|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Shiitake er en
treboende skivesopp med 5-25 cm brede hatter. Hatten er i starten
mørkebrun, men blir lysere med alderen. Sporene er hvite og kanten
på skivene blir etter hvert sagtannete eller ujevne. Soppstilken er
fibrig og hatten sitter midt på eller litt sidestilt på stilken. |
|
|
UTBREDELSE |
Shiitake er
hjemmehørende i Japan, Kina, på den koreanske halvøy og i andre
områder i Øst-Asia. I naturen vokser soppen på døde, døende eller
skadde trær med hardt trevirke, som kastanje, bøk, eik, japansk or,
morbær og andre treslag, og foretrekker skyggefulle skoger i
nærheten av kaldt vann. Soppen finnes ikke viltvoksende i Europa og
Amerika, men dyrkes kommersielt også i disse delene av verden.
Det forekommer
storstilt dyrking av shiitake i mange land, særlig i Kina og Japan.
Shiitake-sopp sies å være Japans viktigste eksportartikkel fra
jordbruket. Japan sto tidligere for 80 % av verdens
shiitake-produksjon, men nå eksporterer Kina langt mer enn Japan.
Byen Qingyuan sies å produsere mer enn 50 % av verdens
shiitake-avling. I 2002 var den totale produksjonen av frisk
shiitake-sopp i Kina på to millioner tonn, og i Japan regner man med
at rundt 200 000 personer er engasjert i dyrking av shiitake. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Shiitake brukes
svært mye som mat, men den har også viktige medisinske anvendelser.
Som mat brukes den overjordiske delen av soppen (hatt og stilk),
mens i urtemedisinen blir også mycelet anvendt. Shiitake som har
vokst på trestokker regnes som mer kraftfulle enn de som har vært
dyrket på sagflis eller andre vekstsubstrat. Hvis det ikke er
oppgitt hvilke substrat den dyrkede soppen har vokst på, er det
trolig på sagflis eller korn.
Shiitake anses som
en delikatesse og selges i både fersk og tørket form i
dagligvareforretninger i mange deler av verden, og er en spesielt
næringsrik matsopp. Soppens distinkte og kjøttaktige smak gjør at
den kan være et smakfullt tilskudd til en rekke retter. Frisk
shiitake-sopp oppbevares best i papirposer i kjøleskapet, hvor de
kan holde seg i rundt en uke. Tørket sopp kan oppbevares i lufttette
bokser og der holde seg godt i 6-12 måneder. Kokt sopp kan holde seg
i 3-4 dager i kjøleskap.
Medisinsk er det
særlig to produkter fra shiitake som anvendes i Asia og rundt om i
verden. Det ene er lentinan, et isolert polysakkarid som blir
ekstrahert fra celleveggene i fruktlegemene til shiitake. Det andre
ekstraktet er Lentinula edodes mycelium, bedre kjent som LEM.
Begge ekstraktene er vist å fremme immunaktiviteten. Både lentinan
og LEM er vist å ha gunstig effekt når den inntas gjennom munnen,
men majoriteten av publiserte data om lentinan har vært knyttet til
injisert eller intravenøs bruk. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Shiitake har
utmerket næringsverdi da frisk sopp inneholder 2,2-2,6 % proteiner,
mens tørket sopp inneholder rundt 25 % proteiner. Ellers finnes
lipider (særlig linolensyre), vannløselige karbohydrater (0,45-0,72
g/100 g tørrvekt), totalt 67 % karbohydrater, uløselige fiber (41,6
%), løselige fiber (3,4 %), mineraler (særlig kalsium, jern og
selen), niacin og vitaminene B1, B2 og C. Store mengder ergosterol,
et provitamin som omdannes til vitamin D i sollys, finnes også.
Studier har vist at ved å eksponere undersiden av shiitake-soppen
for direkte sollys under tørkingen, mangedobles innholdet av vitamin
D2. Sollyseksponering øker også innholdet av frie aminosyrer og gjør
soppen søtere og mindre bitter. For eldre og personer som lever
langt nord og oppholder seg mye innendørs, vil 10 g tørr eller 100 g
frisk shiitake-sopp som har vært eksponert for sollys i minst ett
døgn gi tilnærmet nok vitamin D til å dekke behovet i en uke.
Polysakkaridet
lentinan (med en molekylvekt på rundt 500 000) virker
immunmodulerende, aktiverer kroppens egne forsvarsmekanismer og har
krefthemmende egenskaper. Det er særlig dette virkestoffet forskerne
knytter til shiitakes virkning mot kronisk tretthetssyndrom (ME/CFS).
Stoffet eritadenin bidrar til å senke forhøyede kolesterolverdier,
mens ergosterol virker kolesterolsenkende, betennelsesdempende og
virushemmende. Shiitakes aminosyrer har en bedre profil og
sammensetning for menneskekroppen enn for eksempel aminosyreprofilen
i soyabønner, kjøtt, melk eller egg, og shiitake er derfor en
populær kilde til protein i Japan. Soppen inneholder alle de
essensielle aminosyrene.
Som med mange andre
typer grønnsaker og frukt, variere mineralinnholdet i shiitake i
forhold til vekstsubstratet. For eksempel vil shiitake som blir
dyrket på et substrat som er tilsatt ekstra kalsium ha opptil tre
ganger så mye kalsium i fruktlegemet. Den krydderaktige duften av
shiitake er for en stor del tilskrevet stoffet 1,2,4-trithiolan. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt
/ Nøytral. |
Nærende, qi-styrkende,
nærer blodet, oppkvikkende, immunmodulerende, blodtrykksenkende,
kolesterolsenkende, hemmer blodplatesammenklebing,
betennelseshemmende, krefthemmende, virushemmende (HBV, HIV),
moderat antibakteriell, selektivt sopphemmende, leverbeskyttende,
antioksidant og aldringsbremsende. Minsker bivirkningene av stråling
og kjemoterapi. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Immunsvekkelse,
immunundertrykkende sykdommer (som HIV/AIDS), allergier, magekreft,
lungekreft, hudkreft (melanom), hepatitt B, leversykdommer,
innvollsorm, hjerte- og karsykdommer, dårlig blodsirkulasjon, høyt
blodtrykk, høyt kolesterol, forhøyede triglyseridnivåer,
virusinfeksjoner, herpes simplex, forkjølelse, influensa,
soppinfeksjoner (Candida albicans), hudplager (som akner),
revmatoid artritt, anemi, diabetes, tretthet og kronisk
utmattelsessyndrom (CFS/ME). |
|
|
|
SHIITAKE |
Nest etter vanlig sjampinjong (Agaricus
bisporus), er shiitake den mest dyrkede spiselige soppen i verden og
er i tillegg den lettest tilgjengelige av alle medisinske sopper.
Shiitake er en delikat sopp når den brukes fersk, men tørket shiitake er
også en favoritt blant kokker som etterstreber en mer konsentrert smak.
Til medisinske formål kan shiitake inntas naturell, som et
kosttilskudd i kapselform eller som en ekstrakt. Alle formene har en
rekke gunstige egenskaper, og hvordan man inntar dem kan variere etter
det aktuelle behovet.
Også i Norge er shiitake etter
hvert blitt tilgjengelig, kanskje særlig i innvandrerbutikker. I våre
dager har soppen blitt et kjent og akseptert middel som kan være til
nytte ved mange av vår tids sykdommer, som kreft, HIV, allergier,
Candida-infeksjoner, miljøforurensninger og andre forhold som har
med et undertrykt immunforsvar å gjøre. Et jevnlig inntak av shiitake
kan ha en foryngende virkning på eldre, men hjelper også yngre personer
til å opprettholde en høy vitalitet.
Litt om navnet på soppen
Soppen er kjent over
mesteparten av verden ved sitt japanske navn, shiitake. Dette
navnet kommer av navnet på et japansk kastanjetre (Castanopsis
cuspidata) som på japansk kalles shii, og av take, som
er det japanske ordet for sopp. I Kina er soppen kjent som Shaingu-gu
(eller Shiang-ku) som betyr "velduftende sopp", men også som
Hua gu eller Qua gu. Det vitenskapelige navnet på shiitake er
Lentinula edodes, der lent betyr "myk", inus betyr
"ligner" og edodes betyr "spiselig". Rundt 1980 var det blant
taksonomer en debatt rundt det latinske navnet på shiitake, og soppens
navn ble endret fra Lentinus edodes til Lentinula edodes.
I litteratur fra før 1980 er soppen derfor referert til under navnet
Lentinus edodes.
Brukt som mat og medisin
i uminnelige tider
Shiitake har vært kjent som
mat og medisin i Japan og Kina i flere tusen år. I Kina ble soppen brukt
til å behandle og beskytte mot sykdommer i de øvre luftveier som
forkjølelse og influensa, for å fremme blodsirkulasjonen, minske
tretthet, øke energien og som en generelt qi-fremmende eliksir. (Qi
er den viktige livskraften som gjør kroppen levende og forbinder den med
kosmos.)
Shiitake som
immunmodulerende middel
Den viktigste nytten man har
av shiitake som medisin, er soppens immunmodulerende egenskaper og dens
virkning på hjerte- og karsystemet. Shiitake kan brukes medisinsk ved
alle sykdommer som involverer en undertrykt immunfunksjon, inklusive
kreft, HIV, miljøbetingede allergier, hyppige influensaer, forkjølelser
og andre virussykdommer, og til å bekjempe Candida-infeksjoner
(motsatt det som ofte blir påstått i vestlig urtemedisin at sopper kan
forverre soppinfeksjoner). Soppen inneholder et polysakkarid som kalles
lentinan som stimulerer og aktivere ulike typer hvite blodlegemer som
bekjemper frie radikaler og infeksjoner, og spesifikt påvirker
kreftceller. Lentinan er særlig kraftfull med tanke på å motvirke
effekten av HIV og leversykdommer som hepatitt B. Soppen styrker
immunsystemet til HIV/AIDS-pasienter og kan bekjempe HIV-infiserte
celler mer effektivt enn AIDS-medisinen AZT. Den kan også stanse
celleskader fra Herpes simplex.
Shiitake er en kraftig
antioksidant og kan være til nytte ved enhver form for avgiftning av
kroppen. Dette kan også påvirke huden ved at f.eks. akner forsvinner, da
huden reflekterer hva som skjer i leveren. En fullt fungerende lever gir
gjerne et "feilfritt" ansikt. Ekstrakter av shiitake som inneholder
omkring 10 % av stoffet ergosterol blir brukt i kosmetikkindustrien i
produkter for celleregenerering, sårheling og oppstramming av huden.
Ifølge en anerkjent japansk
forsker er lentinan et immunmodulerende stoff som kan være til nytte
både terapeutisk som et generelt foryngende middel for eldre personer
(uavhengig av deres helsetilstand), og som et forebyggende middel for å
beskytte helsen til friske, fysisk aktive unge personer fra overarbeid
og utmattelse.
Bra for hjerte- og
karsystemet
Shiitake kan ha en betydelig
virkning på hjerte- og karsystemet, da den hemmer sammenklebingen av
blodplater og kan hindre stoffer fra å feste seg til blodåreveggene, noe
som bidrar til å forhindre blodpropper. Eritadenin, et av de bioaktive
stoffene i shiitake, vil hjelpe til å senke kolesterol og lipider ved å
hemme opptaket i blodstrømmen. Det gjøres ved delvis å undertrykke
akkumuleringen av lipider i levervev, og hjelper til å eliminere
kolesterol gjennom blodårene i stedet for å la fettsyrer bygge seg opp.
Studier på mennesker har vist at inntak av større mengder frisk eller
tørket shiitake resulterte i en reduksjon av kolesterolet på mellom 7 og
14 %. Sammen med ulike betennelseshemmende og antivirale egenskaper, kan
shiitakes evne til å bedre blodsirkulasjonen bety mye for de som lider
av høyt blodtrykk og revmatoid artritt.
Shiitake og kreft
På 1960-tallet foretok
japanske forskere er serie epidemiologiske studier for å finne ut mest
mulig om forekomsten av sykdommer i landet. I en studie fant de at i to
avsidesliggende fjellområder forekom det så å si ikke kreft. Regjeringen
sendte et team med forskere til disse distriktene for å finne ut hvorfor
det var så få krefttilfeller der. Var det noe spesielt med folket som
levde der, eller noe med kostholdet? Det viste seg at shiitake-dyrking
var hovednæringen i begge distriktene og at innbyggerne spiste mye
shiitake.
Shiitake er kilde for to
velstuderte preparater med dokumentert farmakologisk effekt, nemlig
lentinan og Lentinula edodes mycelium ekstrakt, som gjerne bare
kalles LEM. Lentinan og LEM har begge vist kraftig anti-tumor aktivitet,
både ved inntak gjennom munnen og ved injeksjoner. Disse stoffene virker
ved å bedre ulike funksjoner til immunsystemet, og ikke ved å angripe
kreftcellene direkte. En vannløselig og ligninrik fraksjon av LEM
(JLS-18) er funnet å ha 70 ganger så kraftig antiviral aktivitet (in
vitro) som LEM, og aktiverer naturlige dreperceller.
Det var i 1969 at lentinan,
som er et 1-3 beta-glukan, ble ekstrahert fra shiitake. Stoffet ble
testet på mus som var infisert med kreft, og i 72 til 92 % av musene ble
tumorveksten hemmet. Ut fra denne studien ble produktet Lentinan®
utviklet, og man fant at produktet styrket immunsystemet ved å aktivere
makrofagene, T-lymfocyttene, andre immunsystemceller og påvirket
produksjonen av cytokiner. I 1976 hadde forskerne utført kliniske tester
med lentinan og laget en farmasøytisk utgave som ble godkjent av
helsemyndighetene. Deretter ble lentinan raskt vist å være effektiv ved
behandling av mange typer kreft. Medisinen hadde imidlertid ikke en
direkte innvirkning på kreftaktiviteten. Når lentinan ble tilført
prøverør med kreftceller (in vitro), hadde det ingen effekt på
cellene, men når det ble injisert i kroppen (in vivo) trigget
lentinan produksjonen av T-celler og naturlige dreperceller. Da det er
velkjent at ulike former for kjemoterapi kan føre til alvorlig
undertrykking av immunforsvaret, skriver leger ut middelet til pasienter
som har gjennomgått kjemoterapi for å gjenopprette pasientens
immunsystem, noe som ofte fører til økt livslengde.
I en studie av 16 pasienter
med langt fremskreden kreft ble lentinan injisert i sykdomsområdene.
Forskerne fant at 80 % av svulstene viste klinisk respons, og
overlevelsestiden for de pasientene som responderte på behandlingen var
129 dager, men var bare 49 dager for de som ikke responderte. I et
randomisert og kontrollert forsøk ble 275 pasienter med langt
fremskreden eller gjentatt magekreft enten gitt kjemoterapi og lentinan
injeksjoner, eller kjemoterapi alene. Ved å bruke ulike parametere for
analyse, fant forskerne at de beste resultatene ble oppnådd når lentinan
ble gitt i forkant av kjemoterapi. Lentinan er funnet effektivt mot både
lungekreft og melanom, og når det gis før kjemoterapi beskytter det mot
videre skade på immunsystemet. En etanolekstrakt av shiitake minsket
signifikant celledelingen i hudkreftceller og fremmet apoptose
(programmert celledød), uten å påvirke normale celler.
Shiitake har
virushemmende effekt
Siden mange virussykdommer,
som HIV og hepatitt B (en sykdom som overføres ved blodoverføring, ikke
sterile sprøyter og seksuell kontakt) er vanskelige å behandle med
moderne legemidler, er den betydelig hemmende virkningen som lentinan og
LEM har på en rekke virus av stor interesse, og LEM synes å være den
kraftigste virushemmeren av de to. LEM og lentinan er imidlertid ikke de
eneste aktive fraksjonene av shiitake-soppen. Vannløselige lignaner med
virushemmende og immunmodulerende virkning har også blitt isolert fra
shiitake-mycel, og har vist effekt mot Herpes simplex virus. En
vannekstrakt av mycelet som inneholdt 65-75 % lignin, 15-30 %
polysakkarid og 10-20 % protein er vist å kunne hemme herpes virus både
in vitro og in vivo.
Positiv effekt på
bakteriefloraen i tykktarmen
En ekstrakt av shiitake er
vist å ha en vekstfremmende virkning på noen av de gunstige bakteriene i
tykktarmen, som Lactobacillus brevis og Bifidobacteria breve.
Den effektive faktoren i ekstraktet antas å være disakkaridet trehalose.
Forskere antar at shiitake-ekstrakt kan forbedre den gunstige
tarmfloraen og redusere effekten av bestemte bakterie-enzymer, som
beta-glukosidase, beta-glukuronidase og tryptofanase, i tillegg til å
forebygge dannelsen av tykktarmskreft.
Shiitake som mat
Shiitake er den mest berømte
av Japans spisesopper og har lenge vært dyrket i Øst-Asia. Der skjæres
den i skiver, surres i gryte eller kokes hel i supper, hermetiseres
eller sursyltes. På samme måte som med andre sopper, bør shiitake
varmebehandles før den spises, og soppen mister ikke sine medisinske
egenskaper om den varmes opp til 200 °C. I laboratorieanalyser ble det
funnet at aminosyrer, proteiner, glykogen, lipider, askorbinsyre og
totalt askeinnhold økte etter hvert som sopphatten utviklet seg. Basert
på disse funnene kan det være lurt å spise fullt utviklede sopphatter
for å få maksimalt næringsinnhold. Forskerne fant generelt høyere
konsentrasjoner av næringsstoffer i hatten enn i stengelen på soppen.
Shiitake blir i våre dager
ansett som "supermat". Den voksende interessen for soppen har oppstått
delvis fordi shiitake smaker mer eksotisk og delikat enn sjampinjong,
men også på grunn av den store mengden forskning som har fastslått
soppens ulike medisinske egenskaper. Mange kokker foretrekker soltørket
shiitake, da tørkingen forbedrer smaken på soppen. Som en bonus, vil
solens ultrafiolette stråler omdanne ergosterol (et derivat av et
triterpensterol som finnes i shiitake og andre sopper) til vitamin D2.
Med opptil 100 ganger økning av vitamin D2, kan soltørket shiitake være
en betydelig matbasert kilde for dette vitaminet. Shiitake er også en
god kilde for viktige mineraler som kalium, magnesium og fosfor.
Cellesaft fra mycelet
inneholder 30 enzymer og mer enn 10 aminosyrer, mens fruktlegemet
inneholder alle de essensielle aminosyrene, med lysin og arginin i
særlig rikelige mengder. Shiitake inneholder også essensielle enzymer
som amylase og cellulase, som begge fremmer fordøyelsen.
Anvendelse og dosering
Det er viktig å vite at den
krefthemmende virkningen til lentinan er svært doseavhengig. En
tradisjonell dose av tørkede fruktlegemer brukt i te, supper eller andre
matretter, er angitt til 6-16 g, og av frisk sopp omkring 90 gram. Av
kapsler tar man 1-5 stk. morgen og kveld på tom mage. Ved anskaffelse av
shiitake-kapsler bør hver kapsel inneholde 400 mg shiitake ekstrakt med
10 % beta-glukaner. Anbefalt dosering av Lentinula edodes
mycelium (LEM) er 2-6 g daglig fordelt på tre doser, og av stoffet
lentinan kan man bruke 1-5 mg intravenøst eller intramuskulært to ganger
ukentlig.
Kommersielle preparater av
shiitake er tilgjengelige i helsekostmarkedet. Tablettene er vanligvis
laget at tørkede vannekstrakter av mycelet og fruktlegemene, da tørking
oppkonsentrerer lentinan og andre aktive stoffer. Standardiserte
ekstrakter finnes også, og de kan være å foretrekke da mengden lentinan
som finnes i produktet er spesifisert og angitt på forpakningen. Vær
oppmerksom på at selv om frisk shiitake-sopp kan være verdifullt som et
kosttilskudd, er den mengden man trenger for å oppnå terapeutisk effekt
så stor at det kan gi fordøyelsesplager. Det er derfor LEM, som er
konsentrert og lett absorberbart, foretrekkes som medisin. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Shiitake brukes som mat og er ikke på noen måte
giftig. I sjeldne tilfeller (hos færre enn 2 % av befolkningen) har
inntak av rå eller dårlig kokt shiitake-sopp gitt allergiske
reaksjoner. For å unngå denne effekten (som trolig skyldes
polysakkaridet lentinan), anbefales det å varmebehandle soppen. Det
er kjent at personer som jobber innendørs med dyrking av shiitake,
kan være ømfintlige for soppsporer og oppleve en immunreaksjon.
Ansiktsmasker kan i slike tilfeller være til hjelp, men ved
kontinuerlig eksponering vil slike ikke helt eliminere en eventuell
reaksjon på sporene. Hvis du har anlegg for å få nyrestein eller
andre plager som er knyttet til urinsyre, er det best å begrense
inntaket av shiitake, da soppen inneholder stoffet purin som kan
danne urinsyre. Sikkerhet ved bruk av shiitake som mat under
graviditet og amming er i vitenskapelig eller tradisjonell
litteratur ikke fastslått, men det er lite trolig at det byr på
problemer for gravide og ammende å innta begrensede mengder av
soppen.
Det er ingen erfaring for
at LEM er akutt giftig, selv om man inntar massive doser (over 50
mg/dag i en uke), men milde bivirkninger som diaré og hudutslett kan
da forekomme. Symptomene forsvinner etter kort tid når kroppen har
tilpasset seg virkningen av LEM. Virkestoffet lentinan gir heller
ingen alvorlige bivirkninger, men svake allergiske reaksjoner er
observert hos enkelte pasienter med langt fremskreden kreft.
Shiitake kan i teorien
forsinke metabolismen av legemidler via cytochrome P450-systemet, og
kan dessuten virke som en vitamin B6 antagonist. En vannekstrakt av
hele fruktlegemer av soppen er rapportert å minske
koaguleringseffekten til blodplater, så personer som blør lett eller
som tar blodfortynnende / antikoagulerende medisiner bør være
forsiktige hvis de bruker mye shiitake eller vannløselige fraksjoner
av soppen over lang tid. |
|
|
Tørket shiitake-sopp.
Se flere bilder av shiitake |
|
KILDER |
Bartram, Thomas: Bartram's
Encyclopedia of Herbal Medicine. London, Robinson 1998. |
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living. London, Pavilion
Books Limited 2003. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Gardner, Zoë & Michael McGuffin (editors): American Herbal Products
Association's Botanical Safety Handbook, Second Edition. Boca
Raton, FL, CRC Press 2013. |
Halpern, Georges M. and Andrew H. Miller: Medicinal Mushrooms. Ancient
Remedies for Modern Ailmentes. Lanham, Maryland, M. Evans 2002. |
Halpern, Georges M.: Healing Mushrooms.
Garden City Park, Square One Publishers 2007. |
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition,
Healing & Culture. Summertown, Botanica Press 1986. |
Isokauppila, Tero: Healing Mushrooms. A Practical
and Culinary Guide to Using Mushrooms for Whole Body Health. New York,
Avery 2017. |
Meuninck, Jim: Basic Illustrated Edible and Medicinal Mushrooms.
Falcon Guides 2015. |
Murray, Michael, Joseph Pizzorno and Lara Pizzorno: The Encyclopedia of
Healing Foods. London, Piatkus 2010. |
Opsahl, John: Supermat, helbredende mat fra naturens hjerte.
Horten, Publicon Forlag 2013. |
Rogers, Robert: The Fungal
Pharmacy. The Complete Guide to Medicinal Mushrooms ang Lichens of North America.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2011. |
Samets, Paul: Mycelium
Running. How Mushrooms Can Help Save the World. Berkeley, Ten Speed
Press 2005. |
Stengler, Mark: The Health
Benefits of Medicinal Mushrooms. North Bergen, Basic Health Publications,
Inc. 2005. |
Watson, Ronald R. & Victor R. Preedy: Botanical Medicine in Clinical Practice. Oxon / Cambridge,
CAB International 2008. |
Wolfe, David "Avocado":
Longevity Now. A Comprehensive Approach to Healthy Hormones, Detoxification,
Super Immunity, Reversing Calcification, and Total Rejuvenenation.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2013. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 21.02.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|