|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Gulsøte er en flerårig urt med tykk rotstokk og en
basisrosett med store, elliptiske, blågrønne blad med kraftige
nerver. Blomstene sitter på en ca. 1 m høy, ugreinet,
innhul stengel med motsatte, sittende, ovale blad. De vakre gule
blomstene sitter i klaser ved bladfestene til de øverste bladparene.
Støvbærerne er nesten like lange som kronbladene. Frukten er en
kapsel, og frøene er utstyrt med vinger. Frøformerte planter
blomstrer normalt ikke før de er 3-7 år gammel. Gulsøte er den største
arten i søterotfamilien. |
|
|
UTBREDELSE |
Gulsøte er hjemmehørende i høyereliggende områder i
Mellom- og Sør-Europa og i vestlige Asia, oftest i høyder mellom
1000 og 2500 moh. I Sør-Europa finnes den i områdene mellom Spania
og Balkan. I mange land er gulsøte nå fredet, da urten har vært
utsatt for utstrakt innsamling over lang tid for bruk som
brennevinskrydder og medisin. Planten dyrkes som en vakker
prydplante i hager i tempererte strøk av verden, og kommersiell
dyrking for å skaffe røtter til farmasøytisk industri skjer i
Øst-Europa og USA.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Gentianae
radix: Gulsøterot. |
Drogen består av
tørkede røtter og rhizomer av Gentiana lutea. Røttene graves
opp tidlig på høsten og tørkes. De er gamle nok til å høstes etter
7-10 år i jorda. Materiale for kommersielt bruk fås både fra
viltvoksende planter i fjellene i Sør-Europa, eller fra dyrkede
planter. Viltvoksende gulsøte er nesten utryddet fra mange
lokaliteter og er nå fredet i Tyskland, tidligere Jugoslavia og
mange andre land. Mindre mengder er under dyrking i Frankrike og
Tyskland, men Tyskland importerer mesteparten av sitt behov fra
tidligere Jugoslavia, Frankrike og Romania. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Gentianarot inneholder de secoridoide bitterstoffene
gentiopikrosid (2-4 %) og amarogentin (0,025-0,084 %). Videre
oligosakkaridene gentianose og gentiobiose (2,5-8,0 %), fenolsyrer,
fytosteroler, polysakkaridene inulin og pektin, garvestoff, lupeol
og beta-amyrin triterpener, xanthoner (hovedsaklig gentisin,
isogentisin, gentisein og gentiosid) og spor av eterisk olje.
Commission E angir at det er bitterstoffene i urten som er
hovedvirkestoffene. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Bitter /
Kald og tørr. |
Gulsøte er en bitter urt som fungerer som et godt
styrkemiddel for hele mennesket. Urten styrker fordøyelsessystemet
ved å virke appetittstimulerende, øke produksjonen og utsondringen
av spytt og andre fordøyelsesvæsker, stimulere sekresjonen fra
bukspyttkjertelen, leveren og galleblæren, øke blodsirkulasjonen i
slimhinnene, påskynde tømmingen av magesekken og fremme opptaket av
næringsstoffer. Videre er urten immunstyrkende, betennelseshemmende,
antiseptisk, menstruasjonsfremmende, avkjølende, feberdempende og
generelt styrkende. Urten kan også bidra til å fjerne innvollsorm,
og regnes som en bra antioksidant.
I følge kinesisk medisinsk filosofi
er gulsøte en bitter og kald urt som påvirker meridianene Lever og
Galleblære. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Fordøyelsesplager som dårlig appetitt, generell
svakhet i fordøyelsen, dårlig magesyreproduksjon, løs mage,
tarmgass, magesmerter, kolikk, magekatarr, tarmkatarr, dårlig
næringsopptak, anoreksi, leversykdommer som gulsott, diabetes,
utmattelse etter kroniske sykdommer, hikke, feber,
diabetesretinopati, hudsykdommer som eksem, seborré, betennelser og
sår som ikke vil gro. |
|
|
|
GULSØTE |
Slektsnavnet Gentiana skal visstnok komme av Gentius, som var
konge i oldtidens Illyria (180-167 f.Kr.). Ifølge
Plinius
(23-79 e.Kr.) og
Dioskorides (forfatter av De Materia Medica i
det første århundret e.Kr.), var det Gentius som oppdaget den
terapeutiske verdien av gulsøte. Våre dagers kunnskap om bruken av urten
stammer fra oldtidens romerske og greske medisin.
Gentiana-arter som bitterdroger
Intenst bitre Gentiana-arter har i ulike kulturer vært brukt i
minst 3000 år for å behandle fordøyelsesproblemer og for å stimulere
appetitten. I Mellom- og Sør-Europa er det Gentiana lutea som er
brukt, i Norge brukte man tidligere søterot (Gentiana purpurea),
mens det er kinesisk søterot (Gentiana scabra) som er den mest brukte arten i
tradisjonell kinesisk urtemedisin. Nært beslektet er også de indiske
artene Gentiana chirata og Gentiana chirayita, som i
ayurvedisk medisin brukes ved anoreksi, svekket fordøyelse og svakhet i
fordøyelsessystemet. I India klassifiseres disse urtene som bitre,
fordøyelsesstimulerende, spyttdrivende og galledrivende. Gentiana-artene
inneholder noen av de bitreste stoffene man kjenner, og er brukt for å
styrke fordøyelsessystemet, hindre dannelsen av tarmgass, og stimulerer
leveren og galleblæren. På samme måte som tusengyllen (Centaurium
littorale) og skjermgylden (Centaurium erythrae),
sikori (Cichorium
intybus), bukkeblad (Menyanthes
trifoliata) og borremynte (Marrubium
vulgare), er gulsøte en av de klassiske bitterstoffdrogene (ofte kalt amara-droger). Disse plantene er i motsetning til mange andre bitre
planter praktisk talt ugiftige og kan derfor doseres relativt høyt.
Gulsøte ved fordøyelsesplager
Blant innholdsstoffene i roten til gulsøte finner vi bitre glykosider
(for eksempel gentiopikrosider), et flavonoid-derivativ (gentisin),
alkaloider, sukker og pektin. Disse innholdsstoffene gir gulsøte en
markert bitter smak og virker som et styrkemiddel for hele
fordøyelsessystemet. Når urten inntas en halv time før et måltid, vil
bitterstoffene bidra til å stimulere appetitten, øke spyttutsondringen,
produksjonen av fordøyelsesvæsker og aktiviteten til
skjoldbruskkjertelen. Videre stimuleres blodtilførselen til slimhinnene
i fordøyelseskanalen og tarmene, tømmingen av magesekken påskyndes og
opptaket av næringsstoffene i maten forbedres. Urten er særlig verdifull
i forbindelse med fordøyelsen av fett og proteiner. Gulsøte stimulerer
gallen og normalisere leverfunksjonen, og kan derfor fungere som et godt
middel ved leversykdommer som gulsott. Siden urten stimulerer
bukspyttkjertelsekresjonen kan den også være verdifull for diabetikere.
Urten anvendes terapeutisk til personer med svekket fordøyelse, kronisk
magetarmkatarr, kolikk, magekramper, dårlig saltsyreproduksjon og
gassdannelser i tarmene. Den brukes også som et allment styrkende middel til
eldre mennesker med svekket fordøyelse, og av anoreksipasienter. Gulsøte
virker godt som magemedisin da innholdet av garvestoffer i urten er
lite, noe som gjør at uønskede irritasjoner av mage og tarmer unngås.
Skal man bruke gulsøte ved plager i fordøyelsessystemet må man
imidlertid vite hvilke problemer som foreligger. Ved for lite magesyre,
løs mage og dårlig næringsopptak er roten et utmerket middel. Man bør
derimot ikke bruke drogen ved overskudd av magesyre eller nervøs mage. Da passer det bedre å anvende
sitronmelisse (Melissa officinalis),
kamille (Matricaria recutita),
karve (Carum carvi) eller
anis (Pimpinella anisum).
Urteleger anbefaler ofte at man inntar gulsøte før et kraftig måltid. I
mange land i Europa, men særlig i Tyskland, blir bitterremedier med
gulsøte inntatt før fete måltider for å hjelpe fordøyelsen. Få
vitenskapelige studier av urtens virkning på mennesker er utført, men én
undersøkelse viste at urten har en galledrivende virkning. Århundrers
bruk har imidlertid vist at dette er en verdifull urt ved
fordøyelsesplager.
Annen bruk av gulsøte
Gulsøte er angitt å kunne fjerne hikke, særlig hvis den skyldes inntak
av alkohol. Urten er videre en effektiv antioksidant som hjelper til å
beskytte mot aldersrelaterte problemer med synet. Laboratoriestudier har
bekreftet verdien av gulsøte ved behandling av øyensykdommer, særlig til
å beskytte mot diabetesretinopati og ved å redusere produksjonen av
giftstoffer som kan lede til grå stær. Urten er videre brukt som
feberstillende middel, og planten er blitt omtalt som europeisk
kinabark. Gulsøte øker antall hvite blodlegemer og styrker dermed
immunforsvaret, noe som gir bedre motstandkraft mot infeksjoner.
Noen ganger brukes et avkok av roten til omslag ved hudsykdommer som
eksem, seborré og sår som ikke vil gro. Også friske, knuste blad kan
brukes som et kjølende og desinfiserende grøtomslag på sår og
betennelser.
Gentiana-arter til røykeavvenning
I 1865 ble det solgt en patentert medisin som ble kalt ”tobakksantidot”.
Den var laget av gulsøte og lakrisrot (Glycyrrhiza
glabra), og skulle tygges for å dempe trangen til tobakk. Dette kan
ha kommet av en folkemedisinsk tro på gulsøte som antidot mot
giftstoffer, men kan også ha sammenheng med at røyken smaker vondt etter
at man har hatt gulsøte i munnen. Jeg har gjort forsøk med tinktur av en
annen Gentiana-art, nemlig snøsøte (Gentiana nivalis) [se
bilde av arten her] som røykeavvenningsmiddel, og de som har prøvd det har erfart
at tobakksrøyk ”smaker pyton” i noen timer etter at man har dryppet noen
dråper av tinkturen under tunga. Det er mulig at flere Gentiana-arter
kan brukes til dette, men her må man ha større erfaringsgrunnlag enn det
jeg har til nå for å kunne fastslå om dette kan være et effektivt middel
ved røykeavvenning.
Gulsøte til bitre drikker
Roten av gulsøte ble, før man begynte å anvende
humle (Humulus lupulus), brukt til smaksetting av øl. Den
gjærede roten brukes ellers i fremstillingen av bitre mat- og
drikkevarer. Før gjæringen blir roten tørket sakte inntil den får en
rødbrun farge. Velkjent er anvendelsen av gulsøte ved fremstilling av
bitterbrenneviner og aperitiffer. Røtter som skal brukes medisinsk,
tørkes imidlertid raskt så de beholder sin gule farge.
Anvendelse og dosering av gulsøte
Det vanligste er å innta gulsøte flytende i form
som tinktur. Man kan
også bruke de flytende og alkoholholdige bittermidlene Svenskdråper
og Bitterstern, som inneholder uttrekk av gulsøte sammen med en
rekke andre urter. Ved anvendelse av disse midlene følger man
anvisningen på flasken. Bruker man ren gulsøtetinktur mot dårlig
appetitt og svak fordøyelse, tas 1-4 ml tinktur (1:5 i 45 % alkohol) i
vann en halv time før måltidene.
Man kan også lage urtete av tørket gulsøterot. Da bruker man 1-2 g grovt
pulverisert rot til en stor kopp kokende vann, og siler fra urten etter
ca. 5 minutters trekketid. Dette kan i en viss periode drikkes 3-5
ganger daglig, men det er en meget bitter drikk som man inntar for
virkningen, og ikke for smakens skyld.
Dyrking av gulsøte
Gulsøte er en
vakker prydplante som blomstrer tidligst tre år etter såing. Ved
frøformering bør frøene først fuktes godt i noen dager før de
kaldstratifiseres i 5-6 uker ved en temperatur mellom 0 °C til - 5
°C. Frøene dekkes med svært lite jord etter såing, og siden de krever
mørke for å spire, bør såpottene dekkes med avispapir eller lignende.
Frøplantene vokser sakte i starten, og bør overvintres inne første
vinteren. Vær oppmerksom på at frø av gulsøte raskt mister spireevnen når de lagres.
Plantene kan også formeres med rotskudd som deles fra seint på
våren. Gulsøte trives best i fuktig, noe leirholdig jord på en
solrik og lun vokseplass. Gulsøte har dyptgående røtter og
tåler dårlig å bli flyttet. Plantene kan bli gamle, kanskje 50 år
eller mer. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Hvis du er gravid eller har høyt blodtrykk eller
kroniske fordøyelsesproblemer, bør du bruke gulsøte bare etter
anvisning fra en lege eller terapeut. Du bør unngå gulsøte helt hvis
du har for mye magesyre, magesår eller sår på tolvfingertarmen.
Personer over 65 år bør bruke preparater med lav styrke. Gulsøte må
ikke gis til barn under 2 år. (Det er blitt sagt at hvis et barn får gulsøterot kan det bli epileptiker, men dette er vel helst bare
overtro).
Ingen bivirkninger kan forventes ved bruk av gulsøte
i normale doser. Inntak av store mengder kan irritere
magetarmkanalen og gi kvalme med oppkast, for stor
magesyreproduksjon og en oppblåst mage. Urten kan gi hodepine hos
særlig følsomme personer. Urten er angitt å være trygg å bruke under
graviditet og amming. På grunn av bitterstoffene kan imidlertid
gravide oppleve at de ikke liker å innta urten. Ingen interaksjoner
mellom gulsøte og legemidler er kjent.
Hvis man skal samle sin egen gulsøte må man være
sikker på at man ikke forveksler den med nyserot (Veratrum album),
som har blad som er temmelig lik gulsøtens blad, men nyserot er en temmelig
giftig plante [se bilde av nyserot
her]. |
|
|
Flere bilder av
gulsøte |
|
KILDER |
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing.
New York, Avery 2002. |
Blumenthal, Mark: Herbal Medicine.
Expanded Commision E Monographs.
Austin,
Texas, American Botanical Council 2000. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin. København, Klitrose 1991. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N.W. Damm & Søn 2003. |
Dragland,
Steinar & Bertalan Galambosi: Produksjon og første-foredling
av medisinplanter. Ås, Forskningsparken i
Ås 1996. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Hillker,
Li: Naturens egen legebok. Oslo, Teknologisk
forlag 1991. |
Høiland,
Klaus: Naturens legende planter. Hjemmets Bokforlag 1978. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety.
St. Louis, Elsevier 2005. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Pahlow,
M.: Mitt eget planteapotek. Oslo, Kolibri
Forlag 1986. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 06.02.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|