets kraft eller ånd.
Det er kraften som holder oss i balanse. Når hjerte-qi er ute av balanse,
blir shen forstyrret).
Det virkelig
eksklusive innen reishi skal være det som kalles Duanwood reishi. Denne soppen
dyrkes på kubber fra bestemte treslag, uten kjemikalier, og i jomfrulige
fjellomgivelser. I naturen vokser reishi på mange forskjellige treslag i
fjellskogene gjennom hele Asia. Og akkurat som vi mennesker "blir hva vi
spiser", blir også reishisoppen et produkt av hva den har tilgjengelig av
næringsstoffer. Avhengig av hva slags tre den vokser på, kan reishi være
kraftfull og utmerket til medisinsk bruk, eller den kan være svak og til og med
verdiløs. De beste reishisoppene vokser på bestemte gamle trær av treslag med
hard ved. Kineserne har gjort grundige studier på dette, noe som har omfattet
årelange farmakologiske undersøkelser for å bestemme hvilken reishi som er mest
kraftfull, og knyttet det opp mot hvilket treslag den har vokst på. Det
spesielle duanwood-treet kuttes i korte kubber, vanligvis ca. 30 cm lange.
Reishisporer blir så innokulert, og så settes kubbene ned i jorda i fjellstrøk i
Kina. Å dyrke Duanwood reishi krever ingen insektmidler eller kjemikaler av noe
slag. I virkeligheten vil kjemikalier ødelegge reishi, så myndighetene forbyr
det. Duanwood reishi regnes som mer enn dobbelt så kraftfull som alle andre
reishisopper, kanskje med unntak av viltvoksende rød reishi. Kinesere og
japanere lager ekstrakter av den for injeksjon, som brukes i behandling av
forskjellige former for kreft. De anvender også ekstrakter av soppen til
behandling av hepatitt, artritt og immunologiske dysfunksjoner. Ekstrakt av
Duanwood reishi selges også som et utmerket, men heller dyrt tonikum for vanlig
bruk i Kina og Japan, og i seinere tid også i USA. Forskerne har funnet fram til
det mest optimale tidspunktet for å høste reishi, slik at man oppnår maksimal
kvalitet og kraft fra de aktive innholdsstoffene.
Reishi sporer
har nylig vakt spesiell interesse i Kina og Japan. Disse sporene inneholder
enorme mengder polysakkarider og andre innholdsstoffer som styrker
immunforsvaret. Sporene brukes nå til å behandle lever- og magekreft i Kina. Som
et helsebringende tonikum antas det at sporene er enda mer kraftfulle enn soppen
selv. Sporene sies å ha overskudd av jing (en grunnleggende substans for
menneskets fysikk) og blir derfor betraktet som et remedium som kan forsinke
aldringsprosessen. Ikke bare blir sporene tradisjonelt ansett for å være en
kilde for jing, men de representere også det mest subtile aspektet av
reishi, og har utpregede Shen-utviklende egenskaper. Blant asiatiske
urteleger anses de for å være en av de aller beste "livseliksirer". Sporene er i
ferd med å bli kommersielt tilgjengelige også i Vesten, men bare i små kvanta og
foreløpig bare gjennom spesielle kanaler. Sporene må renses, noe som er en
vanskelig sak, da de er så små. For at stoffene i sporene skal kunne absorberes
gjennom tarmenes slimhinner, må de "knuses" i en avansert teknisk prosess.
Spesielle enzymer brukes for å bryte ned celleveggen slik at næringsstoffene
inne i sporene blir tilgjengelig. En studie i Kina indikerer at "knuste" sporer
er 70 ganger så kraftfulle som selve reishisoppen. Dette betyr at reishisporer
sannsynligvis er det mest kraftfulle naturlige immunstyrkende midlet som er
kjent. Reishisporer er langt dyrere enn ekstrakter av reishisoppen, men hvert
eneste gram er av meget stor verdi.
Reishisoppens innholdsstoffer og farmakologi
For mange
brukere av urtemedisinske preparater vil en liste over en urts innholdsstoffer
ofte bare være en rekke med navn uten mening. Selv om en oversikt over disse
stoffene og deres virkeområder bare vil interessere noen få, har jeg funnet det
rett å ta med en liste som viser de viktigste stoffene i reishisoppen, og deres
virkning (listen er hentet fra Hobbs, 1996). Hvis du synes dette blir for
teknisk, kan du gjerne hoppe over resten av dette kapittelet.
Innholdsstoff (navn og type): |
Virkning: |
Cyclooctasulphur |
Hemmer frigjøringen av histamin |
Et ukjent alkaloid |
Hjertestyrkende |
Et ukjent glykoprotein |
Svulsthemmende |
Adenosin (nukleotid) |
Hemmer sammenklumpingen av blodplater, muskelavslappende,
smertestillende |
Ganoderanene A, B, C (polysakkarider) |
Blodtrykksenkende |
Et ukjent polysakkarid |
Hjertestyrkende |
Et annet ukjent polysakkarid |
Svulsthemmende, immunstyrkende |
Beta-D-glukan (polysakkarid) |
Svulsthemmende, immunstyrkende |
GL-1 (polysakkarid) |
Svulsthemmende, immunstyrkende |
FA, FI, FI-1a (polysakkarid) |
Svulsthemmende, immunstyrkende |
Beta-D-glukan D-6 (polysakkarid) |
Øker proteinsyntesen og nukleinsyremetabolismen |
LingZhi-8 (protein) |
Bredspektret antiallergisk, immunomodullator |
Ganodosteron (steroid) |
Motvirker leverforgiftninger |
Ganodersyrene A,B,C,D (triterpener) |
Hemmer frigjøringen av histamin |
Ganodersyrene R,S (triterpener) |
Motvirker leverforgiftninger |
Ganodersyrene B,D,F,H,K,S,Y (triterpener) |
Blodtrykksenkende, ACE-hemmere |
Ganodersyre B (triterpen) |
Hemmer kolesterolsyntesen |
Ganodersyre Mf (triterpen) |
Hemmer kolesterolsyntesen |
Ganodermadiol (triterpen) |
Blodtrykksenkende, ACE-hemmere |
Ganodermsyre (triterpen) |
Hemmer kolesterolsyntesen |
Oleinsyre (umettet fettsyre) |
Hemmer frigjøringen av histamin |
Reishisoppens
innholdsstoffer har etter hvert blitt godt kartlagt, og som vi ser er de
farmakologiske virkningene til de ulike forbindelsene i mange tilfeller også
kjent. De primære innholdsstoffene som er medvirkende til reishisoppens
medisinske virkning er polysakkarider og triterpener. Mer enn hundre ulike
triterpenmolekyler har blitt identifisert i reishi, men også mange andre
fytokjemikalier i soppen spiller en rolle for plantens helsebringende
egenskaper. Typer og mengder av innholdsstoffer varierer i ulike deler av
soppen. Mange triterpener som ikke finnes i mycelet, øker i konsentrasjon etter
hvert som sopphatten utvikler seg. Kvantitativt fremviser hattene den rikeste
kilden til triterpener, fulgt av stilken, og så sporene. Sammenligning av
innholdet i tre ulike varianter av reishi er blitt analysert: rød, purpur og
svart reishi. De røde og purpur hadde lignende mønster av triterpener, mens den
svarte inneholdt lite triterpener.
Dyrestudier
har vist at de aktive innholdsstoffene i reishi har mange ulike farmakologiske
virkninger. Noen av polysakkaridene er vist å ha svulsthemmende og
immunstimulerende virkning. For eksempel har Beta-D-glucan, også kalt G-I, vist
seg å ha kraftig virkning mot sarkoma 180, det samme har GL-1 og
arabinoxyloglukan. En polysakkaridberiket fraksjon av reishi har evne til å
stimulere makrofagene slik at de produsere mer tumor-nekrose faktor (TNF-a)
og interleukiner. Polysakkaridandelen av disse proteinbundne polysakkaridene er
funnet å bestå av glukose, galaktose, mannose og spor av xylose og fruktose,
mens proteinandelen inneholder omkring 17 aminosyrer. I tillegg til å ha
svulsthemmende virkning, har polysakkaridene i reishi vist seg å øke
DNA-syntesen i miltceller i blandete lymfocyttkulturer, og øke både RNA og DNA
syntesen i beinmarg hos mus.
Sterolene i
reishi er rapportert å virke som hormonforløpere, mens adenosin (et derivat av
RNA) er funnet å hemme sammenklumpingen av blod. Ganoderanene A og B, som er
glukaner som finnes i fruktlegemet til reishi, er vist å signifikant kunne
redusere blodsukkerverdiene hos mus som hadde hyperglykemi (for høyt
blodsukker).
En annen
hovedgruppe med innholdsstoffer i reishi er triterpener. Disse er angitt å ha
adaptogene og blodtrykksenkende virkning, i tillegg til at de har en
antiallergisk effekt. Ganodersyre C fremstår som den mest anti-allergene
ingrediensen, fulgt av ganodersyrene A og D. Ganodersyre B er den minst aktive,
men ganodersyre B og D er rapportert å være blodtrykksenkende. De presise
virkningsmekanismene til ganodersyrenes anti-allergiske virkning er foreløpig
ukjent. I tillegg viser ganodersyrene T til Z svulsthemmende virkning på
hepatoma-celler (leversvulst), og ganodersyrene A til D hemmer frigjøringen av
histamin. Oleinsyre, en umettet fettsyre, og cyclooctasulphur er kjent for å
hemme frigjøringen av histamin, noe som beskytter mot allergiske reaksjoner og
betennelser. Polypeptidet Ling Zhi-8 (eller LZ-8) har også vist seg å ha en
effekt overfor mange type I allergiske overfølsomhetsreaksjoner.
Tradisjonell bruk av reishi
Reishi har
vært brukt i tradisjonell kinesisk og japansk medisin i kanskje så mye som 4000
år, og framstår også i våre dager som et av de fremste kinesiske styrkemidlene.
Den er bl.a. kjent for å gi mer energi, hjelpe kroppen til å motstå sykdommer og
stress, og å kunne gi et langt liv. I tradisjonell kinesisk medisin brukes
reishisoppen ved sykdommer som har medført svekkelse av livskraften og
funksjonene til de lavere kroppsdelene. Reishi bør være et perfekt middel for
folk i den vestlige verden som lider under konstant stress. Disse menneskene har
redusert vitalkraft og er ofte også forgiftet. Når personer i en slik tilstand
utvikler kreft og blir ytterligere forgiftet gjennom cellegiftbehandling, bør
det være svært aktuell å bruke reishi. Generelt kan man si at reishi virker
regulerende og gjenskapende av homøostasen (opprettholdelse av likevekt).
Reishisoppens mange helsebringende egenskaper gjør at den kan klassifiseres som
et adaptogen.
Vestlige
urteleger ser på reishi primært som et immunregulerende middel som kan aktivere
ulike faser av vårt immunforsvar, og den brukes i Vesten f.eks. til å behandle
allergier, høydesyke, astma og soppforgiftning. Den har også fått ry for å være
effektiv mot ulike krefttyper, og anses som et aktuelt middel for å bekjempe
aldersbetinget reduksjon av de intellektuelle evnene (demens).
Bruk av reishi mot ulike sykdommer og plager
Bronkitt,
astma og allergier
Reishi
inneholder antihistaminforbindelser. De blokkerer histamininduserte betennelser
og opphovning ved allergier i åndedrettsorganene, og demper også mageplager
knyttet til mat-allergier. Reishisoppens antihistamin kan derfor være gunstig
ved astma ved at det hindrer betennelsesreaksjonene som trekker sammen
luftveiene og gjør pusting vanskelig. I kliniske studier utført i Kina gjennom
1970-årene ble over 2000 pasienter med kronisk bronkitt gitt tabletter med
reishi. I løpet av to uker kunne 60-90 % av pasientene vise til markert bedring,
noe som også inkluderte bedre appetitt. Særlig på de eldre pasientene syntes
behandlingen å ha god virkning, og spesielt personer med bronkialastma
responderte godt.
I tillegg
stimulerer reishi utviklingen av de immuncellene som kalles makrofager, og som
sluker og fordøyer infeksjonsbakterier. Dette beskytter mot at sekundære
infeksjoner oppstår i tilfeller av kronisk bronkitt. Denne stimuleringen av
makrofagene påvirker også gjærsopper, og gjør reishi verdifull som behandling
ved soppinfeksjoner. Ekstrakt av reishi har vist seg å gi sterk økning i
effekten av steroider når disse ble brukt til behandling av hudbetennelser. Da
steroider har bivirkninger, er det greit å vite at det finnes et middel som kan
bidra til å redusere bruken av dem.
Kreft
I Japan blir
bruk av reishi betraktet som en velprøvd behandling ved noen typer av kreft.
Soppen har blitt brukt på en sikker måte og med god virkning, ofte i kombinasjon
med andre medisiner og strålebehandling. Det er dokumentert at reishi kan hjelpe
til å redusere bivirkningen ved forskjellig cellegiftbehandling og
strålebehandling, og bidrar samtidig til å gjenopprette immunforsvaret, noe som
er vesentlig for å komme seg igjen etter en kreftsykdom. Reishi stimulerer
produksjonen av interferon og interleukin 1 og 2, kraftige og naturlige
antikreftstoffer som produseres i kroppen. Reishi har også vist seg å være et
godt forebyggende middel mot kreft da den stimulerer kroppens egen evne til å
beskytte seg. Reishi inneholder organisk germanium, et grunnstoff som er antatt
å ha kraftig immunstyrkende effekt og som også kan motvirke kreft.
I mange
studier i Japan er det påvist at reishi kan reversere leukopenia (nedbrytning av
hvite blodlegemer). Dette utnyttes i stor grad klinisk i forbindelse med
cellegiftbehandling for å beskytte de hvite blodlegemene. Beskyttelse mot
stråleskader kan oppnås ved å gi reishi før strålebehandling. Dessuten kan
reishi øke livskvaliteten hos pasienter der behandling ikke lenger virker.
Reishi sies å virke svært godt sammen med soppen shiitake (Lentinula edodes),
da effekten av den ene soppen øker effekten av den andre.
Høyt
blodtrykk og forhøyet kolesterol
I Asia er
reishi i utstrakt bruk som middel for å styrke hjertet og blodåresystemet. Man
har funnet at reishi kan senke både høyt blodtrykk og for høye
kolesterolverdier. Soppen kan forhindre sammenklumping av blodplater, beskytte
mot forkalkning i arteriene, og lindre angina og kortpustethet som er forbundet
med hjertesykdommer. I undersøkelser ble det vist at behandling med reishi ga en
varierende grad av bedring i symptomer som hjertebank, kortpustethet,
brystsmerter og ødemer.
Vitenskapsfolk ved Oklahoma Oral Roberts University fant at stoffer i reishi
reduserte strømmen av nerveimpulser gjennom det sympatiske nervesystemet, den
delen av nervesystemet som blir aktivert ved emosjonelt stress. I to
kontrollerte kliniske studier hvor man undersøkte effekten av reishi på høyt
blodtrykk hos mennesker, fant man at soppen kunne redusere blodtrykket
signifikant, sammenlignet med placebo. I den ene studien hadde forsøkspersonene
med høyt blodtrykk ikke respondert på tidligere medisinering. Reishisopp og
skolemedisinske blodtrykksmidler kan i følge forskning ved universiteter i Kina
og Japan være en effektiv kombinasjon. Dobbeltblinde og placebokontrollerte
studier viste at når reishi ble gitt sammen med blodtrykksenkende medisiner, ble
det en signifikant senkning av blodtrykket. Det ser ut som reishi derfor kan
være et godt avslappende middel for folk med høyt blodtrykk, men mer forskning
på dette området er nødvendig.
Soppen
hjelper også til å senke LDL (det "dårlige kolesterolet") og redusere overskudd
av fettsyrer i blodet. Russiske forskere som undersøkte ulike sopparter med
tanke på å finne kolesterolsenkende medisiner fant at reishiekstrakter stoppet
akkumuleringen av kolesterol i arteriene på laboratoriedyr. En antatt
virkningsmekanisme er at triterpenoidene i reishi har evne til effektivt å hemme
biosyntesen av kolesterol. 92 pasienter med hjerteinfarkt og brystsmerter ble
behandlet med reishiekstrakt, og 72 % av disse pasientene følte at symptomene
ble svakere. 14 av 15 pasienter som hadde for høye blodfettverdier og som ble
behandlet med reishiekstrakt, fikk lavere kolesterolverdier. Flere andre studier
har underbygget disse funnene.
Alkoholisme, skrumplever og andre leversykdommer
Det er vist
at reishi kan ha leveravgiftende virkning, at den kan bidra til å fremme
nydannelsen av leverceller etter en skade eller operasjon, og kan være en svært
effektiv behandling ved hepatitt. Kinesiske leger påstår at reishi er spesielt
nyttig for hepatittpasienter som ennå ikke har hatt alvorlig tap av
leverfunksjonen. I en studie av 355 tilfeller av hepatitt B som ble behandlet
med Wulingdan Pill (som inneholder fruktlegemet av reishi) opplevde 92,4
% av pasientene positive resultater. Ifølge teoriene i tradisjonell kinesisk
medisin er personer der leversymptomene følges av emosjonelt stress eller
konstante spenninger de som responderer best på reishibehandling. Reishi kan
også hjelpe til å beskytte mot fettlever og skrumplever forårsaket av
overforbruk av alkohol. Den er anvendelig for personer som er i et tidlig
stadium av alkoholrelaterte leversykdommer der det ennå ikke er alvorlig svikt i
leverfunksjonen. Soppen kan også være en verdifull antidot (motgift) mot giftige
sopper. Da anbefales det å lage et avkok av 120-200 gram tørket reishi i vann,
og drikke 3-5 kopper av det per dag. Slik kan reishi-te, gitt over en periode på
to-tre dager, fremskynde rehabiliteringen etter en soppforgiftning. Reishi kan
også bidra til å lette nervøs uro etter inntak av store mengder koffein.
Regulering
av immunforsvaret
Reishi virker
inn på immunforsvaret slik at det fungerer optimalt. Soppen regulerer
immunsystemet, og vil ikke som mange andre urter bare stimulere det. Ved et for
aktivt immunforsvar, noe som kan forekomme ved autoimmune sykdommer og
allergier, blir virkningen dempet, mens et immunforsvar som er for svakt, blir
styrket. Det er en gruppe kjemiske stoffer i soppen som kalles ganodersyrer
(triterpener) som hjelper til med å bekjempe autoimmune sykdommer som allergier.
Soppen er derfor potensielt nyttig ved type 1 allergier, inklusive anafylaktisk
sjokk*, atopisk eksem**, høyfeber, snue, medisin-allergier og bronkialastma.
Reishiekstrakt har også vist seg å være nyttig ved kontakteksem, og i Japan og
Kina er soppen vel ansett i behandling av myastenia gravis, en alvorlig
autoimmun sykdom. I tillegg blir reishi i Japan hyppig foreskrevet ved kronisk
bronkitt, hukommelsestap, søvnproblemer og en hel rekke degenerative sykdommer
hos eldre, ofte slike som er knyttet til senilitet. Reishisoppens virkning på
hjernen har ført til at den brukes ved aldersrelatert intellektuell svekkelse
som er knyttet til Alzheimers sykdom og åreforkalkning. Rapportene som forteller
om suksess ved slik bruk er tallrike, men foreløpig ikke vitenskapelig
bekreftet. Ganodersyrene er også kraftige antioksidanter som tar hånd om frie
radikaler.
*
Anafylaktisk
sjokk en svært alvorlig allergisk reaksjon med akutt åndenød, blodtrykksfall, av
og til også generelle hevelser. Kan bl.a. forårsakes av medikamenter eller
serumbehandling, og kan være livstruende.
**
Atopisk eksem
er et kronisk, kløende eksem, ofte knyttet sammen med andre allergiske
reaksjoner som høysnue eller astma.
Reishi ved
andre sykdommer og plager
Man kan også
ta reishi ved plager som appetittløshet, dårlig fordøyelse, nervesvekkelse,
nervøsitet kombinert med svakhet i binyrene, angst, søvnløshet, generell
svekkelse og kronisk tretthetssyndrom. Ved å sørge for god blodsirkulasjon ved
lavt atmosfærisk trykk har reishi dessuten vist seg å kunne lette plagene med
høydesyke blant klatrere i Himalaya. Kinesiske fjellklatrere som ble gitt reishi
før de besteg fjell i 4000-5000 meters høyde følte minimalt ubehag av høyden.
Det er funnet
at reishi er overraskende effektiv til behandling av sykdommen dystrophia
myotonica, en arvelig sykdom med muskelsvakhet og muskelatrofi, og som også
medfører at musklenes evne til å slappe av etter en normal sammentrekning blir
forstyrret. Muskelsvinnet begynner i ansiktet, nakken og strupehodet, og vil
gradvis spre seg til muskulaturen i hele kroppen. Det kan også spre seg til
huden og mange kjertler, slik som hypofysen, skjoldbruskkjertelen,
biskjoldbruskkjertelen, binyrene og kjønnskjertlene. Det finnes ingen kjent
medisin for denne sykdommen. Selv om reishi ikke kan kurere årsakene til
sykdommen, kan den være med å lette symptomene. I en studie ble pasienter med
dystrophia myotonica gitt ekstrakt av vannløselige reishisporer
intramuskulært, 400 mg per dag. Mange av pasientene viste markerte forbedringer
i muskelstyrken, bedre søvn- og spisemønster og vektøkning i løpet av 1-2 uker.
Pasienter som ikke var i stand til å løfte hodet før behandlingen, ble i stand
til å gjøre det etterpå, og deres evne til å snakke og gå forbedret seg også. I
tre tilfeller stoppet utviklingen av sykdommen.
Erfaring
viser at reishi er særlig velegnet som en avslappende urt for personer med
angst, søvnløshet, generell nervesvekkelse eller mangelsykdommer. I slike
sammenhenger synes soppen å være langt å foretrekke framfor vestlige avslappende
urter som for eksempel legevendelrot (Valeriana officinalis), som kan
være for "varm" og stimulerende for mange personer.
I Kina blir
det laget tallrike preparater med reishi, og disse er i daglig bruk av en mengde
mennesker. De anvendes for å fremme en god helse, inklusive god søvn og økt
motstandskraft mot infeksjoner og hjertesykdommer. Reishi blir i Kina også
anbefalt ved en rekke plager som nevrastenia (generell kraftløshet), kronisk
bronkitt og hjerteinfarkt. I tillegg til at japanske helsemyndigheter har
anerkjent reishi som en komplementær kreftmedisin, indikerer foreløpige kliniske
rapporter og praktiske erfaringer fra terapeuter at reishisoppens
immunstimulerende egenskaper kan være verdifull for personer som er HIV-positive,
og for dem som har Epstein-Barr-virus, et infeksjonsvirus som forårsaker
mononukleose (også kalt "kyssesyke").
Til slutt kan
det nevnes at reishi er brukt til å fjerne rynker, aldersflekker og fregner. Man
kan derfor finne ekstrakter av soppen i enkelte fuktighetskremer og i
hudlotioner for beskyttelse mot UV-stråling.
Reishisoppens spirituelle kraft
Reishi er en
utmerket antistress-urt. Den har blitt hyppig brukt av eremitter, munker,
innvidde taoister og spirituelt søkende i hele Asia. Soppen roer sinnet, løsner
spenninger, styrker nervene, bedrer hukommelsen, skjerper konsentrasjon og
fokus, bygger opp viljestyrke, og som et resultat av alt dette, gir den visdom.
Det er grunnen til at den av slike søkende personer er blitt kalt "soppen med
spirituell kraft". I våre dager tror folk i Asia mer enn noensinne på
reishisoppens kraft til å gi bedre livskvalitet ved å styrke en persons indre
liv. Vitenskapelige undersøkelser som er gjort forklarer imidlertid bare den
fysiske naturen til reishi, men i Østen er det den utbredde oppfatningen at
reishi kan gi et bedre liv på alle plan som har gjort soppen til et slikt
ettertraktet styrkemiddel. Reishi er en utmerket "beskytter" ved at den verner
oss på alle plan, fysisk, immunologisk, mentalt og spirituelt. Den hjelper oss
til å tilpasse oss verden, og gir oss ekstra kraft til å oppnå de beste
kvalitetene livet kan gi. Når vi ved hjelp av soppen blir så godt beskyttet og
sørget for, kan vi i følge østlige tradisjoner oppnå ting som ellers ville være
uoppnåelig. Det er grunnen til at reishi også er blitt kalt "Urten for Guds
lykke".
De som bruker
reishi merker seg roen som synes å følge etter inntak av soppen. Mange har
opplevd at de kunne slutte å bruke rusmidler. Og virkningen av reishi synes å
være kumulativ ved at den gradvis styrker nervene og forandrer vårt syn på livet
etter hvert som man inntar mer og mer. I kinesisk urtemedisin har reishi vært
sett på som det fremste shen-tonikumet som finnes.
Generelt om bruk av sopp i urtemedisinen
Mange
spiselige sopper har i Østen, i tillegg til sin bruk i matlagningen, i lange
tider også blitt brukt til medisinske formål. Også mange ikkespiselige sopper
har vært brukt medisinsk. Et gammelt kinesisk ordspråk sier at "medisin og mat
har samme opprinnelse". I våre dager kjenner man til at minst 270 sopparter har
framvist en eller annen terapeutisk verdi. Praksisen med å bruke sopper i
kinesisk urtemedisin er kjent fra den kinesiske boken Shen Noug Pen Ts’ao
Jing fra 100-200 e.Kr. Her er den medisinske virkningen av en rekke sopper
opplistet, blant annet av artene Ganoderma lucidum, Poria cocos,
Tremella fuciformis. Et av de mest kjente verkene om tradisjonell
kinesisk medisin Pen Ts’ao Kang Mu, skrevet av Li Shi-Zhen under
Ming-dynastiet og trykt i 1575, dokumenterer bruken av mer enn 20 sopparter,
inklusive den insektboende soppen Cordyceps sinensis, som fortsatt er
viktig i kinesisk medisin.
Bruken av
medisinske sopper mot ulike sykdommer og helseproblemer er blitt mer utbredt
etter hvert som mulighetene for å dyrke soppene har blitt bedre. Som et resultat
av et stort antall vitenskapelig studier på medisinske sopper de siste 30 årene,
særlig i Japan, Kina og Korea, har mange av de tradisjonelle bruksområdene blitt
bekreftet, og nye anvendelsesområder er funnet. Selv om mye oppmerksomhet har
vært knyttet til ulike immunologiske og krefthemmende egenskaper til disse
soppene, er det også vist at de kan ha terapeutisk virkning som
blodtrykksenkende, kolesterolsenkende, leverbeskyttende, betennelseshemmende,
blodsukkersenkende og mikrobehemmende midler, i tillegg til å være
antioksidanter. Mange farmasøytiske selskaper i Østen ser på disse medisinske
soppene som rike kilder for nye biomedisinske stoffer.
Reishi og
nært beslektede arter har den lengste historien som medisinske sopper, og bruken
kan spores flere tusen år tilbake. Reishi er den hyppigst avbildete soppen i
gammel japansk, koreansk og kinesisk kunst. Soppen har i Østen også vært i
utstrakt bruk som en talisman for beskyttelse av folk og hjem mot onde makter.
Det er Kina
som dominerer dyrkingen av sopp til mat og medisin, og landet er anslått å ha
ca. 65 % av verdensproduksjonen. Kineserne er ikke bare de dyktigste til å dyrke
sopp, de er også de største konsumentene av både matsopper og medisinske sopper.
Av ikkespiselige medisinske sopper som reishi, er Kina den desidert største
produsenten.
Minst 10 nye
arter av spiselige og medisinske sopper er brakt i kultur i Kina de siste årene,
og selv om de foreløpig dyrkes i liten skala, har de et betydelig potensial. Med
bakgrunn i kinesernes bruk av viltvoksende sopper, både til mat og medisin,
antas det at Kina vil fortsette å utvikle metoder for dyrking av et økende
antall av inntil nå udyrkbare medisinske sopper. Økonomisk kan dette være
viktige varer. Når det gjelder reishi, er det beregnet at den årlige verdien av
produkter med denne soppen som omsettes på verdensmarkedet ligger på omkring 10
milliarder kroner.
Når man
anskaffer et reishiprodukt er det viktig at det kommer fra en seriøs leverandør.
Etter hvert som denne soppen blir populær også i Norge, må vi være forberedt på
at markedet "oversvømmes" av ulike produkter fra useriøse leverandører som ikke
bryr seg om råvarens kvalitet, bare de kan tjene penger på å selge et produkt
som de påstår inneholder en viss mengde reishi. Jeg tipper vi kommer til å
oppleve en tilsvarende situasjon med reishi som det vi opplevde når rosenrotens
egenskaper ble kjent, nemlig at markedet fylles av preparater av tvilsom
kvalitet, levert av useriøse postordrefirmaer. Derfor er det viktig å være på
vakt når "reishi-bølgen tar av", slik at man ikke blir lurt til å kjøpe
verdiløse produkter.
Hvordan reishi brukes
Reishi er
temmelig sikkert den mest brukte medisinske soppen i verden. Dette er en seig
sopp som inneholder så lite vann at den veier nesten det samme frisk som tørket.
Rå reishi er lite egnet som mat da soppen er både treaktig, lite fordøyelig og
smaker svært bittert. Hvis du får tak i fersk eller tørket reishisopp, bør du
koke den og bruke avkoket. Dette vil også drepe eventuelle bakterier som kan ha
kommet på soppen under dyrkingen eller etter at den er høstet. Den klassiske
metoden for å tilberede reishi med utgangspunkt i fersk eller tørket sopp, er å
kutte den opp i småbiter og la den småkoke i vann i en kjele med lokk i inntil
24 timer. Den væsken som blir igjen etter at soppen er fjernet, drikkes i små
slurker i løpet av det kommende døgnet, men vær klar over at det smaker temmelig
bittert. De fleste vil derfor bruke kommersielle reishipreparater, og da er det
viktig å finne produkter som er laget av reishisopp av høy kvalitet. Japanske
sopper regnes generelt for å være bedre enn de kinesiske, da de stammer fra
utvalgte kloner som har et tykt porelag og mindre forvedete deler. Jo tykkere
porelag soppen har, desto bedre kvalitet antas den å ha. Også reishiprodukter
fra Malaysia regnes å ha høy kvalitet.
Enkelte
produkter av reishisopp finnes i standardisert form, og disse blir normalt
standardisert til 4 % triterpener og 10 % polysakkarider. Den ideelle doseringen
kan være forskjellig fra person til person, men ofte brukes en 250 mg eller 350
mg tablett (laget av soppekstrakt) inntil tre ganger daglig. Får man tak i
reishi-tinktur (et alkoholuttrekk av reishisoppens virkestoffer) er en vanlig
dosering 20-40 dråper tinktur i vann, inntatt tre ganger daglig. Ellers bør
preparatene inntas i de mengder som er angitt på forpakningen.
Tar du
blodfortynnende midler bør du bruke reishi bare under legetilsyn. Dette skyldes
at reishi virker antikoagulerende og kan forsterke virkningen av blodfortynnende
midler. Personer med diabetes kan, når de begynner å ta reishi-soppen, oppleve
at mer insulin skilles ut fra kroppen enn det som er normalt. Mennesker med
leddproblemer kan få sterkere smerter når de begynner å ta soppen, det samme
gjelder for mennesker med nyreproblemer og de som får utført dialyse. Disse vil
kunne oppleve tretthet i leddene, hovne føtter og en følelse av generell
svakhet. Dette vil normalt vare bare noen dager eller opptil en uke, og deretter
vil kroppen gå tilbake til normal tilstand, avhengig av personens form i
utgangspunktet. Hvis de nevnte symptomene oppstår, bør man ikke slutte å innta
reishi, men dersom symptomene er svært ubehagelige, kan man redusere doseringen.
Når kroppen oppfører seg normalt igjen, kan man fortsette å ta middelet slik det
står i bruksanvisningen. Personer som er syke og tar medisin etter
legeanvisning, kan også bruke reishi uten at det skal føre til problemer, og
soppen vil dessuten kunne redusere risikoen for eventuelle bivirkninger fra den
medisinske behandlingen. Hvis man bruker medisiner foreskrevet av lege, bør man
fortsette å ta disse mens man bruker reishi. Spesielt gjelder dette de som har
høyt blodtrykk eller hjerteproblemer. Redusert medisinering må kun skje i samråd
med lege!
De som har
astma, hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes eller magesår bør ta reishi ½ - 1
time etter måltidene. Når kroppen i løpet av et par uker har tilpasset seg
middelet, kan det også tas før måltidene. Dette gjelder også for alvorlig syke
personer som tar soppen som medisin. Ellers bør soppen tas ½ - 1 time før
måltider.
Eksperimenter
har vist at giftigheten til reishi er meget lav, så det er liten fare knyttet
til å innta større mengder av reishi enn det som er angitt på pakningen. Jeg
anbefaler likevel at man ikke bruker reishi i mer enn to til tre måneder
sammenhengende, da det foreløpig er få studier som viser effekten av lang tids
bruk. En generell regel ved bruk av urtemedisiner som ikke er livsnødvendige, er
at man tar en pause på en måned for hver tredje måned du bruker middelet, noe
som jeg mener også bør gjelde for reishi.
Mulige bivirkninger av reishi
Reishi er et
utmerket styrkemiddel som på grunn av sin nøytrale energi kan inntas av alle.
Selv om bivirkninger ved bruk av reishi forekommer sjelden, kan ubehagelige
effekter oppstå. Når man starter på en behandling med reishi, kan man oppleve
forbigående ubehag i form av svimmelhet, tretthet, søvnighet, leddsmerter,
utslett med kløe, oppkast, økt tarmaktivitet (som normalt gir seg etter noen
dager), forstoppelse eller urin-inkontinens. Noen personer opplever å bli
søvnige de første gangene de inntar reishi i større doser. Dette er helt normalt
når man starter å bruke reishi, og er et tegn på at rester av giftstoffer
skilles ut av kroppen.
Tre til seks
måneders kontinuerlig bruk har hos enkelte medført tørrhet i munn, hals og nese,
kronisk kløe, oppblåst mage og neseblødning. De sistnevnte bivirkningene opptrer
imidlertid så sjelden at deres eksakte årsak er ukjent, men det kan være utslag
av allergi mot soppen. Reishi bør muligens unngås av folk som har kjente
allergier mot sopp eller mugg, men selv om man allergisk mot sopp, er det
sjelden man reagerer allergisk mot reishi.
Anvendt litteratur
Balch,
Phyllis A.:
Prescription for Herbal Healing. Avery 2002.
Bloomfield, Harold:
Healing Anxiety with Herbs. Thorsons, 1998.
Bown,
Deni:
The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.
Dorling Kindersley 2002.
Chmelik, Stefan:
Chinese Herbal Secrets. Avery Publishing Group, 1999.
Foster, Steven:
Herbs for Your Health. A handy guide for knowing and using 50 common herbs.
Interweave Press, 1996.
Hobbs, Christopher:
Herbal Remedies for Dummies. IDG Books Worldwide, 1998.
Hobbs, Christopher:
Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition, Healing & Culture.
Botanica Press 1986.
McKenna, Dennis J.:
Natural Dietary Supplements: A Desktop Reference. Institute for Natural
Products Research 1998.
Peirce, Andrea:
The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.
William Morrow and Company, Inc., 1999.
Rister, Robert:
Japanese Herbal Medicine. The Healing Art of Kampo. Avery Publishing
Group, 1999.
Smith, Rowan and
Sullivan:
Medicinal Mushrooms: Their therapeutic properities and current medical usage
with special emphasis on cancer treatments. University of Strathclyde, 2002.
Teeguarden, Ron:
The Ancient Wisdom of the Chinese Tonic Herbs. Warner Books, 1998.
Tierra, Lesley:
The Herbs of Life. The Crossing Press, 1997 (4.print.).
Weed, Susun S.:
Breast Cancer? Breast Health!. The Wise Woman Way. Ash Tree Publishing,
1996.
Wong Shu Sing:
Red Reishi. How an ancient herbal treasure can benefit your health today.
World Health Publishing Inc. 2003.
Yance, Donald R.:
Herbal Medicine, Healing & Cancer. Keat Publishing, 1999.
HerbalGram,
Medlemsblad for American Botanical Counsil, No. 54 (2002).
|