STEINSOPP |
Boletus edulis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Herresopp,
Karl-Johan. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Boletus edulis
Bull.:Fr. |
Boletus solidus Sowerby |
Ceriomyces crassus
Battarra |
Dictyopus edulis (Bull.)
Forq. |
Leccinum edule (Bull.)
Gray |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Herskogusaguoppar. |
SVENSK: Karljohanssvamp
/ Karljohan / Stensopp. |
DANSK: Karl
Johan. |
ISLANDSK:
Kóngssveppur. |
FINSK: Herkkutatti. |
ENGELSK: Cep
/ Penny bun / Porcino / Porcini / King bolete. |
TYSK: Steinpilz
/ Gemeiner Steinpilz. |
FRANSK: Cèpe de Bordeaux. |
SPANSK:
Hongo blanco / Hongo pambazo / Seta calabaza. |
|
FAMILIE |
Boletaceae. |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Hatten på steinsopp
er først nesten rund med innbøyd kant, men blir etter hvert hvelvet
og til slutt nesten flat, og har lenge en lysere kant. Den blir
10-25 cm bred, er kjøttfull, svakt klebrig i fuktig vær og noe
glinsende i tørt vær. Hatthuden er ofte noe ujevn, og hattfargen går
i ulike brunaktige nyanser. Rørlaget er først blekhvitt og fast,
seinere olivengrønt og porøst, og blir etter hvert mykt og svampete.
Det er ikke sammenvokst med hattkjøttet og kan med letthet fjernes
som et lag. Det anbefales å ikke spise eldre rørlag. Rørmunningene
er ganske små og endrer ikke farge ved berøring. Sporepulveret er
gulbrunt. Stilken er først eggrund eller pæreformet, men blir etter
hvert tønne- eller klubbeformet, og med alderen slankere, mer
sylindrisk og er ofte vasstrukken. Den blir 10-15 cm høy og 3-7 cm
tykk, er lysegrå til lysebrun og har øverst et finmasket årenett som
kan ha forskjellige farger, men det er alltid hvitt helt oppe under
hatten. Årenettet dekker oftest bare den øverste tredjedelen, men
kan noen ganger dekke hele stilken. Dette årenettet er typisk for
steinsopp, men kan ofte være litt vanskelig å se. Kjøttet i hatt og
stilk er hvitt (kan være noe rosa rett under hatthuden) og endrer
ikke farge ved gjennomskjæring. Lukten er behagelig og smaken
nøtteaktig. Steinsopp er en del av en svært kompleks soppgruppe som
omfatter flere titalls arter spredd over hele verden, og i Norge har
vi minst fire slike nærstående steinsopparter som skilles bl.a. på
hattfargen. En har f.eks. lys semsket hatt, en annen mørk
kopperfarget hatt og rødbrun stilk. Felles for alle er at de er gode
matsopper. Arten som bare heter steinsopp er den vanligste og mest
utbredte, derfor kalles den iblant 'vanlig steinsopp' for å skille
den fra de andre.
På seinsommeren, i
varmt og fuktig vær, angripes steinsoppene ofte av insektlarver og
av parasittsoppen rørsoppsnylter (Hypomyces chrysospermus),
som gjør at stilken blir oppsvulmet og skjev, og kjøttet mykt. Etter
hvert dannes det hvite vattaktige flekker som seinere blir gule, og
til slutt løses soppen opp i en gul masse. |
|
|
UTBREDELSE |
Steinsopp har en vid utbredelse i verden. Arten kan
finnes gjennom Europa, Nord-Amerika og Asia, men forekommer ikke
naturlig på den sørlige halvkule. Steinsopp finnes i hele Norge hvor
det er skog, og den er temmelig vanlig i Sør-Norge og Trøndelag, men
blir mer sjelden lenger nord. Den liker seg ekstra godt i gammel
blandingsskog, men forekommer også i ren løvskog og barskog.
Steinsopp trives ved stier og veikanter, gjerne der det er mye mose.
Den kan dukke opp midt på sommeren, men er vanligst å finne fra
august til september, og i gode år kommer gjerne de store mengdene i
september. Enkelte år opptrer den i store mengder, såkalte «steinsopp-år». |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er fruktlegemene av steinsopp som brukes som
mat, enten friske, stekt, kokt eller konservert ved tørking,
frysetørking, hermetisering eller salting. Når soppen brukes som
medisin, er det gjerne i form av ekstrakter, men det er helsemessig
sunt også å spise soppen. Det har ennå ikke lyktes å dyrke steinsopp
kommersielt. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Steinsopp er blant de mest næringsrike soppene, med
nesten 30 % innhold av proteiner målt etter tørrvekt. Soppen
inneholder alle de 20 viktigste aminosyrene, med overvekt av de
essensielle som kroppen må ha tilført utenfra. Av mineraler
inneholder steinsopp mye kalium, fosfor og selen, men den kan også
oppkonsentrere de giftige mineralene kvikksølv og kadmium. Av
vitaminer finnes B-vitamin og D-vitamin. Steinsopp er også en rik
kilde for beta-glukaner. Den behagelig duften av steinsopp kommer av
en eterisk olje. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Nærende, svulsthemmende, antiviral, antimikrobiell,
betennelseshemmende og antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Steinsopp brukes primært som mat, men kan også ha
medisinsk virkning ved bl.a. kreft og virusinfeksjoner. |
|
|
|
|
STEINSOPP |
Det vitenskapelige navnet på steinsopp, Boletus
edulis, kommer av gresk bolos som betyr ‘klump’ og er et navn
som Plinius (23-79)
brukte på flere spiselige sopper. Artsnavnet edulis kommer fra
latin og betyr ‘spiselig’. Andre vanlige steinsopp-arter er bleklodden
steinsopp (Boletus aestivalis), der aestivalis betyr ‘som
forekommer om sommeren’, og rødbrun steinsopp (Boletus pinicola),
der pinicola betyr at den ‘vokser mellom furutrær’.
Steinsopp blir i Sverige (og stedvis også i Norge)
kalt Karljohan, et navn den har fått etter den svenske kongen Karl 14.
Johan, som vokste opp i Frankrike under navnet Jean-Baptiste-Jules
Bernadotte og som syntes at dette var den beste soppen som fantes.
Steinsopp er den mest ettertraktede soppen i Russland, og den største
steinsoppen som er registrert ble funnet ved Vladimir i Sentral-Russland
og var 6,0 kg. Steinsopp er en svært populær matsopp også i resten av
Europa, spesielt i Polen, Frankrike og Italia.
Studier utført ved Sloan-Kettering-instituttet har
vist at en vannekstrakt av steinsopp har en antikreft-virkning hos mus.
I en av musestudiene ble det vist at ekstrakter av fruktlegemene hadde
svulsthemmende egenskaper med 100 % hemming av sarkoma 180 og 90 %
hemming av Ehrlich karsinom som var implantert i musene, en virkning som
kan være knyttet til et peptid eller protein i soppen. Noen få
laboratoriestudier viser at steinsopp også kan hemme kreftceller hos
mennesker, den har antiviral virkning (er vist å hemme HIV in vitro)
og at soppen virker som en kraftig antioksidant. Ergosterol peroksid, et
steroid-derivat av ergosterol, virker antimikrobielt og
betennelseshemmende. Steinsopp kan ses på som en medisinsk sopp også
fordi den inneholder store mengder med beta-glukaner. Virkningen av
soppens ulike innholdsstoffer kan være en av grunnene til at steinsopp
er så verdsatt i Europa og andre steder, for ved siden av sin delikate
smak vil det å spise steinsopp kunne gi betydelige helsebringende
effekter.
Innholdsstoffer i steinsopp
Steinsopp er en svært ettertraktet matsopp, særlig
i europeiske land som Italia, Frankrike, Tyskland og Polen.
Næringsinnholdet i sopper er generelt høyt, med mye proteiner og
karbohydrater, men lite fett (2-3 % av tørrvekten). Steinsopp er blant
de mest næringsrike soppene, med nesten 30 % innhold av proteiner målt i
tørrvekt. Soppen inneholder alle de 20 viktigste aminosyrene, med
overvekt av de essensielle, som kroppen må ha tilført utenfra.
Sopp har evne til å samle opp mineraler og
sporstoffer fra jorda, og innholdet i fruktlegemene er høyere enn i
jordsmonnet de lever i, noe som gjelder for bl.a. kalium, fosfor og
selen. Steinsopp har det høyeste innholdet av organisk selen som er
funnet i sopper, og dette kan delvis forklare soppens antikreft-virkning.
Kalium spiller en viktig rolle for å regulere trykket i cellene og for
stoffskiftet. Ulempen med denne akkumuleringen av mineraler, er at
soppen også tar opp giftige stoffer og oppkonsentrerer dem, slik som
kvikksølv opptil 250 ganger og kadmium opptil 10 ganger. Dette gjør at
man må være forsiktig med å høste steinsopp på forurensede steder, men
for sopp fra vanlige norske skoger uten spesielle forurensingsproblemer
er ikke akkumulering av giftstoffer noe problem.
Sopp inneholder flere vitaminer. B-vitaminer
(tiamin, riboflavin og niacin) er rikelig tilstede, men det er særlig
innholdet av D-vitamin som gjør steinsopp og andre sopper så viktige som
helsebringende mat. D-vitaminet finnes tilgjengelig som ergosterol, og
steinsopp inneholder omkring 500 mg ergosterol per 100 g tørket sopp.
Ergosterol omdannes til D-vitamin ved UV-stråling, for eksempel fra
sollys. Dette kjenner vi til gjennom at huden vår utvikler D-vitamin når
vi soler oss, og en tilsvarende virkning oppnås når man eksponerer sopp
for sollys. Da får man en kraftig økning i mengden D-vitamin, noe som
gjelder for både fersk og tørket sopp. Derfor kan sopp være et viktig
næringsmiddel for personer som lever på et vegetarisk eller vegansk
kosthold som inneholder lite D-vitamin. Dessuten er steinsopp en fin
kilde for antioksidanter, og den høyeste antioksidantvirkningen synes å
være knyttet til den spiselige sopphatten. Som næringsmiddel kommer
steinsopp på linje med grønnsaker, korn og frukt, men det høye
proteininnholdet gir soppen en næringsverdi som grønnsaker ikke har.
Sopp kan erstatte kjøtt i mange matretter, både ernærings- og
smaksmessig.
Behandling av steinsopp
Mange mener at steinsopp er den absolutt beste
matsoppen! Soppen kan behandles på ulike måter for å nyttiggjøre seg den
gode smaken og de medisinske og ernæringsmessige kvalitetene. Alle de
overjordiske delene av steinsopp kan brukes, også rørlaget så lenge der
er ungt og friskt. Når rørlaget blir gammelt og mykt, bør det fjernes,
da det lett gir retten en slimete konsistens. Det er fornuftig å plukke
bare unge sopper som er faste i kjøttet, da steinsoppen som eldre blir
myk og ikke lenger så delikat å spise i noen form. Steinsopp er svært
takknemlig å plukke, da den er stor og tung og fort fyller soppkurven.
Men den er ofte angrepet av larver, og bør derfor grovrenses på
voksestedet. Del stilken med en gang du finner steinsopp for å se etter
smådyr og larver.
Steinsopp kan spises rå, kokt eller stekt, og den
kan både tørkes og fryses. Soppen har en jord-, nøtte- og kjøttaktig
smak og brukes ofte til kjøttretter, supper, stuinger og omeletter.
Friske små eksemplarer kan skjæres i skiver på langs og stekes i smør
eller olje i en varm panne til de er gylne.
Steinsopp egner seg svært godt til tørking. Den
skjæres da i tynne skiver som tørkes på rist over en svak varmekilde.
Noen mener at tørket steinsopp er bedre på smak enn fersk, fordi smakene
konsentreres under tørkingen. Den tørkete soppen som man ser så mye av i
butikkene sørover i Europa, er nesten alltid steinsopp og nærstående
arter. Likeså suppepulver, som blir laget i store mengder av steinsopp.
Steinsopp kan dypfryses etter at den på forhånd er
skåret smått opp og kokt sammen slik at soppkraften kommer ut. Fryst
steinsopp holder seg godt og ligger ikke langt unna fersk sopp i
kvalitet. Hermetisering er fortsatt populært, særlig i Italia og de
østeuropeiske landene, og på den måten kan man nyte steinsoppen hele
året. Salting er en billig og effektiv konserveringsmetode for alle som
ikke bryr seg så mye smaken, for saltet steinsopp smaker ikke stort mer
enn salt. Derimot er frysetørket steinsopp et helt nytt produkt med et
visst potensial. Frysetørket steinsopp beholder volumet, men bare noen
få prosent av den opprinnelige vekten. Frysetørket steinsopp selges som
terninger som tilberedes ved å legge dem i litt vann, og i løpet av få
minutter får terningen en konsistens som er noe i nærheten av fersk
steinsopp. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Steinsopp er en svært trygg sopp å spise, og
den kan inntas både rå og tilberedt. |
|
|
Flere bilder av steinsopp |
|
KILDER |
Gulden, Gro:
Matsopper i skog og mark. Annet opplag. Oslo. Aschehoug 1975. |
|
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition,
Healing & Culture. Summertown, Botanica Press 1986. |
Hobbs,
Christopher: Medicinal Mushrooms. The Essential Guide. Boost Immunity,
Improve Memory, Fight Cancer, Stop Infection, and Expand Your Consciousness.
North Adams, MA, Storey Publiching 2020. |
Karlsen, Pål: Steinsoppen. Vill av
natur. Z-forlag 2014. ISBN: |
Læssøe, Thomas,
Morten Bech Køster og Tine Duch: Gode matsopper. Oslo. N.W. Damm &
Søn AS 2003. |
Læssøe, Thomas:
Sopp. Oslo. N.W. Damm & Søn A.S. - Teknologisk Forlag. 2. opplag
2005. |
|
Meuninck, Jim: Basic Illustrated Edible and Medicinal Mushrooms.
Falcon Guides 2015. |
Mossberg, Bo, Sven Nilsson & Olle
Persson: Sopp i naturen 1. Oslo. J.W. Cappelens Forlag
AS 1978. |
Nylén, Bo: Sopp
i Norden og Europa. Landbruksforlaget 2001. |
Press, Barton: Healing Mushrooms. A Comprehensive Guide to Using Medicinal Mushrooms.
More Books
LLC 2020. |
Rogers, Robert: The Fungal
Pharmacy. The Complete Guide to Medicinal Mushrooms ang Lichens of North America.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2011. |
|
Skard, Olav: Ville vekster - røtter i kulturhistorien.
Oslo, Landbruksforlaget 2003. |
|
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 02.04.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|