SØTEROT |
Gentiana purpurea |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Ensianrot, skjærsøte, skarsøte, søte. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Gentiana purpurea
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Baggsöta
/ Purpurgentiana. |
DANSK: Purpur-ensian
/ Bitterrod. |
FINSK: Punakatkero. |
ENGELSK: Purple
gentian. |
TYSK: Purpur-Enzian. |
FRANSK: Gentiane pourprée. |
|
FAMILIE |
Søterotfamilien (Gentianaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Søterot er en flerårig, vakker plante som blir 20-60
cm høy. Rotstokken er tykk, oftest krypende eller skråstilt, og går
over i lange, kraftige røtter. Smaken på roten er intenst bitter, og
navnet søterot er derfor ironisk. Rosettbladene er smalt eggformede
med 5 kraftige, buete nerver, stengelbladene er sittende. Blomstene
er opptil 3,5 cm lange, klokkeformede med rødbrun eller purpur
farge. De sitter samlet i toppen av stengelen i to eller flere kranser. I
blomstrende tilstand kan søterot vanskelig forveksles med noen annen
norsk plante. |
|
|
UTBREDELSE |
Søterot er en europeisk plante med utbredelse i Norge
og i fjell i Mellom-Europa, først og fremst i Alpene. Norge er det
eneste landet i Norden hvor søterot vokser vilt. Her finnes den i
bjørkeskog, vierkratt og på beitemark i høyder fra 800 til 1300 moh.
Utbredelsen her i landet strekker seg fra Forsand i Rogaland,
Bygland i Agder og Bø i Telemark til Aurland og Hol i Buskerud,
Ringebu og Vang i Oppland. Spredte forekomster finnes også i Budalen
og Singsås i Trøndelag. Tidligere hadde planten større
utbredelse, men på grunn av stor beskatning er den flere steder
utryddet, bl.a. i Bøverdalen og i indre fjordstrøk av Sunnfjord,
Nordfjord, Sunnmøre og Romsdal. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Gentianae radix: Rota av
søterot. Drogebetegnelsen brukes også om rota til
gulsøte
(Gentiana lutea), og evt. andre arter i søterotfamilien. Rota
blir også kalt ensianrot. Rotstokken med røtter
samles på
ettersommeren og høsten (august-oktober). Den må tørkes så raskt
som mulig for å hindre gjæring, og bør derfor kløyves på langs før
tørking. Man må samle omkring 4 kg friske røtter for å få 1 kg
tørket droge. Gentianarot brukes enten som te eller i sprituttrekk
(tinktur). |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Søterot inneholder mye av
de samme innholdsstoffene som finnes i gulsøte,
bl.a. bitterstoffene gentiopikrin og amarogentin. Videre glykosider
(bl.a. amaropanin og amaroswertin, som ikke finnes i gulsøte),
alkaloider, garvestoffer, litt eterisk olje,
det gule fargestoffet gentisin, pektin, fett, voks, slim og enzymer
(invertin, emulsin, oksydaser og peroksydaser). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Stimulerer produksjonen og utskillelsen av spytt, magesaft og galle.
Øker blodtilførselen til slimhinnene i mage og tarm.
Appetittstimulerende,
øker næringsopptaket i tarmene. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
(Mange av
anvendelsesområdene er basert på den folkemedisinske bruken av
søterot): Appetittløshet,
dyspepsi, for
lite magesyre, dårlig fordøyelse, dårlig næringsopptal, kolikk, magesmerter,
brekninger, diaré, anoreksi (spisevegring), gulsott, feber, hoste,
halsplager, brystverk, tuberkulose, pest, vatersott, innvollsmark,
forstuinger, leddskader og giktiske plager. |
|
|
|
SØTEROT |
Drogen Gentianae radix, som er jordstengler og røtter av ulike
søtearter, særlig gulsøte (Gentiana lutea) og søterot
(Gentiana purpurea), er en av de viktigste bitterstoffdrogene vi
har. Den inneholder bitterstoffet gentianopikrin som bl.a. øker
sekresjonen av spytt i munnhulen og fordøyelsesvæsker i magesekken, i
tillegg til at den er mildt galledrivende. Dette øker matlysten og
bedrer fordøyelsen.
I folkemedisinen er søterot primært blitt brukt ved fordøyelsesplager,
særlig diaré. Søterot har faktisk vært en av de viktigste plantene i
norsk folkemedisin. Bøndene samlet søterot i store mengder i de områdene
hvor planten fantes viltvoksende, både til eget bruk og for salg. Siden
planten ikke vokser i Sverige og Danmark, ble roten tidlig gjenstand for
eksport. Svenskene kalte den "baggsöte", avledet av "norrbagge", som var
et svensk navn på nordmenn. Innsamlingen av søterot var stedvis så
intens at planten enkelte steder ble nesten eller helt utryddet.
Ved siden av
kvann (Angelica archangelica)
var søterot i middelalderen den viktigste plantebaserte eksportartikkelen
fra Norge. Innsamling og bruk av søterot fortsatte fram til slutten av
1800-tallet, da søterot etter hvert ble erstattet med roten av
gulsøte (Gentiana lutea),
som ble importert fra Mellom-Europa.
Til innvortes bruk er søterot mest blitt brukt i form av tinktur
(søterotbrennevin), eller den ble kokt i melk. I tillegg til å bli brukt
mot magelidelser, var rota nærmest ansett som et universalmiddel som
kunne anvendes mot en rekke plager. Planten ble betraktet som svært god
ved sykdommer i mage, lever, milt og hjerte, og ble f.eks. brukt som
middel ved gulsott og som beskyttelse mot feber. I nordiske legebøker
ble søterot anbefalt som middel ved magesykdommer og leverlidelser som
kolikk, brekninger og dårlig matlyst. I tillegg skulle den hjelpe mot
hoste, halsesyke, brystverk og vatersott, og ved innvendige skader i
åndedrettsorganene, for eksempel ved tuberkulose (blodspytting). I en
legebok fra Ulvik i Hardanger fra 1500-tallet står det at Radix
Gentiana er det beste middelet mot pest. Et norrønt legeråd
gikk ut på å koke søterot i melk mot innvollsmark.
Før
humlen (Humulus lupulus) ble tatt
i bruk i ølbrygging, ble søterot ofte tilsatt ølet for å gi det en frisk
smak. Søterot eller gulsøte inngår også i våre dager i flere likør- og
brennevinsessenser.
Bitterdroger er viktige også i våre dager
Selv om søterot i våre dager stort sett er erstattet av gulsøte (eller
blandingsprodukter med denne urten, som Svenskdråper og
Bitterstern), kan man fremdeles anvende urten ved plager knyttet til
magetarmkanalen, som dårlig fordøyelse og spisevegring (anoreksi). Når
man inntar tinktur eller avkok av søterot en halv time før måltidet,
øker blodtilførselen til fordøyelsesorganene, og sekresjonen av spytt,
galle og andre fordøyelsesvæsker øker. Det fører til at matlysten
bedres, samtidig som næringsstoffene fra maten tas lettere opp i
kroppen, og allmenntilstanden bedres. Innholdsstoffer i søterot og
gulsøte hemmer også gjæring i fordøyelsessystemet, noe som kan bidra til
å dempe en diaré.
Et viktig bitterstoff i søterot er glykosidet gentiopikrin, med en
bitterverdi på 1:20 000. Amarogentin er et annet bitterstoff i planten,
og dette er kanskje det kraftigste bitterstoffet som er funnet i
planteriket. Til tross for den bitre smaken, regnes ikke disse
bitterstoffene som giftige, og bitterstoffdroger som søterot og gulsøte
kan inntas i større mengder uten særlig fare for bivirkninger. I altfor
store doser kan de imidlertid føre til for stor produksjon av magesyre. Det finnes også noe garvestoff i søterot, men
dette har liten betydning for urtens medisinske anvendelse. Søterot
regnes som en ren bitterstoffdroge, et såkalt amara pura.
Utvortes bruk av søterot
Søterot ble tidligere også brukt utvortes, bl.a. ble rota blandet med
fløte eller smør til en salve som var velegnet ved leddskader,
revmatiske smerter og såre kuspener. Fra Telemark kjenner vi til at det
ble laget en salve av søterot til bruk ved forstuinger, og på apotekene
kunne man få kjøpt salven avvenn, som ble smurt på brystvortene
for avvenning av brystbarn.
Hvorfor navnet søterot på en så besk plante?
I en tid da folk var mer
åpne for at planter kunne være bolig for vetter og andre
elementarvesener, var man opptatt av respektfull behandling av vekstene,
både i ord og handling. Man trodde f.eks. at søteroten var bolig for
gode plantevetter som kunne hjelpe til med å drive ut onde ånder som
hadde tatt plass i syke mennesker. Selv om planten egentlig er svært
bitter og besk på smak, måtte man ikke bruke det nedsettende navnet
beiskerot, men i stedet gi planten et positivt navn som søterot
for ikke å krenke de gode, helsebringende vettene. Dette gjenspeiler seg
i følgende sitat: ”Vil du kalle meg søte, skal eg skaden bøte; men vil
du kalle meg beiskrot, so gjer eg inga bot”. Man antar at dette kan være
forklaringen på at de bitre plantene i søterotfamilien har fått navn med
-søte. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Drogen
søterot bør
ikke brukes ved for mye magesyre eller ømfintlig magesekk. Inntak av
søterot kan gi
hodepine. Søterot er kjent for å kunne påvirke
menstruasjonssyklusen. Gentiana-arter er i tillegg vist å
kunne ha en
mutagen virkning, så det er best å unngå urten av gravide og ammende. |
|
|
Flere bilder av
søterot |
|
KILDER |
Bjertnæs,
Aage: Groblad, meitemark og krutt. Kjerringråd og folkelig
behandling i 1000 år. Oslo, Gyldendal
Norsk Forlag ASA 1997. |
Christophersen, Erling:
Norske medisinplanter. Oslo, H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) 1960. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen 1997. |
Hermansen,
Pål: Våre vakreste fjellplanter.
Oslo, Universitetsforlaget 1985. |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 24.10.2016 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|