|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Havre er et ettårig gras med innhule og snaue strå
som blir 70-130 cm høye. Plantene har røtter som går dypt. Bladene
er lange, brede og mørkegrønne, med en stengelomfattende slire.
Toppen er bred, allsidig og åpen, med hengende to-blomstrede,
grågrønne småaks som er 15-25 mm lange og med 2-3 blomster som
vanligvis blir selvbestøvet. Ytteragnene er lenger enn inneragnene,
som er 12-25 mm, snaue, med svakt kløvd spiss, uten eller med langt
snerp. Havre blomstrer i juli-august og bare den ene blomsten kan gi
opphav til frø. Frøet kan være svart, grått, gult eller nesten
hvitt, avhengig av sorten havre. Av havre finnes det nemlig mange
sorter med ulike krav til vekstforhold. Havre er i våre dager et av
våre viktigste kornslag og er det mest næringsrike av de fire
kornslagene som dyrkes i Norge. |
|
|
UTBREDELSE |
Havre er en gammel kulturplante som ble dyrket i
middelhavslandene allerede for omkring 2000 år siden. I Norge var
havre vanlig dyrket i vikingtiden. Opprinnelig stammer den dyrkede
havren trolig fra de vestlige delene av Asia, der den har utviklet
seg fra villhavre.
Havre blir dyrket i nordlige tempererte områder, da
kornslaget trenger mer fuktighet enn hvete og misliker tørt vær
tidlig på sommeren. Det massive rotsystemet forsyner planten med de
betydelige mengdene med vann som planten trenger. Havren er ellers
nøysom både når det gjelder jordsmonn og temperatur, og tåler mye
regn også på ettersommeren. Kornslaget har derfor et vidt
dyrkingsområde, som også strekker seg langt mot nord. I våre dager
dyrkes havre hovedsakelig i Nord- og Mellom-Europa (sjelden sør for
Alpene), Nord-Amerika og i en viss utstrekning i Australia.
Modningstiden for havre er lengre enn for bygg. I alle nordiske land
blir store arealer brukt til havredyrking. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er primært kornet (frøene) av havre som benyttes,
og da i første rekke til mat og dyrefôr. Havre brukes mest til fôr,
især til hester, og ikke så mye som brødkorn. Kornet valses til
havregryn og havreflak, eller males til havremel.
Hele havrekorn er harde, men hvis de legges i bløt
over natten, kan man beregne kortere koketid.
Havregryn er dampet og valset havre, og brukes i
grøt, supper, frokostblandinger, brød og kjeks, og er populært som
frokost i form av havreflak eller müsli. Frøene kan spires og brukes
i salater, eller dyrkes lenger for å presse ut en næringsrik saft av
skuddene.
Havrekli brukes i grøt, bakverk og i den skotske
nasjonalretten haggis. Havrekli er næringsrikt og
kolesterolsenkende.
Av havre blir det laget en laktosefri melk med lavt
fettinnhold som brukes som melkeerstatning.
Havrestrå (tørkede stengler) og de grønne toppene av
havren anvendes som urtemedisin, da gjerne i form av tørket urt,
kapsler, tabletter og tinkturer.
Det homeopatiske middelet Avena lages
av de overjordiske delene av havreplanten. Disse høstes mens de ennå
er grønne og friske, hakkes i småbiter og trekkes i sprit for å lage
en mortinktur. For å lage en homeopatisk fortynning blir denne
mortinkturen potensert i ulike fortynningsgrader. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Frøene (kjernene) inneholder karbohydrater (inklusive
β-glukaner, pentosan og oligosakkarider som kestose og neokestose),
verdifulle proteiner (ca. 14 %, inklusive gluten), lipider (fet olje
og fytosteroler), vitaminer (B1, B2, B12, D, E og P), trigonellin,
alkaloidet avenin, glykosidet vanillosid, de steroide saponinene
avenacosid A og B, flavonoider, karotenoider, steroler og mineraler
(særlig jern, mangan, sink, fosfor, kobber, selen, silisium (ca. 2%
i løselig form), magnesium, kalsium- og kalium-salter) og klorofyll.
Havre er det mest
næringsrike av kornslagene som vi bruker i Norge. Det inneholder 6-8
% fett, mens andre kornslag inneholder 1-2,5 % fett. Mye av fettet i
havren er flerumettet, og derfor kan havre harskne ved lagring.
Havre inneholder også mer proteiner og karbohydrater enn hvete. De
rikelige mengdene med saponiner kan bl.a. forbedre opptaket av
kalsium og andre næringsstoffer. Alkaloidet avenin kan ha en
sentralstimulerende virkning, noe man kan se på hester som har fått
rikelig med havrefôr. Stivelsen danner et slim som beskytter hud og
slimhinner mot mekanisk og kjemisk irritasjon. Havre har også en
diaréhemmende virkning som delvis kan bero på det relativt høye
kalsiuminnholdet. Avenacosidene har i in vitro forsøk vist en
kraftig soppdrepende virkning. Vannløselige polysakkarider kan stå
for den kolesterolsenkende effekten, og kan også framvise en mildt
immunmodulerende effekt. Havrekorn har tykt skall og i skallet er
det 15-20 % cellulose. Saften av spede havreplanter inneholder
særlig mye avenin, som dannes ved spiringen. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Omfatter havre brukt både som mat og som medisin:
Nærende, generelt stimulerende og styrkende, appetittstimulerende,
fordøyelsesfremmende, slimdannende, smørende på slimhinnene, mildt
avførende, beskyttende mot tarmkreft, nervestyrkende,
nerveberoligende, antidepressiv, hjertestyrkende,
blodtrykkssenkende, fremmer søvnen, lindrer hals- og brystsmerter,
krampeløsende, kolesterolsenkende, blodsukkerstabiliserende,
hormonbalanserende, livmorsstyrkende, skjoldkjertelstimulerende,
stoppende ved diaré, antioksidant, mykgjørende på huden og
sårhelende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Omfatter havre brukt både som mat og som medisin:
Brukes innvortes ved nervøs uro, nervøse spenninger, irritabilitet,
mentalt stress, mental tretthet, nervøs utmattelse, irriterte og
betente nerveender, ved psykiske og fysiske overanstrengelser,
søvnløshet, angst, depresjon, høyt blodtrykk, åreknuter, hemoroider,
menopausesymptomer, irritasjoner i fordøyelseskanalen, magekatarr,
tykktarmsbetennelse (kolitt), utposninger på tarmen, fedme, grus- og
steindannelse i urinveiene, urinsyregikt, revmatiske plager, vann i
kroppen, influensa, hoste, ved røyke- og narkotika-avvenning,
avvenning fra nervemedisiner, helvetesild, herpes, lav seksuell
vitalitet, impotens, sterilitet, urininkontinens og utmattelse.
Utvortes ved tørr eller betent hud, atopisk eksem,
helvetesild, psoriasis, kløende utslett forårsaket av sopp og virus,
melkeskurv hos spedbarn, sår, hemoroider, byller, revmatiske
smerter, isjias, kalde og trette føtter. |
|
|
|
|
HAVRE |
Havre er
opprinnelig hjemmehørende i middelhavsområdet og har vært dyrket i
mesteparten av Europa siden rundt år 2000 f.Kr. De eldste bevis på at
mennesket har brukt havre er funnet i sveitsiske gravkammer fra
bronsealderen, men det er først i den tidlige middelalder at kornslaget
ble vanlig dyrket, noe slaviske og tyske utgravinger har vist. Fra Norge
er det eldste funnet av havre tidfestet til 400-500 f.Kr. og er fra
Rygge i Østfold. Havre er omtalt i skrifter fra vikingtiden, blant annet
i nordiske lover fra 1100-tallet, der det ble krevd tiende av havre.
Kornslagene bygg (Hordeum vulgare) og hvete (Triticum aestivum)
har vært dyrket vesentlig lengre her i landet, i minst 4000 år. I Norge
kan havre dyrkes nord til Nordland. I perioden 1665-1835 var
havredyrkingen på topp i Norge og havre sto for rundt 65 % av
kornarealet. Etter det har dyrkingen avtatt og i dag er havrearealet på
rundt 800 000 dekar, noe som er ca. 21 % av arealet hvor det dyrkes
korn.
Legene i antikkens
Hellas benyttet ofte havre som "folkemedisin" mot f.eks. diaré og hoste.
Mens grekerne skattet havrens legende kraft svært høyt, foraktet romerne
planten. De anså at havregrynsgrøt var mat for germaner. Det var først
innen klostermedisinen i middelalderen at havre på ny ble gitt
oppmerksomhet, og havre ble til og med betegnet som "edel medisin".
Allerede på den tiden, på samme måte som i dag, ble havre brukt utvortes
ved hudsykdommer, særlig til oppmyknende omslag på sår. På 1100-tallet
betraktet den tyske abbedissen, mystikeren og medisinkyndige
Hildegard av Bingen
(1098-1179) havre som et verdifullt næringsmiddel, bare overgått av
spelt (Triticum vulgare). Hun anbefalte havre til bruk i grøt og
i småkaker, som man skulle spise for å legge seg opp styrkereserver til
perioder med sykdom eller lavt energinivå. Dessuten priste abbedissen
nytten av havrens strå ved tilstander med fysisk svekkelse.
Det har vært
vanlig i mange land i Sentral-Europa å sove på en halmmadrass når man
lider av nervøsitet eller søvnløshet. Det er mulig at det er noe i denne
vanen, ettersom havren inneholder et alkaloid som virker beroligende på
nervesystemet.
På 1600-tallet
nevner den engelske urtemedisineren
Nicholas Culpeper
(1616-1654) bruken av havre til baking i hele Nord-England, særlig i
"havrekaker", som også var basisføde i Skottland. Culpeper skriver at "havre kokt med eddik fjerner fregner og flekker i ansiktet", noe som
viser at havre har vært brukt lenge innen hudpleien.
Havre som
næringsmiddel
Havre har et
fettinnhold som ofte angis til 6-8 %, og 70 % av dette er umettet fett.
Dette gjør at kornet harskner fort og må derfor varmebehandles i en
såkalt darra for å gi økt holdbarhet og aroma. Dette kornet anvendes som
mat i form av helkorn, havregryn, havremel, marv og kli. Havregryn er
den største produktgruppen med hele 95 %. Varmebehandlet havre kalles
marv. Når man skal produsere havregryn, varmebehandles kornet en gang
til, før det valses til gryn. Lettkokte havregryn er marv som er kuttet
i mindre biter og valset, mens store havregryn ikke er kuttet før de er
valset. Forskjellen på lettkokte og store havregryn er ikke annet enn at
de lettkokte er raskere å tilberede når man skal koke havregrøt, og
næringsinnholdet er det sammen i de to typene.
Havre er viktig
som matplante, og havresuppe og havregrøt er populært som lettfordøyelig
mat, som er særlig nyttig under rekonvalesens. I våre dager er havregryn
en viktig ingrediens i frokostblandinger. Havre er et fantastisk
næringsmiddel, fullt av proteiner, fett (mer enn i andre kornslag),
stivelse, kalsium, magnesium, silisium, kalium, jern og vitaminer.
Saponinet som finnes i havre kan bl.a. forbedre opptaket av kalsium og
andre næringsstoffer. Næringsstoffene virker generelt oppbyggende på
kroppen, gir sterk beinbygning og sterke tenner, og har avgjørende
betydning for et sunt nervesystem. Havre er lettfordøyelig og er derfor
ideell føde for kronisk syke, rekonvalesenter og barselkvinner. Det
hevdes også å kunne styrke livmoren, helbrede sterilitet og impotens,
stimulere skjoldkjertelen og påvirke produksjonen av kjønnshormoner.
Havrefiber kan i betydelig grad senke kolesterolnivået i blodet, og kan
videre være til nytte ved høyt blodtrykk, åreknuter og hemoroider.
Havregrøt lages av
én kopp havre og to kopper vann. Kok opp og la det småkoke til havren er
myk, tilsett en halv teskje kanel og server med det samme. Den
sveitsiske legen Dr. Bircher-Benner mente at havreflak som hadde trukket
i vann i 12 timer og deretter blandet med honning, sitronsaft, yoghurt
og forskjellige frukter til müsli, forbedrer folks fysiske og psykiske
tilstand, gjør håret skinnende og elastisk, og gjør huden glatt og fin.
Havre inneholder lite gluten, så hvis man vil bake havrebrød må havren
blandes med hvete eller andre melsorter for at bakverket skal heve og
henge sammen.
Karbohydratene er
de viktigste næringsstoffene i havren, men havre har likevel lav
glykemisk indeks, noe som betyr at den stabiliserer blodsukkeret. I
tillegg gir havre en god metthetsfølelse som varer lenge. Havregrøt
eller havresuppe kan være en viktig kilde til energi om morgenen, noe
som vil redusere behovet for inntak av snacks og raske karbohydrater
utover formiddagen. På grunn av havrekornets spesielle struktur, opptar
vi karbohydratene i havre lett, men sakte. Derfor fortsetter havre å gi
oss energi i flere timer etter at den er spist. Kokt havre i form av
havregrøt vil hjelpe til å beskytte mot hjertesykdommer og diabetes,
lindre tretthet, balansere hormonene og motvirke overproduksjon av
prostaglandiner (hormoner som virker på blodårene og andre organer i
kroppen).
De karbohydratene
i havre som utmerker seg, er dekstrin, maltose og glukose. Disse
stoffene blir lett opptatt og kroppen omformer dem hurtig til energi.
Videre finnes fruktose i små mengder sammen med andre karbohydrater.
Fruktose har den egenskap at det ikke behøver insulin for å trenge inn i
cellene og bli utnyttet der. Dette gjør at havren er sterkt anbefalt for
diabetikere.
Planteslim er en
type karbohydrater med geléaktig konsistens som har evnen til å holde på
væske. Det utgjør en spesiell type løselig fiber som smører og myker opp
fordøyelseskanalen innvendig og er vist å kunne senke
kolesterolverdiene, triglyseridene og blodtrykket. Dette gjør at havre
er godt for kroppen ved magekatarr og tykktarmsbetennelse (kolitt).
Fiber finner vi først og fremst i kornets ytterlag (som er bevart i
havregryn). Man kan også spise det separat i form av havrekli.
Hovedkomponenten er beta-glukan, et oppløselig derivat fra cellulose.
Fiber har en mildt avførende virkning, men først og fremst senker det
kolesterolnivået fordi det absorberer og fjerner gallesyrer fra tarmene.
Derfor kan havrekli brukes for å senke kolesterolinnholdet i blodet.
Havre er rik på
proteiner som er svært lett fordøyelige. De inneholder alle essensielle
aminosyrer, selv om fordelingsprosenten ikke er optimal. Havren er
forholdsvis fattig på lysin og treonin, mens den har overskudd av
metionin. Belgfrukter som kikerter, linser og bønner er derimot rike på
lysin og treonin, men mangler metionin. Derfor er kombinasjonen av
kornsorter (som havre) og belgfrukter meget fordelaktig, ettersom de
utfyller hverandre og utgjør et fullverdig protein.
Fettstoffene i
havren har også høy ernæringsverdi. De består av 80 % umettede fettsyrer
(inkludert linolensyre) og 20 % mettede fettsyrer. At hovedvekten ligger
på umettede fettsyrer, har også regulerende virkning på produksjonen av
kolesterol.
Medisinske
egenskaper til havre
Havre er blant de
beste nervestyrkende urtene og er et utmerket hjertetonikum. De som er
overarbeidet, stressede eller engstelige, eller som har irriterte eller
betente nerveender som skyldes forbrenninger eller hemoroider, bør bruke
havre som et fast innslag i kostholdet. Havre styrker et svekket
nervesystem og har god virkning ved forstyrrelser i nervesystemet,
stress, spenninger, nervøs uro, irritabilitet, depresjon, angst, lav
seksuell vitalitet, urininkontinens og utmattelse. Plantens slimdannende
egenskaper gjør den spesielt verdifull ved skader i myelinskjedene som
dekker og beskytter nervefibrene. Det høye næringsinnholdet gjør havre
til et fint allmennstyrkende middel når man er sliten eller skal komme
seg etter en sykdom, eller trenger å bedre den generelle helsen og
vitaliteten. Det virker best når man inntar havre i jevne doser over
lengre tid.
Havrekorn fordøyes
lett og kan brukes for å bedre fordøyelsen og som behandling av
forstoppelse. Slimet som dannes av stivelsen beskytter hud og slimhinner
mot mekanisk og kjemisk irritasjon. Havresuppe og havregrøt kan derfor
brukes som et beroligende middel ved irritasjoner i fordøyelseskanalen
og ved problemer som utposninger på tarmen, irritert mage og magekatarr.
Fibrene i havren binder vann og danner en myk og volumiøs avføring som
stimulerer tarmbevegelsene slik at tarminnholdet passerer hurtigere
gjennom tarmen, og dermed får tarmveggene mindre kontakt med irriterende
og eventuelle kreftfremkallende stoffer. Dette er en av grunnene til at
havre hevdes å kunne forebygge kreft i tarmen. Man mener også at havre
rent generelt beskytter mot kreft, bl.a. gjennom innholdet av
beta-sitosterol. Seleninnholdet i havre er involvert i reparasjon av
DNA, som også er knyttet til en redusert risiko for kreft. Noen
antioksidantforbindelser som er unike for havre, kjent som
avena-anthramider, hjelper til å beskytte mot frie radikaler, som videre
reduserer risikoen for hjertesykdommer.
Havre har også ry på seg
for å styrke livmoren og hjelpe mot sterilitet og impotens. Man tror den
stimulerer skjoldkjertelen, og det har vist seg at den regulerer
østrogennivået. Havre har også en diaréhemmende virkning som delvis kan
bero på det relativt høye kalsiuminnholdet. En spennende oppdagelse er
at havre også er nyttig for diabetikere, fordi den demper
blodsukkersvingninger. Den kan også dempe høyt blodtrykk, fedme,
åreknuter og hemoroider. Havre er ellers et nyttig middel ved mye vann i
kroppen.
Havre har et høyt
innhold av den essensielle aminosyren tryptofan. Klinisk forskning er
tilbøyelig til å bekrefte effekten av stoffet som en hjelp til bedre søvn, noe som
bidrar til å forklare rollen som havre har til å motvirke tretthet.
Tryptofan i havre kan også ha betydning i andre sammenhenger, slik som å
redusere depresjon, stress og andre nerveproblemer. Tryptofan synes å
være knyttet til lave serotonin-nivåer eller aktivitet i hjernen, og har
vist et betydelig potensial som et antidepressivt middel, men mer
forskning på dette området trengs.
Lag en nærende
havredrikk selv
Når havren nettopp
har satt aks eller blomstrer, er den på grunn av innholdet av stoffet
avenin svært nærende. Den virker styrkende på nervesystemet, påvirker
nervecellene og er derfor et svært verdifullt nervemiddel. Man kan
fremstille dette nervemiddelet selv ved å hakke opp de blomstrende
aksene, helle varmt vann over den grønne grøten og la det stå og trekke
et par minutter før den siles. Teen kan søtes med litt honning, sukker
eller enda bedre med druesaft. Denne havredrikken er et vidundermiddel for
opprørte nerver, beroliger dem og gir dem ny kraft.
Havrevann får man
etter å ha kokt to spiseskjeer med havregryn i en liter vann i 5
minutter og så siler bort grynene. Vannet som blir igjen kan man søte
med honning, og man kan nyte dette havrevannet som leskedrikk gjennom
hele dagen.
Den medisinske
virkningen av havrestrå og de grønne toppene
Havretoppene
(aksene) er svært rike på silisium, kalsium og krom, og er en av de
beste kildene til magnesium. Stilkene av havre har også medisinsk
virkning, men de er ikke så rike på mineraler som de grønne toppene.
Selv om stilkene er rike på silisium og kalsium, er det fruktene
(frøene) som først og fremst blir brukt medisinsk. De grønne fruktene
inneholder en rekke aktive alkaloider, inklusive trigonellin og gramin
(som også finnes i bygg), i tillegg til stivelse og B-vitaminer. Noen
anbefaler å bruke stilkene og fruktene sammen, og det er best å høste
begge disse plantedelene når de er grønne og ikke helt modne.
I europeisk
urtemedisin blir havrestrå brukt primært i form av tinktur eller urtete
laget av de grønne stråene og toppene. Havrestrå inneholder i tillegg
til mye silisium også flavonoider, saponiner, alkaloidet avenin og
større mengder sink, og havrens sammentrekkende og betennelseshemmende
virkning antas å komme av et samspill mellom disse virksomme stoffene.
Det er vitenskapelig akseptert at man kan bruke havrestrå utvortes ved
økt talgkjertelproduksjon, melkeskurv hos spedbarn og betennelsesaktige
hudsykdommer, særlig hvis det også er kløe. Ved betent hud kan man bruke
et avkok av havrestrå (100 g strå til 2-3 liter vann) som tilsetning i
badevannet, eller man bruker avkoket til omslag, klyster eller som
gurglevann.
Havrestrå regnes
som et viktig beroligende, nervestyrkende og krampeløsende middel som
brukes innvortes ved kramper og nervøse forstyrrelser, ved utmattelse og
andre former for avkreftelse som skyldes kroniske tilstander. Havre øker
energinivået på en forsiktig måte og styrker nervesystemet ved mentalt
stress. Urten fremmer mental konsentrasjon, lindrer depresjoner og
søvnløshet, og kan være utmerket å bruke ved avvenning fra
nervemedisiner. Havrestrå blir videre ansett som anvendbart ved
krampetilstander i blæren, og te laget på havrestrå blir verdsatt som et
godt urindrivende middel ved grus- og steinlidelser og for mye urinsyre
i blodet, og kan således være nyttig ved urinsyregikt og revmatiske
plager. Det er også et velprøvd middel mot hoste, hals- og
strupehodekatarr, lever-, milt-, tarm- og lungelidelser. Kneipp
anbefaler avkoket søtet med honning mot brystlidelser. Den tradisjonelle
bruken av havre som et krampeløsende og nervestyrkende middel er i liten
grad bekreftet av vitenskapelig forskning.
Både de grønne
toppene og stenglene gir en delikat og næringsrik te. Ved innvortes bruk
kan man lage te av havre ved å trekke en toppet spiseskje (ca. 3 g)
tørkede strå og topper i en kopp varmt vann i 10-15 minutter før teen
siles og drikkes. Denne teen kan gjerne blandes med en fruktjuice. Man
kan kombinere havre med sitronmelisse (Melissa
officinalis) og/eller pasjonsblomst (Passiflora
incarnata) til et godt nervestyrkende middel. Kombinert med
legevendelrot (Valeriana officinalis)
gir urten god søvn, og sammen med bitre urter kan havre være nyttig ved
leverplager og oppblåst fordøyelse. Te av havrestrå kan også være nyttig
ved influensa og hoste.
Tinktur av havre
Det er den grønne
havren som brukes når man lager tinktur. Det er en tinktur som påvirker
nervecellene og styrker hele nervesystemet, og kan være til hjelp ved
nervøsitet og stress foran oppgaver (eksamensnerver) og når man har
behov for å roe seg og klarne tankene. Videre er den nyttig når man ikke
får sove fordi man er opprørt av hendelser eller har for mye å tenke på.
Barn og dyr som er engstelige og urolige, barn som ikke roer seg om
natten eller barn og dyr som blir bilsyke kan også anvende havretinktur.
Havretinktur kan dessuten være til hjelp under avvenning fra beroligende
og antidepressive midler, og i ayurvedisk medisin er havre blitt brukt
til å kurere opiumsavhengighet. Har man tilgang på tinktur av havre, er
anbefalt dosering 25 dråper i litt vann tre ganger daglig, eller man
følger produsentens eller terapeutens anbefalinger.
Utvortes bruk av
havre
Utvortes kan fint
havremel brukes som rensende og lindrende grøtomslag eller i
badepreparater. Et slikt grøtomslag (eller en kompress) kan brukes på
sår, hemoroider og til å trekke ut byller. Havremel er fint til
ansiktsvask, og det helbreder og lindrer øm, kløende eller betent hud.
Det fjerner gamle hudceller og er en beroligende vask for tørr hud og
for å dempe de temporære symptomene på atopisk eksem, helvetesild,
psoriasis og utslett forårsaket av sopp og virus. I badepreparater til
behandling av revmatiske smerter og isjias kan man bruke et avkok av
havrestrå i badevannet, noe som også virker generelt styrkende på huden.
Tilsett gjerne noen dråper lavendelolje til badet for å få en skikkelig
avslappende opplevelse. Et avkok av havrestrå er ellers fint å bruke i
fotbad ved kalde og trette føtter.
En lerretspose med
200-300 g havremel eller finmalte havregryn legges i varmt badevann og
trekker inntil vannet er lunkent. Alternativt kan man ha noen
spiseskjeer havregryn i posen og binde den over vannkranen når man
tapper i badekaret. Et slikt bad, som bør vare 20-30 minutter, virker
svært mykgjørende på huden.
Sebastian Kneipp
(1821-1897) tilsatte havre til badevannet ved hudplager, artritt,
revmatisme og leverproblemer. Havrekli eller havremel er gunstig ved
vask av svært følsom hud, og ved tilberedning av ansiktsmasker for å
rense huden. Det skal blandes med kokt vann til det danner en stiv grøt
som legges på ansiktet. Etter 10 minutter vaskes det av med lunkent
vann.
Havre som
homeopatmiddel
De friske, grønne
blomstrende plantene brukes ved fremstilling av det homeopatiske
middelet Avena eller Avena sativa. Dette er et middel som
brukes ved søvnløshet, for å styrke nervene, ved fysisk og psykisk
utmattelse med dårlig konsentrasjon, eller mot bekymringer og engstelse.
Det sies at det også hjelper mot impotens, og det er veldig nyttig i
behandlingen av nervøsitet og søvnløshet hos alkoholikere og andre som
drikker mye. Avena foreskrives mer i form av homeopatisk tinktur
enn som homeopatiske piller, vanligvis i potensen D2, og en dose på 3 x
5-10 dråper daglig virker styrkende. Ved søvnløshet tas 15-20 dråper om
kvelden før sengetid.
Kjerringråd og
folkemedisinske råd med havre
På grunn av havrens
avslappende egenskaper, har havrehamser blitt lagt inn i madrassen til
barn og andre som hadde søvnproblemer. Når havrestrå ble lagt i
madrassen ble det sagt at det var bra for revmatikere.
Det sies at havre kan få en
velvoksen hingst i hoppehumør. Havre har egentlig alltid vært et
anerkjent maskulint seksuelt stimulerende middel, og mange eksperter
oppfordrer menn til å spise ekstra mye havre, f.eks. i form av havregrøt
til frokost, hvis fertiliteten skal økes.
Denne effekten er
sikkert årsaken til at havre har spilt en rolle i fruktbarhetsriter. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Både innvortes
og utvortes bruk av havre regnes som trygt og man kan ikke forvente
noen form for bivirkninger ved normalt bruk (hvis man da ikke er
allergisk for havre). Tinktur av havre har ingen bivirkninger og
virker verken sløvende eller vanedannende.
Havre
inneholder mindre gluten enn de andre kornslagene. Selv om man
forsøker å redusere mengde gluten som man inntar hvis man sliter med
cøliaki, har forskning antydet at de små mengdene med gluten som
finnes i havre vanligvis tolereres godt. Likevel vil enkelte
anbefale at personer som er sensitive for gluten unngår havre.
Havrestrå og preparater laget av stråene og de blomstrende toppene
er ekstremt trygge å bruke. |
|
|
Flere bilder av
havre |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Burton-Seal, Julie & Matthew
Seal: Kitchen Medicine. Household remedies for commom ailments and domestic
emergencies. Shropshire, Merlin Unwin Books Ltd. 2010. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Farmer-Knowles, Helen: The Healing Plants Bible. London, Godsfield
2010. |
Forlaget
Stella: Homøopatisk repertorium. Materia Medica.
Esbjerg, Forlaget Stella 1995. |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Gladstar, Rosemary:
Rosemary Gladstar's Herbal Recipes for Vibrant Health. North
Adams, Storey Publishing 2008. |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen 1997. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. ISBN
87-7250-021-2 |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Karalliedde, Lakshman & Indika Gawarammane: Traditional Herbal Medicines, a
guide to their safer use. London, Hammersmith Press Ltd. 2008. |
Lockie,
Andrew & Nicola Geddes: Den store boken om Homeopati.
Oslo, Hilt & Hansteen / Bokklubben Energica 1996. |
Lockie, Andrew: Homeopati. Oslo, N.W. Damm
& Søn AS 2002. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Marcussen,
M.: Helbredende urter, deres virkning, sammensætning og anvendelse. 14. utg.
Allerød, Forlaget Ny Tid og Vi 1974. |
McIntyre,
Anne: Vanlige urter for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
McIntyre,
Anne: Kvinnens urtebok. Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag
AS 1995. |
Noël Groves, Maria: Body into Balance. An Herbal Guide to Holistic Self-Care.
North Adams, MA, Storey Publishing 2016. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Pater Kilian: Lilla Klosterapoteket. Medicinalväxter och huskurer i urval av
Pater Kilian. Wahlström & Widstrand 2007. |
Pursell, JJ: The Herbal Apothecary. 100 Medicinal Herbs and How to Use Them.
Portland, Oregon, Timber Press 2016. |
Skard, Olav og Svein Grønvold: Jord- og hagebruksvekster - røtter i
kulturhistorien. Oslo, Tun Forlag AS 2007. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford, New
Jersey, Herbacy Press 2003. |
Thomson,
William A.R.: Medisinske urter.
Oslo, Teknologisk Forlag A/S 1982. |
Vasshaug,
Jørgen: Nyttevekster i farger.
Oslo,
Aschehoug & Co. 1957. |
Vogel,
A.: Den lille doktor.
Teufen,
Verlag A. Vogel 1984. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Könemann 2000. |
Wichtl, Max (editor): Herbal
Drugs and Phytopharmaceuticals. A Handbook for Practice on a Scientific Basis.
Boca Raton, London, New York, Washington DC, CRC Press 2004. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 05.04.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|