Soppen som omtales på
denne siden kalles for chaga eller
tschaga av innfødte stammer rundt hele
Nordkalotten. I Nord-Amerika, hvor urbefolkningen bruker soppen som
medisin, kalles den Tiaga eller Tsi Aga. Chaga er
også det navnet som soppen går under i engelskspråklig litteratur og på
ulike internettsider. Derfor er det på denne siden valgt å bruke chaga som
norsk navn, selv om det norske floranavnet på soppen er kreftkjuke.
Tradisjonell
anvendelse av chaga
Helt tilbake til
1500-tallet finnes det opptegnelser som viser at chagasoppen har vært
brukt i folkemedisinen som te og styrkemiddel, og i østeuropeiske land
har den tradisjonelt vært anvendt som et middel mot kreft, dårlig
fordøyelse, sår og tuberkulose. Tidligere drakk enkelte i Russland
daglig et brygg laget av soppen, på samme måte som vi drikker kaffe
eller te. Man har sett at blant disse folkegruppene er det svært få
forekomster av kreft, noe som enkelte mener skyldes at disse folkene,
samtidig som de har hatt gleden av å drikke en smakfull og billig drikk,
gjennom chaga-te også har inntatt en kreftforebyggende medisin.
Russisk folketradisjon
fra provinsen Olonyets i det nordvestlige Russland forteller om en sopp
som vokser på bjørketrær og som blir verdsatt for å kunne brukes til
behandling av ulike former for kreft. Dette må dreie seg om chagasoppen.
Likeså har Khanty-folket i det vestlige Sibir tradisjonelt anvendt
chaga og bruker fremdeles soppen til å lage te for å behandle
tuberkulose, magesmerter, magesykdommer, lever- og hjertesykdommer,
innvollsorm, og som et innvendig rensemiddel. Rapporter om
folkemedisinsk bruk av soppen finnes også fra Canada, Nord-Amerika,
Finland, Baltikum og andre land i Øst-Europa. Nez Perce-indianerne i
Nord-Amerika brukte soppen i pemmikan, og de var immune mot sykdommer
som de tidlige nybyggerne brakte med seg. Cree-indianerne anvendte
soppen som røkelse og som knusk når de skulle slå ild (jfr.
knuskkjuke). Soppen ble også lagt i
pipehodet for å vedlikeholde glørne i tobakk og tørkede urter som ble
røkt. Tørket chaga brenner godt og biter av soppen kan gjerne brukes som
"tennbrikett" når man skal tenne bål i naturen. Chaga har også være
brukt til moxibusjon på samme måte som burot
(Artemisia vulgaris). Man gløder da soppbiter på bestemte
meridianpunkter på kroppen for å stimulere energiflyten. Hvis man
praktiserer dette, må man være forsiktig så huden ikke får brannskader.
Som et folkemedisinsk middel
mot ulike kreftformer, har chaga vært anvendt ved uopererbar brystkreft,
leppekreft, magekreft, kreft i ørespyttkjertelen, lungekreft, hudkreft,
endetarmskreft og Hodgkins sykdom.
En viktig
kreftmedisin
Ulike stoffer som er funnet i
chaga kan fremvise en kraftfull kreftforebyggende og svulsthemmende
virkning. Mange av chagasoppens krefthemmende egenskaper er knyttet til
polysakkarider som kalles beta-glukaner. Oppdagelsen av disse stoffene i
ulike sopparter har ført til ny innsikt i hvordan medisinske sopper kan virke
helbredende på mennesker. Effekten av beta-glukanene
er imidlertid bare én av mekanismene som chaga har for å motvirke kreft.
Chaga har i tillegg bemerkelsesverdig høye verdier av den
DNA-beskyttende antioksidanten melanin, som bekjemper stråling ved å
aktivere pinealkjertelen.
Soppen har videre
evnen til å hemme nukleær faktor kappa B, et stoff som er kjent for å forårsake
at friske celler muterer eller ødelegger seg selv.
Antikreftstoffene betulin, betulinsyre, lupeol og
beslektede triterpener finnes også i chaga. Erfaringer fra Russland ved
langvarig inntak av chaga, knyttes til økt motstandskraft mot alle
former for kreft. Alt dette gjør at chaga kan karakteriseres som en "superurt"
og et middel som kan
støtte enhver annen kreftbekjempende terapi.
Basert på den
langvarige bruken av chaga mot kreft, har en rekke østeuropeiske
forskere gjort laboratorieforsøk for å kartlegge den tumorhemmende
virkningen. Gatty-Kostyal med flere viste i 1954 at en alkoholekstrakt
av soppen hadde en svulsthemmende virkning, og deres arbeid ble
etterfulgt av flere polske og russiske forskere som også undersøkte
ulike ekstrakter ved både in vitro og in vivo forsøk.
Dette førte til utviklingen av det offisielle chaga-preparatet
Befungin, som i Russland ble godkjent og anbefalt brukt mot kreft av
det medisinske vitenskapsakademiet i Moskva og som der har vært anvendt
i kreftbehandling siden 1955. Forfatteren Aleksandr Solzhenitsyn skriver
i en bok fra 1968 at
han ble helbredet for kreft av chaga på 1950-tallet.
I 1958 fant man i
vitenskapelige studier som ble utført i Finland og Russland at chaga
kunne framvise en epokegjørende effekt ved brystkreft, leverkreft,
livmorkreft og magekreft, i tillegg til å motvirke høyt blodtrykk og
diabetes. I 1960 mottok U.S. National Cancer Institute i USA en rapport
som fortalte at et avkok av chaga hadde blitt brukt med suksess ved
behandling av kreft i Australia, og i 1961 ble soppen mye brukt mot
kreft i Polen. Også resultatene fra studier utført i Polen i 1998 viste
at chaga kan ha en hemmende virkning på veksten av svulster. Les mer om
vitenskapelige studier på chaga og kreft.
De viktige stoffene betulin
og betulinsyre
Den antimutagene
virkningen til molekyler som finnes i den hvite delen av bjørkebark
(hvor chaga finner sin næring) hemmer oksidasjon av frie radikaler og
setter også i gang produksjon av interferoner som hjelper til å reparere
DNA. Antikreftegenskapene til betulin og betulinsyre (kjemiske stoffer
som kan isoleres fra bjørketrær) er derfor blitt studert for om mulig å
kunne brukes som et kjemoterapeutisk middel. Betulinsyre har vist seg å
være lovende ved behandling av malignt melanom (ondartet hudkreft på
soleksponerte områder) og stoffet hemmet fullstendig slike svulster som
ble implantert i mus. Når betulinsyren kommer inn i cellene, fører det
til apoptose (programmert celledød) i svulsten. Betulinsyre synes å
virke selektivt på kreftceller, fordi pH-verdien i svulstvev generelt er
lavere enn i normalt vev, og betulinsyre er aktiv bare ved slike lave
verdier. Chaga inneholder store mengder betulinsyre i en form som kan
opptas av kroppen når den inntas gjennom munnen, og den inneholder også
et bredt spekter av immunstimulerende plantestoffer.
Det er funnet minst 150
medisinske sopper som kan hemme veksten av ulike kreftformer, særlig
kreft i magen, spiserøret og lungene, men den kjente amerikanske urtelegen
David Winston hevder
at chaga er den kraftigst virkende antikreft-soppen som finnes. Mange
vil imidlertid ikke anse chaga som en kur mot kreft, men heller som en
medisin som kan hjelpe pasienten til å helbrede seg selv, og til å
styrke kroppen slik at man kan leve et normalt liv til tross for den
alvorlige diagnosen. Når soppen inntas i et tidlig stadium av sykdommen,
kan den hjelpe til å dempe smerten og beskytte mot videre spredning. I
Russland er soppen blitt anbefalt til kreftpasienter som ikke kan
gjennomgå operasjon eller strålebehandling.
Ved anvendelse av chaga
mot kreft, ble en krefthemmende virkning bare funnet ved bruk av
ekstrakter som var kokt lenge, noe som bekrefter den folkemedisinske
måten å bruke soppen på. Vanlig uttrekk som ble laget ved å trekke
plantematerialet i varmt vann var ikke virksomt mot kreften det ble
testet på. Russiske leger har ellers stadfestet at chaga er brukbar for
noen kreftpasienter, men ikke for alle, og at det ved kreft
trengs langvarig behandling med chaga (minst ett år).
Chaga er en parasittisk
sopp som trekker næringsstoffer ut av vertstreet i stedet for å ta dem
opp fra jorda. Soppen henter næringen ved å frigjøre enzymer til det
omkringliggende miljøet og bryte ned organisk materiale til en form
som den kan absorbere. Forskning tyder på at chagasoppen oppfører seg på
lignende måte overfor kreftsvulster.
Chaga har
virushemmende virkning
I naturen finnes det
mange immunstyrkende midler i form av urter, og anvendelse av mange av
disse kan spores tilbake flere tusen år i tid. I 1917-18 spredte en
influensaepidemi (spanskesyken) seg over verden og krevde anslagsvis
mellom 20 og 40 millioner menneskeliv. Det er interessant å merke seg at
mens den hvite befolkningen døde som fluer, var de innfødte i
Nord-Amerika nesten uberørt av sykdommen. Etter en nærmere undersøkelse
er dette blitt tilskrevet de urtene som indianerne inntok for å styrke
immunforsvaret. Disse urtene omfattet lomatium (Lomatium dissectum),
osha (Ligusticum porteri), solhatt (Echinacea spp.) og
sannsynligvis chaga, alle urter som kan bidra til å gi et sterkere immunforsvar.
Chaga ble trolig ansett som en hellig medisinplante blant
nordamerikanske indianere.
To studier fra 1996 fant
at chaga (særlig den svarte overflaten på soppen) hadde hemmende virkning både på influensa og HIV. Et av de mest
aktive innholdsstoffene (inotodiol) har vist seg å være virksomt mot
både influensavirus A og B. Ellers er den antivirale effekten antatt å
skyldes innholdet av betulin, hispolon, hispidin, lupeol og mykosteroler. Studier i Japan har bekreftet en
virushemmende virkning ved HIV-1 (protease-hemming). Ekstrakter av chaga
er også vist å kunne hemme hepatitt C virus. Den historiske
bruken av chaga som et virushemmende og betennelseshemmende middel kan
forklares ved at soppen hjelper kroppen til å stimulere eget
immunforsvar, noe som først ble bekreftet i 2002, og igjen i 2005.
Litt om mekanismen
bak immunstyrkingen
Når chagasoppen inntas
vil 3-beta-D-glukanene, som er en del av cellestrukturen i denne kjuken,
forårsake en pansystemisk moderering av T-cellene, makrofagene og de
nøytrofile leukocyttene (de vanlige hvite blodcellene). Det er fastslått
at antallet og levedyktigheten til disse spesielle cellene øker med så
mye som 4000 % i løpet av 20 timer etter inntak av chaga! Du kan ha
mange levedyktige B-celler og T-celler, men de vil ikke fungere
effektivt uten programmeringen som blir besørget av disse "kommunikator"-cellene. Chaga
inneholder også triterpene forbindelser som støtter thymuskjertelen og
milten, noe som er viktig for å sikre at immunceller blir riktig
programmert. Videre finnes krefthemmende polysakkarider,
blodtrykksreduserende angiotensinkonvertasehemmer og kanskje de høyeste
nivåene av germanium som er funnet i noen organisme i naturen. Germanium
er en oksygenkatalysator og en av de kraftigste naturlige bekjemperne av
frie radikaler.
Hvis det er slik som noen
mener, at sykdommen ME skyldes en dysfunksjon i immunsystemet, er det
ikke unaturlig at chagasoppens immunmodulerende virkning er årsaken til
at enkelte ME-pasienter føler seg bedre når de drikker chaga-te.
Chaga som
antioksidant
Mye av det helsebringende potensialet
til chaga kan forklares ved at soppen er en av de kraftigste og
mest konsentrerte antioksidantene som er kjent. Antioksidanter bedrer helsen
og bremser aldringsprosessen ved at de beskytter cellene mot skader
forårsaket av ustabile molekyler, kjent som frie radikaler. Chaga anses
som "tungvektsmesteren" når det gjelder antioksidanter.
Hvordan skal man vite hvor mye
antioksidanter man bør innta? Forskere har laget noe de kaller
ORAC-skalaen, som er en standard for å måle antioksidantkapasiteten.
ORAC står for "Oxygen Radical Absorbent Capacity", eller med andre ord
styrken som et stoff har til å uskadeliggjøre frie radikaler. Jo høyere ORAC-verdier, jo bedre er stoffet til å
nøytralisere frie radikaler.
Food and Drug Administration (FDA) i
USA anbefaler folk å innta mellom 4 og 13 ORAC-enheter daglig. Husk at
jo mer aktiv du er, jo større er behovet for antioksidanter i kroppen.
Dette er motsatt av det folk ofte tror, men fysisk aktivitet øker
faktisk mengden av frie radikaler i kroppen, så man bør innta mat og
drikke som er rike på antioksidanter hvis man har fysisk arbeid
utendørs. De som røyker og drikker alkohol bør øke inntaket av
antioksidanter langt over anbefalt dosering.
Chaga har den høyeste ORAC-scoren som
noen gang er registrert i naturlig føde! En kommersiell chaga-ekstrakt
ble målt til å inneholde 1104 ORAC-enheter per gram. Sammenlignet med
annen mat som er rik på antioksidanter, slik som blåbær og granateple,
inneholder chaga mye mer antioksidanter, noe som medfører at den har mye
større evne til å beskytte mot frie radikaler. Chaga har
også den kraftigste antioksidantvirkningen av alle de medisinske soppene
som den er blitt sammenlignet med. Ekstrakter av chaga kan i tillegg
framvise antibakteriell, antiviral og betennelseshemmende virkning, og
er kjent for å være leverstyrkende og immunstimulerende.
Annen medisinsk
virkning av chaga
I en koreansk studie
hvor man undersøkte påvirkningen av chaga på overvekt hos mus som ble
fôret med fet mat, fant man at tilskudd av chaga beskyttet mot overvekt
og relaterte metabolske forstyrrelser som skyldes inntak av for mye
fett. Videre er det funnet at en alkoholekstrakt av chagasoppen senker
blodsukkerverdiene, og at soppen derfor kan ha verdi for pasienter med
diabetes. Stoffet gandodelan A-B anses å være ansvarlig for virkningen
på blodsukkeret. Det senker blodsukkernivået raskt, i kliniske studier
på mus med 60-89 % i løpet av sju timer. I flere tilfeller er det
ellers vist at å bruke chagaprodukter effektivt kan hjelpe til at man
blir kvitt steiner og sand i nyrene.
I Asia mener de at chaga
bidrar til at man bevarer ungdommen og øker livslengden, og at soppen
styrker livsenergien (Chi).
Andre bruksområder
for soppen
Avkok av chagasoppen kan
brukes som erstatning for humle (Humulus
lupulus) ved ølbrygging. Garvestoffene i soppen bidrar til å gi ølet
en spesiell smak. Chaga kan ellers brukes til å farge tekstiler og
papir, og vil gi en gul eller sepia farge, avhengig av hvilket
beisemiddel som anvendes.
Chaga som såpeerstatning
I form av "såpevann" har chagasoppen blitt brukt av kvinner til å lage et vaskemiddel for
utvendig rengjøring av kjønnsorganene under og etter menstruasjonen, for
å vaske nyfødte barn med, til en "rituell vask" og som en såpeerstatning
for å vaske hender og føtter eller hele kroppen. Såpevannet blir laget
ved å brenne chagaen til den er rød og så putte den forkullede soppen i
varmt vann og røre til den løser seg opp og vannet blir svart. Dette
synes å være en parallell til den luten man her i landet lagde av
bjørkeaske (såkalt "støypelut"), og som blant annet ble brukt som såpe
(les mer om dette i monografien om bjørk).
Andre Inonotus-arter
med medisinsk virkning
Soppslekta Inonotus
inneholder en rekke arter og flere av dem har vist seg å ha medisinske
egenskaper. Inonotus sciurinus Imaz., Inonotus tabacinus (Mont.) Kavst.
og Inonotus orientalis (Lloyd) Teng. fra Kina har vist en høy
grad av svulsthemming mot Ehrlich karsinom og sarkoma 180. Den mest
aktive var Inonotus orientalis med 100 % hemming av begge
systemene. Inonotus cuticularis (Bull.:Fr.) Karst. hemmet Ehrlich
karsimon med 100 % og sarkoma 180 med 90 %. Denne arten forkommer på trær
med hardt
trevirke gjennom USA, Canada og Asia. Medisinsk bruk omfatter gastropati,
blødninger, bromhidrose (illeluktende svetteutsondring) og spedalskhet.
Den anses som søt, utjevnende på vitalenergien, styrkende på sinnet og
ånden, og den vil kunne fjerne skadelig Vind.
Anvendelse og
dosering av chaga (Se også en
utskriftsvennlig side om
Tilberedning av chaga-te).
Når chaga har vært
brukt som kreftmedisin, har det vært i form av te, avkok, ekstrakt,
sirup, injeksjoner, stikkpiller, tabletter eller aerosol. Hvis man
ønsker å bruke soppen til egenbehandling, er det enklest å tilberede den
i form av urtete, tinktur eller en
dobbel
ekstrakt.
I kildematerialet mitt
er det litt motstridende opplysninger om hvordan man skal tilberede te
av chaga, og forskjellen ligger i om den skal kokes eller ikke. En kilde
(Hutchens 1991) angir at soppen ikke må utsettes for høyere temperatur
enn 50 °C og at soppen må behandles som om den var gjær. Dette baserer
seg trolig på at enzymer som finnes i soppen blir ødelagt ved langvarig
varmebehandling. Det vanligste
synes imidlertid å være at man koker soppen ganske lenge, derfor gjengis først oppskriften på denne tilberedelsesmåten.
Te kan lages av frisk
sopp, men det er vanligst å tørke den først. Hvis soppbitene i
utgangspunktet er store, må de kuttes opp i mindre biter før de tørkes.
Etter at den er tørr, kan soppen knuses eller males opp på en kjøttkvern
eller i en kraftig blender. Den oppmalte eller pulveriserte chagasoppen
gir en velsmakende te. Hvis chaga-te skal brukes som en nytelsesdrikk
eller for å forebygge sykdommer, kan teen trekkes ved å helle kokende
vann over soppen og la det stå og trekke i 5-10 minutter. For å få en te
med stor medisinsk virkning, kan det være
nødvendig å koke soppen i 12-15 minutter, og gjerne så lenge som to
timer. I begge tilfellene er teen overraskende god og smaken minner mer
om vanlig te enn om sopp, noe som nok skyldes garvestoffene.
Ønsker man å lage seg en kopp
"kose-te" med chaga, kan en fornuftig dosering være én teskje tørket og
findelt sopp til ½ liter vann. Vil man lage en sterkere te med
kraftigere medisinsk virkning, kan en spiseskje av soppen til ½ liter
vann være fornuftig. For å slippe å koke chaga-te hver dag, kan man
gjerne koke flere liter ekstra sterk te og oppbevare den i kjøleskapet
eller i en fryseboks. Hvis teen skal fryses, helles den på plastflasker som
ikke fylles helt opp slik at man unngår at flaskene sprekker når teen
fryser og utvider seg. I kjøleskap holder chaga-te seg frisk i flere
uker. Når man så skal nyte en kopp te, kan man fylle en kopp ¾ full med
kokende vann og så fylle opp resten av koppen med den konsentrerte chaga-teen. Da
får teen passe temperatur og styrke.
Ifølge Hutchens inntas teen i doser på tre kopper om dagen, ½ time før
måltidene i tre til fem måneder, men med innlagte pauser i inntaket på
sju til ti dager. Det anbefales imidlertid at man starter forsiktig
(f.eks. én kopp daglig) og
ikke overdriver inntaket av teen før man har erfart hvordan kroppen
reagerer på den.
Den andre måten å lage
uttrekk av chaga på (uten koking), skal i følge Hutchens skje på
følgende måte: Den tørkede og oppskårne indre delen av kjuken mykes opp
ved å bløtlegges i fire timer i kaldt, men på forhånd kokt vann. Filtrer
væsken og ta vare på både bløtleggingsvannet og den oppmyknede soppen.
Et uttrekk lages ved å helle sterilisert kokt vann som er avkjølt til 50
°C over soppen (bruk et vektforhold på omkring 1:5 av sopp og vann). La
dette stå i romtemperatur i 48 timer. Blandingen filtreres så, og vannet
som soppen opprinnelig var bløtlagt i, tilsettes filtratet. Dette
uttrekket kan brukes i opptil fire døgn. Tre glass bør inntas daglig,
omkring en halv time før måltidene. Denne resepten skal visstnok stamme
fra Sherri Anderson, en Cree healer fra Flying Dust First Nation.
Det kan tenkes at forskjellen
i måten å tilberede soppen på avhenger av hva teen skal brukes til.
Ifølge studier som dreide seg om den krefthemmende virkningen av chaga,
så hadde ukokte ekstrakter ingen hemmende virkning på kreft hos mus, mens koking
tilsynelatende aktiverte antitumorstoffene og førte til krefthemming. Både den folkemedisinske bruken og laboratorieerfaringer peker
derfor mot at det er lurt å koke soppen i ca. to timer når den skal
inntas som medisinsk te. Det er viktig at soppen koker i en
stålkasserolle (bruk aldri aluminiumskasseroller til urteteer!), og la det
koke under lokk slik at verdifulle stoffer ikke fordamper. Noen
anbefaler imidlertid å koke soppen i en kjele uten lokk slik at en del
av vannet fordamper og man får et mer konsentrert avkok. Teen blir
mørkere enn man skulle tro, og hvis man ønsker det, kan smaken justeres
ved å tilsette andre urter som f.eks. ingefær. Vær oppmerksom på at når man har
silt av væsken fra soppen etter kokingen, kan man tilsette nytt vann
til soppen i kasserollen og koke den på ny både én og to ganger,
eller inntil væsken ikke lenger får en mørk brunfarge. På den måten får
man utnyttet den verdifulle soppen maksimalt.
En tinktur på chaga
laget av alkohol og vann kan i følge russiske studier også være
effektiv. Vodka eller 60 % ren sprit kan være gode valg når man lager tinktur. Fyll et
glass minst halvfullt med chagapulver, fyll så opp glasset med sprit og
la det få trekke i noen dager, gjerne opptil to uker. Filtrer så væsken
gjennom et kaffefilter. Av den soppen som blir igjen i filteret, kan man
lage et avkok med vann som, etter at det er avkjølt, blandes med tinkturen.
Bruker man én del tinktur med alkoholstyrke 60 % og én del avkok i
vann, får man en
dobbel
ekstrakt med ca. 30 % alkoholstyrke, som er tilstrekkelig for å konservere væsken.
Hvis man bruker en ren tinktur som ikke er blandet med avkok, kan en fornuftig dosering av en 1:5 tinktur kan
være 40-60 dråper to-tre ganger daglig. |