Oversatt fra japansk
betyr maitake ”dansende sopp”. Dette navnet forklares med at folk
ville danse av glede når de fant maitake, enten fordi soppen var så
verdifull og kostbar at den kunne byttes mot sin vekt i sølv, eller
fordi maitake er så delikat og helsebringende. En annen forklaring på
navnet er at fruktlegemene til maitake danner knipper med sopphatter som
overlapper hverandre og ser ut som sommerfugler i vill dans.
Maitake som medisin
Tidlig på 1980-tallet
ble de medisinske egenskapene til ulike sopper grundig studert av dr.
Hiroaki Nanba, professor i mikrobiologi og ekspert på sopper ved Kobe
Farmasøytiske Universitet. På den tiden var mye av Nanbas oppmerksomhet
knyttet til den populære soppen shiitake (Lentinula edodes).
Forskningen hans viste imidlertid at maitake hadde en spesiell
molekylstruktur som kunne framvise en større svulsthemmende virkning enn
de andre soppekstraktene han hadde arbeidet med. Nanba oppdaget at
maitake hadde en unik virkning når den ble inntatt gjennom munnen. I
1984 oppdaget han blant innholdsstoffene i maitake viktige fraksjoner
som stimulerte makrofagene. Gjennom en spesiell ekstraksjonsmetode ble
disse fraksjonene isolert. Det var nå mulig å lage en standardisert form
av disse spesifikke β-glukan polysakkaridene, nemlig β-1,6 glukan og
β-1,3 glukan. Seinere i sin forskning patenterte dr. Nanba det som nå er
kjent som MaitakeGold 404®.
Maitake er et
adaptogen
Urteleger klassifiserer
maitake som et adaptogen, et middel som hjelper mennesket å tilpasse seg
stress, motstå infeksjoner og normalisere kroppens ulike funksjoner.
Maitake er vist å signifikant styrke immunforsvaret og bygge opp
immunreserver. I tillegg inneholder soppen altså en rekke polysakkarider
som bl.a. kan bekjempe dannelsen og veksten av kreftsvulster. Forskning
på maitake har videre funnet at soppen har kraftig leverbeskyttende
egenskaper, og at den kan senke blodtrykket og verdiene av blodglukose.
Maitake kan derfor være til nytte ved mange ulike lidelser, som f.eks.
høyt blodtrykk, diabetes, kronisk tretthetssyndrom, kronisk hepatitt og
overvekt.
Maitake ved kreft
Maitake er vist å være
en kreftbekjemper. I laboratorietester har pulverisert maitake økt
aktiviteten til tre typer immunceller, nemlig makrofagene, naturlige
dreperceller (NK-celler) og T-celler (med henholdsvis 140 %, 186 % og
160 %). I følge studier har fraksjoner av maitake evnen til både å fremme
den ødeleggende virkningen som NK-celler har på kreftceller, og å
forandre forløperne til NK-celler til aktive NK-celler. Hos mus som ble
gitt maitake ble kreftdannelsen redusert med 86 %, sammenlignet med
musene i kontrollgruppen. Videre fastslo en kinesisk klinisk studie at
maitake reduserte tilbakefall av blærekreft etter operasjon fra 65 % til
33 %. Forskere har funnet at når man kombinerer maitake med mitomycin (en
vanlig medisin som brukes ved kjemoterapi) vil soppen hemme veksten av
brystkreftceller også etter at svulster er godt utviklet, og den vil
kunne beskytte mot spredning av kreftceller til leveren (metastaser).
Maitake synes også å
gjøre kjemoterapien mer effektiv. En studie sammenlignet virkningen av
maitake β-glukan ekstrakt og kjemoterapimedisinen mitomycin på mus med
kreft. Maitake β-glukan alene hemmet veksten av svulsten mer effektivt
enn mitomycin alene (henholdsvis 80 % og 45 %). Men den mest effektive
krefthemmende virkningen ble observert ved en kombinasjon av disse to
stoffene (nesten 98 % hemming). Det er ikke så merkelig at dette er en
interessant kombinasjon, da maitake støtter immunfunksjonen, mens mitomycin virker direkte drepende på kreftcellene.
Den forbindelsen i maitake som
virker på kreft og som er solgt som maitake D-fraksjon, har også vist
positive resultater i amerikanske studier på brystkreft og
endetarmskreft. Kinesiske leger har rapportert positiv virkning av en maitake-ekstrakt hos 63 pasienter som hadde lever-, lunge- eller
magekreft, eller leukemi. Ekstrakten ble gitt gjennom munnen, fire
kapsler tre ganger daglig før måltidene i 1-3 måneder. Nanba rapporterte
at han så ”en rekke pasienter med langt fremskreden kreft komme seg
fra alvorlige bivirkninger av kjemoterapi”. En oversikt over 671
pasienter viste at å kombinere kjemoterapi og maitakebehandling kunne
redusere bivirkninger som hårtap, smerter og kvalme, i tillegg til å
minske smerten som kommer ved terminale stadier av kreft.
Når maitake brukes
jevnlig (3-5 ganger i uken) som mat eller te, kan soppen muligens
beskytte mot kreft, virke immunstyrkende på personer med kreft, og være
en fin støttebehandling for kreftpasienter som får kjemoterapi. Maitake
synes å være mest effektiv mot brystkreft, prostatakreft og leverkreft.
Den synes å være mindre effektiv ved beinkreft, blodkreft og
hjernekreft.
Maitake ved HIV / AIDS
Studier har vist at en
ekstrakt av maitake dreper HIV-virus og fremmer aktiviteten til
T-celler. En sulfatversjon av en maitake-ekstrakt er vist å beskytte mot
HIV-indusert ødeleggelse av T-celler med så mye som 97 % in vitro
(= utenfor kroppen). To amerikanske leger har brukt denne terapien til
behandling av Kaposis sarkom, en form for kreft som ofte forekommer hos
personer med AIDS. Maitake-ekstrakter hindrer også ordinære celler fra å
omdannes til fettlagringsceller (vist i laboratoriestudier), og kan være
til hjelp for å hindre dannelsen av fettdepoter under huden som kan
forekomme som et resultat av behandling med såkalte ”AIDS-cocktailer”.
Maitake bør derfor brukes som en komplementær terapi ved både kreft og
HIV / AIDS, men bør ikke være en erstatning for annen behandling.
Maitake ved høyt
blodtrykk
Adachi og medarbeidere
påviste i 1988 en blodtrykkssenkende virkning med pulver av maitake som
ble gitt til rotter med høyt blodtrykk. Virkningen inntrådte raskt, var
kortvarig og doseavhengig, og ble notert for en lavmolekylæær
subfraksjon fra en eter-ekstrahert fraksjon av soppen. Det var ingen
virkning av en vannløselig fraksjon, noe som kan tyde på at te av
maitake ikke er effektiv til å senke blodtrykket, i motsetning til
reishi (Ganoderma lucidum)
og shiitake (Lentinula edodes), hvor den vannløselige fraksjonen
er vist å ha denne effekten. Derimot reduserte en vannekstrakt av
maitake serum kolesterolverdiene hos rotter.
En ukontrollert,
ikke-randomisert studie ble i 1994 utført ved Ayurvedic Medicine Center
i New York. 11 deltagere med dokumentert høyt blodtrykk ble gitt tre 500
mg kapsler med ekstrakt av maitake to ganger daglig (morgen og kveld).
Blodtrykket ble målt hver uke i seks uker. Det var en gjennomsnittlig
reduksjon i det systoliske trykket med 14 mm Hg, og med 8 mm Hg i det
diastoliske trykket, noe som tilsvarte henholdsvis 7 % og 9,4 % i
gjennomsnittlig senkning. Senkningen var stabil og varig.
Leverbeskyttende
virkning av maitake
Maitake beskytter også
leveren. En konsentrert polysakkaridekstrakt av maitake ble brukt i et
randomisert kontrollert klinisk forsøk med 32 pasienter med kronisk
hepatitt B. Helbredelsesprosenten var 72 % i maitake-gruppen og 57 % i
kontrollgruppen. Hepatitt-antigen forsvant hos mer enn 40 % av pasientene
som inntok maitake, noe som indikerer at viruset var blitt borte fra
leveren.
Laboratoriestudier
viser at maitake også beskytter levervev mot hepatitt som kommer fra
miljøgifter som karbontetraklorid og paracetamol. Disse forbindelsene
går gjennom en totrinns prosess i leveren, hvor de først blir aktivert
til giftige former, for så å bli deaktivert til uskadelige former. Siden
maitake hjelper leveren å håndtere giftstoffer på begge disse trinnene,
tyder det på at soppen kan beskytte organet mot et bredt spekter av
potensielle giftstoffer.
Maitake bedrer også
næringstilførselen til kroppen ved å fremme absorpsjonen av
mikronæringsstoffer (stoffer som kroppen må ha i svært små doser)
gjennom tarmene. Dette er særlig viktig når det gjelder kobber. Med økt
kobberopptak øker også opptaket av sink, et næringsstoff som ofte ikke
finnes i tilstrekkelig mengde hos personer med kronisk tretthetssyndrom.
Anvendelse og
dosering
Maitake er tilgjengelig
i kapsler og tabletter som inneholder et pulver av hele fruktlegemet til
soppen. Noen av kapselpreparatene inneholder i tillegg en liten mengde
vitamin C, noe som bidrar til å gi bedre effekt av de aktive
ingrediensene i maitake ved å fremme opptaket. Et flytende produkt av
maitake med høyere innhold av polysakkarider er også laget.
Maitake-supplement kan brukes i doser på 3-7 g daglig. Maitake er i
mange land også tilgjengelig som frisk eller tørket sopp for bruk i mat
eller som te. |