|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Anis er en
ettårig skjermplante som har vært dyrket i mange hundre år. Plantene blir 30-60 cm høye.
Den forgreinete stengelen er riflet og innhul. Basisbladene er
langstilkete, nyreformede eller runde med tannet kant. De
øverste bladene er findelte, fjærformede og mangler bladstilk. De små, hvite, stjerneformede
blomstene sitter i skjermer med 7-15 stråler. Blomstringen skjer på
seinsommeren. Frukten er et 3-5 mm langt, pæreformet dobbeltfrø som
ved modning deler seg i to. Hele planten er svært
aromatisk og har anisduft. |
|
|
UTBREDELSE |
Det opprinnelige hjemstedet for anis er ukjent, men var trolig i Asia eller rundt det østlige Middelhavet.
Planten ble dyrket og brukt som krydder i oldtidens Egypt, og seinere av
grekere og romere. Arten dyrkes nå mange steder i verden med passende klima,
og aller mest i India, Kina, Japan, Tyrkia, Russland og Sør-Amerika.
Vokseplassen bør være så lun og solrik som mulig, men uansett er sommeren de fleste steder
her i landet for kort til å få fram modne
frø. Det kan også være vanskelig å få anisfrøene til å spire, og
det kan være lurt å bløtlegge dem før såing. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Anisi fructus (syn.
Anisi semen): anisfrø (egentlig
anisfrukter). Anisi aetheroleum: Eterisk olje av anis. Anisfrukter
har aromatisk duft og en søt, sterk kryddersmak. Anisolje er en
eterisk olje som utvinnes ved dampdestillasjon av fruktene. Oljen kommer
hovedsakelig fra Kina, Spania og Guatemala. Friske blad av
anisplanten kan brukes i salater. I våre dager blir
stjerneanis (Illicum
verum) ofte brukt i stedet for anis for å få den gode
anissmaken. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Anisfrukter inneholder
2-6 % av en eterisk olje (anisolje), som foruten anetol (opptil 90 %) består av
bl.a. metylavikol, anisaldehyd, anissyre og
dianetol. Ellers finnes kumariner, lipider, fettsyrer, steroler, organiske
syrer, proteiner og karbohydrater. Det er mange forskjellige kjemotyper av anis, avhengig av opprinnelseslandet.
Oljen fra stjerneanis (Illicium verum) ligner oljen fra
anisfruktene, men inneholder også spor av safrol og myristicin. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt
og skarp / Varm og tørr. |
Aromatisk, krampeløsende, beroligende,
slimløsende, hostedempende, melkedrivende, urindrivende,
demper tarmgassproduksjonen, menstruasjonsfremmende, svettedrivende, stimulerer lysten til sex hos både
kvinner og menn,
bakteriedrepende og soppdrepende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig ånde, heshet, hoste, bronkitt,
astma, luftveiskatarr, feber,
hodepine, kolikk hos spedbarn, dårlig fordøyelse, tarmgass, kvalme, dårlig appetitt,
galleproblemer, leverplager, dårlig melkesekresjon hos ammende, hodelus, skabb, lopper, nervøse plager,
tannpine og menstruasjonssmerter. |
|
|
|
|
ANIS |
Av anisplanten er det primært frøene
(eller fruktene, sett med en botanikers øyne) og den eteriske oljen som
utvinnes fra dem som benyttes, både som medisin og krydder. I matlagingen
blir anis brukt for å sette smak på f.eks. konfekt, brød, kaker og kremer, men
er også smaksingrediens i mange alkoholholdige drikker som Ouzo, Pernod, Pastis og Arrak.
Kongen av Danmark-drops er smaksatt med anis, og dessuten opptrer
anis i større eller mindre mengde i mange karriblandinger. Blomstene og bladene
av anisplanten kan benyttes i fruktsalater
og andre salater, eller som garnityr.
Anis, fennikel og
karve har lignende egenskaper
I skjermplantefamilien har vi to andre
planter med lignende egenskaper som anis, nemlig
fennikel (Foeniculum
vulgare) og karve (Carum carvi). Alle
tre er kjente og kjære krydder og medisinplanter som stort sett brukes
mot de samme plagene, men som også kan utfylle hverandre. Alle tre har et
rikt innhold av eteriske oljer av ulik sammensetning. Disse er krampeløsende
og desinfiserende, og kan lindre plager knyttet til luft i magen og
tarmsystemet, og dempe kolikksmerter hos småbarn. Dessuten virker frøene
av disse plantene slimløsende, noe som forklarer anvendelsen av dem ved
plager knyttet til luftveiene. De bidrar til å øke flimmerhårenes
aktivitet i luftveiene og dermed også deres slimutdrivende evne. Som
middel ved oppblåsthet i fordøyelsessystemet er karve best, med
henholdsvis fennikel og anis på andre- og tredjeplass. Som slimløsende
hostemiddel er anis best av de tre, med fennikel på en god andreplass og
karve sist. Disse tre plantene virker også gunstig på kjertelsekresjonen
og har (sammen, eller hver for seg) bl.a. vært brukt til å stimulere
melkeproduksjonen hos ammende kvinner.
Seksualstimulerende
virkning
Anis kan fremme både den feminine og
maskuline seksualiteten. Med bakgrunn i at anis inneholder fytoøstrogene
stoffer, virker det kanskje ulogisk at kvinnelige kjønnshormoner skulle
kunne ha noen virkning på den mannlige ereksjonen, men slik er det
faktisk. Planteøstrogener er befordrende for mange av de fysiologiske
forholdene som påvirker seksualiteten, f.eks. slimhinnenes fuktighet.
Anis kan derfor også være et godt supplement til kvinner som sliter med
tørre slimhinner.
Anis ved
luftveisplager
Med bakgrunn i den slimfortynnende og
bakteriehemmende virkningen, brukes anis og anisolje i hostesafter og
halspastiller. Den eteriske oljen i anisfrøene inneholder stoffet anetol,
som i oppbygning ligner dopamin, adrenalin, noradrenalin og efedrin, alle
stoffer som har bronkieutvidende egenskaper. Den krampeløsende virkningen
kan ellers utnyttes ved menstruasjonssmerter, astma, kikhoste og bronkitt.
Anvendelse og
dosering
Ofte brukes anisfrø i form av te. Da
heller man en kopp kokende vann over 1-2 teskjeer anisfrø, lar det
trekke i 10-15 minutter før frøene siles fra og teen kan nytes.
Frøene bør knuses før man trekker te på dem, da man fra hele frø bare får
frigjort en liten del den virksomme eteriske oljen. Vanligvis drikkes en kopp om morgenen og en om kvelden, eller man drikker
en kopp mellom hvert måltid. Teen virker bra
ved appetittløshet og dårlig fordøyelse. Den skal kunne øke
melkeproduksjonen hos ammende mødre og synes også å kunne drive ut småmark
hos barn. Aniste kan ellers brukes til å behandle hodepine og magesmerter
som skyldes stress. Man kan også bruke en tinktur (sprituttrekk) laget på
anisfruktene. Da brukes ½ - 1 teskje av tinkturen i vann tre ganger daglig.
Fortynnet anisolje har vært brukt utvortes som et godt middel mot lus og
skabb.
Andre
anvendelsesområder for anisfrø
Malte anisfrø blandet med
honning i varm melk har i Tyskland og Russland i generasjoner vært et middel mot
søvnløshet. Man kan ellers tygge på anisfrø for å få bedre
ånde, noe folk i sydligere strøk har stor tradisjon for å gjøre. Også i
våre dager er det vanlig å se en skål med anisfrø på indiske restauranter. Anisfrøene smaker som lakris.
Dyrking av anis
Hvis man ønsker å dyrke anis, kan man så
frøene innendørs i slutten av april eller begynnelsen av mai. De
unge plantene plantes ut med 15 cm avstand når faren for nattefrost
er over. Anis er en krevende plante som vil ha en solrik vokseplass
og en kalkrik jord. Er jorda kald og mager, vil plantene klare seg
dårlig. Det kreves en solrik sommer for at man skal klare å drive
fram modne anisfrø i Norge. Modne frø faller lett av, derfor bør man
klippe av skjermene før frøene er helt modne og tørke dem på en måte
som gjør det enkelt å samle opp frøene når de har falt av.
|
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ved
normal bruk av anisfrø kan man ikke forvente å oppleve noen form for
bivirkninger. Noen få personer kan reagere
allergisk på anis og stoffet anetol, særlig med reaksjoner på hud, i luftveiene og fordøyelsessystemet,
men i normal dosering vil de aller fleste tåle anis godt. Ved bruk av den
rene eteriske oljen fra anis må man være forsiktig. Ufortynnet olje
kan forårsake betennelser på huden, kvalme, oppkast og væskedannelse i lungene. Bruk av den rene eteriske oljen
må derfor bare skje under kvalifisert veiledning. Ta ikke anis under graviditet, unntatt i de mengder som normalt brukes i kjøkkenet. |
|
|
Flere bilder av
anis |
|
KILDER |
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery
2002. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin. København, Klitrose 1991. |
Borgen, Liv: Urtegleder.
Krydderplanter i Urtehagen i Botanisk hage. Oslo, Naturhistorisk
Museum, Universitetet i Oslo 2006. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
Geelhoed, Glenn & Jean Barilla (redaktører): Natural Health Secrets From Around the World.
New Canaan,
Keats Publishing, Inc., 1997. |
Hillker,
Li: Naturens egen legebok. Oslo, Teknologisk
forlag 1991. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter. Gamleby, Artaromaförlaget
1999. |
Laux, Helga och Hans E.: Örter som medicin och skönhetsmedel.
Stockholm, Informationsförlaget 1986. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Pahlow,
M.: Mitt eget planteapotek. Oslo, Kolibri
Forlag 1986. |
Peirce, Andrea: The
American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.
New York, William
Morrow and Company, Inc. 1999. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Yoest, Helen: Plants with Benefits. Pittsburgh, PA, St. Lynn's
Press 2014. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.01.2018 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|