KJØRVEL |
Anthriscus cerefolium |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Hagekjørvel, dansk kjørvel, gourmetpersille. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Anthriscus
cerefolium (L.) Hoffm. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Gárdegearvil. |
SVENSK: Körvel
/
Dansk körvel / Trädgårdskörvel. |
DANSK: Kørvel
/ Havekørvel / Brudeslør. |
ISLANDSK:
Kerfill. |
FINSK: Maustekirveli
/ Kirveli. |
ENGELSK: Chervil
/
Garden chervil / French parsley. |
TYSK: Kerbel / Gartenkerbel
/ Französische Petersilie. |
FRANSK: Cerfeuil. |
SPANSK:
Perfolio / Ceraloio. |
KINESISK: San-lo-po. |
|
FAMILIE |
Skjermplantefamilien
(Apiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kjørvel er en toårig skjermplante som dyrkes som ettårig. Planten blir 30-60 cm
høy og 20-30 cm bred. Stenglene er tynne, fint rillet og lett håret
ovenfor forgreiningene. De lysegrønne, fint oppdelte bladene blir
inntil 15 cm lange og har en fin smak av anis. Bladene er tynne og
myke, snaue på oversiden og børstehåret på undersiden, og ligner på
persilleblad. Dyrket kjørvel kan ha både krusete og glatte blad.
Bladene blir ofte lyserøde når plantene blir gamle. De uanselige,
hvite blomstene sitter i sammensatte skjermer med 2-6 lodne
skjermstråler og 2-3 linjeformede småsvøpblad. Roten er lang, pæleformet, blek og spiss, og lukter anis. Fruktene er blankt
svarte, 8-9 mm lange og med et langt, smalt nebb.
Hvis man finner planter i naturen som minner om
kjørvel og som man ønsker å anvende, bør man være forsiktig. Dette
på grunn av at bladverket til kjørvel kan ligne mye på de giftige
skjermplantene hundepersille (Aethusa
cynapium) og giftkjeks (Conium
maculatum). |
|
|
UTBREDELSE |
Kjørvel kommer opprinnelig fra Sentral-Asia
(Kaukasus-området, fra Iran til det sørlige Russland). Planten var i
oldtiden en yndet krydderurt både hos de gamle romerne og grekerne,
og allerede i tidlig middelalder kom den til Europa. Kjørvel dyrkes
nå som en populær hageplante i Europa, Nord-Amerika og mange andre
steder i verden. Også i Norge blir kjørvel dyrket som krydderurt, og
den er her i landet funnet forvillet i byer og på brakkmark flere
steder nordover til Trøndelag.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Kjørvel brukes som et søtlig, aromatisk krydder,
og det er de friske bladene som anvendes. Smaken er mild og har et
lett preg av anis, i tillegg til et anstrøk av persille, karve og
pepper. Bladene høstes før planten begynner å blomstre, mens
blomstene kan brukes som garnityr. Bladene kan høstes 7-10 uker
etter at frøene er sådd, men planten lever ikke lenge, og når den
først har blomstret kan den ikke lenger brukes som krydder i
matlagingen. Krusbladet kjørvel, Anthriscus cerefolium
‘Crispum’ har de samme egenskapene som vanlig kjørvel. Bunter med
friske kjørvelblad kan pakkes inn i plast og kan da holde seg to-tre
dager i kjøleskap. Hvis kjørvelblad skal oppbevares, er det bedre å
fryse dem enn å tørke dem. Opphakket og nedfryst i små beholdere
holder de seg i tre-fire måneder. Tørket kjørvel har nesten ingen
smak, men når bladene frysetørkes beholder de smaken ganske bra.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Kjørvelblad inneholder ca. 1 % eterisk olje, med
estragol og 1-allyl-2,4-dimethoxybenzen som hovedkomponenter, i
tillegg til mindre mengder anetol (med anissmak) og andre stoffer.
Videre finnes det i urten flavonoider (apiin, m.fl.), mineraler
(bl.a. jern, magnesium og kalium), C-vitamin, karoten og
bitterstoffer. Fruktene inneholder en fet olje med petroselin og
linolsyre. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Kjørvel er en mildt bitter, aromatisk urt som virker
appetittvekkende, blodrensende, styrkende (særlig for lever og
nyrefunksjonen), fordøyelsesstyrkende, urindrivende, svakt
svettedrivende, blodtrykkssenkende, krampeløsende, hudrensende,
sårhelende, og mulig menstruasjonsdrivende. Kjørvel er rapportert å
minske eller stoppe melkesekresjonen hos ammende mødre. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Innvortes ved væskeansamlinger, revmatisme,
urinsyregikt, smertefulle ledd, slimhinnebetennelse, dårlig
fordøyelse, leverplager, gallestein, gulsott, høyt blodtrykk,
kretsløpsforstyrrelser, podagra, skader, hudbetennelser, eksem,
rynker, feber og forkjølelse. Utvortes ved konjunktivitt og betente
øyenlokk, men også ved hemoroider. |
|
|
|
KJØRVEL |
Kjørvel er en plante som vi vet har vært brukt siden oldtiden i
Egypt og Roma, bl.a. fordi det ble funnet en kurv med kjørvelfrø i
graven til farao Tutankhamon som regjerte fra 1332 til 1323 f.Kr.
Planten ble spredt av romerne fra det østlige middelhavsområdet til
resten av Europa, og har gjennom tidene blitt naturalisert mange
steder.
Kjørvel var nevnt
i det kjente verket Historia naturalis skrevet av
Plinius (23-79
e.Kr.), hvor eddik med kjørvel anbefales mot hikke, og av
Simon Paulli som i
1648 angir at urten kan brukes mot bl.a. gallestein. I middelalderen ble
kjørvel verdsatt som medisinplante for sin rensende virkning på nyrer og
lever, og anvendt som et vårlig styrkemiddel. Kjørvel er i våre dager
mer kjent for sin kulinariske anvendelse, og siden det finnes lite
vitenskapelig dokumentasjon på at kjørvel har noen stor medisinsk
effekt, har urten liten plass i våre dagers urtemedisin.
De medisinske
egenskapene til kjørvel
Kjørvel er en av
de første urtene man kan høste i urtehagen om våren, og urten har
tradisjonelt vært et symbol på nytt liv. Da den ifølge tradisjonen
virker blodrensende, har den vært en viktig ingrediens i mange
tradisjonelle fasteretter. Kjørvelblad som spises rå er rike på vitamin
C, karoten, jern og magnesium. De kan også trekkes til en te som virker
appetittvekkende, stimulerende på fordøyelsen og har gunstig virkning
ved oppblåsthet. Kjørvel er også bra for leveren, kan brukes som et
middel mot podagra og revmatisme, og til et øyebad ved lidelser i
øynene.
På samme måte som
mange andre planter i skjermplantefamilien, virker kjørvel lett
urindrivende og svakt svettedrivende, og kan være til hjelp ved feber og
forkjølelse. Det blir også sagt at kjørvel kan bidra til å senke et
forhøyet blodtrykk. Ifølge urtelegen Juliette de Baïracli Levy, er
kjørvel god for "dårlig hukommelse og mental depresjon", som hun skriver
i Herbal Handbook for Everyone fra 1972.
Utvortes bruk av
kjørvel
Friske blad av
kjørvel kan legges på verkende ledd i form av et varmt grøtomslag. Frisk
kjørvelsaft, eller en urtete av friske blad, kan brukes både innvortes
og utvortes som rensemiddel for huden og til å motvirke rynker. Utvortes
kan den brukes i form av omslag av friske blad ved overflatiske sår,
hudbetennelser, kronisk eksem, skader og smertefulle ankler og knær.
Anvendelse og
dosering
Anbefalt dosering
av kjørvel når urten brukes medisinsk, er å drikke inntil ½ liter
urtete, to til tre ganger daglig. Teen lages av 25 g finhakkede friske
kjørvelblad som overhelles med kokende vann, men kjørvel er så god å
spise frisk at man like gjerne kan gjøre det. Kjørveleddik lages ved å
bløtlegge en håndfull knuste frø i 6 dl eddik.
Kjørvel som
krydderplante
Kjørvel har en
frisk, svakt søtlig og anisaktig smak. Brukt i små mengder fremhever den
smaken av andre urter i maten, og den er en viktig ingrediens i
tradisjonelle franske urteblandinger som bouquets garnis og
fines herbes. Krydderblandingen fines herbes består av
kjørvel, grasløk, persille og estragon. Bruk kjørvel frisk, enten
finhakket eller delt opp i kvaster, eller som grønt dryss, men urten kan
også brukes i store mengder i supper og stuinger. Røttene og blomstene
til kjørvel er også spiselige, men bortsett fra til garnityr, blir
blomstene sjelden brukt.
I våre dager
brukes kjørvel særlig i Nederland, England, Frankrike og i Nord-Amerika,
men finnes for øvrig i alle europeiske kjøkkener, hvor urten gjerne
anvendes på samme måte som persille. Bladene brukes i frisk tilstand i
salater, til ost, eggerøre, omeletter, tomatretter, supper, sauser,
kylling, fisk og grillretter, samt til marinade og kryddersmør. I supper
og andre varme retter skal urten tilsettes ved slutten av
tilberedningen, fordi smaken raskt forsvinner ved koking. Til bruk på
smørbrød, kan man gjerne bruke en blanding av kjørvel, persille og
selleriblad, og det går an å bruke kjørvel som et alternativ til
basilikum i pesto.
En krydret
kjørvelsuppe hører til de meste delikate matrettene om våren: ¾ liter
kjøttsuppe tilsettes 200 g hakkede kjørvelblad, og legeres med 1-2
eggeplommer. Moden camembert ost rørt opp med smør og finhakket kjørvel,
er en fin form for pålegg.
Dyrking av kjørvel
Kjørvel kan dyrkes på samme måte som persille. Man
kan begynne å høste av bladene 7-10 uker etter at man har sådd og
bladene kan høstes inntil plantene begynner å blomstre. Det
anbefales å så kjørvel flere ganger i løpet av sommeren med to til
tre ukers mellomrom, så har man friske blad over en lang periode.
Hvis man sår kjørvel i veksthus eller innendørs, vil man kunne ha
bladgrønt hele vinteren. Spre frøene fint utover og dekk dem med et
tynt lag jord. Frøene spirer fort og plantene tynnes slik at de står
med ca. 20 cm mellomrom. Kjørvel sår seg gjerne selv når den først
har etablert seg i hagebedet.
Kjørvel trives best i en næringsrik og lett jord som
holder godt på fuktigheten. Plantene må vannes jevnt i
tørkeperioder, for ellers kan de få røde blad og gå i blomst før man
får høstet bladene. Plantene bør skjermes for vind og de tåler
dårlig å stå midt i solsteiken, så det kan være lurt å finne en
vokseplass i skyggen av noen trær. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ikke
angitt noen restriksjoner på bruk av kjørvel som krydder i
matlagingen, men kjørvel bør ikke brukes i terapeutiske doser av
gravide og ammende. |
|
|
Flere bilder av
kjørvel |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Esplan,
Ceres: Helbredende urter. København,
Hernovs Forlag 1981. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora.
7. utgåva ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Culinary Herbs & Spices of the World.
Kew, Kew Publishing, Royal Botanic Gardens 2014. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Vetlesen, Kari: Norsk smak. Våre ville kryddervekster.
Oslo, Vega Forlag AS 2014. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 05.02.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|