|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Solbær er 1-1½
meter høye, bladfellende busker med opprette, tornefrie greiner og
alternerende, stilkete blad. Bladene er inntil 10 cm brede, har tre til fem fliker med
grove tenner. De har på undersiden små rødgule kjertler som gir
solbærbuskene en karakteristisk og sterkt aromatisk duft. Også
greinene, blomstene og bærene avgir aromatiske duftstoffer. De
klokkeformede blomstene er relativt små, grønnhvite eller litt
rødlige, og sitter 4 til 10 sammen i hengende klaser. Bærene, som modner i
juli/august, er svarte og svært aromatiske. |
|
|
UTBREDELSE |
Solbær kommer fra
de tempererte områdene av Europa, Vest- og Sentral-Asia og Himalaya.
I Norge er
solbær kanskje opprinnelig viltvoksende i lavlandet på Østlandet og
i Finnmark. På andre steder hvor solbær finnes i naturen her i landet,
er nok plantene forvillet fra hager. I naturen vokser solbær helst i
fuktig og næringsrik skog eller på elvebredder. Solbær dyrkes i stor
stil både i privathager og kommersielt, og mange navnesorter er
foredlet fram. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av solbærbusken anvendes
både bladene (Ribes nigri folium) og bærene (Ribis nigri
fructus) i urtemedisinen.
I tillegg kan det
fra frøene presses en olje som er rik på flerumettede fettsyrer.
Bladene samles tidlig på sommeren før de eventuelt blir angrepet av
insekter eller rustsopp, bærene når de er modne på ettersommeren.
Solbær er fine å fryse. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene inneholder
bl.a. garvestoffer og eterisk olje, hovedsakelig med terpener og
flavonoider (rutin og isoquercitrin). Rutin er et stoff som er
virksomt mot gikt og revmatisme.
Bærene inneholder
vitamin C, B1, B2, B5, A og E,
kalsium, magnesium, mangan, fosfor, kalium, jern, kobber, sink, flere
fruktsyrer og pektin (som gir stivt og fint syltetøy og stiv gelé). Videre
finnes flavonoider, flavonoler,
antocyaniner, prodelfinidiner og 8-15 % sukkerstoffer (fruktose og
sukrose). De viktigste
antocyaninene i solbær er delphinidin-3-O-rutinosid,
cyanidin-3-O-rutinosid, delphinidin-3-O-glukosid og
cyanidin-3-O-glukosid. Antocyaninene virker som kraftige antioksidanter
som bekjemper frie
radikaler og forhindrer celleoksidasjon, og er
betennelseshemmende
(hemmer produksjonen av inflammatoriske cytokiner og nitrogenoksid,
noe som har innvirkning på betennelsestilstander, inkludert astma,
kardiovaskulær sykdom, diabetes, fedme og smertebehandling). Andre
forbindelser i solbær, som stilbener, ellagitanniner og fenolsyrer,
kan virke synergistisk med antocyaniner, som har lav
biotilgjengelighet og har en tendens til å nedbrytes raskt når de
utsettes for varme eller oksygen.
Antocyaninene i solbær har en beskyttende virkning på kapillærårene
i kroppen, på samme måte som blåbær (Vaccinium
myrtillus). Innholdet av vitamin C i bærene er svært høyt (omkring 180
mg per 100 g frisk frukt, og dette vitaminet er viktig for at
kroppen skal kunne ta opp jernet i maten). 100 g friske solbær
er angitt å inneholde rundt 1,4 g protein, 15,4 g karbohydrater, 0,4 g fett og 6,8 g
kostfiber.
Frøene inneholder en
olje med 15-20 % gammalinolensyre (GLA) og 9 % stearidonsyre, noe som
gjør dem til en rik kilde for omega-6 fettsyrer. Solbærfrøolje
inneholder også opptil 20 % av omega-3 fettsyrene alfa-linolensyre
(ALA) og linolsyre. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Bladene er astringerende,
avkjølende, urindrivende, svettedrivende og blodtrykkssenkende.
Bærene er sure, men samtidig søte. De
virker immunstyrkende, vitaliserende, urindrivende,
astringerende, krampeløsende, betennelsesdempende, febersenkende,
blodårebeskyttende, blodårestyrkende, bakteriehemmende og hemmende
på influensavirus. Solbær er en kraftig antioksidant.
Solbærfrøolje kan
bl.a. motvirke sammenklumpingen av blodplater og har
betennelseshemmende virkning. Den er verdifull for blodårene, hud og
negler. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Urtete av bladene
kan inntas ved feber, diaré, vatersott, betennelser,
urinveisinfeksjoner, gikt, revmatisme, hoste, kikhoste, forkjølelse
og sår hals. Utvortes i form av gurglevann ved sår hals, heshet og
munnsår, og bladene kan brukes på sviende insektstikk og til
forbinding på saktehelende sår og byller.
Bærene brukes
innvortes mot halsinfeksjoner, tannkjøttbetennelse, forkjølelse,
hoste, kikhoste, gikt, revmatisme, urinsyregikt,
urinveisinfeksjoner, magesmerter, kolikk, diaré, feber, migrene,
høyt blodtrykk og skjøre blodårer.
Solbærfrøolje er
gunstig ved revmatisme, svakt forhøyet blodtrykk og hudproblemer som
eksem og psoriasis. |
|
|
 |
|
SOLBÆR |
Medisinsk brukes både
bladene og bærene av solbær. Bladene ble tatt i bruk som medisin
allerede på 1600-tallet som et middel mot blærestein og væskeopphopning
i kroppen (ødemer). Med sitt innehold av eterisk olje, garvestoffer, vitamin C,
sukkerstoffer og organiske syrer har de avkjølende, urindrivende og
svettedrivende egenskaper. Ved å stimulere væskeutskillelsen, bidrar
bladene til å redusere blodvolumet og dermed senke blodtrykket. Fransk
forskning har funnet at solbærblad øker binyrenes utskilling av kortisol og stimulerer på den måten aktiviteten i det sympatiske
nervesystemet, noe som kan være nyttig ved behandling av stressrelaterte
tilstander.
I urtemedisinen brukes
et uttrekk av solbærblad ellers ved vatersott, betennelsestilstander,
urinveisinfeksjoner, gikt, revmatisme, hoste, kikhoste, feber og diaré.
Solbærblad anvendes derfor ofte som en ingrediens i ulike urteteer.
Slike urteteer virker også som et styrkemiddel og kan brukes som en
smakfull erstatning for vanlig te. Når man kjøper svart te med
solbærsmak, kommer imidlertid ikke smaken av solbærblad, men av tilsatte aromastoffer. En ekte
urtete av solbærblad lages ved å la 2-4 g tørkede blad trekke i en stor kopp
kokende vann i ca. 10 minutter før bladene siles fra og teen eventuelt
søtes litt med honning. Denne urteteen kan drikkes flere ganger om
dagen. En teskje tørkede solbærblad tilsvarer ca. 1 g.
Utvortes bruk av
solbærblad
Utvortes kan uttrekk av
solbærblad (evt. av tørkede solbær) brukes som et gurglevann ved sår
hals, heshet og munnsår. Ellers vil man kunne dempe svien fra
insektstikk ved å gni friske solbærblad mot stikket. Bladene kan også
legges på saktehelende sår og byller.
Solbær har næringsrike bær
Solbær er en velkjent
hageplante i Norge, og bærene er av mange høyt skattet når de brukes til
syltetøy, gelé, saft, leskedrikker, vin eller likør. En kjent likør av solbær
kalles Crème de cassis. Denne blir tradisjonelt blandet med
hvitvin eller champagne, og man får en drikk som kalles Kir.
Bærene inneholder svært
mye vitamin C, videre vitamin B kompleks, organiske syrer,
sukkerstoffer, pigmenter og pektin. De er næringsrike og derfor
verdifulle også som mat. Solbær og solbærsaft kan bidra til å øke
motstandskraften mot infeksjoner, og er et velsmakende og effektivt
middel ved forkjølelse og influensa. Bærene angis som like gode eller
bedre enn sitronsaft til pasienter med lungebetennelse, influensa og
lignende. På grunn av det høye innholdet av vitamin C, har solbær
tidligere vært brukt som middel mot skjørbuk. For å beholde mest mulig
av vitaminene, bør man imidlertid ikke koke solbærsaften når man lager
seg varm solbærtoddi. Det er bedre å varme vannet først og blande det
med saftkonsentrat.
Maurice Mességué lovpriser
solbær
En av de som har
lovprist solbærenes mange gode egenskaper, er den franske urtelegen
Maurice Mességué. Han skriver bl.a. at solbær er fantastisk styrkende og
fremmer funksjonen til alle fordøyelsesorganene. De kan stanse kronisk
diaré, lindrer kolikk og mageknipe, effektivt bekjempe migrene, dempe
feber og kurere ulike infeksjoner i munn og hals (halsbetennelse, vondt
i halsen, betennelse i mandlene, tannkjøttbetennelse etc.). Men fremfor
alt, sier Mességué, er solbær et fremragende vanndrivende middel og et
utmerket middel mot revmatisme. Han påstår at hvis man fråtser i solbær,
vil tretthet, leversmerter, artritt og sykdommer i urinveiene bare
forsvinne. Den lett stoppende virkningen av solbær skyldes innholdet av
garvestoffer, som virker sammentrekkende på slimhinnene i tarmen.
Solbær har
blodårebeskyttende og betennelseshemmende virkning
Antocyanine flavonoider
som finnes i solbær har årebeskyttende og betennelseshemmende virkning,
i tillegg til at de virker mildt krampeløsende og hemmer
prostaglandinsyntesen. Stoffene kan også bekjempe den bakterien som
vanligvis gir matforgiftning og urinveisinfeksjoner. Fruktekstrakter av
solbær har i in vitro forsøk dessuten vist seg å ha en hemmende
virkning på influensavirus. Solbær styrker veggene i de tynne
kapillærårene i kroppen, og er en kraftig antioksidant. At man gjennom
maten får i seg nok antioksidanter, er viktig for redusere mulighetene
for å få bl.a. hjertelidelser, hjerneslag, grå stær og kreft.
Solbærfrø som kilde for
gammalinolensyre
En olje som presses ut
av solbærfrø er en rik kilde for umettede fettsyrer, særlig
gammalinolensyre (GLA). Denne fettsyren, som også finnes i frøene til
kjempenattlys (Oenothera biennis) og
agurkurt (Borago officinalis), virker bl.a.
betennelseshemmende. Den er gunstig å innta av personer som lider av
revmatisme, svakt forhøyet blodtrykk og hudproblemer som eksem og
psoriasis. En skotsk studie viste at solbærfrøolje er svært bra for
negleveksten. Svake og sprø negler kan bli styrket av gammalinolensyren
som finnes i denne oljen. Et tilskudd på 500 mg av oljen to ganger daglig blir
anbefalt, og man bør kunne se resultater i løpet av et par måneder. Ved
siden av i kosttilskudd, brukes solbærfrøolje også i hudpleiemidler og
kosmetikk. Olje tilsettes ofte vitamin E for å hindre at den harskner.
Andre anvendelsesområder
for solbær
En skarp, men verdifull
eterisk olje destilleres fra bladskuddene av solbær. Den er kjent som
cassis, og brukes i parfymer. Solbærblad kan brukes til
plantefarging og gir en gul farge. Fra fruktene får man en blå eller
fiolett farge. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Av
solbær kan man spise så mye man orker uten at det medfører noen
fare. Det er ikke angitt noen advarsler mot bruk av solbærblad som
urtete. |
|
Les også artikkelen
Planter med GLA, skrevet av Rolv Hjelmstad. |
|
 |
Flere bilder av
solbær |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Carlberg,
Birgitta: Nyttevekster i ny og gammel tid.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag 1981. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N.W. Damm & Søn 2003. |
Cousin,
Pierre Jean: Mat er medisin, en praktisk guide til helsebringende mat.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag AS
2002. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Geelhoed, Glenn & Jean Barilla (redaktører): Natural Health Secrets From Around the World.
New Canaan,
Keats
Publishing, Inc., 1997. |
Hoffmann, David: Medicinal Herbalism. The Science and Practice of Herbal
Medicine. Rochester, Healing Art Press 2003. |
Li, Thomas S. C.: Chinese and Related North American Herbs. Phytopharmacology
and Therapeutic Values. Boca Raton, CRC Press 2002. |
Mességué, Maurice: Mine Lægeplanter.
Borgen 1982. |
Polunin,
Miriam: Mat for god helse. Oslo,
N.W. Damm & Søn A.S 1998. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera
Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Ulltveit, Gudrun: Hagens frukt og bær. Oslo. N.W. Damm & Søn
AS 2004. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 04.11.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|