SKJØRBUKSURT |
Cochlearia officinalis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Eiriksgress,
ersgress, finnmarkskål, kokleare, sjørbuksgras. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Cochlearia
officinalis L. |
Cochlearia anglica
L. |
Cochlearia fenestrata R. Br. |
|
Arten
skjørbuksurt er oppdelt i ulike underarter, hvorav tre er angitt å vokse
i Norge. I den urtemedisinske litteraturen er det ikke skilt mellom disse
underartene. |
|
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Skurbbetrássi. |
SVENSK: Skörbjuggsört
/ Skedört. |
DANSK: Læge-kokleare
/ Kokleare / Skørbugsurt. |
ISLANDSK: Skarfakál
/ Kalgresi / Sionsjurt / Skyrbjugsjurt. |
FINSK: Ruijankuirimo
/ Rohtokuirimo. |
ENGELSK: Scurvy
grass / Common scurvy grass / English scurvygrass / Long-leaved scurvy-grass
/ Spoonwort. |
TYSK: Echtes Löffelkraut
/ Englisches Löffelkraut / Löffelkraut / Skorbutkraut. |
FRANSK: Cranson / Cranson officinal / Herbe au scorbut
/ Herbe aux cuillère. |
SPANSK: Coclearia. |
|
FAMILIE |
Korsblomstfamilien (Brassicaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Skjørbuksurt er en inntil
30 cm høy, vanligvis toårig urt med kjøttfulle (sukkulente), hjerteformede
blad som sitter i en rosett. Disse rosettbladene er rundaktige til
hjerteformede og har ganske lange stilker. Blomstene er rent hvite,
de sitter i tette klaser og har fire kronblad. Blomsterstilken er
grov, stiv og ofte nedliggende, og har taggete, sittende blad. Fruktene er nesten
kulerunde frøkapsler, og etter fruktsetting dør planten. Planten har en skarp smak og en sennepslignende lukt. |
|
|
UTBREDELSE |
Skjørbuksurt er viltvoksende
langs kystene av Mellom- og Nordvest-Europa og i tempererte områder i
Asia og Nord-Amerika. I Norge finnes skjørbuksurt på havstrand fra Østfold til Finnmark, og
vokser særlig frodig i og omkring fuglefjell. Planten kan også finnes ved kilder i fjellet til ca. 800 moh. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Cochleariae
herba: Rosettbladene, eller hele den
overjordiske delen av skjørbuksurt. |
Skjørbuksurt spises helst frisk, men kan også
tørkes for seinere bruk.
Plantene tåler streng kulde, og de saftige, friske, skarptsmakende
bladene er spiselige hele året. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Glukosinoliater (glukoputranjivin,
glukocochlearin, glukotropeolin, sinigrin og andre, som brytes ned
til sennepsolje),
tropanalkaloider (tropin og cochlearin), eterisk olje, bitterstoff, garvestoff, flavonoider, mineraler og opptil
0,25 % C-vitamin. Den flyktige oljen inneholder 94 %
butylsennepsolje. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Antiseptisk,
urindrivende, mildt avførende, utrensende og avgiftende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Mangel på C-vitamin, skjørbuk, dårlig ernæring,
kviser, sår i munnen, andre sår, revmatisme. |
|
|
 |
|
SKJØRBUKSURT |
Det latinske slektsnavnet
Cochlearia kommer fra cochlear, som betyr skje, og viser til
skje-formen på bladene. Artsnavnet officinalis betyr at planten
kan anvendes som medisin. Skjørbuksurten har fått sitt norske navn fra
bruken mot sykdommen skjørbuk. Navn på urten som dreier seg om skjørbuk finner vi
igjen også i Sverige, Danmark, Tyskland og England.
Et middel mot
skjørbuk
Skjørbuk skyldes mangel
på C-vitamin i kosten og var en vanlig sykdom i Nord-Europa til frem på
1800-tallet, særlig i områder der tilgangen på frisk frukt og grønnsaker i lange
perioder var dårlig. Sykdommen viser seg som blødende tannkjøtt, tenner som
løsner, blødninger i muskelvev og senehinnene rundt leddene, blodmangel
og tiltagende generell svekkelse. Ubehandlet kan sykdommen føre til døden.
Skjørbuksurten
inneholder mye C-vitamin, og med sin skarpe smak stimulerer den også
appetitten. Urten var derfor et godt middel mot denne alvorlige sykdommen,
og sammen med engsyre (Rumex acetosa) ble den tidligere brukt en
god del, særlig i Nord-Norge og blant sjøfolk på lange reiser. I
skriftlige kilder finnes det opplysninger om at folk i Finnmark på
1600-tallet la ned skjørbuksurten i tønner til vinterbruk, og de
solgte også planten sørover i landet under navnet "Finnmarkskål". Hvis man
tørker skjørbuksurten mister den mye av sin virkning som middel mot
skjørbuk, noe som skyldes at C-vitaminet oksideres.
Skjørbuksurt mot
andre plager
Skjørbuksurten har
tidligere vært brukt også ved andre plager enn skjørbuk, som
hemoroider og kolikk. Linné forteller om bruk av planten ved åndenød
og lungeødem som følge av hjertesvikt. På 1600-tallet anbefalte den
engelske legen Robert Turner skjørbuksurt brukt i øl som et middel mot
ulike tilstander, inkludert feber.
I tillegg til å være en
rik vitaminkilde, har skjørbuksurt antiseptiske, urindrivende og svakt
avførende egenskaper. På samme måte som grønn engelskkarse (Rorippa
nasturtium-aquaticum), har unge planter av skjørbuksurt en generelt utrensende
effekt, og kan inntas som en rensende og styrkende vårkur, noe som kan
virke bra ved revmatiske plager.
Utvortes bruk
Påført utvortes er de
knuste bladene blitt brukt til å hele sår. Saft av planten kan brukes
som antiseptisk munnvann ved munnsår, og dessuten på kviser. Brukt på sår
kan den positive virkningen tilskrives både sennepsoljen og garvestoffene
i urten.
Skjørbuksurt som mat
Bladene
til skjørbuksurt har en litt syrlig smak og kan spises rå. Både på grunn av næringsinnholdet og
fordi de har en skarp, sennepsaktig smak, kan de for eksempel tilsettes i
små mengder i salater. De unge friske skuddene er ikke så skarpe som de
fullt utvokste bladene og er fine å bruke i osteretter, som pynt på
smørbrød, eller i urtesmør til fisk. Blomstene dufter søtt og har en
mildere smak av karse. Umodne frukter kan også spises. Det er best å bruke skjørbuksurt frisk, men den
kan også høstes om våren eller tidlig på sommeren og tørkes for
seinere bruk. Særlig i Nord-Norge og i arktiske strøk har skjørbuksurt
lang tradisjon som matplante. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Skjørbuksurt inntatt i for store mengder kan føre til skader på slimhinner og
forårsake blødninger i mage, tarm og nyrer. |
|
 |
Flere bilder av
skjørbuksurt |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo,
N.W. Damm
& Søn 2003. |
Egeland,
Inger Lagset og Steinar Myhr: Ville planter til mat og glede.
Oslo,
N.W.Damm & Søn AS 2002. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Hermansen,
Pål: Kystens vakre vekster.
Oslo,
Universitetsforlaget 1990. |
Jonsson,
Sune & Stina Jonsson: Villblomster. Markens urter i bilder og tekst.
Oslo, Teknologisk Forlag 1980. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Norman, Edle Catharina og Sofie
Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Skard, Olav: Ville vekster - røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget
2003. |
Torkelsen,
Anna-Elise: I den grønne gryte. Landbruksforlaget 1992. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 02.01.2025 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|