|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kepaløk
er en flerårig urt med en spiselig, brun løk. Fra løken vokser det ut
innhule, grønne blad og en blomsterstengel som er tykk ved basis, men som
smalner av mot toppen, hvor det sitter en kuleformet blomsterstand med grønnhvite
blomster. Frukten er en kapsel med svarte frø. Fargen på løken kan
være hvit, brun, purpurfarget eller rød, avhengig av variant og
størrelsen på løken.
Kepaløk er nesten luktløs når den er hel, men avgir en tydelig lukt og
et tåredryppende stoff når man skjærer i den. Jo sterkere lukten er,
desto mer finnes det av løkens helbredende innholdsstoffer. |
|
|
UTBREDELSE |
Kepaløk er en kulturplante av ukjent opprinnelse, men opphavsplanten stammer muligens fra det østlige
middelhavsområdet eller
fra Sørvest-Asia. Kepaløk dyrkes nå over hele
verden og er en viktig grønnsak og smaksetter i matlaging. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Som
medisin benyttes primært løken og saften fra den. I matlagingen kan
løken, bladene og blomstene benyttes. Vær
oppmerksom på at kepaløk mister mye av sin medisinske virkning når den
tørkes. Det lages et homeopatisk preparat
av kepaløk (frisk rødløk), og dette middelet kalles Allium cepa.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Den
viktigste ingrediensen i rå kepaløk er en eterisk
olje med svovelforbindelser (bl.a. allicin og alliin)
som virker kraftig antiseptisk. Alliin er et glykosid som etter hydrolyse
med enzymet alliinase frigjør allicin, som er det aktive stoffet og
som gir den karakteristiske lukten og smaken av løk. Kepaløk inneholder også triterpener, flavonoider,
fenolsyrer, steroler,
saponiner, sukkerstoffer, vitaminer og mineraler. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Appetittvekkende, fordøyelsesstimulerende, magestyrkende, galledrivende,
blodsukkersenkende, urindrivende, utrensende, blodrensende,
kolesterolsenkende, blodtrykksenkende, søvndyssende, antiseptisk, antibakteriell,
sopphemmende, middel mot
innvollsorm, slimløsende, krampeløsende, febersenkende, blodfortynnende,
antikoagulerende, hindrer sammenklumping av blodplater, betennelseshemmende, smertelindrende,
antimutagen, antioksidant, antiastmatisk og antiallergisk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Aldersbetingede
forandringer i blodårene, mangel på appetitt, luft i magen, infeksjoner
i fordøyelsessystemet,
magetarmkatarr, innvollsorm, kronisk forstoppelse, blodpropp, diabetes, vann i kroppen, nyregrus,
leddbetennelse, urinsyregikt, revmatisme, luftveisinfeksjoner, forkjølelse,
influensa, sår hals, tett nese, bihulebetennelse, hoste, bronkitt, bronkialastma, strupekatarr,
insektstikk, hudsykdommer, skader, skrammer, byller, øreverk, tannverk,
migrene, fregner, fotsopp, skallethet og skjørbuk. |
|
|
|
|
KEPALØK |
Det
er antatt av kepaløk opprinnelig vokste i Asia, men ingen villform av
planten slik vi kjenner den i dag har overlevd. Vi vet at kepaløk ble
dyrket som en grønnsak og til medisinsk bruk i Mesopotamia, India og
Egypt. Den ble muligens introdusert til Europa av romerne. I våre dager
er kepaløk en av de vanligste grønnsakene og dyrkes i mange former og
varianter.
Løk er den tredje
mest produserte grønnsaken på verdensbasis, og i Norge ligger løk på
tredjeplass etter tomat og gulrot. Nordmenn spiser likevel langt mindre
løk enn andre europeere, og faktisk bare en femtedel av forbruket i
enkelte middelhavsland.
Fargen på kepaløk kan være hvit, brun, purpurfarget eller rød,
avhengig av variant og størrelsen på løken.
Selv
om kepaløk av de fleste bare blir betraktet som mat, vet vi nå at løken
har flere innholdsstoffer med betydelig medisinsk virkning. På samme måte
som hvitløk (Allium sativum), finnes det i
kepaløk bl.a. ulike organiske svovelforbindelser. Løken inneholder også
enzymet alliinase som frigjøres når løken kuttes opp eller knuses.
Andre innholdsstoffer er flavonoider (særlig quercetin), fenolsyrer,
steroler, saponiner, pektin og eterisk olje.
Selv
om kepaløk ikke er så høyt verdsatt som hvitløk med tanke på
medisinsk bruk, har kepaløken vært nesten like mye anvendt. Kepaløk og
hvitløk har mange av de samme egenskapene, noe som skyldes at de har
ganske like innholdsstoffer. På samme måte som hvitløk, er kepaløken
brukt som et krampeløsende, fordøyelsesfremmende, urindrivende, slimløsende,
magestyrkende og infeksjonshemmende middel, og som et middel for å bli
kvitt innvollsorm. Den har blitt brukt utvortes som et hudirriterende
omslag som gir lindring til hudsykdommer og insektstikk. Andre områder
der kepaløk har blitt brukt, er ved dysenteri, skader, skrammer,
arrdannelser, astma og diabetes.
I
middelalderen ble den sterke lukten antatt å forebygge infeksjoner, og løk
ble hengt utenpå hus for å holde pesten unna.
Løksaft
i vann skulle hjelpe den som plutselig ble målløs. Løk har ellers lange
tradisjoner som afrodisiakum. Som elskovsmiddel kunne løksuppe bli
servert det nygifte paret på bryllupskvelden.
Medisinsk
bruk av kepaløk
Selv
om kepaløk har mange av de samme kjemiske innholdsstoffene som hvitløk,
særlig alliin og andre svovelforbindelser, og kan framvise en viss
antibakteriell, sopphemmende og ormedrepende virkning, er den i disse
sammenhengene ikke like effektiv som hvitløk. Men kepaløk kan inntas i
større mengder enn hvitløk, noe som kan gi konsentrasjoner av
antimikrobielle forbindelser som tilsvarer inntak av litt hvitløk.
Både
rå og kokt løk bidrar til å senke blodtrykket, fortynne blodet og løse
opp blodpropper. På samme måte som hvitløk, vil kepaløk, eller
eventuelt ekstrakter av løken, senke lipidverdiene i blodet, beskytte mot
sammenklumping av blodplater og senke blodtrykket, noe som er vist i flere
kliniske studier. Inntak av både kepaløk og hvitløk er knyttet til
lavere verdier av kolesterol og triglyserider, og dermed sjeldnere
forekomst av hjertesykdommer. For eksempel viste en undersøkelse at hos
halvparten av de som hadde moderat forhøyet kolesterol ble
blodfettverdiene redusert med 7-33 % etter inntak av 2-3 spiseskjeer med løkolje
daglig. Som blodrenser og urindrivende middel er løk bra hvis det er vann
i kroppen, og ved nyregrus, leddbetennelse og urinsyregikt. Ny forskning
antyder at kepaløk også kan være gunstig mot osteoporose.
Kepaløk har
blodsukkersenkende virkning
Kepaløkens
evne til å senke blodsukkeret kan sammenlignes med det man oppnår med de
syntetiske blodsukkersenkende medisinene som ofte gis til diabetikere. Det
stoffet i kepaløk som antas å stå for denne virkningen er allylpropyldisulfid, men andre innholdsstoffer som flavonoider kan også
spille en vesentlig rolle. Eksperimentelle og kliniske erfaringer antyder
at allylpropyldisulfid senker blodsukkeret ved å konkurrere med insulin
(også et disulfid-molekyl) om nedbrytingsplassene for insulin i leveren
og dermed øke levetiden for insulinet. Andre mekanismer, som økt
levermetabolisme av glukose eller økt sekresjon av insulin, er også
blitt antydet.
Særlig
når den inntas rå, er kepaløk et kraftig fordøyelsesstimulerende
middel. Den skjerper appetitten, stimulere utskillelsen av fordøyelsesvæsker,
bedrer næringsopptaket fra tarmen og er et godt styrkemiddel for leveren.
Bruk av kepaløk mot
luftveisplager
Kepaløk
har gjennom historien blitt mye brukt som et antiastmatisk middel.
Virkningen på astma skyldes kepaløkens slimløsende virkning og dens
evne til å hemme dannelsen
av forbindelser som forårsaker muskelkramper i bronkiene, sammen med
evnen til å slappe av musklene rundt bronkiene. Løk er et utmerket
middel mot sår hals, betennelser i svelget, tett nese, forkjølelser,
bihulebetennelse og til å løse opp slimansamlinger ved hoste og
bronkitt. Som middel mot alle luftveisinfeksjoner kan man hakke rå løk
og blande med honning. Dette kan varmes forsiktig til løken blir myk og
honningen har fått kraftig løksmak. Alternativt kan blandingen stå og trekke natten over, og
for å få enda kraftigere virkning kan man tilsette litt hvitløk. For å
slå tilbake en forkjølelse i starten, tar man inntil én teskje av honningen
hver eller annenhver time. Hvis man allerede har blitt forkjølt, kan man
ta en teskje av honningen tre til fire ganger daglig for å fremskynde
bedringen.
Rå løk tiltrekker seg
skadelig mikroorganismer
Oppskåret rå kepaløk tiltrekker seg sykdomsfremkallende bakterier.
Derfor kan man sette ut skåler med rå løk innendørs for å hindre å bli
smittet av skadelige mikroorganismer som finnes i luften. Denne løken må
seinere kastes. Med bakgrunn i dette kan det være på sin plass å advare
mot å spise rå oppskåret løk som har ligget i en salatbar over lengre
tid.
Løk kan forebygge
kreft
Løkekstrakt
er funnet å kunne ødelegge kreftceller i in vitro (i reagensrør) forsøk
og å stanse veksten av kreftceller som er blitt tilført rotter. Løkekstrakt
er vist å være svært lite giftig, da en dose på 40 ganger det som
trengs for å drepe kreftceller ikke hadde noen negativ effekt på verten.
Det er vist statistisk at kreftsykdommer er mindre utbredt i land der
befolkningen spiser mye rå løk. Løken har en rensende, legende og nærende
innvirkning på organismen. Dens urindrivende egenskaper gjør den til et
renselsesmiddel av første klasse for hele organismen.
Utvortes
bruk av kepaløk
Frisk løksaft er svært
effektivt til å behandle bi- og vepsestikk, bitt og soppsykdommer i
huden. Blir man stukket av bier eller veps, kan man også smøre rå, oppskåret
løk på stikket, det lindrer svien. Løksaft kan varmes opp og dryppes i
øret ved øreverk. Tannverk kan lindres ved at man pensler løksaft på
tannen med en bomullspinne. Slik saft
fremmer også dannelsen av sårvev på skader og vil dermed
framskynde helingen. Ristet, varm løk kan brukes som et lindrende og
effektivt grøtomslag på forstuede ledd og byller, og kan også brukes
for å trekke ut puss fra sår.
Løk er blitt brukt
kosmetisk for å fjerne fregner, og løksaft gnidd inn i huden blir sagt
å fremme veksten av hår, og kan være et middel mot skallethet. Raspet løk
kan brukes som omslag på frostknuter og fotsopp, og hodepine og migrene
kan lindres ved å legge rå løk på pannen.
Løksaft kan brukes
for å skremme bort insekter. Sprøyting med en kraftig urtete laget av
opphakket løk sies å styrke motstandskraften hos andre planter mot
sykdommer og parasitter. Plantesaft fra kepaløk
kan brukes som beskyttelse mot rust, og til polering av kobber og glass.
Kepaløk
som homeopatmiddel
Løk
inneholder en flyktig olje som stimulerer tårekjertlene og slimhinnene i
de øvre luftveiene og får øyne og nese til å renne. I homeopatisk
form brukes løk derfor primært til å behandle alle slags sykdommer med
rennende øyne og nese som hovedsymptomer, blant annet høysnue og forkjølelse.
Homeopatmiddelet
kalles Allium cepa og lages ved å høste hele den modne knollen
av rødløk om sommeren. Den finhakkes og trekkes i alkohol i ti dager,
før den siles, fortynnes og potenseres.
Allium
cepa brukes
hovedsakelig til behandling av hoste, forkjølelse og høysnue med blanke,
rennende øyne, konstant nysing og rikelig med etsende sekret fra nesen
som gjør neseborene og overleppen hudløs og sår. Utsondringen kan
veksle fra side til side og angriper ofte bare ett nesebor av gangen. Allium
cepa gis også ved tidlige stadier av halskatarr med heshet, og mot
hoste som skyldes kald luft og som ledsages av en bankende, rivende følelse
i halsen.
Middelet
anvendes dessuten til behandling av nevralgiske smerter i forbindelse med
øreverk hos barn, hodepine rett bak pannen, og tannpine i jekslene der
smerten beveger seg gjennom munnen, fra en tann til en annen.
Kepaløk
i matlagingen
Kepaløk kan spises rå
eller kokt. Løken kan bli ca. 10 cm i diameter og brukes mye i de fleste
land i verden. Rå kan den skjæres i skiver og anvendes i salater og
lignende, den kan stekes eller kokes som en grønnsak, eller brukes som
smaksetter i supper, stuinger og andre kokte retter. Bladene kan også
spises, rå eller kokt. Blomstene kan brukes som garnityr i salater.
Dyrking av kepaløk
Kepaløk foretrekker en
lett og veldrenert jord, men er avhengig av jevn fuktighet. Løkplanter er
hardføre, men langvarige perioder med temperaturer under +10 °C
kan medføre at løken begynner å blomster, noe som gjør at den taper sin
verdi som mat og medisin. Veksten er best mellom 20 og 25 °C.
Plantene er flerårige, men de dyrkede formene dør vanligvis etter
blomstring andre året. Løk trives godt sammen med de
fleste andre planter, som for eksempel gulrot, roser og kamille, men
hemmer veksten av erteplanter. Løk og alfalfa er en dårlig kombinasjon,
da artene hemmer hverandres vekst.
Luftløk og sjalottløk
Det finnes en rekke
varianter og navnesorter av kepaløk. En variant kalles luftløk (Allium
cepa var. proliferum), og den danner små løker i stedet for
blomster i blomsterstanden. Disse småløkene har en kraftig løksmak og
kan anvendes rå, kokt eller i pickles. Disse yngleløkene kan også brukes
til formering av planten. Hovedløken til luftløk brukes på samme måte
som sjalottløk, og bladene som pipeløk og grasløk. Enkelte mener av
luftløk har oppstått som en krysning mellom kepaløk og pipeløk, og skal
i så fall ha det vitenskapelige navnet Allium x proliferum.
En annen variant av kepaløk er sjalottløk (Allium
cepa var. ascalonicum). Det er en flerårig løkplante som bare
er kjent fra kultur og ble trolig først dyrket i det østlige
middelhavsområdet. Navnet har den fått etter den antikke byen Askalon i
Israel. Løken, som består av flere små, avlange fedd som henger sammen,
har en mild smak og brukes både som grønnsak og krydder. Den egner seg
dårlig for steking, da den lett blir bitter. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ikke
kjent at kepaløk er giftig for mennesker i noen dosering. Ingen advarsler eller
kontraindikasjoner er funnet i tilgjengelig litteratur.
Vær oppmerksom
på at både kepaløk og hvitløk (Allium
sativum) kan, selv i ganske små mengder, utgjøre en dødelig
risiko for både hunder og katter. De skarpt smakende komponentene i
løk består av svovelforbindelser som ødelegger det
oksygentransporterende hemoglobinet i de røde blodlegemene hos
hunder og katter, noe som fører til akutt og potensielt dødelig
anemi. Pass derfor på at kjæledyrene ikke får i seg løk. Heldigvis
er det menneskelige hemoglobinet mye mindre sensitivt for disse
stoffene i løken. |
|
|
Flere bilder av
kepaløk |
|
KILDER |
Blumenthal, Mark: Herbal Medicine.
Expanded Commision E Monographs.
Austin,
Texas, American Botanical Council 2000. |
Borgen, Liv: Urtegleder.
Krydderplanter i Urtehagen i Botanisk hage. Oslo, Naturhistorisk
Museum, Universitetet i Oslo 2006. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo,
N.W. Damm
& Søn 2003. |
Dauncey, Elizabeth A. and Sonny Larsson: Plants That Kill. A Natural History
of the World's Poisonous Plants. Princeton and Oxford. Princeton
University Press 2018. |
Duke, James A.: Dr.
Duke's Essential Herbs. Rodale
Reach 1999. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Gladstar, Rosemary:
Rosemary Gladstars's Medicinal Herbs: A Beginner's Guide.
North Adams, MA, Storey Publishing 2012. |
Lockie, Andrew: Homeopati. Oslo, N.W.Damm
& Søn AS 2002. |
Lockie,
Andrew & Nicola Geddes: Den store boken om Homeopati.
Oslo, Hilt & Hansteen / Bokklubben Energica 1996. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
Murray, Michael T.: The
Healing Power of Herbs. The Enlightened Person's Guide to the Wonders of
Medicinal Plants. Rocklin, Prima
Health 1995 (2.ed). |
Stubhaug, Erling: Løk - mat og
medisin i uminnelige tider. En artikkel i boka |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Volák, Jan & Jiri
Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Weiss, Rudolf Fritz & Volker
Fintelmann: Herbal Medicine. Second edition, revised and expanded. Stuttgart,
Thieme 2000. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
Örtagubben: Örtagubbens 25 underbara läkeörter.
Elfte upplagen. Stockholm, Litteraturförlaget 1977. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 31.01.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|