
Urtens navn
Det vitenskapelige navnet på
bukkehornkløver er Trigonella foenum-graecum. Trigonella kommer av
trigonus (trekantet), og viser til blomstens form. Foenum-graecum betyr
”gresk høy”, fordi planten tidligere ble dyrket som husdyrfôr i Hellas. Det
norske navnet bukkehornkløver kommer av at frøkapslene ser ut som krumme
bukkehorn.
En gammel medisinplante
Bukkehornkløver er en av de eldste medisinplantene vi kjenner til. Urten har
vært brukt siden tidlig bronsealder og ble dyrket i Assyria i det 7. århundre
f.Kr. Spor etter anvendelse av bukkehornkløver i Irak er blitt datert til
omkring 4000 f.Kr.. I Papyrus Ebers (skrevet ca. 1500 f.Kr.) er den nevnt som en
urt som kunne fremskynde fødsler. Her nevnes også en behandling mot brannsår
hvor bukkehornfrø inngår. Frø av bukkehornkløver ble funnet i graven til
Tut-ankh-Amon (egyptisk farao fra 1333 til 1323 f.Kr.).
Etter
hvert som bukkehornkløver ble spredt rundt Middelhavet, lærte oldtidens leger at
frøene inneholdt store mengder slim. Når de ble blandet med vann, ble
slimstoffene geléaktige og kunne lindre betent og irritert vev. Egyptiske leger
brukte bukkehornfrø som omslag på skader og byller. De anbefalte også urten
innvortes som behandling av feber og plager i luftveiene og fordøyelsessystemet.
Urten ble av mange ansett for et universalmiddel som kunne brukes mot alt fra
bronkieproblemer, tuberkulose og gikt til generelle kroppssmerter, opphovna
kjertler, hudproblemer og liten sexlyst.
Bruk av
bukkehornkløver i asiatiske land
Bukkehornkløver har vært brukt
terapeutisk i århundrer i tradisjonell arabisk, gresk og indisk medisin. Bruken
spredte seg også østover til Kina, hvor urten ble introdusert i kinesisk medisin
under Sung dynastiet i det ellevte århundre. De gamle kinesiske healerne brukte
bukkehornkløver til å behandle feber, brokk, galleblæreproblemer, muskelsmerter
og impotens. Urten er med også i vår tids kinesiske farmakopéer som et middel
mot smerter og ”kulde” i det nedre bukområdet, brokk, og svakhet og ødemer i
leggene forårsaket av ”kulde” og ”fuktighet”.
I India,
hvor frøene brukes som en viktig ingrediens i karri-blandinger, anvendte
ayurvediske leger urten til behandling av artritt, bronkitt og urolig
fordøyelse. Indiske kvinner spiste frøene for å øke produksjonen av morsmelk.
Bukkehornkløver har bestandig vært ansett som et afrodisiakum, og arabiske
kvinner fra Libya til Syria spiste ristede frø for å øke vekten og få litt
rundere former, noe som var synonymt med skjønnhet.
Bukkehornkløver
i tidlig europeisk medisin
Bukkehornkløver kom fra Egypt til Europa via Hellas, der ” legekunstens far”
Hippokrates (ca. 460 - 377 f.Kr.) ordinerte den bl.a. for å lege brannsår.
Dioskorides (1. århundre e.Kr.) anbefalte frøene mot alle typer gynekologiske
problemer inkludert livmorinfeksjon og betennelse i de ytre kvinnelige
kjønnsorganene. Benediktinermunkene gjorde bukkehornkløver populær i Europa
omkring det 9. århundre. Fra da av ble urten mye brukt i folkemedisinen til å
behandle skader, feber, fordøyelses- og luftveisplager. Urten ble dyrket og
brukt som medisinalplante til langt inn på 1500-tallet, men gikk da etter hvert
i glemmeboken, inntil den i nyere tid ble tatt i bruk igjen gjennom pastor
Kneipps virksomhet. I moderne tid har interessen for urten i Vesten bl.a. vært
knyttet til et av alkaloidene som den inneholder, trigonellin, som har potensial
i behandlingen av lever- og livmorhalskreft, og urtens saponiner som blir
ekstrahert for bruk i p-piller og andre farmasøytiske produkter.
Bukkehornkløver i Nord-Amerika
De
tidligste nybyggerne i Amerika brakte med seg bukkehornkløver og brukte urten
som dyrefôr og i folkemedisinen, hvor den oppnådde ry som et kraftig
menstruasjonsdrivende middel. Av den grunn ble urten en viktig ingrediens i
Lydia E. Pinkham’s ”Vegetable Compound”, en av 1800-tallets mest populære
medisiner for ”kvinnelig svakhet” (menstruasjonssmerter og tørre slimhinner
etter menopausen). Markedsførerne påsto at denne urteblandingen var den ”største
medisinske oppdagelsen siden tidenes morgen”. Blant annet dette førte til
opprettelsen av Food and Drug Administration (FDA), som satte opp et regelverk
for hvilke medisinske påstander som kunne brukes i markedsføringen.
Mat og medisin for dyr
Historisk sett ble bukkehornkløver brukt til å hjelpe syke dyr, lenge før frøene
ble et populært middel ved menneskelige sykdommer. Tidlige grekere blandet urten
i muggent og insektangrepet dyrefôr for å gjøre det mer tiltrekkende, og
oppdaget at syke hester og kyr spiste bukkehornkløver når de ikke ville spise
noe annet. Også i våre dager brukes urten som smakstilsetning i fôret til hester
og storfe, og noen dyrleger bruker fremdeles urten for å få syke hester og kyr
til å spise. I våre dager dyrkes bukkehornkløver som fôrplante i Sør- og
Mellom-Europa, og som krydder i de fleste middelhavsland, i Midt-Østen,
Russland, Balkan, Vest-Asia og Kina.

Bukkehornkløver som medisin ved diabetes
I India har frø av bukkehornkløver i lange tider blitt brukt til
behandling av diabetes. Mange studier har vist en blodsukkersenkende
virkning av ulike bukkehornfrøekstrakter som ble brukt på kaniner,
rotter og hunder. Både i laboratorieforsøk og kliniske forsøk med
personer med type 1 eller type 2 diabetes har bukkehornfrø vist seg å
kunne senke blodsukkeret. Dette er gode nyheter for alle som har en
bukspyttkjertel som ikke skiller ut naturlig insulin (type 1
diabetes) og for alle som lider av at kroppsvevet ikke er i stand til å
bruke insulinet effektivt nok til å omdanne karbohydrater og sukker
(type 2 diabetes).
Forskere ved det nasjonale indiske ernæringsinstituttet gjorde nylig
forsøk med å gi malte frø av bukkehornkløver til insulinavhengige
diabetikere. Det fastende blodsukkernivået deres falt,
glukose-toleransen bedret seg og blodkolesterolet gikk ned. Forskerne
konkluderte med at malte frø av bukkehornkløver kunne være et nyttig
middel mot sukkersyke. En klinisk studie i India fant at relativt store
doser med bukkehornfrø (25 g daglig) senket blodsukkerverdiene hos
personer med type 2 diabetes, mens man i en annen studie av
ikkeinsulinavhengige diabetikere som ble gitt bukkehornfrø i en dose på
2,5 g to ganger daglig, viste signifikant reduksjon i deltagernes
blodsukkerverdier. I en annen undersøkelse fant man at utskillelsen av
glukose i urinen sank med 54 % etter at en gruppe mennesker med type 1
diabetes begynte å ta 50 g av avfettet bukkehornfrøpulver to ganger
daglig. Deres fastende blodsukker, LDL kolesterol og triglyserider i
blodet sank også betydelig.
Har du diabetes, bør du ikke kaste insulinet eller annen medisin som
regulerer blodsukkeret, man kanskje overveie å bruke bukkehornfrø i
tillegg. Om bukkehornfrøene ikke er like effektive som syntetiske
diabetes-medisiner, er de i det minste trygge å bruke. Husk at hvis du
tar insulin eller blodsukkersenkende medisiner for diabetes, kan
bukkehorn øke virkningen av disse medisinene og senke blodsukkeret for
mye. Det er derfor å anbefale å søke medisinsk overvåkning før man
kombinerer bukkehorn med annen behandling for diabetes.
Bukkehornfrø inneholder mange komponenter som sammen kan bidra til å
senke blodsukkernivået, bl.a. aminosyren hydroksyisoleucin, som
stimulerer utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen.
Bukkehornkløver inneholder også forbindelser som hjelper muskelvev og
leveren til å respondere bedre på insulinet. Slimstoffer som frigjøres
fra frøene dekker slimhinnene i tarmene og hindrer magen i å tømme seg
for fort, noe som medfører at glukose tas saktere opp i blodet etter et
måltid. |
En kolesterolsenkende urt
I
tillegg til sin blodsukkersenkende virkning, er det vist ved forsøk både med dyr
og mennesker at bukkehornkløver kan redusere mengden av det dårlige kolesterolet
i blodet. I et forsøk hvor man brukte rotter, fant man at ved å gi en ekstrakt
av bukkehornkløver i en måned, ble blodkolesterolverdiene redusert med omkring
25 %. En nylig utført studie som involverte 60 ikke-insulinavhengige diabetikere
viste at frø av bukkehornkløver signifikant senket nivåene av serum
kolesterol med 14 % i løpet av 24 uker. En annen studie utført med
diabetespasienter viste at bukkehornfrø senket nivåene av LDL kolesterol (det
dårlige kolesterolet). I denne studien varte reduksjonen av LDL kolesterol også
etter at man sluttet å innta frøene. Kliniske studier utført i India har funnet
at bukkehornkløver senker verdiene av LDL kolesterol uten å påvirke HDL
kolesterolet (de gode kolesterolet).
Den
kolesterolsenkende virkningen mener man delvis skyldes bindingen av kolesterol
til en fiberkomponent i frøene som kalles galaktomannan. I dyreforsøk binder
denne gelen gallesyrer og senker kolesterolet omtrent på samme måte som vanlige
medikamenter gjør. Saponinene som finnes i bukkehornkløver spiller også en rolle
ved å blokkere absorpsjonen av gallesyren, som bringer kolesterolet inn i
blodet. Den unike kostfibersammensetningen og det høye saponininnholdet synes
således til sammen å være ansvarlig både for den blodsukkersenkende og
kolesterolsenkende virkningen.
Bukkehornkløver fjerner slaggstoffer

|
Hver gang du blir forkjølt, så snyter du deg for å få ut slimet i nesen.
De fleste aksepterer at snørr er noe som hører livet til, noe det også
er. Det mange ikke tenker over er at slimstoffer ikke bare hører hjemme
i nese og hals, men også finnes i hele fordøyelsessystemet og i mange
vitale organer. En viss utskilling av slim er sunt. I sin naturlige
flytende form tjener slimet som et rense- og smøremiddel. Hvis slimet
imidlertid blir tykt, surt, seigt og vanskelig å få ut, kan det bli
helseskadelig, og i det ligger en fare i vår forurensede verden.
En av de aller viktigste egenskapen til bukkehornfrø er nettopp den
slimrensende virkningen. På samme måte som en renseolje kan løse opp
harde avleiringer og fett i en bilmotor, vil bukkehornte kunne mykgjøre
og løse opp harde masser av akkumulert slim. Det er fordi bukkehornfrø,
når de fuktes, selv blir svakt slimete. På samme måten som en olje kan
løse opp en annen olje eller fett, vil en slimholdig droge
(bukkehornfrø) kunne løse opp andre slimstoffer i kroppen der
forurensninger er avleiret. I motsetning til såper, tannpasta og
munnvask, renser bukkehorn kroppen fra innsiden. Praktisk talt ingen kan
i våre dager unngå farene med forurensning, men det er opp til en selv å
holde kroppens maskineri rent. Og til det kan man bruke et av naturens
mest fantastiske rensemidler, nemlig bukkehornfrø.
Bruk av bukkehornkløver kan gi mange helsegevinster, men bidrar til en
interessant bivirkning, nemlig en karriaktig lukt av kroppen og pusten.
Tyrkiske kvinner drikker mye te av bukkehornkløver, ikke bare for å få
vakre kroppsformer og på den måten gjøre seg selv tiltrekkende, men også
for å søte opp pusten og kroppslukten. |
Luftveisplager
Te av
bukkehornfrø har fra gammel tid vært ansett som et godt middel ved
lungesykdommer, særlig ved slimdannelser i lungene og andre åndedrettsorganer.
Det er slimstoffene i bukkehornfrøene som virker lindrende, da de danner en
barriere som beskytter slimhinnene mot mekanisk og kjemisk irritasjon. Denne
egenskapen er verdifull ved behandling av hoste, bronkitt og andre betennelser i
de øvre luftveiene. Å gurgle seg med et varmt uttrekk av bukkehornfrø kan lindre
en sår hals.
Fordøyelsesproblemer
En
interessant egenskap med bukkehornkløver er dens evne til å øke appetitten og
sørge for et større matinntak. Selv om dette ikke høres tiltrekkende ut for folk
som forsøker å gå ned i vekt, kan det være verdifullt for personer med kroniske
sykdommer eller depresjon, som har problemer med å få i seg nok næring til å
komme seg på beina igjen. Det kan være aktuelt ved avkreftende sykdommer som
tuberkulose, anemi, neurasteni, generell svekkelse og diaré hos barn. Det er
interessant at til tross for urtens appetittstimulerende egenskaper, kan
bukkehornkløver bidra til å senke det dårlige kolesterolet.
Bukkehornfrøene inneholder opptil 50 % av et slimaktig stoff som legger et
beskyttende lag på tarmslimhinnen, og inntatt som urtete av frøene virker urten
lindrende ved irritasjonstilstander og betennelser i magetarmkanalens
slimhinner, magesår og halsbrann. Det vannoppsugende slimet i frøene kan også
hjelpe mot forstoppelse, fordi det bløtgjør tarminnholdet. Bruk imidlertid ikke
mer enn 2 teskjeer per dose, ettersom større mengder kan gi en urolig mage. Og
når man bruker bukkehornfrø som avføringsmiddel, må man sørge for å drikke godt
med vann samtidig.
Seksualstimulerende middel
Som en seksuell forynger har bukkehorn fremdeles en utbredt bruk, særlig
blant tyrkiske kvinner som spiser en blanding av knuste bukkehornfrø og
honning for å bli mer feminine og sexy. Man mener at urten også har en
gunstig virkning på de mannlige kjønnsorganene.
Bukkehornfrø har vært anvendt blant haremskvinner i palassene for å
holde elskovsstemningen i gang. Bukkehorn inneholder østrogenlignende
stoffer som kan øke brystomfanget og fremme melkesekresjonen hos ammende
kvinner. ”Lydia Pinkhams Vegetable Compound”, som var det nittende
århundrets tonikum til å fremme kvinnelige drifter og fruktbarhet,
inneholdt ifølge hennes egen håndskrevne resept bukkehorn som den
viktigste ingrediensen. Leger og visse fagfolk vil i dag blankt avvise
at det skulle være noe særlig erotisk stimulerende eller
fruktbarhetsfremmende i denne cocktailen. Men da østrogen er viktig for
å bevare fuktigheten i skjeden, er bukkehorn under disse omstendigheter
et utmerket middel.
I Kina anbefales
bukkehornkløver mot impotens hos menn. Dette kan skyldes urtens evne til
å senke blodkolesterolverdiene, noe som bedrer blodsirkulasjonen i
kroppen, særlig til kjønnsorganene. Mange menn som lider av impotens
eller seksuell underaktivitet er funnet å ha for lave verdier av vitamin
A, og laboratorieundersøkelser har vist at bukkehornfrø inneholder en
olje som ligner torskeleverolje, som er rik på vitaminene A og D. Et
annet stoff som er funnet i bukkehornfrø er trimethylamin, som virker
som et sexhormon hos frosker, og gjør at de forbereder seg til parring.
Fortynnede oppløsninger av dette stoffet øker også blomsterdannelsen hos
planter. En eventuell virkning av dette stoffet på menn er imidlertid
ennå ikke dokumentert.
Større bryster og mer morsmelk
Bukkehornkløver fremmer melkeproduksjonen hos ammende mødre, og stimulerer også
veksten av brystene. Det finnes mange rapporter om at urten øker brystveksten
også hos kvinner som ikke ammer. Denne effekten skyldes neppe at kroppen får
tilskudd av østrogen gjennom urten, men heller forandringer i leverenzymer som
senker hastigheten av nedbrytning av østrogen i kvinnekroppen.
Kvinneplager
Bukkehornkløver inneholder stoffet diosgenin, et stoff som ligner kortison og
det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Diosgenin brukes mye innen
legemiddelindustrien, bl.a. til fremstilling av kortisonpreparat og p-piller.
Østrogen hjelper kroppen til å holde på vann, og en bivirkning av p-piller kan
være oppblåsthet. Når vann blir holdt tilbake i kroppen, øker vekten, så de
arabiske kvinnene som spiste bukkehornfrø for å gå opp i vekt var kanskje på
rett spor. Urten kan også hjelpe kvinner som ikke er gravide med å få orden på
menstruasjonsperiodene. Bukkehornkløver kan brukes mot hetetokter og depresjoner
i overgangsalderen. Frøene er en verdifull kilde til vitaminer og mineraler,
særlig kalsium, stoffer som er svært viktige etter overgangsalderen.
Bukkehornkløver ved demens
Bladene av bukkehornkløver er
en fremragende kilde til stoffet cholin, og de grønne delene av urten er derfor
verdt å spise for personer med demensproblemer. Når leveren ikke fungerer
optimalt, vil fett avleires i cellene og dermed minske deres evne til å arbeide
optimalt. Selv etter et enkelt måltid med mye fett, har man sett at cholinet
strever etter å stimulere leveren til å løse opp fett. Cholinet løser også opp
akkumulert fett som måtte finnes i nyrene, og fremmer på den måten deres
funksjon. Og på grunn av dets evne til å fjerne akkumulert fett (kolesterol) på
arterieveggene, som kan gjøre at blodårene mister sin elastisitet og bli harde,
kan cholin brukes til behandling av arteriosklerose. Bukkehornfrø inneholder for
øvrig masser av antioksidantene betakaroten og vitamin C, som også er nyttige å
få i seg ved demens.
Utvortes bruk av bukkehornkløver
Noen av de viktigste
anvendelsesområdene for bukkehornfrø er som sårhelende middel, til å fjerne
byller og lindre utslett. Frøene kan anvendes utvortes som et mykgjørende og
rensende middel til infiserte sår. Man lager en pasta av knuste og kokte
bukkehornfrø som man pakker inn i gas og legger på som et omslag på det aktuelle
området. Grøtomslaget må skiftes når det er kaldt. I tillegg til å virke
rensende og helende på ulike typer sår, utslett og byller, er et slikt omslag
også betennelseshemmende og kan være virksomt mot hemoroider, gikt, revmatisme,
muskelsmerter og verkende ledd.
Andre medisinske egenskaper hos bukkehornkløver
 |
Selv om bladene av bukkehornkløver ikke er mye brukt i Vesten, blir de i
Midt-Østen og India brukt på samme måte som spinat. En annen
tradisjonell bruk av bladene og frøene i Saudi-Arabia, er til behandling
av nyrestein. I en dyrestudie fant man at rotter som fikk
bukkehornkløver daglig i en måned, hadde en betydelig reduksjon i
mengden kalsiumoksalat som var avleiret i nyrene, noe som kan støtte den
folkemedisinske bruken mot nyrestein.
Preparater av bukkehorn
har vist seg å være bra både til forebygging og behandling av høydesyke.
I en studie av 62 personer virket urten forebyggende hos mer enn 33 % av
deltagerne. I en annen klinisk studie av 108 pasienter med tegn og
symptomer på høydesyke, var urten effektiv i 28 % av tilfellene.
|
Bukkehornkløver som mat og krydder
Frøene til bukkehornkløver har
i utgangspunktet en bittersøt smak. Når frøene ristes lett, får de en søt,
karrilignende aroma med en ettersmak av karamell eller lønnesirup. Frøene blir
så malt og kan brukes på samme måte som havremel eller som krydder til
smaksetting av supper, stuinger, grønnsaker, chutneys og pickles. Bukkehornfrø
er et svært anvendelig krydder som gir mer fylde i smaken til de fleste retter.
Urten finnes nesten bestandig som en ingrediens i karripulver. Det finnes mange
forskjellige typer karri, med eller uten bukkehornfrø, men her i Norden
foretrekker vi den milde formen hvor bukkehornfrø inngår i blandingen.
Spirte
bukkehornfrø blir ekstra næringsrike (inneholder mye jern, kalsium, vitaminer og
proteiner) og kan anvendes i salater og som grønt smørbrødpålegg. Det tar bare
4-6 dager å spire frøene, og karrismaken avtar etter hvert som spirene vokser. I
noen land blir både bladene og unge spirer spist som en grønnsak. I det indiske
kjøkken brukes de lett bitre bladene både friske og tørket, og de kan av og til
fås under navnet methi i indiske butikker også i Norge.

|

|

|
Hele
bukkehornfrø |
Malte bukkehornfrø |
Spirte bukkehornfrø |
Anvendelse og dosering
Bukkehornkløver får man kjøpt som hele eller malte frø, eller som
pulveriserte frø i kapsler. Bukkehornfrø kan spises, rå eller kokte,
eller de kan spires og brukes i salater. Anvendt som urtete er det
vanlig å lage et avkok. Da kan man bruke to teskjeer frø til ¼ l vann.
Kaldt vann helles over frøene, og man lar det stå i fem timer for å
bløtgjøre frøene. Så varmer man opp blandingen og lar den koke i ett
minutt før frøene siles fra og teen er drikkeklar. Av slik bukkehornte
kan man drikke 2-3 kopper daglig. Smaken på teen kan bedres ved å
tilsette litt honning, sitron, anisfrø eller peppermynte. Man kan også
lage te av bukkehornfrø på en enklere måte ved å helle kokende vann over
hele frø og la det stå og trekke i 5-10 minutter før man siler fra
frøene.
Av et ferdigpreparat tar man normalt én kapsel 2-3 ganger daglig, eller
man følger anvisningen på pakningen.
Bukkehornkløver kan også brukes som del av et velbalansert kosthold.
Hvis du har forhøyede kolesterolverdier eller for høyt blodsukker, kan
du forsøke å bruke et par teskjeer malte bukkehornfrø i maten daglig. En
teskje oppmalte frø i en kopp varm melk, søtet med honning og inntatt
før sengetid, kan dessuten bidra til en god nattesøvn. Drikker man te av
bukkehornkløver etter et måltid, kan det roe ned en urolig mage. For å
øke produksjonen av morsmelk, anbefales et daglig inntak av 2-8 gram
bukkehornfrø, fordelt på flere doser gjennom dagen. Husk å drikke mye
vann hvis du bruker bukkehornfrø til dette formålet.
For behandling av
utvortes betennelser eller andre hudproblemer lager man en pasta av 50 g
pulveriserte frø per liter varmt vann. Man kan også lage en smidig pasta
ved å blande knuste frø i olivenolje. Dette påføres utslettet eller
betennelsen så ofte man synes det er nødvendig. En bukkehornpasta kan
dessuten brukes til å trekke ut infeksjoner fra byller, og kan påføres
direkte på akner. La pastaen sitte på huden til den har tørket, før den
vaskes bort.
|
For mer informasjon og
henvisninger til litteratur og internettsider,
se
faktaside om bukkehornkløver. |
Denne artikkelen ble skrevet 29/10 2007.
|
|