Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > ROMERSK KAMILLE  

ROMERSK KAMILLE
Chamaemelum nobile
 
ANDRE NORSKE NAVN
Luktgåseblom. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Chamaemelum nobile (L.) All.
Anthemis nobilis L.
Chamomilla nobilis (L.) Godr.
Chamaemelum romanum Garsault
Anthemis odorata Lam.
Matricaria nobilis Baill.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Romersk kamomill.
DANSK:  Romersk kamille / Romerkamille.
FINSK:  Jalosauramo.
ENGELSK:  Roman chamomile / Common chamomile / English chamomile / Garden chamomile / Sweet chamomile / True chamomile / Lawn chamomile / Perennial chamomile / Russian chamomile / Ground apple.
TYSK:  Römische Kamille / Gartenkamille / Edelkamille / Grosse Kamille.
FRANSK:  Chamomille romaine / Chamomille noble.
SPANSK:  Manzanilla / Manzanilla romana / Camomila común.
 
FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av romersk kamille
Tegninger av romersk kamille

BOTANISK BESKRIVELSE

Romersk kamille er en hardfør, flerårig, alltidgrønn og glissent håret plante med sterke og forgreinete stengler som ofte vokser nesten krypende. Blomstrende planter blir inntil 30 cm høye, men ofte dyrkes romersk kamille som en bunndekkende plante som blir bare rundt 10 cm høy og 45 cm bred. De sterkt aromatiske bladene sitter spredt, er ustilkete, dobbelt parfjærdelte med linjeformede. Bladverket lukter godt når det knuses under foten eller mellom fingertuppene. Blomsterstanden er kurvformet, 2-2,5 cm bred, med hvite tungeformede randkroner og gule rørformede sentrale skivekroner. Blomsterstengelen har individuelle blad som sitter langt fra hverandre. I motsetning til vanlig kamille som har randkroner som peker bakover, er randkronene til romersk kamille utadrettede. Blomsterbunnen hos romersk kamille er kompakt, mens den er innhul hos kamille. Romersk kamille kan ligne på ugrasbalderbrå (Tripleurospermum inodorum), men lukten er kraftigere og mer behagelig.

Kultivaren Chamaemelum nobile ‘Treneague’ (plenkamille) blomstrer ikke, men har svært aromatiske blad. Den er ideell å bruke hvis man skal lage kamilleplen, da den sprer seg og danner bunnvegetasjon som ikke må klippes. Kultivaren ‘Treneague’ sies å ha oppstått på en plen med romersk kamille ved Buckingham Palace i London i 1932.

Kultivaren Chamaemelum nobile ‘Flore Pleno’ har fylte blomster hele sesongen og et tett, aromatisk bladverk. Den kan gi god bunnvegetasjon på plenområder og mellom heller og brostein. Denne kultivaren har fertile blomster og kan formeres med frø.

 
UTBREDELSE

Romersk kamille er opprinnelig viltvoksende i det sørlige og vestlige Europa (England, Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania) og Nord-Afrika. Planten dyrkes i våre dager over hele Europa og i andre områder rundt om i verden med temperert klima. Drogen samles nesten bare fra den dyrkete varianten med fylte blomster, og denne dyrkes hovedsakelig i Belgia, Frankrike og England, men også i USA og Argentina. I enkelte land dyrkes romersk kamille som fôrplante.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Det er blomsterhodene av romersk kamille som brukes medisinsk. Blomstene samles uten stilk og må ikke klemmes. De tørkes raskt i skygge ved en temperatur på omkring 35 °C og blomstene må ikke bli brune under tørkingen. Blomstene trekker lett til seg fuktighet fra lufta og må oppbevares i tett emballasje. Tørkede blomster beholder god kvalitet bare i et års tid. De kan brukes i uttrekk, flytende ekstrakter, oljer og hudkremer. For kulinarisk og medisinsk bruk kan romersk kamille og vanlig kamille (Chamomilla recutita) brukes om hverandre og til lignende formål, selv om duften og den kjemiske sammensetningen til de to artene er noe forskjellig. Den blomsterløse utgaven av romersk kamille brukes gjerne til å skape velduftende plener.

Den eteriske oljen som blir destillert fra blomstene fra romersk kamille er blek blå, men blir etter hvert blek gul, og har en mildere og søtere duft enn oljen fra vanlig kamille. Eterisk olje av romersk kamille har et hint av fruktig eple blandet med en bitter, urteaktig undertone og en varm, blomster- og grasaktig toppnote. Oljen av romersk kamille har alle kamillens legende egenskaper, men virker mildere og er spesielt egnet til behandling av spedbarn eller mennesker med dårlig helse. Oljen brukes i aromaterapi og av den farmasøytiske industrien i antiseptiske linimenter og i fordøyelsesfremmende, krampeløsende og styrkende preparater, men også mye i kosmetikk, såper, rensemidler, parfymer, hår- og badeprodukter. Oljen anvendes dessuten som smaksstoff i ulike matkategorier, inklusive leskedrikker og alkoholholdige drikkevarer.

 
INNHOLDSSTOFFER

Romersk kamille inneholder 0,6-2,4 % eterisk olje (med hovedsakelig angelikasyre, metakrylsyre, tiglinsyre og isobutylestere, i tillegg til pinocarveol, pinocarvon, chamazulen og bisabolol, blant mange andre stoffer). Pinocarveol og noen av komponentene i den eteriske oljen foreligger som rene hydroperoksider, mens chamazulen dannes som et resultat av destillasjonsprosessen. (Vanlig kamille inneholder mer chamazulen enn romersk kamille, og kamilleoljen har derfor en mørkere blå farge). Videre inneholder urten ca. 0,6 % seskviterpenlaktoner (bitterstoffer) av germacranolidtype, triterpener, flavonoider (bl.a. apigenin, apiin, luteolin og quercitrin), fenolsyrer (bl.a. kaffegarvesyre og klorogensyre), polyacetylener og kumariner.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Bitter og søt / Nøytral og fuktig.

Romersk kamille er en bitter og aromatisk urt med avslappende egenskaper som primært virker på fordøyelsessystemet. Den stimulerer appetitten og fremmer fordøyelsen, og har magestyrkende, krampeløsende, mildt beroligende, betennelseshemmende, antiseptisk, antibakteriell, sammentrekkende og svettedrivende egenskaper.

Den eteriske oljen har mye av de samme egenskapene som den dyrere blå kamilleoljen som destilleres fra kamille (Chamomilla recutita). Eterisk olje av romersk kamille virker beroligende, avslappende, søvndyssende, balanserende, antidepressiv, betennelsesdempende, smertelindrende, antiseptisk, bakteriedrepende, magestyrkende, fordøyelsesfremmende, tarmgassdempende, leverstyrkende, galledrivende, kvalmedempende, krampeløsende, menstruasjonsdrivende, nervestyrkende, nerveberoligende, svettedrivende, febersenkende, urindrivende, sårhelende, fremmer arrdannelse, mykgjørende, allergidempende, kløestillende, antirevmatisk, immunstyrkende og generelt styrkende.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

I urtemedisinen brukes et varmtvannsuttrekk av urten innvortes ved fordøyelsesproblemer (inklusive oppblåsthet, kolikk, divertikulitt og stressbetinget dyspepsi), lever- og milt-lidelser, smerter, morgenkvalme, smertefull menstruasjon, søvnløshet, febersykdommer, hyperaktivitet og raserianfall hos barn.

Brukt utvortes i form av en sterk urtete er romersk kamille effektiv til å behandle irritert eller sår hud, saktehelende sår, verkesår, eksem, skader, samt ved betennelser i munn og svelg. Den har mange kosmetiske anvendelser, bl.a. i sjampoer for å kondisjonere blondt hår og gi det glans.

Den eteriske oljen av romersk kamille kan brukes ved smertefulle, kraftige eller uregelmessige menstruasjoner, premenstruelt syndrom (PMS), lav premenstruell energi, klimakterieplager, hetetokter, blærekatarr og andre urinveisinfeksjoner, muskelspenninger, nervøse spenninger, rastløshet, søvnløshet, hodepine og migrene, betennelser, leddsmerter, revmatisme, hekseskudd, forstuinger, overfølsom og tørr eller betent hud, bleieutslett, kutt, brannsår, saktehelende sår, allergier, kløe, akne, fotsopp, herpes, eksem, psoriasis, brutte blodkar, arrvev, allergiske reaksjoner, krampaktig hoste, anstrengte luftveier, astma og tette bronkier.

 

 
ROMERSK KAMILLE

Slektsnavnet Chamaemelum er avledet av det greske khamaimelon, som betyr "jordeple" eller "eple på bakken", og viser til at planten har en duft som minner om epler. Artsnavnet nobilis betyr ”nobelhet” eller ”edel”. Planteslekta Chamaemelum inneholder bare fire arter av ettårige og flerårige alltidgrønne arter, som alle er hjemmehørende i Europa og middelhavsområdet, og er nært beslektet med gåseblom (Anthemis), kamille (Chamomilla) og balderbrå (Tripleurospermum).

Denne urten har vært brukt som medisin i Europa, og særlig i områdene ved Middelhavet i over 2000 år, og blir fremdeles brukt i utstrakt grad. De medisinske egenskapene til urten var kjent i oldtidens Egypt, og de gamle egypterne betraktet den som hellig og viet den til solguden Ra. I renessansen var plener med romersk kamille populære, særlig i England, fordi de var hardføre og duftet godt når man gikk på dem.

Bruk av romersk kamille som medisin

Romersk kamille brukes medisinsk på samme måte som, og gjerne som erstatning for vanlig kamille (Chamomilla recutita), selv om de betennelseshemmende og desinfiserende egenskapene er svakere. I forhold til vanlig kamille, er det foretatt langt færre studier på den medisinske effekten av romersk kamille. Begge kamilleartene er gode midler for fordøyelsessystemet, men romersk kamille har en mer stimulerende effekt på fordøyelsen enn kamille, og er et ypperlig middel mot appetittmangel, reisesyke, kvalme, oppkast og fordøyelsesbesvær, inklusive kolikk, divertikulitt, morgenkvalme og stressbetinget dyspepsi. Ved å stimulere utskillingen av fordøyelsessafter og roe ned tarmmuskulaturen, normaliserer romersk kamille fordøyelsen. Urten virker også beroligende, betennelseshemmende, antiseptisk, svettedrivende, febersenkende, krampeløsende og svakt bedøvende, og en ekstrakt av romersk kamille kan tas innvortes ved kramper i glatt muskulatur, smertefulle menstruasjoner, og ved livmor-, mage- og tarmkramper. Urten har en beroligende virkning også på nervesystemet, og kan tas mot hodepine og migrene, også hos barn. Som urtete brukes romersk kamille dessuten som et innsovningsmiddel, og ved hyperaktivitet og raserianfall hos barn.

Brukt utvortes i form av en sterk urtete laget av friske eller tørkede blomster, er romersk kamille effektiv som gurglevann mot munnsår, og til sårrensing og behandling av irritert eller sår hud, verkesår, eksem, brannsår og skader. Nest etter den eteriske oljen og flavonoidene, synes det å være de seskviterpene laktonene som utgjør et målbart bidrag til den generelle effekten av urten, noe som knyttes til at andre medlemmer av denne stoffgruppen er vist å være kraftig antiflogistiske (betennelsesdempende og febersenkende) og antibakterielle forbindelser. Ekstrakter av de tørkede blomstene påført utvortes er vist å gi en beskyttende effekt mot solbrenthet og har også en kurativ effekt med tanke på regenerering av skadet hud. Romersk kamille kan brukes i sjampoer for å kondisjonere blondt hår og gi det glans, og som et skyllemiddel til fett hår og mot flass. Blomstene brukes til å smaksette manzanilla sherry. I små mengder kan bladene finhakkes for å sette smak på fløtesauser.

Bruk av den eteriske oljen i aromaterapi og hudpleie

Den eteriske oljen i romersk kamille utvinnes ved destillasjon av friske, blomstrende stengler. Oljen har et hint av søt, fruktig eple, og en bitter, urteaktig undertone og en varm, blomster- og grasaktig toppnote. Den brukes både i aromaterapi og av den farmasøytiske industrien. Romersk kamille kan blandes med de fleste andre blomster- og urteoljer.

Oljen er angitt å ha følgende terapeutiske egenskaper: Generelt beroligende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, leverstyrkende, tarmgassdempende, antiseptisk, krampeløsende, smertestillende, urindrivende, menstruasjonsdrivende, febersenkende og nerveberoligende. Dette er en av de beste eteriske oljene å bruke ved smertefulle, sterke eller uregelmessige menstruasjoner, premenstruelt syndrom (PMS), klimakterieplager, lav premenstruell energi, hetetokter, blærekatarr og andre urinveisinfeksjoner. Den brukes ofte i massasjeoljer, da den er en favoritt for å fremme avslapping, redusere muskelspenninger og være til hjelp ved stressrelaterte problemer, slik som nervøse spenninger, rastløshet og søvnløshet. Oljen virker dypt avslappende og balanserende, kan lindre hodepine og migrene, og kan være en god olje å bruke til beroligende meditasjoner. Romersk kamille er særlig fin å bruke på barn, og kan være til hjelp ved de fleste vanlige barneplagene, da den er både mild, effektiv og trygg.

Romersk kamille inneholder det kraftig betennelseshemmende stoffet azulen, som kan lindre en rekke hudproblemer. Den bedrer hudens elastisitet og kan brukes på overfølsom, tørr eller betent hud, bleieutslett, kutt, brannsår, saktehelende sår, allergier, kløe, akne, fotsopp, herpes, eksem, psoriasis og brutte blodkar, og er fin å bruke på arrvev. Oljen stimulerer produksjonen av hvite blodlegemer, som bekjemper infeksjoner og styrker immunforsvaret.

Dette er en av de beste oljene å bruke mot betennelser og allergier. Den virker bra mot leddsmerter, revmatisme og hekseskudd. For luftveiene kan oljen brukes ved allergiske reaksjoner, krampaktig hoste og anstrengte luftveier, og også anvendes i inhalator ved astma og tette bronkier. Ellers brukes oljen primært til innsmøring og massasje, men kan også anvendes i kompresser på forstuinger og betente ledd, i hudmasker, kremer, bad, aromalampe og luftrenser.

Noen anbefalte oljeblandinger

Den eteriske oljen av romersk kamille kan blandes med oljer som bergamott, geranium, kvann, lavendel, merian, muskatellsalvie, neroli, patchouli, rose, sjasmin og ylang-ylang. Mot hudproblemer blander man 3 dråper romersk kamille, 4 dråper lavendel og 3 dråper palmarosa i 20 ml baseolje og påfører etter behov. Mot bleieutslett brukes en svært mild blanding med 1 dråpe romersk kamille i 20 ml baseolje. For å lindre menstruasjonsplager, blander man 3 dråper romersk kamille og 2 dråper merian i et varmt bad. Tilsett blandingen 10 ml baseolje og masser nedre del av underlivet. Mot søvnløshet og rastløshet kan man fordampe 3 dråper romersk kamille og 3 dråper lavendel i en aromalampe i soveværelset før sengetid.

Anvendelse og dosering

Det er mest vanlig å bruke de tørkede blomstene til kamillete, som skal roe ned nervene, forhindre mareritt og fremskynde menstruasjonen. Kamillete tilberedes ved å helle kokende vann over 2-3 g (en toppet spiseskje) fint oppdelte blomster i en stor kopp og la det trekke i 10 minutter før teen siles. Drikk en kopp mellom måltidene tre ganger daglig. Dampen fra uttrekket kan inhaleres, noe som virker beroligende. Et sterkt uttrekk (50 g blomster til 6 dl kokende vann), brukes som antiseptisk og rensende dampbehandling for huden. Man kan tilsette et sterkt uttrekk av kamilleblomster til badevannet, noe som gir en avslappende virkning. Ved betennelser, byller og revmatiske plager kan man pakke blomster inn i et klede og bløtlegge det i varmt vann i 10 minutter før det legges på som et grøtomslag.

Av en flytende ekstrakt (1:1 i 70 % alkohol) kan man bruke 1,5-3 ml per dag, og av en tinktur (1: 5 i 45 % alkohol) er 3-5 ml en fornuftig daglig dosering.

Et oljeuttrekk av kamilleblomster kan lages ved å knuse friske blomster og la dem ligge i bløt i en smakløs olje i noen uker på et varmt sted eller i et solvindu. Oljen har en beroligende virkning og kan tilsettes badevannet eller vaskevannet, eller gnis inn på verkede ledd. Oljen kan også masseres inn i hodebunnen. Som skyllevann, for å gjøre håret lysere, lages et sterkt uttrekk av blomstene. Hell vannet mange ganger over nyvasket hår.

Dyrking av romersk kamille

Romersk kamille er enkel å dyrke og er et fint innslag i urtehagen. Planten formeres med frø om våren, eller ved deling om høsten. Sorten ‘Treneauge’ blomstrer ikke og setter således ikke frø. Den må derfor formeres med stiklingen eller ved å dele fra utløpere om våren. Romersk kamille trives i full sol og dyrkes i en veldrenert og næringsrik jord som gjerne kan inneholde litt leire. For å lage en kamille-plen, settes plantene ut med 10 cm avstand og jorda må holdes ugrasfri til plantene har etablert seg. Frø av romersk kamille kan spres utover klargjorte arealer som skal bli plener eller stier. Unngå å tråkke på plantene inntil de er i god vekst og har begynt å vokse sammen. Når dette har skjedd, bør plenen valses en gang i uken i hele vekstperioden for å få de krypende stenglene til å slå rot i bakken. Ugrasluking kan være utfordrende, særlig det første året, men det er svært viktig.

Både romersk og vanlig ettårig kamille (Chamomilla recutita) er gode urter å ha i hagen. De er blitt kalt for "plantenes lege", da det påstås at syke hageplanter gjenvinner sunnheten hvis det plantes kamille ved siden av dem. Bruk kamillete som en helsegivende spray for å hindre frøplanter i å visne. Snittblomster gjenvinner friskheten og varer lenger hvis man bruker kamillete i vannet. Et sterkt uttrekk av kamille er på tilsvarende måte som av ryllik fint å bruke på komposthaugen for å aktivere nedbrytningsprosessen.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Romersk kamille er, på samme måte som kamille (Chamomilla recutita), en svært trygg urt å bruke, men den kan fremkalle allergiske reaksjoner hos personer som er sensitive for andre arter i kurvplantefamilien, men allergiske reaksjoner mot romersk kamille er sjeldne. Ved utvortes bruk er det en viss risiko for hudirritasjon hos følsomme personer.  Den eteriske oljen av romersk kamille skal primært brukes utvortes.

Den eteriske oljen stimulerer livmoren og skal ikke brukes verken innvortes eller utvortes av gravide, særlig ikke de fire første månedene av svangerskapet. Oljen er mest effektiv når den brukes i små doser. I store doser er oljen lett søvndyssende.

 

Romersk kamille med fylte blomster.   Flere bilder av romersk kamille
KILDER
Atkins, Rosie, et al.: Herbs. The Essential Guide for a Modern World.  London, Rodale International Ltd. 2006.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn 2003.
Curtis, Susan: Aromaterapi.  Oslo, Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998.
Farrer-Halls, Gill: The Aromatherapy Bible.  London, Godsfield Press 2009.
Garland, Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.  Hjemmets bokforlag 1980.
Harding, Jennie: Aromaterapi.  Oslo, Spektrum Forlag 2005.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Hlava, B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik.  Forlaget Lina 1987.
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.  Gamleby, Artaromaförlaget 1999.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003.
Podlech, Dieter: Legeplanter.  Oslo, J.W. Cappelens Forlag A.S 1991.
Price, Shirley: Aromaterapi for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera Nicová: The Healing Powers of Nature.  Leicester, Blitz Editions 1998.
McVicar, Jekka: Urter for kropp og sjel.  Oslo, Hilt og Hansteen 1996.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande.  Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.  London, Caxton Editions 1998.
Walters, Clare: Aromaterapi. En illustrert håndbok.  Köln, Könemann 2001.
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide till aromaterapi och naturlig hälsa.  Köln, Könemann 1999.
Wichtl, Max (editor): Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. A Handbook for Practice on a Scientific Basis.  Boca Raton, London, New York, Washington DC, CRC Press 2004.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 01.10.2022
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn