Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > SEIERSLØK  

SEIERSLØK
Allium victorialis
 
ANDRE NORSKE NAVN
Sigerslauk, alpeløk, amerikaløk. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Allium victorialis L. 
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Segerløk.
DANSK:  Allemandsharnisk.
ISLANDSK:  Sigurlaukur.
FINSK:  Voitonlaukka.
ENGELSK:  Victory onion / Alpine leek.
TYSK:  Allermannsharnisch / Siegwurz-Lauch.
FRANSK:  Ail victoriale / Ail de la Sainte-Victoire.
SPANSK:  Victorial larga.
 
FAMILIE
Amaryllisfamilien (Amaryllidaceae)
Tidligere plassert i løkfamilien (Alliaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av seiersløk

BOTANISK BESKRIVELSE

Seiersløk er en svært staselig plante som blir 30-70 cm høy. Planten er flerårig og har to til tre bredt elliptiske eller tungeformede blad som er 2-8 cm brede og 10-25 cm lange, og de har smale stilker. Mens bladene er unge har de langsgående folder. Blomsterstanden er en 3-5 cm bred, kuleformet skjerm med små støtteblad som tidlig faller av. Blomstene er gulhvite eller gulgrønne og har gule pollenbærere som er lengre enn blomsterbladene. Den lange, smale og hvite løken er på størrelse med en liten hvitløk, og er omgitt av et slags hylster av tørre, forvedete bladdeler. Plantene står gjerne tett sammen slik at de danner store, tette tuer og blir derfor ganske iøynefallende.

Før seiersløken kommer i blomst, kan planten forveksles med ramsløk (Allium ursinum), men disse to artene har ulik utbredelse så det er liten sjanse for å forveksle dem. Også bladene til liljekonvall (Convallaria majalis) ligner på seiersløk, men liljekonvallbladene er blankere og stivere, er rødfarget nederst og lukter ikke løk. Liljekonvall er en svært giftig plante som ikke må forveksles med seiersløk.

 
UTBREDELSE
Seiersløkens naturlige utbredelsesområde er på fjellenger i Pyreneene, i Sentral-Frankrike, Alpene, Balkan, Karpatene, fra Kaukasus til Sibir, i nordlige Russland vestover til Kolahalvøya på grensen til Barentshavet, fra Himalaya til Japan og øyene helt vest i Alaska. På Kurilene og Hokkaido i Stillehavet vokser en underart av seiersløk (Allium victorialis ssp. platyphyllum), som brukes lokalt. I Europa vokser seiersløk opp til 2000 moh. Seiersløk er i utgangspunktet ikke viltvoksende i Norden, men den har vært brukt som hageplante, særlig i nord, og på Vestvågøy i Lofoten er det mye av den. Til Norge kom seiersløk trolig allerede i vikingtiden, og ved siden av i hager og på kirkegårder, finnes det nå også forvillede forekomster av seiersløk i Vesterålen og Lofoten, og i Tysfjord, Steigen, Hamarøy og Salten, Leirfjord, Rana og Grane. Både i Norge og Sverige har seiersløk blitt plantet inn i hager som en prydplante.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Av seiersløk brukes løken som en kepaløk- eller hvitløks-erstatning, og kan brukes både rå eller kokt. Bladene til seiersløk kan brukes på tilsvarende måte som ramsløkblad, og også stilkene og blomstene kan spises, rå eller kokt.

 
INNHOLDSSTOFFER
Det er i tilgjengelige kilder ikke funnet opplysninger om innholdsstoffene i seiersløk, men urten inneholder trolig lignende stoffer som hvitløk og ramsløk.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Skarp / Varm og tørr.

Vanndrivende, fordøyelsesfremmende, tarmgassdempende, blodrensende, blodstillende, insektfrastøtende og forebyggende mot skjørbuk.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Urineringsproblemer, halsinfeksjoner, fordøyelsesproblemer, kolikk, tannverk, og utvortes på ormebitt og snittsår.

 
 
SEIERSLØK

Allium victorialis ble beskrevet av Linné i 1753. Victorialis betyr seier, og det er bakgrunnen for det norske navnet seiersløk. På dansk heter planten Allemandsharnisk og på tysk Allermannsharnisch, som betyr hvermanns rustning eller brynje. Disse navnene vitner om at denne løkplanten tidligere må ha vært betydningsfull, både medisinsk og magisk. Seiersløk har i Nord-Norge også blitt kalt alpeløk, og noen steder i Lofoten er den kjent som amerikaløk. Selv om seiersløk var mye brukt i tidligere tider er den i våre dager lite påaktet som medisinplante, men har på samme måte som ramsløk (Allium ursinum) på ny blitt aktuell som en kulinarisk urt.

Medisinsk bruk av seiersløk

Det sies at seiersløk skal ha mange av hvitløkens helsebringende egenskaper, og løken har tidligere blitt brukt medisinsk mot urineringsproblemer, halsinfeksjoner, kolikk og fordøyelsesproblemer. Dessuten ble den ansett å kunne lindre tannverk og ormebitt. I Sibir var seiersløk et viktig middel mot skjørbuk. Seiersløk har også vært anvendt mot diverse sykdommer hos dyr.

På kontinentet at seiersløk har vært mest brukt, og i en tysk urtebok beskrives urten som et viktig innslag i husapoteket hos urtekyndige fjellbønder. Løk og friske blad ble lagt på sprit, og den filtrerte tinkturen kunne brukes som et blodrensende middel. Mange steder ble den trevlete sliren omkring løken brukt for å stanse blødning ved snittsår.

Hele planten sies å frastøte insekter, og saften fra planten kan brukes som et møllmiddel.

Seiersløk som kulinarisk urt

Som mat- og krydderplante kan bladene av seiersløk anvendes på samme måte som ramsløk (Allium ursinum), men smaken er mildere. Selve løken kan brukes på samme måte som hvitløk (Allium sativum), selv om den har noe bitrere smak. Generelt kan urten brukes i en rekke matretter der man vil ha løksmak, og både løkene, bladene, stenglene og blomstene kan spises, enten rå eller kokt. Bladene smaker godt i salater, supper og omeletter, og på samme måte som bladene til ramsløk, kan seiersløkblad brukes til pesto.

På øyer nord i Japan skal seiersløk være en viktig matplante, og i Sibir lager man en rett av bladene der man kutter dem i strimler, legger dem i press i saltlake og lar dem gjære. Dette regnes som en delikatesse når det spises sammen med sur fløte eller rømme.

Magisk bruk av seiersløk

I eldre tid mente man at seiersløk kunne beskytte mot alt ondt, blant annet mot mareritt og "det onde øye", det vil si sykdommer som var forårsaket av trolldom. I tysk litteratur nevnes at man i middelalderen bar løken på seg for å bli usårbar. Den vernet mot slag og stikk i krig, samt mot all verdens onde makter. Den underjordiske delen av planten ble brukt som en lykkebringende og beskyttende amulett. Den ble tilskrevet lignende krefter som roten av alrune (Mandragora officinalis) og ble ofte solgt som en forfalskning av denne. For å beskytte små barn mot de underjordiske, ble seiersløk lagt i vuggen. Også buskapen ble beskyttet av seiersløken, som for eksempel kunne legges under fjøsdøra for å holde uønskede krefter borte.

Seiersløk som hageplante

Med sine vakre blomster er seiersløk fin å bruke som en prydplante i hagen. Den er lett å dyrke og er dessuten nyttig som en kulinarisk urt. Det er særlig i Lofoten og Vesterålen at seiersløk har vært brukt (og fremdeles brukes) som hageplante og til beplantning på kirkegårder. I dette området har planten spredt seg fra både hager og kirkegårder til naturen.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

I tilgjengelige kilder foreligger det ingen advarsler eller kontraindikasjoner knyttet til bruk av seiersløk, verken medisinsk eller kulinarisk.

 

Flere bilder av seiersløk
KILDER
Barstow, Stephen: Around the World in 80 Plants. An Edible Perennial Vegetable Adventure in Temperate Climates.  East Meon, Hampshire, Permanent Publications 2015.
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva ved Reidar Elven.  Oslo, Det Norske Samlaget 2005.
Ljungqvist, Kerstin: Nyttans växter.  Dals Rostock, Calluna Förlag 2006.
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.  Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007.
Nielsen, Harald: Planter i folkemedisinen.  Oslo, J. W. Cappelens Forlag A/S 1977.
Norheim, Hildegunn m.fl.: Pion, pors og potet, og andre utvalgte norske kulturplanter.  Ås, NIBIO 2020.
Torkelsen, Anna-Elise m.fl.: Grønne, ville nyttevekster i Norge. Botanisk kunnskap om 130 bladgrønnsaker, krydderplanter, teplanter og matpynt.  Oslo, Norges sopp- og nyttevekstforbund 2020.
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.  Oslo, Vega Forlag 2011.
Vetlesen, Kari: Norsk smak. Våre ville kryddervekster.  Oslo, Vega Forlag AS 2014.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 10.02.2024
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn