|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Reddik er hardføre,
ettårige eller toårige vekster som dyrkes for sine spiselige knoller
(knollaktig pelerot som delvis er dannet av den ekte roten og delvis
fra stengelbasis) og som er svært variable i størrelse, form og
farge. De kan være røde eller hvite, iblant grå til svart på
utsiden, og hvite eller enkelte ganger røde i kjøttet, som er sprøtt
og med en forholdsvis skarp kryddersmak. Bladene er spredte, snaue
eller glissent hårete, de nedre i rosett ved basis med 3-5,5 cm
lange skaft. Bladskiven er lyreformet eller avlang, men kan også
være flikete og uregelmessig tannete. Blomsterstengelen har grunt
parflikete blad, og blomsterstanden er en langstrakt, mangeblomstret
klase med hvite eller blekt lilla kronblad med fiolette striper. Den
oppsvulmede, avlange og sylindrisk skulpen består av leddstykker,
hvorav det nederste er svært kort og de øvrige utgjøres av 2-12
større, jevntykke segmenter med ett frø i hver. Det finnes fem
basistyper av reddik (se omtalen under). Navnet reddik skal være
avledet av radix, det latinske ordet for rot. |
|
|
UTBREDELSE |
Reddik har vært
dyrket i flere tusen år og den nøyaktige opprinnelsen til planten er
ukjent, men var trolig i Sør-Asia. I våre dager dyrkes det reddik i
alle land i den tempererte sonen, både som grønnsak og
medisinplante. Den typen som brukes mest til medisin og kosmetikk,
er svart reddik (Raphanus sativus var. niger). |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Raphani sativi
radix / Raphani radix: Frisk rot av reddik. Det er
primært svart reddik (Raphanus sativus var. niger) som
brukes som medisin. Røttene plukkes når de skal brukes og anvendes
friske. Vår- og sommer-sorter (månedsreddik) spises rå, mens sorter
med store røtter, og som dyrkes for vinterlagring (vinterreddik),
egner seg også godt for koking. Bladene brukes i mindre grad enn
røttene. De plukkes når de er unge og brukes friske. Frøene samles
når de er modne og tørkes for å brukes i avkok og piller.
Frøkapslene (skulpene) plukkes umodne og brukes friske. Også unge
blomsterstander kan spises, på samme måte som brokkoli.
Sommerreddiker kan knapt lagres og skal spises som fort som mulig
etter høsting. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Reddiker består av
nesten 95 % vann. De inneholder svært lite proteiner (0,6 %) og fett
(0,54 %), og prosentandelen av karbohydrater er også lav (1,99 %).
Reddiker inneholder lite provitamin A og B-vitaminer, bortsett fra
folsyre, mens vitamin C er det vitaminet det er mest av (22,8 mg/100
g). Mineraler finnes i små mengder, bortsett fra kalium. Fra et
ernæringsmessig synspunkt er reddiker av liten verdi, da de kun gir
17 kcal per 100 g.
Reddik inneholder
glukosinolater, og hvis roten knuses vil de ved hjelp av enzymet
myrosinase frigi isothiocyanater, som er ansvarlig for den skarpe
smaken og det meste av urtens medisinske egenskaper. Det blir også
spaltet fra en eterisk olje, stoffet raphanin, fenolforbindelser og
vitamin C. Raphanin har antibiotisk virkning, mens
fernolforbindelsene er antioksidanter. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Reddik er en søt,
litt skarp og styrkende urt som forbedrer fordøyelsen. Den virker
appetittstimulerende, fordøyelsesregulerende (øker sekresjonen og
bevegeligheten i den øvre delen av fordøyelseskanalen), avførende,
stimulerer gallestrømmen, øker peristaltikken, slimløsende,
urindrivende, antimikrobiell og svulsthemmende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig fordøyelse
(dyspepsi), oppblåsthet, mye tarmgass, forstoppelse, diaré, hodepine
som er knyttet til dårlig galleflyt, kroniske plager med galleblæren
og galleveggene, innvollsparasitter, skjørbuk, akne og ved
betennelsestilstander i de øvre luftveier (bihulebetennelse, astma,
bronkitt og hoste som skyldes tykt slim). |
|
|
|
REDDIK |
Man mener at plantearten
Raphanus sativus opprinnelig har vært utbredt fra Vest- og
Mellom-Europa til Sentral-Asia. Dyrkede sorter av reddik kan ha
oppstått både i middelhavsområdet og i Kina. De eldste europeiske
reddikene var svarte og oppsto trolig i Spania under middelalderen.
Hvite, lange og smale reddiker er beskrevet fra 1500-tallet, mens de
små sommerreddikene først synes å ha opptrådt på 1700-tallet. Vi vet at reddik ble dyrket i
Egypt for omkring 4500 år siden og i Kina fra rundt år 500 f.Kr. I Kina
sto reddik oppført i Tang Materia Medica (659 e.Kr.) som et
fordøyelsesfremmende middel. Sorter som er av asiatisk opprinnelse, og
noen ganger klassifisert som Raphanus sativus var. macropodus,
har store, hvite røtter som kan veie opp til 20 kg. De kalles daikon i
Japan og mooli i India, og samles om høsten for lagring og bruk gjennom
vinteren. I Kina inntas reddik i form av saft som et avføringsmiddel og
et styrkemiddel for fordøyelsen. Et avkok av røttene virker også
fremmende på fordøyelsen, mens bladene brukes til å behandle hodepine,
og avkok av hele planten brukes mot diaré. Planten inneholder mye
vitamin C og har vært brukt mot skjørbuk.
Reddik var en velkjent plante
for oldtidens romere og grekere.
Plinius
(23-79)
skrev at den ble dyrket i stor stil for frøoljens skyld, men han fant
det vulgært å spise reddiker, da det ga en oppblåst mage. I oldtidens
Roma ble reddikolje brukt på hudsykdommer. I våre dager dyrkes det
reddik i nesten alle deler av verden, og det er en viktig matplante i
mange asiatiske land, særlig i Kina, Japan og Korea. I Kina hører reddik
med til basismatvarene.
Reddik som medisinplante
Reddik har en skarp smak og
virker appetittstimulerende. Urten har i folkemedisinen vært brukt som
et slimløsende, fordøyelsesregulerende og urindrivende middel, samt mot
galle- og leversykdommer. Frisk saft av svart reddik har en behagelig
smak. Anbefalt daglig dose av friskpresset reddiksaft er 100-150 ml, som
kan deles opp i flere porsjoner og inntas ved ulike måltider i løpet av
dagen. Reddiksaft bør inntas i fire-fem dager, etterfulgt av en to-tre
dagers pause, og den bør anvendes over lengre tid for at man skal oppnå
fullgod terapeutisk effekt. I stedet for saft, kan man innta en
spiseskje fersk revet (malt) reddik sammen med måltidene.
Det er vist i en rekke studier
at reddik ikke stimulerer galleproduksjonen direkte, men at den har en
generelt styrkende virkning på innvollene. Det omfatter en mild
stimulering av peristaltikken som gjør at tarmene tømmer seg lettere, og
den kan også gi en mild diaré. Det er mulig at urtens styrkende virkning
også påvirker den glatte muskulaturen i gallegangen, og dermed fremmer
flyten av galle. Den gunstige virkningen på lever og galle er således en
indirekte effekt som skyldes reddikens generelt gunstige virkning på
innvollene.
Indikasjoner for bruk av
reddik er fordøyelsesplager med forstoppelse, særlig slike som er
relatert til liten bevegelse av galle. Den kan også være nyttig ved
hodepine som er knyttet til dårlig galleflyt. Blad, frø og røtter av
reddik kan brukes ved plager i de øvre luftveier, som bihulebetennelse,
astma, bronkitt og hoste som skyldes tykt slim. Det blir også anbefalt å
spise reddiker for de som sliter med akner.
Stoffet raphanin som finnes i
reddik har antibiotisk virkning mot ulike bakterier, som
Staphylococcus aureus, Escherichia coli, streptokokker og
pneumokokker, samt mot sopper. Det skal også være virksomt mot
innvollsparasitter. Det påstås at reddik inneholder svulsthemmende
stoffer, og den kinesiske reddiken (muligens også sommerreddik), skal
kunne hemme cellemutasjoner (skader på arvestoffet) som fører til kreft.
Reddik som matplante
Det finnes fem basistyper av
reddik:
1: Europeiske reddiker
(sommerreddik) har små røtter som vanligvis er røde og hvite, og som
trenger kort vekstsesong og derfor trives best i tempererte områder.
Denne reddiken er skarp i smaken, har rund eller avlang form, og skallet
er som oftest rødt, men det kan også være svart, fiolett eller hvitt.
Velg glatte, blanke reddiker med friske grønne blad.
2: Asiatiske vinterreddiker (daikonreddik,
japanreddik eller kinareddik) med store, avlange røtter som er variable
i form og farge, men som ofte er svært store og hvite. De dyrkes helst i
områder med varmt klima, og brukes mye i japansk og kinesisk matlaging.
Røttene kan spises friske og skåret i svært tynne skiver. De kan også
legges i saltlake, eller serveres kokte i supper, stuinger, sauser eller
kjøttgryter. Bladrosetten på toppen av roten kan tilberedes som spinat
og i Sørøst-Asia finnes kultivarer som hovedsakelig brukes som
bladgrønnsaker. Man bør unngå de aller største eksemplarene av
daikonreddik, da de har en tendens til å være trene.
3: Europeiske reddiker med
svarte røtter som er velegnet for vinterlagring. Røttene er kraftige,
runde eller sylindriske, og de trenger tre måneders vekstsesong. Svarte
reddiker smaker ofte svært skrapt, og de er populære i Øst- og
Mellom-Europa. Hvite reddiker er mildere i smaken og spises som neper.
4: Rottehalereddik
(ormereddik) dyrkes i Sørøst-Asia for bladene og de ekstraordinære lange
skulpene. Disse høstes umodne og spises friske eller kokte, men kan også
sursyltes. Modne skulper blir seige og vanskelige å tygge.
5: Bladreddik (fôrreddik)
dyrkes for sine oljerike frø, først og fremst i Kina, Japan og India,
men i mindre omfang også i Spania og Romania. I Mellom- og Vest-Europa
har bladene fått økt anvendelse som dyrefôr, iblant også som
menneskeføde, og til grønngjødsling. Røttene lagrer ikke spesielt mye
næring, og kan muligens spises når de er unge, men blir seinere for
seige.
De små sommerreddikene som vi
oftest dyrker i Norge, spises for det meste friske, som snacks, på
smørbrød, til ost og i grønne salater. Røttene spises hele eller
oppskåret, med eller uten skinn, men anvendes også som garnityr. De
verdsettes for sin sprøhet og sin skarpe, pepperaktige smak. Umodne
frøkapsler spises rå i salater, eller brukes til pickles. Unge blad kan
spises rå i salater, eller kokes lett som en grønnsak. Frøene kan spires
og brukes i salater, eller kokes som en grønnsak. Reddiker har lite
energi (omkring 20 kcal per 100 g), men de inneholder betydelige mengder
mineraler og vitamin C (7-27 mg per 100 g). Den skarpe smaken kommer av
sennepsolje (glukosinolater).
Reddiker brukes på svært mange
måte i asiatisk matlaging. Store, avlange reddiker, kjent som daikon
i Japan og mooli i India, er særlig populære. I tillegg til å bli
spist rå, blir de også kokt, dampet eller frityrstekt. I Kina har
reddiker mange ulike kulinariske anvendelser og blir ofte brukt til
pickles, mens reddikblad blir kokt sammen med kjøtt eller fisk.
Oppskårne og syltede reddiker er en vanlig smaksingrediens i japanske
retter, og de spises ofte sammen med sushi og sashimi.
Dyrking av reddik
Reddik er en av de enkleste
matplantene å dyrke, og den er et godt valg for barn som ønsker å starte
å dyrke grønnsaker. Frøene sås ca. 12 mm dypt for små reddiker og inntil
40 mm dypt for de store daikon typene. Røttene av kultivarer med kort
vekstsesong kan være klare til å høstes etter 3-4 uker. Vinterreddik bør
ikke sås før i juli-august. Utviklingstiden er 8-10 uker. Ulike sorter
av vinterreddik egner seg for lagring, og det beste resultatet får man
ved å lagre knollene i fuktig sand eller i perforerte plastposer ved en
temperatur rundt 0 °C.
Reddik krever næringsrik og
veldrenert jord som er forbedret med godt omsatt kompost. Jevn
vanntilgang er spesielt viktig for at knollene skal få god smak og for å
unngå at de sprekker. Reddik kan dyrkes gjennom hele vekstsesongen, men
det er viktig at man velger de riktige sortene, slik at man unngår
problemer med stokkløping. Utviklingstiden er meget kort, så den egner
seg godt som eventuell for- eller mellomkultur. For å ha jevn forsyning
av reddik gjennom sommeren, lønner det seg å så planten på nytt med tre
ukers mellomrom. Vann regelmessig og trekk opp knollene så snart de er
store nok. Kjøttet er sprøest og smaken best hos små knoller. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er normalt ikke noen risiko knyttet til å
spise reddiker i begrensede mengder. Ved inntak av store mengder
reddik kan man oppleve å bli oppblåst i magen. Ikke alle tåler å
innta reddiksaft, og kan oppleve mageplager, i tillegg til halsbrann
og raping. Dette synes å være en overfølsomhet for den irriterende
effekten på fordøyelsen, og i slike tilfeller bør man unngå reddik
og heller satse på andre urter og grønnsaker.
Inntak av reddik er
kontraindikert ved gallestein eller obstruktiv galleblæresykdom
(gallegangen er stengt). Man bør ellers unngå å spise reddiker hvis
man har sår i fordøyelsessystemet, lider av gastritt eller har
skjoldkjertelproblemer. Man må ikke bruke reddik som medisin i mer
enn en 3-4 uker sammenhengende. Det er ikke rapportert om
interaksjoner mellom reddik og medisinske preparater. |
|
|
Flere bilder av reddik |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Blumenthal, Mark: The
Complete German Commission E Monographs.
Austin, Texas,
American
Botanical Council 1998. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J. W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Olesen,
Anemette: Østens urter i danske haver og køkkener.
Højbjerg, Forlaget Hovedland 1999. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford, New
Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik: Culinary Herbs & Spices of the World. Kew, Kew
Publishing, Royal Botanic Gardens 2014. |
Weiss, Rudolf Fritz & Volker
Fintelmann: Herbal Medicine. Second edition, revised and expanded. Stuttgart,
Thieme 2000. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Könemann 2000. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 20.03.2017 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|