|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Rødrandkjuke er en
treboende sopp med treharde, konsollformede til hovformede, 10-40 cm
brede og 4-10 cm tykke fruktlegemer. Oversiden er svakt ruglet i
brede soner og dekket med en hard harpiksaktig skorpe med en gulhvit
kant, som ikke sjelden er kledd med tårelignende, klare væskedråper
(se bildet nederst på siden). Innenfor overtar en rødgul, klebrig
sone fulgt av en rødbrun sone. Yngre eksemplarer er ofte gråsvarte
nærmest basis, og på eldre sopper kan hele oversiden være gråsvart.
Porelaget er først gulhvitt, men blir seinere mer grått til
gulbrunt, og det har en friskt syrlig duft. Porene er runde og det
er 3-4 porer per millimeter. Kjøttet (trama) er blekt gult til brunt
og er vanligvis noe mørkere enn porelaget. Trama er først korkaktig,
men blir med alderen trehardt.
Rødrandkjuke er en
av de vanligste kjukene i Norge og vokser vanligvis på stammer og
stubber av døde nåletrær (mer sjelden på levende trær), men
forekommer iblant også på løvtrær, f.eks. bjørk. Soppen danner
brunråte og kan gjøre stor skade på lagret tømmer. |
|
|
UTBREDELSE |
Rødrandkjuke er en
av de vanligste kjukene i boreale skogområder og finnes både i
Europa, Asia og Nord-Amerika. I Norge er soppen
vanlig nordover til Rana, men er sjelden på Vestlandet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Sopplegemene sitter
på treet året rundt, men man bør bare høste dem under den aktive
vekstsesongen, fra tidlig på sommeren til utpå høsten. Soppen hogges
eller brytes av stammen og hakkes eller sages opp i biter før den
tørkes. Soppbitene må kokes i vann i minst en halv time for å få
frigjort mest mulig av de aktive virkestoffene. Urtete av
rødrandkjuke har en mild og søt smak, med en svakt bitter ettersmak.
Avkoket kan smaksettes med ingefær eller lakris for å få en mer
velsmakende te. Selv om rødrandkjuke ikke er giftig, anses den ikke
som matsopp. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Rødrandkjuke
inneholder bl.a. glukanpolysakkarider (som har vist krefthemmende
virkning), heterogalaktane polysakkarider, triterpener og beslektede
fenolforbindelser, ergosterol (provitamin D), fomitopinsyre A og B,
og lanostanoide steroider. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Blodstillende,
avførende, brekningsfremkallende, styrkende, antibiotisk,
betennelsesdempende, blodsukkerregulerende, svulsthemmende og
immunstyrkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Kreft,
bakterieinfeksjoner, diaré, dysenteri, nervesmerter og hodepine. |
|
|
|
|
RØDRANDKJUKE |
Det er liten
tradisjon for å bruke rødrandkjuke i Norge, men fra østlige Canada
er det beskrevet at Cree-indianere tørket og pulveriserte soppen, og
sammen med vann lagde de en pasta som ble smurt på kraftig blødende
sår som et blodstillende middel. En halv teskje av pulveret kunne
også røres ut i vann og drikkes som et brekkmiddel i den hensikt å
rense kroppen. Blackfoot-indianerne brukte en
bit av soppen som et kraftig avføringsmiddel (purgativ), men mente at
for store doser ville gjøre håret grått, derav navnet apopikatiss,
som betyr "gjør håret ditt grått". I en annen indianderstamme ble soppen
skåret i små biter og røkt sammen med tobakk for å lindre hodepine.
Tradisjonelt har soppen ellers vært brukt som et daglig styrkemiddel for
å dempe betennelser i fordøyelseskanalen og for å øke motstandskraften
mot sykdommer, inklusive kreft.
I King’s American
Dispensatory fra 1895 blir rødrandkjuke anbefalt ved hardnakket
tilbakefallsfeber, ved kuldegysninger og feber hos pasienter med
tuberkulose, og ved kronisk diaré og dysenteri, periodevise nervesmerter
og nervøs hodepine, samt ved for rikelig urinering og gulsott.
Soppens medisinske
egenskaper
Rødrandkjuke er ikke særlig
godt kjent som medisinsk sopp og studier som har vært gjort med soppen
har vært begrenset til cellekulturer og dyreforsøk. I enkelte land
finnes imidlertid blandingsprodukter med sopp på markedet som inneholder
rødrandkjuke som en av ingrediensene.
Forskere har nylig funnet et
stort antall triterpener, triterpene glykosider og antimikrobielle
steroider i fruktlegemene til rødrandkjuke, og disse stoffene har vist
seg å ha en antibiotisk virkning. De er funnet å virke hemmende på
E.coli, Bacillus cereus og Staphylococcus aureus. Ulike
lanostane triterpenoider og deres glykosider er undersøkt med tanke på
stoffenes virkning mot COX-1 og COX-2.
Fomitopinsyre A og B er vist å
ha signifikant betennelseshemmende virkning, og en alkalisk ekstrakt
laget av fruktlegemene har vært effektiv til å regulere blodsukkeret hos
rotter med påført diabetes, og kan synes å ha potensial på dette
området.
Polysakkarider i rødrandkjuke
har svulsthemmende og immunstimulerende egenskaper. Soppen er vist å ha
en moderat svulsthemmende virkning mot sarcoma 180 hos mus, og et
beta-1,6-glukan fra rødrandkjuke har vist en kraftig antitumorvirkning
hos mus. Varmtvannsekstrakt og alkoholekstrakt av soppen har begge blitt testet
på kreftcelle-linjer. Alkoholekstrakten viste seg å ha den beste
virkningen mot menneskelige kreftcellers vekstrate.
Innsamling og bruk av
rødrandkjuke
Man bør bare samle levende
sopplegemer av rødrandkjuke. Å høste rødrandkjuke er enkelt, men det er
mer utfordrende å behandle soppen slik at den kan brukes som medisin.
Dette er den hardeste og mest fiberholdige av alle medisinske sopper og
det kan være vanskelig å dele den opp i små nok biter til å få trukket
ut de medisinske stoffene. Friske, unge sopper kan lett deles med kniv,
men til eldre sopper kan man trenge en øks eller en sag, særlig hvis man
venter til fruktlegemet har tørket.
Soppen må helst pulveriseres
for å få maksimal overflate slik at man får trukket ut mest mulig av
virkestoffene ved et avkok. Soppbitene has i en kasserolle med kaldt
vann som bringes til koking før man demper varmen slik at væsken bare
står og småkoker. Man bør la soppen koke i minst én time, og sørge for å
etterfylle med vann hvis det trengs. Avkoket drikkes som te eller
blandes i andre drikker, og et avkok av 20-30 g av soppen angis som en
fornuftig daglig dose. Man kan også lage tinktur av soppen som så
blandes med avkoket, og man oppnår da å få en væske som er konservert av
alkoholen og dermed svært holdbar (se
dobbel ekstrakt av medisinske
sopper). |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Rødrandkjuke er ikke giftig, og det er i
tilgjengelig litteratur ikke funnet noen advarsler mot å innta et
avkok eller en tinktur av soppen. |
|
|
Flere bilder av
rødrandkjuke |
|
KILDER |
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition,
Healing & Culture. Summertown, Botanica Press 1986. |
Lagset Egeland,
Inger og Steinar Myhr: Norske sopper. 3. reviderte utgave. Oslo.
Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999. |
Lange, Morten:
Soppflora. Oslo. NKS-Forlaget 1973. |
Marley, Greg A.: Mushrooms
for Health. Medicinal Secrets of Northeastern Fungi. E. Pretoria, Down
East 2009. |
Mossberg, Bo, Sven Nilsson & Olle
Persson: Sopp i naturen 1. Oslo. J.W. Cappelens Forlag
AS 1978. |
Nylén, Bo: Sopp
i Norden og Europa. Landbruksforlaget 2001. |
Rogers, Robert: The Fungal
Pharmacy. The Complete Guide to Medicinal Mushrooms ang Lichens of North America.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2011. |
Ryvarden, Leif:
Flora over kjuker. Oslo. Universitetsforlaget 1968. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 18.12.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|