HONNINGSOPP |
Armillaria mellea |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Armillaria mellea (Vahl.:
Fr.) P. Kumm. |
Armillariella mellea (Vahl.:
Fr.) Kar. |
|
Det som tidligere ble regnet som
én honningsopp-art er nå splittet opp i en rekke nærstående arter. I
Norge er det registrert fem slike arter: |
Ekte
honningsopp Armillaria mellea
(Vahl : Fr.) P. Kumm. |
Hagehonningsopp Armillaria cepistipes
Velen. |
Skoghonningsopp Armillaria borealis
Marxm. & Korhonen |
Mørk
honningsopp Armillaria ostoyae
(Romagn.) Herink |
Klubbehonningsopp Armillaria lutea
Gillet |
De som samler honningsopp som
matsopp skiller normalt ikke mellom disse artene, og det blir heller
ikke gjort når honningsopp brukes medisinsk. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Honungskivling. |
DANSK: Ægte
honningsvamp. |
FINSK: Keltamesisieni. |
ENGELSK: Honey
mushroom / Honey-tuft mushroom / Honey fungus / Honey agaric. |
TYSK: Honiggelber
Hallimasch / Gemeiner Hallimasch. |
FRANSK: Armillaire couleur de miel. |
SPANSK:
Hongo de la miel. |
KINESISK: Mi
huan jun. |
JAPANSK: Naratake. |
|
FAMILIE |
Musserongfamilien (Physalacriaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Hos honningsopp er
hatten først halvkuleformet, seinere hvelvet til utbredt med lav
pukkel, og den blir 5-15 cm bred. Hatten er honninggul til gulbrun
og bestrødd med tallrike mørkere eller lysere skjell, som sitter
tettest mot midten. Som eldre blir honningsoppen mer rent brun.
Skivene er først hvitaktige, seinere hvitgule, til slutt rødbrune og
flekkete. De er ofte nedløpende, men iblant heller noe utrandete.
Stilken er mer eller mindre bøyd, 10-15 cm høy, 1-2 cm tykk og
sylindrisk, iblant med avsmalnende, iblant oppsvulmet basis. Den har
hattens farge, og øverst en hudaktig, lys, kragelignende ring som i
knoppstadiet forener hattkant og stilk. Denne filtaktige ringen kan
noen ganger forsvinne når soppen blir eldre. Nedenfor ringen er
stilken mer eller mindre vatret av skjellkranser. Fruktlegemene
vokser gjerne i grupper. Soppkjøttet er blekhvitt, seinere bruntonet
og med mild lukt. Sporene dannes i store mengder og dekker ofte
soppen og omgivelsene som et gråhvitt pudder.
Honningsopp har i
tillegg til vanlig mycel også et rikt forgreinet system av brune,
faste mycelstrenger som kalles rhizomorfer (av gresk rhiza
= rot og morphe = form). De blir flere meter lange og kan bli
brede og tykke. Utvendig har de svart barklag. Mycelstrengene som
trenger innunder barken på stammer og stubber, blir ofte tynne og
båndformete. Mellom barken og veden hos døde grantrær finner man
nesten alltid et nettverk av slik rhizomorfer. Om natten kan man se
en selvlysende glød fra trær som inneholder mycel og rhizomorfer av
honningsopp, og hvis treet holdes fuktig slik at rhizomorfene er i
frisk vekst, er det angitt at denne effekten kan vare i opptil åtte
uker.
Honningsoppen er
en velkjent parasitt på levende trær og urter, og er en fryktet sopp
i skogbruket. Den lever også saprofyttisk på ved. Arten vokser om
høsten i tette knipper på stubber og stammer, samt på røtter av bar-
og løvtrær som er skjult i jorden, særlig gran. Honningsoppen
opptrer periodevis i overdådige mengder fra juli til november.
Periodene er forholdsvis korte og gjentar seg to-tre ganger i løpet
av en god høstsesong. Soppen regnes som uspiselig og svakt giftig i
rå tilstand, men kan som ung spises hvis den forvelles og stekes godt. Smaken er
først behagelig nøttelignende, seinere syrlig snerpende. |
|
|
UTBREDELSE |
Honningsopp (Armillaria
spp.) er en kosmopolittisk artsgruppe som er vidt utbredt på den
nordlige halvkule. Den er blant de vanligste soppene og forekommer
ofte i store mengder på seinsommeren og høsten. Honningsopp er i
Norge nå oppdelt i fem innbyrdes sterile arter, som totalt sett er
utbredt og vanlige i hele landet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
De overjordiske
delene av soppen kan brukes som mat. I Kina brukes mycelet til
framstilling av tabletter. Når soppen skal brukes
som mat, er det best å bare spise de unge hattene, og kaste
stilkene. Honningsopp må forvelles, kokes eller stekes godt før den spises. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Hovedvirkestoffene
som er isolert fra honningsopp omfatter seskviterpene aromatiske
estere (armillaricin, armillarigin, armillarikin, armillarilin,
armillarinin, armillaripin, armillaribin, armillaritin, armillarivin
og armillarizin), og nor-seskviterpenoide estere (armillasin og
armillatin). En gruppe antibakterielle og sopphemmende seskviterpene
aryl estere (melleolid, armillol, 4-0-metylmelleolid og judeol) har
blitt isolert fra denne arten, i tillegg til seskviterpene aryl
esterene armillyl everninat og arnamiol. I ekstrakt av mycelet
finnes stoffet armillan. De flyktige organiske syrene som er funnet
i honningsopp består hovedsakelig av propion-, valerin-, isocaproin-
og caproin-syrer, der valerinsyre forekommer rikeligst. Isobutyrin-,
butyrin-, isovalerin- og heptanoin-syre forekommer i mindre mengder.
Fruktlegemene inneholder dessuten en rekke indol-forbindelser
inklusive tryptamin, L-tryptofan og serotonin. Honningsopp
inneholder ellers vitamin A og mineralene kalsium, kalium, fosfor,
jern, mangan og kobber.
Næringsinnholdet i
honningsopp er betydelig. Analyser som er gjort viser at
proteininnholdet varierte fra 11,4 % til 29,2 %, mens total mengde
karbohydrater utgjorde 75,9 %. Kaloriinnholdet ble målt til 384
kcal/100 g, |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt /
Kald. |
I kinesisk urtemedisin angis
honningsopp å ha følgende egenskaper: Næringsrikt styrkemiddel,
antibakteriell, antiviral (mot poliomyelitt), anti-epileptisk,
antioksidant, betennelsesdempende, kolesterolsenkende, beroligende,
krampeløsende, blodtrykkssenkende, senker hjerterytmen og øker
blodtilførselen til hjernen. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Det er primært i Kina at man
bruker honningsopp som medisin, og der mot plager som
svimmelhet,
hodepine, tinnitus (øresus), søvnløshet, nevrasteni (nervesvakhet),
etter-slag syndrom, nummenhet i bena, høyt blodtrykk, Alzheimers
sykdom, luftveisplager, fordøyelsesplager, gastritt, betennelser,
muskelkramper og epilepsi hos barn. øyebetennelser, nattblindhet og
tørr hud. |
|
|
|
|
HONNINGSOPP |
Det vitenskapelige
navnet på honningsopp, Armillaria mellea, kommer fra de latinske
ordene armilla, som betyr armbånd og viser til ringen på stilken,
og melleus som betyr honningaktig og viser til fargen på
sopphatten. Soppen heter honningsopp på en rekke språk, og navnet kommer
enten av den honningfargete sopphatten eller fra lukten av soppen, som
er noe søtlig.
Honningsopp
utgjør en gruppe arter
Arten som i eldre
soppbøker ble beskrevet som honningsopp (Armillaria mellea) er nå
splittet opp i flere arter, som det er jobb for eksperter å skille fra
hverandre. I Norge har fem ulike typer av honningsopp fått artsstatus,
mens i Nord-Amerika er honningsopp-komplekset nå splittet opp i minst 11
distinkte arter. De norske artene har litt forskjellige krav til miljøet
og sikkert noe forskjellig utbredelse i landet, men dette er til nå lite kartlagt.
En alvorlig
skadesopp
Honningsoppen er
en av våre vanligste hattsopper og er en meget skadelig parasittsopp på
skogstrær. Hos oss gjør den særlig stor skade i nyplantet granskog, men
kan også opptre på frukttrær. Trærne infiseres enten av sporer som kan
trenge inn gjennom sår i barken, eller gjennom de såkalte rhizomorfene,
mycelstrenger som vokser ned gjennom røttene på angrepne trær og over
til røtter på friske trær. I gode vekstperioder kan spissene på disse
rhizomorfene lyse i mørket, og det kan da se ut som om veden er
selvlysende.
Soppens
medisinske effekter
Svært få kliniske
studier på mennesker som involverer honningsopp finnes på den
medisinske databasen PubMed, men over 40 studier viser ulike biologiske
effekter av soppen. En ekstrakt av soppen er rapportert å øke
blodtilførselen til hjernen og til å være til hjelp for å dempe
symptomer som svimmelhet, søvnløshet og øresus (tinnitus). Honningsopp
har høyt fiberinnhold og har noen av de høyeste verdiene av
immun-stimulerende beta-glukaer man har funnet i sopper. Mange studier
viser at honningsopp har antioksidant og betennelsesdempende virkning, og to studier
antyder
nytteverdi ved behandling av Alzheimers sykdom.
Fra dyrestudier
med honningsopp er det rapportert at soppen har senket hjerterytmen,
redusert motstanden i perifere og hjertenære blodårer, gitt økt
blodtilførsel til hjernen og økt oksygeneffektivitet i hjertet uten å
påvirke blodtrykket. I tillegg har soppen vist beroligende og
krampeløsende virkning. Polysakkarider fra honningsopp har vært til
hjelp for å beskytte dyrene mot negative effekter av eksponering for
ioniserende stråling.
Honningsopp har
vist antibiotisk virkning in vitro mot de patogene bakteriene
Staphylococcus arueus, Bacillus cereus og B. subtilis.
In vitro studier med en mycelekstrakt av honningsopp viste betydelig
antibakteriell virkning mot gram-positive bakterier. Studier indikerte
at honningsopp har antiviral virkning når det ble testet mot
poliomyelitt.
Bruk av
honningsopp i kinesisk urtemedisin
I tradisjonell
kinesisk medisin blir honningsopp ansett som kald og med søt smak, og
som et næringsrikt styrkemiddel. I Kina sies det at honningsopp
beskytter mot plager knyttet til luftveis- og fordøyelsessystemet,
inklusive gastritt og smertefull fordøyelse, hvis den tas regelmessig.
Tabletter som er
laget med mycelet av honningsopp (mi huan jun) er i Kina lett
tilgjengelige, og det sies at de øker blodstrømmen til hjernen og
hjertet. Derfor brukes de til behandling av ulike tilstander knyttet til
nervesystemet, inklusive svimmelhet, hodepine, tinnitus, søvnløshet,
nevrasteni (nervesvakhet), etter-slag syndrom, nummenhet i bena, høyt
blodtrykk, og muskelkramper og epilepsi hos barn. Forskning har vist at
honningsopp kan framvise anti-epileptisk virkning og kan være mer
kostnadseffektiv og mindre giftig enn standard anti-epileptiske
medisiner. Soppen brukes i Kina ellers for å bedre synet og motvirke
øyenbetennelser og nattblindhet (kanskje delvis på grunn av det høye
innholdet av vitamin A), og mot tørrhet i huden.
Armillaria-tabletter
som ble gitt til 43 pasienter i Shanghai reduserte kolesterolet,
triglyseridene og blodtrykksnivåene hos flesteparten av personene som
deltok i studien. En gjæret ekstrakt av honningsopp-mycel ble i
tablettform gitt til 45 pasienter med svimmelhet, tinnitus, nummenhet i
bena og søvnløshet knyttet til yin-underskudd eller yang-overskudd.
Symptomatisk kurativ virkning varierte fra 62 til 82 % for de ulike
symptomene. I Kina er dosering av mycel-tabletter 3-5 stk. 250 mg
tabletter eller 2 stk. 400 mg tabletter daglig. Tabletter som inneholder
honningsopp er ikke tilgjengelig i Norge.
Stoffet
armillarinin, en aromatisk ester, er i in vitro studier vist å fremme
apoptose i menneskelige lever- og leukemi-cellelinjer. Et annet stoff,
armillaridin, differensierer og aktiverer menneskelige makrofager og
hjelper til å dempe betennelsestilstander.
Honningsopp
danner mykorrhiza med orkideen gastrodia
Et annet
bruksområde for honningsopp er som en erstatning for gastrodia (tian ma
på kinesisk) (Gastrodia elata), en velkjent og kostbar
tradisjonell kinesisk urt som høstes i naturen fra rotknollene til en
orkidé. Orkidéen ble ansett som vanskelig (eller umulig) å dyrke, inntil
man oppdaget at den trengte honningsopp som mykorrhiza-partner. På et tidspunkt
fant man ut at en betydelig del av
virkningen til gastrodia skyldtes stoffer som honningsoppen produserte.
Forskere som oppdaget denne svært interessante synergien mellom sopp og
orkidé med tanke på medisinsk virkning, påsto at honningsoppen er en kilde
uten sidestykke ved oppdagelsen av nye bioaktive naturprodukter for
behandling av epilepsi. De konkluderte med at de aktive stoffene som man
trodde kom fra urten gastrodia hovedsakelig var metabolitter fra
honningsoppen.
Drogen Rhizoma
gastrodia (rotstokken av orkidéen gastrodia) foreskrives av leger
som praktiserer tradisjonell kinesisk medisin ved barnekramper,
epilepsi, muskelsammentrekninger (tetani) og nevrologiske effekter av
slag som tilskrives nerveskader. Den brukes også mye mot svimmelhet, migrenehodepine, kribling og nummenhet.
Gastrodia er en viktig urt i kinesisk urtemedisin og
er i praksis uerstattelig.
Honningsopp
som matsopp
Honningsopp har
mild lukt og smak, men regnes ikke lenger som matsopp. Unge hatter er
spiselige og gir en god buljong. Man bør imidlertid ikke spise eldre
eksemplarer, og man må alltid forvelle soppen før man bruker den, og i
tillegg steke eller koke soppretten forholdsvis lenge. Selv om mange
mener at man kan spise honningsopp som er forvellet, anbefales ikke
dette da enkelte personer reagerer også på honningsopp som er forvellet
eller varmebehandlet, noe som viser at det kan være giftstoffer tilbake
som disse personene er spesielt sensitive for.
Det er best å
plukke honningsopp når den er ung og mens hattkanten fremdeles vender
nedover og innover. Fruktlegemene kan også være fine når de er fullt
utviklet, men de skal være faste (ikke seige) og ikke misfargede eller
markspist. Mange hatter av honningsopp smaker svært mildt, mens andre
kan være litt bitre, så det er lurt å smake på en liten bit før man
samler store mengder med honningsopp som mat. Selv om noen har pleid å
spise honningsopp uten å oppleve noe ubehag, frarådes det nå å bruke
denne sopparten som mat. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Honningsopp regnes
som giftig når den er rå, og i
Normlisten for soppkontrollører står det: "Ikke matsopp. Kan gi
kraftige allergiske reaksjoner. Giftig som rå". Mange har fått allergiske reaksjoner av å
spise honningsopp, særlig hvis den ikke var forvellet eller den ble inntatt
sammen med alkohol. Noen personer har også rapportert at soppen har
forårsaket kvalme, oppkast og diaré. |
|
|
Flere bilder av
honningsopp |
|
KILDER |
Gulden, Gro:
Matsopper i skog og mark. Annet opplag. Oslo. Aschehoug 1975. |
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition,
Healing & Culture. Summertown, Botanica Press 1986. |
Hobbs,
Christopher: Medicinal Mushrooms. The Essential Guide. Boost Immunity,
Improve Memory, Fight Cancer, Stop Infection, and Expand Your Consciousness.
North Adams, MA, Storey Publiching 2020. |
Karlsen, Pål og Tommy Østhagen:
SpiSopp. 200 sopper du må smake før du dør. Kolofon Forlag
2020. |
Lagset Egeland,
Inger og Steinar Myhr: Norske sopper. 4. reviderte utgave. Oslo.
Gyldendal Norsk Forlag ASA 2011. |
Læssøe, Thomas:
Sopp. Oslo. N.W. Damm & Søn A.S. - Teknologisk Forlag. 2. opplag
2005. |
Mossberg, Bo, Sven Nilsson & Olle
Persson: Sopp i naturen 2. Oslo. J.W. Cappelens Forlag
AS 1978. |
Nylén, Bo: Sopp
i Norden og Europa. Landbruksforlaget 2001. |
Rogers, Robert Dale: The Fungal
Pharmacy. The Complete Guide to Medicinal Mushrooms ang Lichens of North America.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2011. |
Rogers,
Robert Dale: Medicinal Mushrooms: The Human Clinical Trials.
Prairie Deva Press 2020. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 18.09.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|