Tilberedning av chaga-te

 

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > Chaga > Tilberedning av chaga-te

 

Tørket og oppmalt chagasopp inntas helst i form av te. Hvis chaga-teen skal brukes som en nytelsesdrikk eller for å forebygge sykdommer, kan teen trekkes ved å helle kokende vann over soppen og la det stå og trekke i 5-10 minutter. For å få en mer smakfull te med kraftigere medisinsk virkning, anbefales det å la teen småkoke under lokk i 10-15 minutter. Enkelte anbefaler å koke chagasoppen så lenge som to timer, men så lang koketid er normalt ikke nødvendig og brukes helst hvis teen skal anvendes i forbindelse med kreftbehandling. Chagate er overraskende god og smaken kan minne litt om vanlig svart te eller kaffe.

Ønsker man å lage seg en kopp "kose-te" med chaga, kan doseringen være én teskje tørket og findelt sopp til ½ liter vann. Vil man lage en sterkere te med kraftigere medisinsk virkning, kan en spiseskje av soppen til ½ liter vann være fornuftig. For å slippe å koke chaga-te hver dag, kan man gjerne koke flere liter ekstra sterk te (bruk mer sopp i forhold til vann enn det som er angitt foran) og oppbevare den i kjøleskapet eller i en fryseboks. Hvis teen skal fryses, has den på plastflasker som ikke fylles helt opp (slik at man unngår at flaskene sprekker når teen fryser og utvider seg). I kjøleskap holder chaga-te seg i flere uker. Når man så skal nyte en kopp chaga-te med utgangspunkt i et slikt konsentrat, kan man fylle en kopp ¾ full med kokende vann og så fylle opp koppen med den konsentrerte chaga-teen. Da får teen passe temperatur og styrke.

Anbefalt dagsdose med chaga-te er ca. ½ liter (inntil tre små kopper) daglig, men det anbefales å starte forsiktig (f.eks. med en kopp daglig) og ikke overdrive inntaket av teen før man har erfart hvordan kroppen reagerer på den.

Når man tilbereder chaga-te, er det ideelle å koke soppen i et kokekar i glass eller emalje, men det fungerer også godt å bruke en stålkasserolle (bruk aldri aluminiumskasseroller til urteteer!). Teen bør kokes under lokk slik at verdifulle stoffer ikke fordamper. Hvis man ønsker det, kan smaken justeres ved å tilsette en smakfull urt som f.eks. ingefær.

Når man har silt fra væsken fra soppen etter kokingen, kan man tilsette nytt vann til soppen i kasserollen og koke den på ny både én og to ganger, eller inntil væsken ikke lenger får en mørk brunfarge. På den måten får man utnyttet den verdifulle soppen optimalt. Husk at ved andre- og tredjegangs koking bør man bruke mindre vann enn første gang, slik at teen ikke blir for svak.

Tørket og oppmalt chagasopp klar for koking. Chaga-teen får en svart eller mørk brun farge.

 

   © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal