Gammalinolensyre (GLA) er et uvanlig innholdsstoff i levende organismer,
og i planteriket finnes fettsyren bare i frøene fra noen få plantearter.
Disse er kjempenattlys, agurkurt, solbær og hamp. I GLA-produkter som
selges i helsekostbutikker kommer stoffet normalt fra frøene til
kjempenattlys eller agurkurt. Mens frøene inneholder GLA, har andre
deler av de nevnte plantene medisinske egenskaper som også er verdt å
kjenne til.
Kjempenattlys
Kjempenattlys (Oenothera
biennis) er en toårig urt med lang og spiss rot. Det første året
vokser det ut en rosett med lansettformede blad som blir inntil 20 cm
lange. Andre året dannes en stivt opprett, opptil 1 m høy, rødlig og
håret stengel med spredte blad. Blomstene er gule og blir inntil 8 cm i
diameter. De har tynne, valmuelignende kronblad. Kjempenattlys blomstrer
fra juni til september. Blomstene åpner seg i skumringen eller i
overskyet vær, og hver blomst er utsprunget i mindre enn et døgn. Utover
sensommeren holder blomstene seg åpne også om dagen. Fruktkapslene, som
sitter i bladhjørnene, er temmelig harde. De små runde frøene inneholder
gammalinolensyre (GLA).
Kjempenattlysplanten er
opprinnelig hjemmehørende i Nord-Amerika, hvor den vokser nærmest som
ugras i tilknytning til hager, åkrer, søppelplasser og langs vegkanter
over hele kontinentet. Arten ble innført til Europa i 1614 av botanikere
som syntes at planten var en botanisk kuriositet. Kjempenattlys har
lenge vært dyrket som en prydplante i hager, og har mange steder spredd
seg derfra til naturen, noe som også har skjedd i Norge. Arten er
således funnet på en rekke steder på Sørlandet og Østlandet.
I våre dager er kjempenattlys
naturalisert i mange områder av verden, som i Europa, Afrika, Kina og Australia.
Planten dyrkes kommersielt i stor skala for utvinning av nattlysolje, særlig i
USA og Canada. |
 |
Kjempenattlys er enkel å dyrke.
Planten formeres med frø som sås i potter tidlig på våren, eller rett på
voksestedet i hagen. Frøene er svært små og må ikke sås for tett. Plantene
blomstrer det andre året, men planter som er sådd tidlig og som er blitt
omplantet, vil kunne blomstre allerede det første året. Hvis planter tillates å
sette moden frø, vil arten lett kunne så seg selv og komme igjen år etter år på
samme voksested. Kjempenattlys trives best i en veldrenert, tørr jord på en
solrik vokseplass. Bladene blir dessverre ofte angrepet av meldugg.
Av kjempenattlysplanten er
mange deler blitt anvendt som medisin: Bladene, stammebarken, blomstene,
frøstandene, frøene og en olje som utvinnes fra frøene (nattlysolje). Blad,
stilkbark, blomster og umodne frøstander samles om sommeren og brukes friske.
Frøene samles når de er modne, for utvinning av nattlysolje.
Kjempenattlys var tidligere en
viktig plante for mange stammer av innfødte i Nord-Amerika, både som mat og
medisin. I Utah og Nevada ble frø og unge blad inntatt som mat.
Cherokee-indianerne lagde en te av blomstene og bladene som et hjelpemiddel for
å gå ned i vekt. Ojibwa-indianerne påførte hele planten utvortes for å dempe
opphovninger og betennelser i tilknytning til skrubbsår. Roten ble inntatt mot
hoste og hemoroider, og påført utvortes i den tro at den hjalp til å bygge opp
musklene. Det fantes også en tradisjon med å lage en te av frøene for å lindre
magesmerter og sår hals.
Også i Europa er røttene,
stilkene, bladene og blomsterknoppene av kjempenattlysplanten blitt brukt som
mat. Røttene kan kokes og spises, de har en nøtteaktig smak som minner om
pastinakk, og brukes i supper og stuinger. Unge blad kan tilsettes salater eller
kokes som en grønnsak. Også blomstene er spiselige. Umodne frøstander kan kokes
eller wokes, og frøene kan brukes som erstatning for valmuefrø på brød.
Nattlysolje er en klar og gul
olje med en nøtteaktig lukt og smak. Lukten og smaken fjernes normalt under
raffineringen. Oljen forblir flytende også ved relativt lave temperaturer, og
stivner først ved -10° C. Nattlysolje tilsettes vanligvis vitamin E for å hindre
oksidering. Kjempenattlys og nattlysolje er i følge 'Urtelisten' fra Statens
legemiddelverk klassifisert som 'ikke-legemiddel', og kan derfor omsettes fritt
i Norge.
Nattlysolje er rik på
essensielle fettsyrer, særlig linolensyre og gammalinolensyre, men den
inneholder også andre stoffer som glyserin, voks og steroler. Oljens medisinske
virkning skyldes mest gammalinolensyren (GLA), som er forløperen for
prostaglandin E1. Fordelingen av fettsyrer i nattlysolje er angitt å være som
følger: Mettede fettsyrer (palmitinsyre og stearinsyre) 8-10 %, enumettede
fettsyrer (omega-9) 8-10 %, og flerumettede fettsyrer (omega-3 og omega-6) som
linolensyre, linolsyre og gammalinolensyre 80-84 %.
Agurkurt
Agurkurt (Borago
officinalis) er en stivhåret, ettårig urt som kan bli omkring 70 cm
høy. Stenglene er opprette og har spredte ovale eller lansettformede
blad som er ru og rynkede. De store, stjerneformede blomstene har fem
kronblad som først er fiolette, men som snart blir himmelblå med noe
blekere basis. Agurkurt kan knapt forveksles med noen annen
plante. Blomstringstiden er fra juli til august, og blomstene produserer
mye nektar og er attraktive for bier. Det produseres normalt fire frø
fra hver blomst. Disse inneholder ca. 30 % olje som utnyttes
kommersielt. Uheldigvis modnes frøene over en lang periode og faller ned
fra planten når de er modne, noe som gjør det vanskelig å høste store
mengder med frø.
Agurkurt er
hjemmehørende i Middelhavsområdet, men har spredt seg derfra til andre
deler av Europa og Amerika. Urten har i lange tider vært dyrket som
hageplante på grunn av sin prydverdi, de medisinske virkningene og som
kilde for nektar til bier. Mange steder har planten forvillet seg.
Agurkurt er enkel å dyrke. Frøene sås om
våren, enten innendørs eller direkte på vokseplassen. De spirer raskt og har to
store frøblad. Plantes på en solrik vokseplass med 30-50 cm mellomrom mellom
plantene. Agurkurt trives best på kalkholdig og næringsrik jord. Selv om urten
er ettårig, selvsår den seg lett og kommer gjerne opp igjen på det samme
voksestedet i flere år. |
 |
Agurkurt inneholder bl.a.
slimstoffer, garvestoffer, saponiner, harpiks, eterisk olje, et blått
anthocyaninfargestoff, vitamin C og andre stoffer. Dessuten finnes små mengder
pyrrolizidinalkaloider, som i isolert form er giftige. Oljen fra frøene til
agurkurt er en rik kilde for gammalinolensyre (GLA). Mengde GLA i oljen, målt i
prosent av det totale fettsyreinnholdet, varierer fra 20 % til 27 %. Boragoolje
inneholder også omkring 10 % alfalinolensyre (ALA).
Anvendt som medisinplante
virker agurkurt stoffskiftestimulerende, svettedrivende og urindrivende, og
urten kan brukes til avgifting av kroppen. Giftstoffene skilles ut både via
huden og urinveiene. Urtete laget av agurkurt er bl.a. blitt brukt for å rense
huden for kviser og utslett, ved leddbetennelser og revmatisme, ved infeksjoner
og for å dempe feber. Teen virker også slimløsende og åpner tette luftveier,
derfor kan den være et aktuelt middel ved forkjølelse, influensa, sår hals og
luftveisinfeksjoner. Slimstoffene i agurkurt kan lindre sårhet og irritasjon i
hals og bronkier. En tilsvarende virkning kan den ha på urinveiene og
fordøyelsen, og er derfor blitt anvendt ved magekatarr og irritabel tykktarm.
Når det gjelder urinveiene, virker planten dessuten betennelseshemmende og kan
derfor være til hjelp ved blærekatarr.
Agurkurt er fra eldre tider
kjent som et godt middel for hjertet.
Henrik Harpestreng (død ca. 1244) omtaler
urten som et hjertestyrkende middel og et middel mot hjertesorg. Han påsto at agurkurt blandet i vin kunne drive vekk tungsinn, og man ble glad. Også andre
urtebokforfattere påpeker plantens evne til å glede hjertet, fjerne triste
tanker og melankoli, og være til hjelp ved sorg og savn. Det sies også at inntak
av agurkurt gir en mot. Undersøkelser som er foretatt viser at agurkurt
stimulerer binyrene og får dem til å skille ut mer adrenalin, et hormon som
påvirker motet.
Agurkurt virker også som et
gjenoppbyggende middel for binyrebarken, noe som betyr at den vil kunne
gjenopprette funksjonen til og styrke kjertelen etter medisinsk behandling med
kortison og steroider. På grunn av alt stresset vi opplever i vår hverdag (både
utvendig og innvendig stress) er det et økende behov for midler som kan hjelpe
denne kjertelen. Agurkurtens påvirkning på hormonene kan også forklare den
tradisjonelle oppfatningen av at blad og frø øker mengden av melk hos ammende
mødre.
Når man lager urtete av
agurkurt heller man en tekopp kokende vann over en spiseskje eller to teskjeer
tørket urt og lar det trekke i 5-10 min. Av denne teen kan man drikke inntil tre
kopper om dagen. En sterk te av agurkurt kan brukes som gurglevann når man har
sår hals eller halskatarr. Den kan også anvendes som munnvann mot munnsår og
blødende tannkjøtt. Selv om friske blad kan virke irriterende på huden og gi
utslett, kan et omslag av blad og blomster brukes mot hudlidelser som kløende og
betent hud, sår og eksem. Omslag av urten på verkende ledd kan lindre
leddbetennelse og urinsyregikt.
Fra frøene kan det presses ut
en olje som er rik på gammalinolensyre (GLA). Denne oljen kan brukes som et godt
alternativ til nattlysolje. Agurkurt (og valurt) inneholder dessuten allantoin.
Dette stoffet stimulerer dannelsen av nye celler og nytt vev, og er en annen
viktig virkning når agurkurt anvendes i hudpleiemidler.
I mange urtebøker er det angitt
at unge blad av agurkurt kan brukes i salater. Bladene har en lett bitter,
forfriskende og kjølende smak som kan minne noe om agurk (derav navnet
agurkurt). Større blad blir angitt å kunne kokes på samme måte som spinat, og
serveres opphakket i stuinger. I mat brukes bladene friske, da tørkede blad
raskt taper aroma og farge. Blomstene kan også spises, enten rå i salater eller
de kan kandiseres og brukes som pynt på desserter og kaker. Blomstene kan også
brukes som dekorativ og spiselig pynt i sommerdrikker, eller fryses inn i
isterninger.
Med bakgrunn i urtens innhold
av giftige pyrrolizidinalkaloider, mener man nå at inntak av større mengder
agurkurt bør unngås. I høye konsentrasjoner er disse alkaloidene vist å kunne
forårsake leverskader og leverkreft. Oljen fra frøene til agurkurt inneholder
ikke noe (eller svært lite) av disse forbindelsene. Bortsett fra frøoljen, er
ulike droger av agurkurt derfor omfattet av omsetningsrestriksjoner i mange
land. I juni 2006 foretok Statens legemiddelverk følgende klassifisering av
agurkurt: "Agurkurt blomster er klassifisert som ikke-legemiddel (handelsvare).
Det gjelder kun tørket/frisk blomst eller vandig uttrekk. Alle produkter i
legemiddellignende form klassifiseres som legemiddel uavhengig av urtedel. Alle
deler av planten utenom blomstene er klassifisert som legemiddel. Olje av frøene
fra agurkurt (Oleum Borago officinalis) er ikke-legemiddel, forutsatt at
oljen er dokumentert fri for pyrrolizidinalkaloider".
Da det ikke foreligger gode nok
data omkring eventuell giftighet av agurkurt, bør urten ikke brukes av gravide
og ammende. På samme måte som med nattlysolje, anbefales det at agurkurtolje
brukes med forsiktighet av pasienter som lider av epilepsi, særlig de som lider
av schizofreni og/eller de som tar phenothiaziner.
Solbær
Solbær (Ribes nigrum)
er en bærbusk som er så vanlig rundt om i hagene at man ikke trenger å
beskrive hvordan planten ser ut. Solbær kommer fra de tempererte
områdene av Europa, Vest- og Sentral-Asia og Himalaya. I Norge er solbær
kanskje opprinnelig viltvoksende i lavlandet på Østlandet og i Finnmark.
Andre steder hvor solbær finnes i naturen her i landet, har nok plantene
forvillet seg fra hager. Solbær dyrkes i stor stil både i privathager og
kommersielt, og mange navnesorter er foredlet fram.
I urtemedisinen brukes
både bladene og bærene av solbærbusken. Bladene inneholder bl.a.
garvestoffer og eterisk olje, hovedsakelig med terpener, flavonoider (rutin
og isoquercitrin). Bærene inneholder vitamin A, B1, B2
og C, mange mineraler, flere fruktsyrer, pektin, proantocyanidiner og
prodelfinidiner. Proantocyanidinene virker som kraftige antioksidanter
og er betennelseshemmende. De har en beskyttende virkning på
kapillærårene i kroppen, på samme måte som blåbær.
Prodelfinidinene
virker betennelseshemmende. Innholdet av vitamin C i bærene er meget
høyt (omkring 120 mg per 100 g frisk frukt). Frøene inneholder en olje
med 15-20 % gammelinolensyre (GLA) og 9 % stearidonsyre, noe som gjør
dem til en rik kilde for omega-6 fettsyrer. Solbærfrøolje inneholder
også opptil 20 % av omega-3 fettsyrene alfa-linolensyre (ALA) og
linolensyre. |
 |
Solbærblad ble tatt i bruk som
medisin allerede på 1600-tallet, som et middel mot blærestein og væskeopphopning
i kroppen. Med sitt innehold av eterisk olje, garvestoffer, vitamin C,
sukkerstoffer og organiske syrer, har de avkjølende, urindrivende og
svettedrivende egenskaper. Ved å stimulere væskeutskillelsen, bidrar bladene til
å redusere blodvolumet og dermed senke blodtrykket. Fransk forskning har funnet
at solbærblad øker binyrenes utskillelse av kortisol og stimulerer på den måten
aktiviteten i det sympatiske nervesystemet, noe som kan være nyttig ved
behandling av stressrelaterte tilstander. I urtemedisinen brukes et uttrekk av
solbærblad ellers ved vatersott, betennelsestilstander, urinveisinfeksjoner,
gikt, revmatisme, hoste, kikhoste, feber og diaré. Solbærblad anvendes derfor
ofte som en ingrediens i ulike urteteer. Slike urteteer virker også som et
styrkemiddel og kan brukes som en smakfull erstatning for vanlig te. Når man
kjøper svart te med solbærsmak kommer imidlertid smaken av tilsatte
aromastoffer.
Solbær og solbærsaft kan bidra
til å øke motstandskraften mot infeksjoner, og er et velsmakende og effektivt
middel ved forkjølelse og influensa. På grunn av det høye innholdet av vitamin
C, har solbær tidligere vært brukt som middel mot skjørbuk. For å beholde mest
mulig av vitaminene, bør man imidlertid ikke koke solbærsaften når man lager seg
varm solbærtoddi. Det er bedre å varme vannet først og blande det med
saftkonsentrat. Den lett stoppende virkningen av solbær skyldes innholdet av
garvestoffer, som virker sammentrekkende på slimhinnene i tarmen.
Antocyanine flavonoider som
finnes i solbær har årebeskyttende og betennelseshemmende virkning, i tillegg
til at de virker mildt krampeløsende og hemmer prostaglandinsyntesen. Stoffene
kan også bekjempe den bakterien som vanligvis gir matforgiftning og
urinveisinfeksjoner. Fruktekstrakter av solbær har i forsøk dessuten vist seg å
ha en hemmende virkning på influensavirus. Solbær styrker veggene i de tynne
kapillærårene i kroppen, og er en kraftig antioksidant. At man gjennom maten får
i seg nok antioksidanter, er viktig for redusere mulighetene for å få bl.a.
hjertelidelser, hjerneslag, grå stær og kreft.
En olje som presses ut av
solbærfrø er en rik kilde for umettede fettsyrer, særlig gammalinolensyre (GLA).
En skotsk studie viste at solbærfrøolje er svært bra for negleveksten. Svake og
sprø negler kan bli styrket av gammalinolensyren som finnes i denne oljen. Et
tilskudd på 500 mg to ganger daglig blir anbefalt, og man bør kunne se
resultater i løpet av et par måneder. Ved siden av i kosttilskudd, brukes
solbærfrøolje også i hudpleiemidler og kosmetikk. Oljen tilsettes ofte vitamin E
for å hindre at den harskner.
Hamp
Hamp (Cannabis
sativa) har også frø som er rike på viktige fettsyrer, og kan brukes
som kilde for GLA. En norskprodusert hampfrøolje finnes i handelen.
Hamp er en ettårig
plante som vanligvis blir 2-3 m høy. Bladene er fliket, blomstene
enkjønnete med hann- og hunn-blomster på hver sin plante. Dette er en
gammel kulturplante, spesielt i Asia og Midt-Østen, og er blitt dyrket i
over 4000 år, både som en fiberplante og som medisin. Blant annet ble
hampefrø brukt i folkemedisinen mot fordøyelsesbesvær og
urinveislidelser.
Ved siden av å være en
gammel tekstilplante, er hamp godt kjent som utgangspunktet for
narkotiske stoffer som marihuana og hasj. Marihuana er tørkede blomster,
blad eller toppskudd av hamp-planten. Det regnes som et forholdsvis
mildt, såkalt hallusinogent rusmiddel, og røykes i sigarettform, rent
eller blandet med tobakk. Hasj eller hasjisj er plantens harpiks presset
til fast form. Hasj regnes også som et forholdsvis mildt hallusinogent
rusmiddel. Det kan spises, men vanligvis smuldres det opp og blandes med
tobakk.
På grunn av at hamp er utgangspunkt for
narkotiske stoffer, er dyrkning av planten og besittelse av marihuana og
hasj forbudt i Norge. I andre land i Europa er det tillatt å dyrke hamp
for utvinning av frøolje og fiber. Det dreier seg om en fiberrik utgave
av hamp-planten som inneholder svært lite av de stoffene som kan gi
rusvirkning.
|
 |
|
For litteraturhenvisninger og flere
opplysninger om urtene, se monografiene om
kjempenattlys,
agurkurt og
solbær. En monografi om
hamp er ennå ikke laget.
|
Denne artikkelen ble
skrevet 9/1 2008. |
|