DILL |
Anethum graveolens |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Hagedill. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Anethum graveolens
L. |
Peucedanum graveolens (L.)
C.B.Clarke |
|
Anethum sowa Roxb.
ex Flem. (syn. Peucedanum sowa Roxb. ex Flem.) er en indisk
dill-art som er nært beslektet med Anethum graveolens, og som
dyrkes mye i India.
|
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Dill. |
DANSK: Dild. |
ISLANDSK:
Dill / Sólselja. |
FINSK: Tilli. |
ENGELSK: Dill
/ Garden dill / Aneto. |
TYSK: Dill
/ Echter Dill / Gurkenkraut. |
FRANSK: Aneth / Aneth odorant / Faux anis / Fenouil bâtard. |
SPANSK: Eneldo
/ Anega. |
KINESISK: Shih
lo. |
|
FAMILIE |
Skjermplantefamilien (Apiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Dill er en omkring én meter høy, snau,
ettårig, velduftende urt med tynn rot. Den hule stengelen er
stivt opprett, og bladene er mørkegrønne, tre- til firedobbelt finnete med
trådfine avsnitt. Dill blomstrer fra juli til september med små gule
blomster som sitter samlet i en stor dobbeltskjerm hvor stor- og
småsvøp er fåbladet eller mangler helt. Delfruktene er linseformede,
gulbrune med tynn, glatt, gulaktig vingekant og tre ribber på
ryggen. Dill dufter og smaker kraftig aromatisk. Dillplanten
er temmelig lik fennikel, men skiller seg fra denne ved at dill
vanligvis er mindre, ved at frøene har en annen form, og ved den
karakteristiske lukten. |
|
|
UTBREDELSE |
Dill
har trolig sin opprinnelse i de sørvestlige delene av Asia, hvor
planten har vært kjent siden oldtiden. Planten har i århundrer vært
dyrket i klosterhager som lege- og krydderurt, og siden planten lett selvsår seg kan dill påtreffes forvillet mange steder, f.eks. i
Spania, Portugal og Italia. I våre dager dyrkes dill over hele
Europa, i India, Nord-Amerika og Australia. I India dyrkes også
Anethum sowa, som er en slektning til vår dill, men med større
og
mindre velduftende frø. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Anethi herba: Dill urt. |
Anethi fructus:
Dillfrø. |
Anethi aetheroleum:
Eterisk olje av dill. |
Dillbladene kan plukkes friske når som helst etter at
planten har blitt 5-8 cm høy. Bladene er vanskelige å tørke med
godt resultat, og tørket dill må oppbevares i tette bokser for at
den skal beholde noe av aromaen. Frøene bør samles når de er helt modne,
dvs. når de har blitt brune. De kan spres utover og lufttørkes. Til
pickleskrydder høstes blomsterskjermene når de har både blomster og
umodne frø. Eterisk olje fra dill kan utvinnes både fra den friske
planten og fra frøene, og disse to oljene skiller seg noe fra hverandre
med hensyn til duft og smak. Oljen fra dillfrø brukes hovedsakelig
som duftstoff i såper og parfymer, mens oljen som utvinners fra de
grønne delene av planten er verdifull i næringsmiddelindustrien. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Dill inneholder en eterisk olje med mye carvon,
men den inneholder også bl.a. dihydrocarvon, limonen, dillapiol, alfa- og
beta-fellandren, eugenol, anethol, myrsitin, carveol og alfa-pinen.
Det er carvon og limonen som gir oljen dens karakteristiske lukt.
Videre finnes kumariner (scopoletin, esculetin, bergapten,
umbelliferon m.fl.), xanthonderivater (som dillanosid), flavonoider,
fet olje, proteiner og mineraler (bl.a. natrium, kalium og svovel). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Skarp og
bitter / varm og nøytral fuktighet. |
Dill, og den eteriske oljen som utvinnes fra urt
eller frø, virker appetittstimulerende, magestyrkende,
fordøyelsesfremmende, tarmgassdempende (karminativ), demper
sultfølelsen, galledrivende, antibakteriell, betennelseshemmende,
beroligende, avslappende, søvndyssende, krampeløsende, stimulerer
morsmelkproduksjonen, hikkedempende, urindrivende, smertestillende,
sårhelende, neglestyrkende, svettedrivende og menstruasjonsdrivende,
i tillegg til at dill er en antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dill kan brukes ved appetittløshet, fordøyelsesbesvær
(særlig stressrelatert), stor tarmgassproduksjon (luftplager),
tarmkramper, kolikk, kvalme, oppkast, forstoppelse, urolig mage,
diaré, syreoverskudd, halsbrann, dårlig ånde (halitose), inkontinens
(ufrivillig vannlating), hikke, betente øyne, søvnløshet,
menstruasjonssmerter, neseblødning og mindre infeksjoner i de øvre
luftveier (bronkitt, hoste og betennelser i munnen). |
|
|
|
|
DILL |
Det hevdes at navnet dill er avledet av et gammelsaksisk ord, dilla,
som betyr å berolige og dysse i søvn, og at det kommer av urtens
beroligende og søvndyssende virkning. Det vitenskapelige slektsnavnet
Anethum kommer fra gresk aneson, mens artsnavnet
graveolens kommer fra de latinske ordene gravis (tung) og
olere (lukte), og altså betyr sterktduftende eller illeduftende.
Dill er en gammel kulturplante
Dill er en plante som har vært brukt som mat, medisin og trolldomsurt
helt siden oldtiden. Urten var nevnt allerede i de egyptiske Papyrus
Ebers som er blitt datert til ca. 1550 f.Kr., og der beskrives dill som
middel mot gassdannelse, dyspepsi, forstoppelse og som et urindrivende
middel. Egypterne brukte ellers dill til framstilling av kosmetikk og
parfyme. Fra funn av leirtavler vet vi at det ble dyrket dill,
koriander, hvitløk, timian og safran ved kongehuset i Babylon ca. 700
f.Kr.. Dioskorides (1. århundre e.Kr.) anbefalte dill som en
melkedrivende og fordøyelsesbefordrende urt. Det gjorde også
Henrik
Harpestreng i en legebok fra 1200-tallet, hvor avkok av dill dessuten
foreskrives mot kolikk og som stoppende middel. Den svenske urtebokforfatteren
Arvid Månsson
skriver i sin bok En mycket
nyttigh Örta-book
fra 1642 at dill har 11 dyder. Bl.a. skriver han om dill mot kolikk og
tarmgass at "hon förskingrar blåst uti livet
och tarmarnas ved og buller i magan". I flere gamle urtebøker blir
dill dessuten omtalt som et effektivt middel til å stoppe hikke, en
virkning man kunne oppnå bare ved å lukte på planten.
For romerne var dill en velkjent og mye brukt urt. Det berettes bl.a. at
de romerske gladiatorene smurte inn kroppene sine med dillolje, og de
brukte brente dillfrø i sårene for at disse skulle gro raskere. Fra
Romerriket ble urten spredt lenger nordover i Europa av klostervesenets
urtekyndige, som sannsynligvis også innført dill til Norden. I
klostertiden ble dillblomster kokt i olje brukt på hemoroider, og de
skulle også gjøre godt mot hodepine og senestrekk. De første utvandrerne
fra Europa tok med seg dillplanten til Nord-Amerika.
Magiske egenskaper hos dill
I middelalderen trodde man at dill hadde magiske egenskaper, og urten
ble brukt i kjærlighetsdrikker og som et afrodisiakum. Ved bryllupet
burde bruden ha dillfrø i skoene og brudgommen dillfrø i lommen, for da
ble det et lykkelig ekteskap. Uttrekk av dill i vin ble brukt som
elskovsmiddel, men Henrik Smith
(1557) advarer mot bruk av dill, da den "gør
uduelig og ulystig til Naturens Spil og Leg!"
Også i andre kilder blir det advart mot dill, fordi man "mister lysten på kvinner"
hvis man spiser av fruktene, og synet kunne svekkes. Selveste
Linné
skrev at "de som hafwa en swag syn, skola icke ofta äta henne".
Hvis man hengte dill over inngangsdøren, skulle den beskytte de som bodde
i huset mot onde makter og hekser, og dill virket også beskyttende hvis
den ble båret i en pose på kroppen. Lagt i voggen skulle dill beskytte
barnet som lå der, og hvis man hadde dill i senga, sovnet man raskt og
fikk en rolig søvn. Dillfrø ble ellers kalt for "bønnefrø"
og ble gitt
til barn for å tygge på under lange gudstjenester slik at de holdt seg
rolige og for å dempe sultfølelsen. Voksen kunne tygge på dillfrø for å
unngå at det rumlet i magen. Siden dill etter sigende styres av planeten
Merkur, skal den kunne styrke hjernen og den intellektuelle evnen.
Hildergard av Bingens omtale av dill
Den hellige
Hildegard av Bingen (1098-1179) anbefaler dill mot gikt og
neseblødninger. Hun mente også at urten demper sanselige og kjødelige
lyster, og at den gjør mennesker triste. Hildegard anbefaler videre dill
mot bryst- og lungelidelser, og mot miltsmerter. I forhold til de lærde
i sin samtid, er hun forholdsvis tilbakeholden i sine anbefalinger av
dill, og tillegger i stedet fennikel (Foeniculum vulgare) de fleste av de legende
virkninger som man i middelalderen mente dill hadde.
Fra
Hildegards verk Physica siteres: "Dillen er av tørr og
varm natur. Og på hvilken måte den enn blir spist, gjør den menneskene
triste. Og rå duger den ikke som mat, siden den har en større fuktighet
fra jorden i seg enn fennikelen, og fordi den av og til trekker til seg
noe av jordens fethet, slik at menneskene ikke har godt av å spise den
rå. Men spist kokt undertrykker den gikten, og slik er den nyttig i
maten".
I verket Causae et Cura
skriver Hildegard følgende om dill: "Til en pasient hvor det flyter blod ut av
nesen, tas dill og to deler ryllik, og disse urtene legges på hans
panne, på tinningene og på brystet. Tørrheten og kulden av dill slukker
blodets ild, og varmen av ryllik trekker blodet til seg, og holder på
det, så det ikke bølger for mye. Disse urtene bør være friske, da
virkningen av dem er best når de er friske. De skal legges på pannen,
tinningene og brystet, fordi de årene hvis blod skal leges går der. Hvis
det er vinter, tømmes urtene i pulverisert tilstand sammen med litt vin
i en liten pose, og legges på panne, tinninger og brystet på den anførte
måten, fordi vinens varme bidrar til pulverets virkning ved å holde på
blodet."
Bruk av dill ved fordøyelsesplager
Dill inneholder en eterisk olje, og det er denne som regnes som urtens
viktigste ingrediens med tanke på den medisinske virkningen. Oljen, som
det finnes mest av i frøene, har en tørr, urteaktig duft med en svak
tone av lakris. Den eteriske oljen gjør at dillfrø har en beroligende
effekt på tarmene og lindrer oppblåst mage, og dillvann har vært brukt i
mange hundre år for å berolige barn med kolikk, luftplager og
magesmerter. Man lager en urtete av dill ved å la en teskje knuste
dillfrø trekke i varmt vann før det siles og eventuelt tilsettes litt
honning for smakens skyld. Urtete av dill vil i tillegg til å dempe
tarmgassproduksjonen også gi bedre appetitt ved at den stimulerer
utskillelsen av fordøyelsesvæsker. Dillfrø har ellers en svakt
urindrivende virkning.
Dill har antibiotisk virkning
Dill hemmer veksten av E. coli, en bakterie som kan gi
infeksjoner i fordøyelseskanalen og urinveisinfeksjoner. Mange har
opplevd at å tygge på dillfrø gir en frisk pust, noe som bl.a. skyldes
at den eteriske oljen i frøene virker desinfiserende på munnhulen og
svelget. Ved en undersøkelse av den antibakterielle virkningen til den
eteriske oljen fra ulike frøslag, viste dilloljen seg, selv i lave
konsentrasjoner, å ha en effekt som kunne jevnføres med de antibiotika
som ble brukt som referanse.
En søvndyssende urt
Urtete av dill har en søvndyssende virkning, slik at den kan brukes som
et innsovningsmiddel til både voksne og barn. Slik te er ellers et
velkjent middel mot hikke. Dillfrø kan også sys inn i små duftputer (på
samme måte som duftputer med lavendel) og plasseres på hodeputen for å
hjelpe en person til å falle til ro og sovne.
Øker morsmelkproduksjonen
Te av frø eller blad av dill kan gis til ammende mødre for å øke
morsmelkproduksjonen og for å forebygge kolikk hos babyen. I Østen gis
dill til svangre før fødselen for å lette denne. For menstruerende
kvinner kan dill lindre smertefulle menstruasjoner og fremkalle
menstruasjonen når denne er forsinket eller har uteblitt.
Annen medisinsk anvendelse av dill
Dill er en fin ingrediens i hoste-, forkjølelses- og influensamidler, og
et avkok av urten kan også være til hjelp ved noen typer astma. En
ekstrakt som lages av fruktene kan være nyttig ved behandling av sure
oppstøt og magesår, og kan også brukes mot urinveisplager og hodepine.
Utvortes kan uttrekk av dillfrø brukes til vask for å behandle hodelus
og hemoroider, eller som et neglestyrkende håndbad når man sliter med
svake negler. Dill i olje sies å være et godt middel mot øreverk. Den
eteriske oljen av dill brukes ellers til å sette duft på såper og
parfymer.
Som
blomstermedisin
(vibrasjonsessens) kan dill være til hjelp for barn som det forventes
for mye av. Den kan hjelpe til å fordøye og bearbeide erfaringer som
synes overveldende, og er brukbar for de som føler seg oversensitive
overfor omgivelsene. Den gir også klare tanker og frigjør følelsen av å
være et offer.
Anvendelse og dosering
Uttrekk (urtete) av dill lages ved å helle en kopp kokende vann over 1-2
teskjeer lett knuste dillfrø, og la det trekke under lokk i 10-15
minutter. For behandling av tarmgass drikker man en kopp av denne teen
før måltidene. Til spedbarn gir man en spiseskje av denne teen etter at
den er avkjølt til kroppstemperatur. Har man tilgang på tinktur av dill,
kan man bruke 1-2 ml i litt vann tre ganger daglig.
Dill i matlagingen
Som krydder kan dillblad (både friske og tørre) anvendes på utallige
måter. Frisk dill er obligatorisk til gravlaks og nypoteter, og er
dessuten fast følge til kokt kreps, men prøv også dill i agurksalater,
majoneser, sauser og retter med bønner, tomater og gulrøtter, eller i
salater. På samme måte som kjørvel (Anthriscus
cerefolium) og andre tandre krydderplanter, mister dill aromaen hvis
den blir kokt.
Bruk knuste dillfrø som krydder i sauser og supper. De umodne
frøene og dillblomsten har vært anvendt i flere hundre år for å sette
smak på eddik og pickles. Dillpickles er sylteagurker konservert i eddik
og smaksatt med dill, og er et tradisjonelt tilbehør til smørbrød med
salt oksekjøtt. Dilleddik lages ved å la et frøhode trekke i 6 dl eddik
og sile det hele etter to uker. Dillfrø kan også erstatte karve i
surkål, syltede rødbeter og andre grønnsakretter. Dill passer sammen med
mange andre friske urter, men brukes gjerne alene. Ved tørking av
dillbladene tapes en del av aromaen, men husk at frisk dill gjerne kan
fryses, og tas opp fra fryseren rett før urten skal brukes.
Dyrking av dill
Dill er en hardfør plante som er enkel å dyrke. Den er ettårig og må
derfor sås hvert år, og gjerne flere ganger i løpet av sommeren slik at
man har friske dillblad over en lang periode. Frøene sås tynt på en
solrik, men lun plass. Pass på å holde jorden jevnt fuktig, men ikke for
våt, og ren for ugras. Etter 4-6 uker kan man begynne å klippe av
dillen.
Hvis man primært er interessert i å høste grønt dryss, kan plantene stå
tett, men hvis de skal vokse opp og bli store, må det tynnes til ca. 20
cm avstand mellom plantene. Dillplanter lar seg ikke flytte uten at de
fine røttene blir skadet, og planter som blir flyttet vil raskt gå i
blomst slik at bladene blir mindre verdifulle til krydder. Dill egner
seg heller ikke til dyrking i potter innendørs. I likhet med mange andre
planter i skjermplantefamilien, kan dill enkelte ganger være vanskelig å
få til å trives, men finner man den rette vokseplassen og ellers gir
plantene optimale betingelser, vil dillen kunne bli frodig og kanskje så
seg selv. Man kan gjerne dyrke dill sammen med kål for å fremme kålens
vekst og for å beskytte den mot skadeinsekter. Dyrk derimot ikke dill
sammen med gulrot, da det påstås at dill hemmer veksten hos gulroten. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Når dill blir anvendt forskriftsmessig er det ikke
rapportert om bivirkninger eller kontraindikasjoner for verken
dillblad, dillfrø eller den eteriske oljen. Dill anses derfor som en
trygg urt å bruke, og er godkjent for bruk i næringsmidler. Gravide
bør imidlertid anvende urten med forsiktighet. Plantesaften fra
dillplanter kan utløse en fototoksisk irritasjon hvis man samtidig
utsetter huden for sollys, men denne effekten er mye mindre utpreget
hos dill enn hos andre skjermplanter som kvann og kjempebjørnekjeks. |
|
|
Dillfrø.
Flere bilder av
dill |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Boxer, Arabella: Urter.
Oslo,
Gyldendal Norsk Forlag ASA 1998. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Christophersen, Ansof Wyller: I Ansofs urtehage. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag /
Hageselskapet 1988. |
Cunningham, Scott: Cunningham's
Encyclopedia of Magical Herbs. St.
Paul, Llewellyn Publications 2000. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Gunderson Genz, Randi: Hildegard
av Bingens urtehage. Oslo, Pax Forlag
A/S 1998. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Hoffmann, David: The
New Holistic Herbal.
Boston,
Element Books Ltd. 1990. |
Leth,
Magna: Hagens kryddervekster for mat og drikke.
Oslo, Grøndahl & Søns Forlag / Hageselskapet 1973. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc.
2007. |
McIntyre,
Anne: Kvinnens urtebok. Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag
AS 1995. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Mességué,
Maurice: Mitt krydderkjøkken. Oslo, Dreyers Forlag A/S 1984. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av urter. Røyse. Norsk Bokforlag AS 2007. |
Peirce, Andrea: The
American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.
New York, William
Morrow and Company, Inc. 1999. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera
Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Salvesen, Anna: Aromaterapi
- eteriska oljor för välbefinnande, Del 2. Artaromaförlaget AB 2002. |
Schweiger, Anita & Susanne Kammerer: Hildegard af Bingens
urtebog. Forebyggelse og helbredelse.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 11.02.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|