GRØNN ENGELSKKARSE |
Rorippa
nasturtium-aquaticum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Engelsk
karse, vannkarse. |
|
Planten
blir i enkelte norske bøker kalt BRØNNKARSE, men dette er navnet
på en annen plante i samme slekt, nemlig Rorippa palustris
(L.) Besser. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Rorippa
nasturtium-aquaticum (L.) Hayek |
Nasturtium officinale
W.T. Aiton |
Nasturtium officinalis
R.Br. |
Nasturtium aquaticum |
Sisymbrium
nasturtium-aquaticum L. |
Radicula
nasturtium-aquaticum |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Källfräne
/ Källkrasse / Vattenkrasse. |
DANSK: Tykskulpet
brøndkarse / Have-brøndkarse. |
ISLANDSK:
Vætukarsi. |
FINSK: Isovesikrassi. |
ENGELSK: Watercress
/
Water cress / European watercress / Scurvy grass / Tall nasturtium. |
TYSK: Brunnenkresse
/ Echte Brunnenkresse / Gemeine Brunnenkresse. |
FRANSK: Cresson de fontaine. |
SPANSK:
Berro / Mastuerzo de agua. |
KINESISK: Xi
yang cai / Dou ban cai. |
|
FAMILIE |
Korsblomstfamilien
(Brassicaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Grønn engelskkarse
er en flerårig, krypende, alltidgrønn vannplante med tykke, snaue,
innhule og ofte flytende stengler som lett slår rot. Planten har
mørkt grønne, skarpsmakende, finnete blad som er oppdelt i 3-5 par
elliptiske eller ovale småblad og en bredt hjerteformet endeflik som er
større enn de andre småbladene. Planten har små hvite blomster med
fire kronblad og gule støvbærere, og blomstrer fra juni til
september. De glisne klasene med blomster etterfølges av rette eller
krumme frøkapsler som blir 13-18 mm lange og 2-2,5 mm brede. De
sitter på 7-12 mm lange, utsperrete skaft og hver kapsel inneholder
minst 10 frø i 2 rekker. Planten blir 10-65 cm høy og kan bre seg
vidt utover og danne store bestand. |
|
|
UTBREDELSE |
Grønn engelskkarse
er opprinnelig hjemmehørende i Europa (unntatt i det meste av
Skandinavia, Finland, Island og Færøyene), Vest-Asia og Nord-Afrika,
men har vært mye dyrket og er blitt et kosmopolitisk ugras.
Kommersiell dyrking startet i Europa på 1800-tallet og urten dyrkes
nå som en kulinarisk urt i de fleste områdene av Europa. Grønn
engelskkarse har blitt en viktig kulturplante i store deler av verden.
Arten har naturalisert seg både i Nord- og Sør-Amerika, og på New Zealand
er arten blitt et besværlig ugras. Planten vokser i eller ved grunt,
næringsrikt, rennende vann, i kilder og grøfter. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
De
overjordiske bladbærende stenglene benyttes. Bladene kan høstes
gjennom store deler av året og brukes friske, eller det presses ut
saft som drikkes. Frøene kan også brukes. De smaker sennep og
brukes på samme måte som sennepsfrø. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Glukosinolater (glukonasturtiin,
hovedsakelig i friskt materiale), eterisk olje (med
fenyletyl-isothioyanat, hovedsakelig i behandlet / tørket
materiale), vitaminer (A, B1, B2, C og E), mineraler (bl.a. mangan,
jern, fosfor, jod og kalsium), bitterstoff, enzymer mm. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Skarp, bitter, varmende, appetittstimulerende,
fordøyelsesfremmende, magestyrkende, mildt galledrivende,
slimløsende, immunstyrkende, avgiftende, blodrensende, mildt
urindrivende, svettedrivende, febersenkende, blodsukkerregulerende,
antiseptisk, allment styrkende og øker vitaliteten. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig appetitt, fordøyelsesplager, galleblæreplager,
urinsyregikt, revmatisme, leddbetennelser, nyre- og blærelidelser,
mangelsykdommer som vårslapphet og skjørbuk, ødemer, luftveiskatarr,
forkjølelse, bronkitt, fuktig hoste, astma, hudinfeksjoner,
hudutslett som eksem og psoriasis, tannkjøttbetennelse, anemi og
generell svekkelse som skyldes kroniske sykdommer. |
|
|
|
GRØNN ENGELSKKARSE |
Det vitenskapelige
artsnavnet nasturtium-aquaticum kommer fra de latinske ordene
nasus (nese), tortus (plaget eller vridd) og aqua
(vann), og betyr derfor "lever i vann og plager nesen". Dette viser
til at planten har en skarp smak som kan oppleves som pirrende.
Grønn engelskkarse
har lenge vært verdsatt som mat- og medisinplante. Urten er rik på
vitaminer, mineraler og sporstoffer, og kan være et næringsrikt
styrkemiddel for de som føler seg slitne. Den tilfører kroppen
næringsstoffer og jern som kan motvirke anemi, men styrker også
immunsystemet og øker vitaliteten. Grønn engelskkarse inneholder store
mengder vitamin C og har siden tidlig middelalder vært brukt som middel
mot kroniske sykdommer og skjørbuk. En populær drikk mot skjørbuk på
1600-tallet inneholdt appelsinsaft (Citrus
sinensis), bekkeveronika (Veronica
beccabunga)
skjørbuksurt (Cochlearia officinalis)
og grønn engelskkarse. Urten var også kjent for å virke gunstig på
kjærlighetslivet, kanskje fordi den har evne til å bedre
blodsirkulasjonen.
Innvortes bruk av
grønn engelskkarse
Grønn engelskkarse
har en smak som er både skarp og bitter, og når den spises bedrer den
appetitten, styrker fordøyelsen og stimulerer blodomløpet. De
stimulerende egenskapene og innholdet av mineraler gjør urten
ernæringsmessig verdifull til bruk ved rekonvalesens og ved generell
svakhet. Grønn engelskkarse virker varmende og stimulerende, og den er
en god avgiftende urt som hjelper kroppen med å skille ut giftige
avfallsstoffer fra vev og blod. Bitterstoffene stimulerer leveren,
bukspyttkjertelen og galleblæreaktiviteten, øker enzymsekresjonen og
bidrar til å bedre tarmfunksjonen og gi et normalt blodsukkernivå (på
grunn av evnen til å stimulere stoffskiftet). Som et vanndrivende middel
virker grønn engelskkarse også på nyrene og blæren, og kan bidra til å
løse opp nyrestein og -grus. For å fremme virkningen ved problemer i
urinveissystemet, bør væskeinntaket (inklusive urteteer) være på minste
to liter om dagen.
Siden grønn
engelskkarse er en blodrensende urt, kan den være god ved
leddbetennelse, revmatisme og urinsyregikt (ved at urinsyre elimineres),
og mot hudproblemer som eksem og psoriasis, samt ved infeksjoner som gir
utslett, slik som meslinger og vannkopper. På grunn av de stimulerende
og slimløsende egenskapene er den også god ved luftveisplager som
katarrer, bihulebetennelse, astma, hoste og kronisk bronkitt (særlig ved
kraftig slimproduksjon). Man kan få en utmerket hostemedisin ved å
blande den knuste urten med honning.
Commission E foreslår å bruke
2-3 teskjeer tørket urt for å lage en te mot forkjølelse med rennende
nese og hoste.
Grønn engelskkarse
kan videre bidra til å dempe feber og øke blodtilførselen til
lymfesystemet. Innholdet av vitamin E i urten kan forklare hvorfor den
har ry for å øke fruktbarheten, gi mer seksuell energi og stimulere
menstruasjonen og melkesekresjonen.
Utvortes bruk av
urten
Utvortes kan grønn
engelskkarse brukes som et antiseptisk rensemiddel. Ved sår, byller og
hudinfeksjoner som f.eks. forkjølelsessår og skabb, kan man knuse
bladene og gni saften inn i huden og la det virke i minst 15 minutter.
Urten virker svakt sirkulasjonsfremmende, og moset med havsalt utgjør
den et legende omslag som virker lindrende ved mindre muskelsmerter,
gikt og revmatiske plager. Parkinson skrev i 1640 at de knuste bladene
eller saft av planten påsmurt ansiktet fjernet kviser og flekker. Saften
skulle også kunne bleke fregner, og påført utvortes har urten ry for å
være et styrkemiddel som hjelper en til å få kraftig hårvekst. I Kina
tygger man frisk grønn engelskkarse for å styrke tannkjøttet og bidra
til å motvirke tannkjøttbetennelser. Saft av urten kan brukes som
munnvask ved betennelser i munnen.
Bruk av grønn
engelskkarse som mat
Unge blad av grønn
engelskkarse har en krydret duft og en behagelig smak som minner noe om
reddik (Raphanus sativus) eller
pepperrot (Armoracia rusticana). De
friske bladene kan brukes i en velsmakende vårsalat eller anvendes som
grønt dryss på potetsalat, smørbrød, eggerøre og omelett. Urten gir en
behagelig smak på grønnsaksupper og sauser for fisk. Den brukes også som
garnityr, særlig på kald laks. Grønn engelskkarse er fin å bruke når man
lager urtesmør, og blir da ofte blandet med andre aromatiske urter.
Grønn engelskkarse
kan også kokes på samme måte som spinat og brukes til å lage en puré. I
varmretter bør bladene imidlertid tilsettes etter koking eller steking,
da mye av smaken fordamper ved varmebehandling. Den franske betegnelsen
for retter som inneholder grønn engelskkarse er à la cressonnière.
Om vinteren kan
man bruke oppmalte frø i stedet for friske blad. Frøene, som har
tilsvarende smak som sennepsfrø, brukes særlig i kokte retter, men de
kan også spires og anvendes i salater. Den skarpe sennepssmaken kommer
fram når man tilsetter vann til de oppmalte frøene. Det skjer ved at
enzymet myrosin omdanner glykosidet sinigrin til en svovelforbindelse,
en reaksjon som tar 10-15 minutter. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Overdreven
bruk av grønn engelskkarse over lengre tid kan føre til at nyrer og
blære blir irritert, så urten bør ikke spises daglig i mer enn fire
uker sammenhengende. Saft av grønn engelskkarse bør ikke drikkes ufortynnet, da den
kan forårsake betennelser i svelg og mage. På grunn av den
urindrivende virkningen, må gravide kvinner være
forsiktige med inntak av planten.
Man bør unngå å spise
grønn engelskkarse som er samlet i naturen, da vannet hvor planten
har vokst kan være forurenset og inneholde sykdomsfremkallende
organismer, f.eks. kolibakterier. Hvis grønn engelskkarse har vokst
i nærheten av beitemark for sau, kan den overføre leverikter. Derfor
er det tryggest å kjøpe grønn engelskkarse som har vært dyrket i
vann som ikke har vært forurenset, eller sørge for å koke urten slik
at man tar livet av eventuelle parasitter. |
|
|
Flere bilder av grønn
engelskkarse |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Faarlund,
Thorbjørn & Elfrune Wendelberger: Naturguide, Legeplanter.
NKS-Forlaget 1981. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Jensen, Cecilie: Urter.
Krydder, medisin, duft og smak. Ås,
Statens fagtjeneste for landbruket
1993. |
Kybal, J. & J. Kaplicka: Herbs
and Spices. Prague, Magna Books 1995. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Lust, John: The
Herb Book. New York, Bantam
Books 1974. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Nielsen, Harald: Läkeväxter
förr och nu. Bokförlaget Forum AB 1978. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 20.09.2017 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|