Startsiden
> Urtemedisin >
Rosenrot >
Lag din egen rosenrottinktur
|
|
Har du tilgang på rosenrotplanter kan du enkelt lage
din egen styrkemedisin. |
|
|
Når man ferdes langs kysten
eller på fjellet, hender det at man kommer over store og flotte
eksemplarer av rosenrot. Da er det fristende å høste litt for å lage sin
egen styrkemedisin, noe man kan gjøre hvis man har grunneiers tillatelse
til å plukke litt av plantene. Det
er best å samle røtter om høsten eller tidlig på våren, men man kan også
få et fint produkt av planter som samles om sommeren. |
|
Det er de tykke rotstokkene
av planten som brukes. Når du samler røtter må du ikke høste hele
planten, men sørge for at det står igjen en del som kan leve videre.
Søk etter store, tykke og friske rotstokker.
De grønne delene av planten benyttes normalt ikke og disse fjernes. |
|
Skjær bort alt som er svart
og dødt. Deler av rotstokken kan være lysbrun og ha en svampaktig
konsistens. Dette kan fjernes, men hvis det er vanskelig å få bort, gjør
det ikke så mye om det blir med i tinkturen. Vask rotstokkene grundig og
bruk gjerne en børste for å få bort all jorden. Man trenger ikke å
skrelle bort "barken" på røttene. |
|
Skjær rotstokkene i 2-5
mm tykke skiver. Ta gjerne med de små røttene som vokser ut fra
rotstokken, da disse også inneholder mye virkestoffer. Rotstokkene er hvite, svakt rosa eller lyst gulfarget
innvendig og dufter rose (derav navnet rosenrot). |
|
Ha de oppskårne rotbitene i
et glass slik at det blir halvfullt og fyll opp glasset med 45-50 % sprit.
Bruker man tørkede røtter i stedet for friske, kan man gjerne bruke 40 %
sprit, da den ikke blir uttynnet av vannet som finnes i friske røtter.
Har man mer røtter enn man har mulighet til
å lage tinktur av i øyeblikket, kan de puttes på tette glass og settes i fryseren
eller legges utover på et brett og tørkes på et varmt og luftig sted.
Slike lagrede røtter kan man seinere bruke i f.eks. en urtete eller til å lage mer tinktur
av. |
|
La glasset stå i
romtemperatur i ca. 3 uker, eller til spriten har fått en mørkerød farge
(gjerne mørkere enn på bildet). Om glasset står lyst eller mørkt har
ikke så stor betydning. Rist gjerne glasset en gang i blant.
Når tinkturen er ferdig, filtrerer man den
gjennom et kaffefilter og oppbevarer den på en flaske, utilgjengelig for
barn. Det er ikke mye kraft igjen i de rotbitene man har brukt, så disse
kan kastes. Husk å merke flasken slik at du vet hva den inneholder og
angi når tinkturen ble laget. Rosenrottinktur er holdbar i flere år. |
|
Tinkturen oppbevares best i en mørk
glassflaske med pipette. Da er det enkelt å prøve seg
fram til den doseringen som trengs for å oppnå ønsket
virkning. På bildet ligger flasken på rosenrot som er
oppskåret og tørket, og slike tørkede røtter er også
fine til å lage tinktur på. |
|
Når man skal anvende
tinkturen kan man som daglig dose starte med 40-50 dråper
rosenrottinktur i et glass vann eller annet drikke. Dette skal helst
inntas på formiddagen. Det er mye garvestoffer i rosenrot, så den har en
bitter og snerpende smak. Derfor kan det være lurt å blande tinkturen
med drikke som har en god smak.
Merker man ingen positiv effekt etter en ukes bruk med denne doseringen,
kan man gjerne øke inntaket. Bruker man for store mengder, kan rosenrot
imidlertid gi negative opplevelser.
Husk at det er relativt stort
alkoholinnhold i denne tinkturen, noe man må tenke på hvis man skal ut å
kjøre bil!
Ønsker du å vite mer om rosenrotens
egenskaper, finner du mye informasjon i
Urtekildens
planteleksikon.
|
Denne
siden ble sist oppdatert 25.03.2024 |