KOREAMYNTE |
Agastache rugosa |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Koreansk mynte, koreansk anisisop, storisop. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Agastache rugosa (Fisch. & C.A.Mey.) Kuntze |
Lophanthus rugosus Fisch. & C.A.Mey. |
Lophanthus argyi H. Lév. |
Lophanthus
formosanus Hayata |
Elsholtzia monostachya H. Lév. & Vaniot |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Koreansk anisisop. |
DANSK: Koreansk
mynte / Koreamynte / Mynteisop / Kinesisk hjertensfryd. |
ENGELSK: Korean
mint / Giant hyssop / Wrinkled giant Hyssop / Chinese giant hyssop / Purple giant hyssop
/ Agastache. |
TYSK: Koreanische Minze. |
JAPANSK: Kakkõ. |
KINESISK: Huo
xiang. |
|
FAMILIE |
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Koreamynte er en flerårig
(ofte bare toårig), inntil 1 m høy plante med nydelige, blålilla, 5-10 cm
lange blomsteraks. Planten har firkantet stengel og ovale, mynteduftende blad. De forskjellige artene
i slekta Agastache kan være vanskelig å skille fra hverandre, men
koreamynte blir lavere av vekst og bladene er litt større enn bladene på
anisisop (Agastache
foeniculum). Koreamynte blomstrer ellers et par uker seinere enn
anisisop. Blomstene tiltrekker bier og andre insekter. |
|
|
UTBREDELSE |
Koreamynte er viltvoksende
i bakker og langs veikanter i Kina, samt i Japan, Korea, Vietnam, Laos og Russland.
Planten dyrkes kommersielt i Kina. Den er hardfør og kan dyrkes også
i Norge, men tåler ikke å vokse på skyggefulle plasser. Koreamynte
sås om våren, enten i potter eller direkte på friland. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
De overjordiske delene av
planten benyttes medisinsk.
De høstes om sommeren når planten er i god
vekst. Unge blad spises rå eller kokt. Bladene brukes ellers i form av te. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Av innholdsstoffer i
urten kan nevnes metylchavicol, anethol, anisaldehyd, d-limonen,
p-methoxycinnamaldehyd, alfa-pinen, 3-octanon, 3-octanol, p-cymen,
locten-3-ol, linalool, beta-humulen, alfa-ylangen og beta-farnesen. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Skarp og søt / Svakt varm og tørr. |
Aromatisk, krampeløsende, mageberoligende, magestyrkende, appetittstimulerende, fordøyelsesbefordrende, svettedrivende, feberdempende, uttørkende,
antibakteriell, sopphemmende og krefthemmende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, kvalme, oppkast, oppblåst mage, diaré, hodepine, angina pectoris,
soppinfeksjoner, feber, kreft, nedsatt vitalitet, heteslag, tørst, sommerforkjølelser
og influensa. |
|
|
|
KOREAMYNTE |
Koreamynte
klassifiseres i tradisjonell kinesisk urtemedisin som en skarp og svakt
varm urt som primært påvirker Lunger, Milt og Mage. Planten regnes med
blant de 50 viktigste urtene i kinesisk medisin og har flere anvendesområder.
De viktigste er å "frigjøre innvendig fuktighet", fremme fordøyelsen
og dempe kvalme. Når innvendig fuktighet hindrer milten i dens funksjon,
mister den sin evne til å omdanne væsker, noe som resulterer i
forstyrrelser i fordøyelsen, inklusive kvalme, forstoppelse og oppkast.
I mange tilfeller er urten også
nyttig til behandling av morgenkvalme, influensa og trykk over brystet.
I tillegg kan den brukes mot sykdommer som assosieres med såkalt "sommer-hete", slik som sommerforkjølelse
med tørste som ikke blir bedre ved drikking.
Annen medisinsk bruk
av koreamynte
Koreamynte
brukes i Kina vanligvis i form av et avkok, som ikke må koke i mer enn 15
minutter. Doseringen er normalt 4,5 til 9 gram urt pr. dag, og i tillegg
til plagene nevnt over, anvendes slik te også mot hodepine, feber og
hjerteproblemer. Studier
utført i Japan har vist at koreamynte inneholder stoffer som virker både
helbredende og forebyggende på soppinfeksjoner, for eksempel ringorm. Da
brukes urten utvortes i form av en lotion. I USA har planten vært brukt
til behandling av kreft. I Sør-Kina og Taiwan brukes urten
patchouli (Pogostemon cablin,
syn. Pogostemon patchouli)
og koreamynte mye om hverandre. Patchouli gir den kjente patchoulioljen
som brukes mye i aromaterapi.
Bruk av uten i mat og
drikke
Blomstene til koreamynte tiltrekker
seg mange
bier og andre nektarsugende insekter. Både blomstene og bladene er fine
å bruke i teer og de kan også inngå i salater der de er både smakfulle
og dekorative. Den friske smaken av anis og mynte passer bra til fisk og
kjøtt, og man kan fremstille en utmerket gelé av blomstene. Lagt på
sprit kan man få en fin kryddersnaps som smaker av anis eller mynte, og
som har en delikat grønn farge. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Koreamynte er trygg å bruke når urten anvendes
som krydder eller i matlagningen. I kinesisk urtemedisin sies det at
koreamynte ikke må brukes hvis det
er yin-mangel eller "hete" i magen. |
|
 |
Flere bilder av
koreamynte |
|
KILDER |
Bensky, Dan & Andrew Gamble:
Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.
Seattle, Washington,
Eastland Press Inc. 1993. |
Bown, Deni: The
Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.
London, Dorling Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew:
Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003. |
McVicar, Jekka: Urter for kropp og
sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Olesen, Anemette: Østens urter i
danske haver og køkkener.
Højbjerg, Forlaget Hovedland 1999. |
Tierra, Lesley: Healing with
Chinese Herbs. Freedom,
The Crossing Press 1997. |
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.
New York,
Pocket Books 1998. |
Tucker, Arthur O. & Thomas Debaggio: The Big Book of Herbs.
Loveland, Colorado,
Interweave Press 2000. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden
tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger
å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.
|
© Urtekilden |
Tekst og bilder fra
denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk
eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 12.03.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|