SVARTSURBÆR |
Aronia melanocarpa |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Aronia, bæraronia, surbær. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Aronia melanocarpa
(Michx.) Ell. |
Aronia
nigra (Medik.) Dippel |
Aronia nigra (Willd.) Koehne |
Mespilus arbutifolia L. var. melanocarpa Michx. |
Photinia melanocarpa (Michx.) Roberts. & Phipps |
Pyrus
arbutifolia (L.) L. f. var. nigra Willd. |
Pyrus
melanocarpa (Michx.) Willd. |
Pyrus nigra (Willd.) Sarg. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Aronia / Svart aronia. |
DANSK: Aronia. |
FINSK:
Musta-aronia. |
ENGELSK: Chokeberry
/ Black chokeberry / Aronia. |
TYSK: Apfelbeere
/ Kahle Apfelbeere / Schwarze Apfelbeere / Aronia / Schwarze Eberesche. |
FRANSK: Amélanchier à fruits noirs
/ Aronie à fruits noirs. |
SPANSK: Aronia. |
|
FAMILIE |
Rosefamilien (Rosaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Svartsurbær
er en 1,5-3 m høy, bladfellende busk med glinsende grønne blad. Veksten er først
opprett, men blir etter hvert bred og noe overhengende. Buskene har ingen
torner. Blomstene er hvite
med små røde prikker innerst på kronbladene, og sitter i ca. 5 cm brede
skjermer på samme måte som hos rogn. Utover høsten får busken glinsende
mørkeblå eller svarte, spiselige frukter ("bær") som er ca. 8 mm i diameter,
og som sitter i klaser med røde stilker.
Vanligvis er det fra 10 til 20 bær sammen, og de henger på lenge etter bladfall. Bladene får
lysende rød høstfarge. |
|
|
UTBREDELSE |
Viltvoksende
i de nordøstre delene av Nord-Amerika. Planten dyrkes som prydbusk i tempererte
strøk av verden og har blitt en vanlig hageplante også i Norge. I Oslo og
Akershus-området er den også funnet forvillet. Svartsurbær dyrkes
mye på grunn av de verdifulle bærene, særlig i Øst-Europa
og tidligere Sovjetunionen. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er fruktene
(og produkter som lages av dem) som er det
verdifulle med denne planten, da de inneholder store mengder
antioksidanter. De aromatiske fruktene har en bitter og syrlig smak. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Frukter av svartsurbær
inneholder fargestoffer
av typen antocyaniner
og karotenoider (cyanidin-3-galaktosid og betakaroten) som virker
som antioksidanter. Dessuten inneholder fruktene mye vitaminer,
bl.a. vitamin A, E, og B2, og katalyserer opptak av vitamin C.
Videre finnes det 20 ganger mer vitamin P (bioflavonoider) i
svartsurbær enn i epler og appelsiner. Ellers er det mye av
mineraler og sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium.
Svartsurbær inneholder mye pektin, slik at syltetøy og gelé som
lages av bærene lett blir stivt. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Svartsurbær
(fruktene og saften fra dem) er en kraftig antioksidant og kan derfor
virke beskyttende på bl.a. hjerne, hjerte, blodårer og urinveier.
Fruktene har ellers immunstyrkende, blodtrykksregulerende,
kolesterolsenkende, astringerende og slimløsende egenskaper. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Beskyttelse
mot frie radikaler, som kan være medvirkende årsak til en rekke
sykdommer, f.eks. hjertekarsykdommer, hjerneslag, øyensykdommer, diabetes
og kreft. Kan brukes utvortes på sår og hudsykdommer (pga. den astringerende virkningen).
I Russland kjent som et middel mot høyt blodtrykk. |
|
|
|
|
SVARTSURBÆR |
Slektsnavnet Aronia er et
gammelt gresk navn på mispler, mens artsnavnet melanocarpa kommer
fra de greske ordene melos, som betyr svart, og carpus,
som betyr frukt. Melanocarpa viser således til at busken har
svarte frukter.
Siden svartsurbær er en
nordamerikansk plante, er det liten tradisjon knyttet til medisinsk bruk av
fruktene i Vesten. Fra Amerika vet vi at enkelte indianerstammer spiste
fruktene som mat, og det er kjent at te laget på fruktene har vært brukt
til behandling av forkjølelse.
I Norge og andre land i
Europa og Asia har svartsurbær vært dyrket som en prydbusk, først og
fremst fordi den er svært hardfør og lite utsatt for skadedyr og
sykdommer, og fordi bladene får en svært vakker rød høstfarge som står
i fin kontrast til de glinsende svarte fruktene, som henger i klaser. I Øst-Europa
og det tidligere Sovjetunionen har svartsurbær i lengre tid også vært
dyrket for bærenes skyld. I Russland er svartsurbær ellers kjent som et
middel mot høyt blodtrykk og hudsykdommer.
Svartsurbær
til saft og syltetøy
Fruktene bør være helt modne før de spises og
de er best etter en
frostnatt eller to. Smaken er syrlig, ganske snerpende og ikke spesielt
aromatisk. Man kan lage saft, syltetøy,
gelé, vin eller likør av svartsurbær. Ved hjemmeproduksjon kan man
bruke en saftkoker og gjerne tilsette litt syre i form av vinsyre eller
sitronsyre. Bruker man litt sukker, dempes noe av den snerpende smaken.
Juice lages kommersielt ved å kaldpresse modne frukter og filtrere
saften. I utlandet blir juicen ofte tilsatt gelatin før filtreringen for
å binde noe av garvestoffene, noe som gjør at juicen ikke blir så
astringerende. Juicen tappes på flasker og pasteuriseres. Særlig i
tidligere Sovjetunionen og andre østeuropeiske land dyrkes svartsurbær
kommersielt til saft- og vinindustrien. I Polen lå produksjonen av
slike bær for noen år siden på 10 000 - 12 000 tonn per år. Store deler av produksjonen
av svartsurbær i Øst-Europa blir eksportert til næringsmiddelindustrien
og helsekostmarkedene i USA og Tyskland, men noe går også til
framstilling av alkoholholdige drikker som vin og likør. Fargestoffene i
saften er stabile, noe som gjør at næringsmiddelindustrien kan bruke
svartsurbær som en naturlig rødfarge i produkter med dårlig
fargestabilitet. Konsentrat av svartsurbær blir enkelte ganger tilsatt i
helsekostprodukter som inneholder mineraler og urteekstrakter for å
maskere uønskede smaker.
Den medisinske verdien av
svartsurbær
Det er spesielt det høye
innholdet av antioksidanter som har gjort at svartsurbær har blitt populær
i helsekostbransjen. Nivået av antioksidanter ligger på tilsvarende nivå
som det vi finner i nyper. Saft som er presset ut av fruktene uten
oppvarming, kan inneholde mer enn 1000 mg antocyaniner per liter. I tillegg
inneholder saften betennelseshemmende stoffer og en del mineraler og
vitaminer.
Antioksidanter beskytter
kroppen mot frie radikaler og kan ha en gunstig virkning mot en rekke
sykdommer, som f.eks. hjertekarsykdommer, hjerneslag, øyenlidelser,
diabetes og kreft. Nyere forskning har vist at høye konsentrasjoner av
polyfenoler og antocyaniner kan styrke immunforsvaret, regulere
blodtrykket, senke kolesterolinnholdet i blodet, beskytte urinveiene og
virke styrkende på hjertet. Antocyaniner i bær kan bidra til å hemme
harskning av fettstoffer. Blant annet beskytter de LDL-kolesterol mot
oksidering, noe som kan være viktig for å forebygge hjertekarsykdom. Mye
tyder også på at innholdsstoffer i svartsurbær kan motvirke kreft.
Amerikanske forskere som har studert den krefthemmende effekten til
antocyaninrike bær fant at ekstrakter av svartsurbær var mer effektive
mot tarmkreftceller enn ekstrakter av blåbær og druer.
Dyrking av svartsurbær
Svartsurbær kan dyrkes på
mange typer jordsmonn, men trives best på en noe sur og ikke alt for tørr
jord. Buskene er lite næringskrevende og er bra motstandsdyktige mot
sykdommer og skadedyr. De kan enkelt dyrkes uten bruk av sprøytemidler
og egner seg derfor godt til økologisk dyrking. Det finnes kultivarer som
gir ekstra stor avling av frukter. Buskene er selvfertile, og derfor
trenger man ikke mer enn én busk for å få avling.
Buskene
kan bli 2,5 – 3 m høye, men ofte holder de seg lavere. Svartsurbær formeres
med frø, stiklinger eller rotskudd. Buskene blomstrer såpass seint på våren
at det er liten sjanse for skade av sein vårfrost. Det tar noen år før
buskene kommer i full bæring, men når de er utvokst, kan hver busk årlig
gi opptil 10 kg bær. Skal man få en stor avling av modne bær, må
buskene stå på en solrik plass og man bør tynne ut en del greiner hvert
år slik at sollyset når fram til fruktene, som blir modne fra
midten av september og videre utover høsten. På skyggefulle voksesteder
dannes det ikke blomster og således heller ikke frukter. Unngå
dessuten å gjødsle kraftig med nitrogengjødsel, da det vil gi mye
bladverk og lite blomstring og fruktsetting. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ikke
funnet noen opplysninger som tyder på at det på noen måte er skadelig
å innta svartsurbær eller produkter som er laget av fruktene. |
|
|
Flere bilder av
svartsurbær |
|
KILDER |
Blomqvist, Leif: Trädgårdens bär.
Lepplax, Finland, Blomqvist plantskola 2007. |
Coupnal, Francois: The
Encyclopedia of Edible Plants of North America. New Canaan, Keats Publishing 1998. |
Grinaker Wright, Marit: Indianernes
superbær. Grobladet nr. 62 - 3/2005: s.4-7. |
Hensel, Wolfgang: Medicinal Plants of Britain and Europe.
London, A&C Black Publishers Ltd. 2008. |
Laups-Borge, Johnny: Aroniabær
- indianernes effektive medisin. Mat & Helse, september
2005: s.32-37. |
Moerman, Daniel E.: Native
American Ethnobotany. Portland, Timber
Press 1998.
|
Redalen, Gustav: Sunn
og frisk med aroniabær. Norsk Hagetidend 7/8-2004: s.58-59. |
Stensrud, Øyvind: Svartsurbær -
prydbusk og helsebombe. Sopp og nyttevekster nr. 1/2007:
s.32-35. |
Torkelsen, Anna-Elise:
Den lille boken om bær. Bergen. Vigmostad & Bjørke AS
2018. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
Winge, Kirsten og Ove Bergersen: Bærboka. Alt om bær fra natur og hage.
Bergen, Vigmostad & Bjørke 2013. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 13.10.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|