|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Pepperrot er en kraftig, snau og glatt, flerårig
plante som normalt blir 50-100 cm høy og med mange blad som vokser
opp direkte fra en tykk pælerot. Roten er inntil 50 cm lang og 2-3
cm tykk, sylindrisk og kjøttfull. Hos dyrkede planter som vokser i
næringsrik jord er roten ofte tykkere. Den er lyst gul på
overflaten, hvit inni, og med horisontal forgreining. Grunnbladene
har lange skaft og avlange, ca. 50 cm lange bladplater med
hjerteformet basis. De er blågrønne og har bølgete, grovt tannet
kant med butte tenner og tydelige nerver, og kan minne om bladene
til høymol. Stengelbladene er små og med kort bladstilk, de nedre
dypt fliket til delte, de øvre hele. Pepperrot blomstrer i juni-juli
og de duftende blomstene er samlet i forgreina klaser i brede
topper. Hver blomst har fire hvite, ca. 6 mm lange kronblad.
Fruktene er runde til elliptiske, men danner sjelden spiredyktige frø,
noe som skyldes at pepperrotplanten i utgangspunktet trolig er
oppstått som en krysning. Formeringen skjer derfor med
rotstiklinger. Når man graver opp en pepperrot vil det nesten
bestandig være igjen noen rotbiter i jorda som danner grunnlag for
nye planter. Pepperrot kan derfor være vanskelig å utrydde og blir
enkelte steder ansett som et ugras. |
|
|
UTBREDELSE |
Pepperrot stammer fra det sørøstlige Europa og
Vest-Asia (det opprinnelige leveområde er trolig Volga-Don-området),
og den vokser fremdeles vilt på steppene i Russland og Ukraina.
Planten har vært dyrket i Europa iallfall siden middelalderen og
finnes i våre dager på alle kontinenter. I Europa er pepperrot
naturalisert nærmest overalt, unntatt i deler av Nord-Europa og på
Island. I Norge ble pepperrot innført som en krydderplante og dyrket
i hager, men har spredt seg derfra og finnes nå forvillet på fuktig,
næringsrik jord langs veikanter, jernbanefyllinger, elvebredder og
på brakkmark, særlig i de sørlige delene av Østlandet. Siden
pepperrotplantene er svært vinterherdige og har så lett for å spre
seg, bør de helst plantes et sted hvor de kan få stå i fred.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er primært roten av pepperrot (Armoracia radix)
som brukes som krydder og medisin, men unge blad kan samles om våren
og brukes friske i salater. Planten må gjerne vokse i tre år før
roten har fått en passe størrelse. Pepperroten høstes med spade
eller greip, og først etter at bladene har visnet, gjerne i oktober
og november. Roten kan gjerne få stå lenger i jorda fordi det heter seg at aromaen
blir skarpere når været blir klarere. Da pepperrot er vinterherdig,
kan den høstes også om vinteren så lenge jorda er fri for tele. Roten brukes frisk til
kulinariske formål og i omslag og siruper, eller knust i eddik
og/eller honning for medisinsk bruk. Reven pepperrot må brukes
umiddelbart, da den mørkner og får en bitrere smak i kontakt med
luft og varme. Hvis man vil lagre røttene, gjøres det best i sand
eller torvstrø på et frostfritt sted. Oppbevart i plast i
kjøleskapet holder pepperrot seg i ca. 2 måneder. Pepperrot er ikke egnet
for
tørking, men rengjorte friske røtter kan fryses og tas frem og rives
i fryst tilstand ved behov, mens resten kan legges tilbake i
fryseren. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Roten er rik på sinigrin (et glukosinolat som brytes
ned til isotiocyanat, eller sennepsolje, av enzymet myrosinase som
frigjøres nå roten skjæres eller rives). Flyktig olje med
lignende sammensetning finnes også i andre planter, som sennep (Brassica
spp.) og blomkarse (Tropaeolum majus), samt i løk og
hvitløk. Pepperrot er videre en kilde til peroksydase-enzymer, og
inneholder dessuten fenolsyrer, askorbinsyre (vitamin C), mineraler,
harpiks, stivelse, sukker, flavonoider (quercetin og kaempferol i
bladene), kumariner (aesculetin, kaffesyre og skopoletin), asparagin
og andre stoffer.
Isotiocyanatene kan danne kovalente bindinger til
proteiner og på den måten påvirke deres egenskaper. De har
antimikrobielle, krampeløsende, cytotoksiske og hudirriterende
egenskaper. Allylisotiocyanat er giftig og kan gi allergiske
reaksjoner og irritere slimhinnene. Selv som krydder bør pepperrot
brukes forsiktig. Den rene eteriske oljen fra pepperrot blir ansett
for å være farlig. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Pepperrot er en svært skarp, varm og stimulerende urt
som virker desinfiserende, antiseptisk, antimikrobiell,
appetittstimulerende, fordøyelsesstimulerende,
sirkulasjonsfremmende, hudirriterende, avførende, urindrivende,
blodrensende, blodtrykkssenkende, betennelsesdempende,
hostedempende, lungestyrkende, slimløsende, slimhinnesammentrekkende
og svettedrivende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Innvortes ved luftveiskatarrer, bronkitt, hoste, forkjølelse,
influensa, bihulebetennelse, lungesykdommer, skjørbuk, lever- og
gallesykdommer, stoffskifteforstyrrelser, høyt blodtrykk, feber,
dårlig fordøyelse, betennelser i tykktarmen, vatersott,
urinveisinfeksjoner, steiner i urinveiene, urinsyregikt, artritt og
ødemer.
Utvortes på byller
eller som hudirriterende omslag ved infiserte sår, byller,
frostknuter, forstuinger, stive muskler, isjias, nervesmerter
(nevralgier), revmatiske plager som leddbetennelser (artritt) og
urinsyregikt, brysthinnebetennelse (plevritt), hjertesekkbetennelse
(perikarditt), åreknuter, tannverk, tette bihuler og hodepine. |
|
|
 |
|
PEPPERROT |
Bakgrunnen for
navnet pepperrot er at roten har en skarp, pepperaktig smak. Det
vitenskapelige slektsnavnet Armoracia kommer fra det greske
ordet armorakia, som betyr strandreddik, og viser til
at man tidligere anså pepperrot og reddik som nært beslektede arter.
Artsepitetet rusticana betyr hører til på landsbygda,
og kommer fra latin rus eller ruris (landsbygd). Vi
finner igjen den samme forstavelsen i ordene rural (det
motsatte av urban) og i rustikk (landlig og enkel).
Bruk av pepperrot
i eldre tid
Pepperrot ble
trolig dyrket i Mellom-Europa, og kanskje også i Norden, allerede på
1100-tallet. Henrik
Harpestreng omtaler urten, men det trenger ikke å bety at urten ble
dyrket i Norden på den tid. I urte- og kokebøker fra 1600- og
1700-tallet finnes det opplysninger om at pepperrot ble brukt som
krydder. I 1640 ble pepperrot omtalt av urteeksperten Parkinson som
ingrediens i en sterk saus som falt i smak hos "arbeidende menn", og på
1700-tallet vet vi at pepperrot også ble tatt i bruk som medisin.
Når pepperrot i
tidligere tid ble anvendt som medisin, ble roten revet og blandet sammen
med andre urter og brukt i ulike miksturer, og utvortes som grøtomslag
ved gikt og andre plager. Revet pepperrot kunne trekkes i hvitvin, og
når roten var silt fra skulle man drikke vinen på fastende hjerte om
morgenen. Pepperrot ble ellers brukt innvortes mot feber,
lungesykdommer, skjørbuk, lever- og gallesykdommer, nyrestein, vatersott
og betennelser i tykktarmen. Revet pepperrot ble blandet med eplesaft og
gitt til barn mot mark i magen. Pepperrot ble også anvendt i ulike
kjerringråd. Et sier at en "hestekur" mot nyregrus er å spise tre
teskjeer revet pepperrot og samtidig drikke mye. Nyrevet pepperrot på en
brødskive er et husråd mot høysnue, og pepperrot kokt i melk er et råd
mot forkjølelse.
Innvortes
anvendelse av pepperrot som medisin
På grunn av
innholdet av sennepsolje, har pepperrot antibiotisk og desinfiserende
virkning, og er en kraftig stimulerende middel for kretsløpet. Den kan
være effektiv ved infeksjoner i lungene og urinveiene, fordi
sennepsoljen skilles ut via disse organene. Pepperrot virker
svettedrivende, slimløsende og hostestillende, særlig sammen med honning
eller råsukker. Den løser opp og lindrer hoste ved bronkitt, astma og
tuberkulose, og har vist seg å virke sterkt hemmende på utviklingen av
influensavirus. På grunn av det store innholdet av vitamin C, anbefales
det å innta pepperrot i den vitaminfattige årstiden og ved
influensaepidemier. Den slimløsende effekten kan bidra til å lindre
luftveiskatarrer og tette bihuler. Bruk av pepperrot ved luftveisplager
må imidlertid ikke overdrives, da den kan virke irriterende på
slimhinnene.
Urten fremmer
appetitten, fordøyelsen og næringsopptaket, og har en avførende
virkning. Ved at den stimulerer utskillingen av fordøyelsesvæsker som
bryter ned tungt fordøyelig mat, er den velegnet ved mangelfull
sekresjon av magesaft.
Pepperrot har også
en kraftig urindrivende virkning. På samme måte som
hvitløk (Allium sativum) kan urten
bidra til å senke blodtrykket, samtidig som den stimulerer
blodsirkulasjonen. Urten har vist seg å være god ved lever- og
gallesykdommer, betennelser i urinveiene samt ved
stoffskifteforstyrrelser. Det er stoffet asparagin som virker
urindrivende og som bidrar til å redusere væskeopphopninger og fjerne
giftstoffer via nyrene. Siden pepperrot fremskynder utskillingen av
giftstoffer fra kroppen, kan den også anbefales ved revmatiske plager
som urinsyregikt og artritt. En teskje revet frisk pepperrot, gjerne
blandet med like deler honning, som inntas inntil tre ganger daglig
(totalt ca. 20 g) kan være en fornuftig terapeutisk dose.
Utvortes bruk av
pepperrot
Utvortes kan et
grøtomslag med pepperrot brukes på infiserte sår, byller, frostknuter,
forstuinger, stive muskler, isjias, revmatiske plager som
leddbetennelser (artritt) og urinsyregikt, brysthinnebetennelse
(plevritt) og hjertesekkbetennelse (perikarditt). Pepperrot virker
hudirriterende, noe som øker blodtilstrømningen til de aktuelle
hudområdene og forårsaker rødming. Dette kan bidra til å dra ut
betennelser og blodansamlinger fra dypere områder. Omslag med revet
pepperrot kan også anvendes ved åreknuter, nervesmerter (nevralgier),
tannverk og hodepine, særlig når den sitter i nakkeregionen.
Det går an å lage et uttrekk
av pepperrot i melk og bruk det som et hudrensemiddel som skal gjøre
huden klarere. Man kan også lage et eddikuttrekk av pepperrot. Revet
pepperrot overhelles med eddik og får trekke i åtte dager før det siles.
Dette uttrekket har vært brukt som "ansiktsvann" mot fregner.
Ved innånding av
de sterkt aromatiske stoffene som frigjøres når pepperrot rives, skal
etter sigende kunne rense opp tette bihuler i ett åndedrag.
Pepperrot som
krydderplante
Pepperrot lukter
svært skarpt og sennepsaktig når den er nyrevet, slik at øyne og nese
gjerne begynner å renne. Derfor kan det være lurt å rive pepperrot
utendørs. Roten har en stram, skarp og sterk smak, og kan gjerne blandes
med sitronsaft, epleeddik eller honning. Også bladene har en sterk aroma
og smak når de knuses, men smaken er mye mildere enn hos røttene. Derfor
er bladene utmerket å bruke i små mengder i salater og på smørbrød.
Frisk rot kan
brukes alene eller blandes med epler som krydder til kokt fisk,
viltretter og pølser, eller med eddik til kald kylling og hardkokte egg.
Pepperrot smaker godt i salater av poteter eller andre rotfrukter og
gjør det lettere å fordøye fet og røkt fisk. Den gir også gryter av
oksekjøtt en god smak og er et tradisjonelt tilbehør til roastbiff.
Pepperrotsaus kan lages ved å blande revet pepperrot med fløte og eddik,
eller med rømme, yoghurt eller majones. Rømme med revet pepperrot til
makrell, sild og laks er noe mange setter pris på, likeså en sennepssaus
med pepperrot til salt kjøtt. Fløtekrem blandet med tyttebær og revet
pepperrot brukes særlig i Sverige. Skiver av frisk pepperrot brukes også
når man sylter agurk og rødbeter, og grunnen til det er ikke bare
kulinarisk, men også fordi pepperroten motvirker muggdannelse.
Pepperrot skal
helst anvendes rå, men man kan fryse ned rotbiter og finrive dem mens de
er dypfryste. Frisk, revet pepperrot kan stabiliseres med litt
sitronsaft. Man bør helst ikke varme opp pepperrot, for da forandrer
smaken seg mot det beske og C-vitaminet forsvinner. Når pepperroten skal
brukes i varme retter, bør den derfor tilsettes etter koking eller
spises rå. Den skarpe smaken forsvinner også hvis rota ligger i vann,
mens eddik bevarer skarpheten bedre. Produkter med pepperrot som selges
i butikker inneholder ofte mye sukker, noe som ødelegger den friske og
sterke smaken.
Wasabi er en pepperrotpasta
som brukes til sushi, sashimi mm. Den lages av japansk pepperrot (Eutrema
wasabi), en plante som stammer fra Japan hvor den vokser vilt langs
bekker i fjellene. Av denne planten brukes både stilk, blad og rot.
Wasabi har en skarp smak som minner om vanlig pepperrot, og man kan lage
sin egen "wasabi" av frisk pepperrot. Til det bruker man 4 spiseskjeer
frisk og finrevet pepperrot, 5 teskjeer solsikkeolje og 2 spiseskjeer
sennepspulver. Rør ut sennepspulveret i oljen og la blandingen stå og
trekke i ca. 10 minutter før man rører sennepsoljen sammen med den revne
pepperroten. Så bør det hele stå en stund før den serveres.
Dyrking av pepperrot
Pepperrot er enkel å dyrke, men plantene krever dyp,
fruktbar, fuktig jord med god drenering, og et voksested i sol eller
halvskygge. I mager jord blir røttene små og får da en sterk og ikke
så fin smak. Når man en gang har plantet pepperrot på et sted, kan
den være svært vanskelig å bli kvitt, så man må være nøye med hvor
man plasserer den. Hvis plantene skal flyttes, må man grave et stort
hull og passe på å få med alle røttene.
Pepperrot danner sjelden frø, så planten formeres
helst med biter av roten. 20-30 cm lange og fingertykke rotbiter
graves ned i jorda om våren. De skal stå loddrett og dekkes med ca.
5 cm jord, og en fornuftig planteavstand er 40 cm. Når man høster
den lange hovedroten, kan man skjære av sideskuddene og bruke disse
til formering. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det mangler
klinisk forskning som kan fastslå den medisinske effekten av
pepperrot. Likeså mangler det forskning omkring klinisk sikkerhet og
eventuell giftighet av urten. Det er rapportert om at dyr har blitt
forgiftet av pepperrot.
Store doser
pepperrot tatt innvortes kan irritere fordøyelseskanalen og må ikke
gis til personer med magesår, sår i tarmsystemet, gastritt
(betennelse i magesekkens slimhinne), diaré, sterk nattsvetting, eller hvis
man har nyreproblemer. Det er fastslått av pepperrot kan virke
undertrykkende på skjoldkjertelfunksjonen og bør av den grunn unngås
av personer med lavt stoffskifte og de som går på tyroksintilskudd.
Det er ikke gitt noen logisk begrunnelse for denne advarselen,
bortsett fra at dette er en vanlig virkning av alle planter i korsblomstfamilien. Unngå å innta terapeutiske doser av pepperrot
under graviditet og amming.
Isothiocyanater er rapportert å ha irriterende virkning på hud og
slimhinner, og kan virke allergifremkallende. Overdreven bruk av
frisk pepperrot på huden kan irritere og gi utslett og blemmer, og
personer med sensitiv eller allergiutsatt hud bør derfor ikke bruke
pepperrot utvortes. Man kan oppleve irritasjoner i øynene og på
huden når man river frisk pepperrot.
Den tyske
Commission E antyder at pepperrot ikke bør brukes av barn under 4
år, men det finnes ikke vitenskapelig begrunnelse for denne
advarselen. |
|
 |
Flere bilder av
pepperrot |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Gardner, Zoë & Michael McGuffin (editors): American Herbal Products
Association's Botanical Safety Handbook, Second Edition. Boca
Raton, FL, CRC Press 2013. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Gruenwald, Joerg, et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Hansson, Marie och Björn: Kryddväxter. Stockholm, Nordstedts
2010. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Marcussen,
M.: Helbredende urter, deres virkning, sammensætning og anvendelse. 14. utg.
Allerød, Forlaget Ny Tid og Vi 1974. |
McIntyre, Anne: The Complete Herbal Tutor. London, Octopus
Publishing Group Ltd. 2010. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J. W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Nielsen, Harald: Läkeväxter
förr och nu. Bokförlaget Forum AB 1978. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Pettersson, Håkan og
Christina: Dyrk krydderurter. Oslo. N. W. Damm & Søn AS 2005. |
Pharmaceutical Press Editorial: Herbal Medicine, Fourth Edition.
London, Pharmaceutical Press 2013. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Robbins, Christopher: The
Household Herbal. London, Bantam
Books 1995. |
Root, Waverley (red.): Stora kryddboken. Stockholm, P.A. Nordstedt
& Söners förlag1982. |
Stevenson, Violet:
Hageselskapets store urtebok. Oslo,
Gyldendal
Norsk Forlag A/S og Det norske hageselskap 1978. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Swahn, Jan-Öjvind: Krydder. Historien om kryddernes
opprinnelse, bruk og egenskaper. Oslo,
Teknologisk Forlag 1991. |
Thomson,
William A.R.: Medisinske urter.
Oslo, Teknologisk Forlag A/S 1982. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd for bedre helse.
Oslo, Tiden Norsk Forlag 1994. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 04.04.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|