Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KINESISK LAKRISROT   

KINESISK LAKRISROT
Glycyrrhiza uralensis
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Glycyrrhiza uralensis Fischer.
Glycyrrhiza viscida

I tillegg til Glycyrrhiza uralensis, brukes også to andre lakrisrotarter i kinesisk urtemedisin, nemlig den vanlige lakrisroten Glycyrrhiza glabra og arten Glycyrrhiza inflata. Ofte er det ikke angitt hvilke(n) av de tre artene som inngår i drogen med det kinesiske navnet gan cao (kinesisk lakrisrot).

 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Kinesisk lakritsrot.
DANSK:  Kinesisk lakridsrod.
ENGELSK:  Asian liquorice / Chinese licorice.
FRANSK:  Réglisse de l'Oural / Réglisse de Sibérie.
KINESISK:  Gan cao.
 
FAMILIE
Ertefamilen  (Fabaceae).
Flere bilder av kinesisk lakrisrot

BOTANISK BESKRIVELSE
Kinesisk lakrisrot er en opprett, flerårig plante med rikt forgrenete rhizom (rotstokk). Bladene er finnete, 10-25 cm lange. Fiolette eller hvite blomster i tette, kompakte aks som blir inntil 7 cm lange. Planten er normalt 40-100 cm høy. Det kinesiske navnet gan cao betyr ”søt urt”.
 
UTBREDELSE
Arten er utbredt i Øst-Asia, Kina, Japan og Sibir.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Glycyrrhiza uralensis radix: Røtter og rhizomer av 3-4 år gamle planter benyttes. De samles inn om høsten eller våren, når planten er i hvile. Røtter som samles om våren regnes å ha høyest kvalitet.
 
INNHOLDSSTOFFER
Inneholder triterpen-saponiner (spesielt glycyrrhizin og glycyrrhetinsyre), flavonoider og isoflavonoider (heriblant liquiritigenin og liquiritin) og chalconer. Glycyrrhizin er 50 ganger søtere enn sukker.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Kinesisk lakrisrot er, på samme måte som vanlig lakrisrot, et fint søtningsmiddel. Medisinsk er roten sårhelende, antibakteriell, betennelseshemmende, krampeløsende, beroligende, bløtgjørende, slimløsende, hostedempende, galledrivende, avførende, styrkende, febernedsettende, smertestillende, leveravgiftende, antikoagulerende, i tillegg til at den lindrer irriterte og betente slimhinner, virker desinfiserende på huden og balanserende på blodsukkernivået. Urten har hormonvirkning.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Magesår, sår på tolvfingertarmen, magekatarr, "energitomhet" i Milt og Mage, hepatitt, hysteri, blodmangel, soppforgiftninger og andre forgiftninger, Addisons sykdom (svikt i binyrebarkens hormonproduksjon), sår hals, hoste, munnsår, astma, kviser og byller.
 
 
KINESISK LAKRISROT

Arten Glycyrrhiza uralensis er hovedkilden for kinesisk lakrisrot, selv om også artene vanlig lakrisrot (Glycyrrhiza glabra) og Glycyrrhiza inflata benyttes i drogen som på kinesisk kalles gan cao. Glycyrrhiza uralensis er en art med vid utbredelse i det nordlige og vestlige Kina.

Lakrisrot ble først nevnt i boka Shen Nong Ben Cao Ling og angitt som en av de mest sentrale urtene i kinesisk urtemedisin. Urtebøker fra alle dynastiene i Kina omtaler urten i rosende ordelag. Og som i tidligere tider er kinesisk lakrisrot fremdeles en av de aller mest brukte urtene i Kina.

Bruk av kinesisk lakrisrot i kinesisk urtemedisin

Røttene og rhizomene er de delene som blir brukt. Kinesisk lakrisrot styrker Milt, øker vitalenergien (qi eller chi på kinesisk), virker hostelindrende, løsner slim, fjerner ”hete”, virker avgiftende, krampeløsende og smertestillende. Kinesisk lakrisrot er en søt, styrkende droge som nesten bestandig brukes i blanding med andre urter, og som forekommer i svært mange resepter og oppskrifter i den kinesiske urtemedisinen. Dens aroma forbedrer smaken på legemidlene, og urten sies å være nyttig for alle organer.

Urten forsinker og forlenger virkningen av sterkt oppkvikkende midler, og brukes også som motgift ved forgiftninger av sopp eller giftige medisinplanter. Kinesisk lakrisrot anvendes ellers ved svak Milt- og Mage-energi, ved hoste, sår hals, astma, byller, opphovninger med smerter, sår med giftig puss, stivhet og smerter i endetarmsregionen, magesår, sår på tolvfingertarmen, hepatitt og hysteri. Utvortes blir urten brukt til å behandle kviser, byller og sår hals.

En effektiv urt ved magesår

Mange kinesiske studier har vist at kinesisk lakrisrot i form av ekstrakt eller pulverisert rot er effektiv som behandling av sår i magen eller tolvfingertarmen. Akutte eller nylig oppståtte sår responderer bedre enn kroniske sår. Flavonoidene liquiritin, isoliquiritin, liquiririgenin og isoliquiritigenin som finnes i roten regnes for å være de stoffene som virker sårhelende. Kliniske rapporter viser en suksessrate på 90 % ved behandling av sår i mage og tolvfingertarm med kinesisk lakrisrot.

Virker på hormonsystemet

En annen viktig ingrediens i lakrisrot er det skummende triterpen-glykosidet glycyrrhizin, som er 50 ganger søtere enn sukker. Det finnes i en mengde av 5-20 % av rotas vekt. Det stimulerer utskillelsen av hormoner fra binyrebarken, og er blitt foreslått som et mulig middel for å forlenge virkningen av kortison. Glycyrrhizin antas å være relativt likt kortikosteroidene som frigjøres av binyrene. I Kina er kinesisk lakrisrot blitt brukt i form av en injeksjon som behandling av Addisons sykdom (svikt i binyrebarkens hormonproduksjon). Lakris har vist østrogenlignende virkning hos forsøksdyr.

En betennelseshemmende og krampeløsende urt

Glycyrrhizin og et annet viktig triterpen, glycyrrhentinsyre, har begge betennelseshemmende virkning, noe som er antatt å være grunnen til urtens virkning ved behandling av astma. Forskning har også bekreftet en antirevmatisk virkning. I kontrollerte doser er roten brukt ved kinesiske sykehus til å behandle høye natriumverdier og vannansamlinger i kroppen. I høyere doser kan imidlertid lakris fremkalle opphopning av natrium og væske.

Den hostedempende virkningen regnes å være et resultat av en krampeløsende effekt på sentralnervesystemet. Ekstrakt av lakrisrot er også brukt som et syrenøytraliserende middel, og denne virkningen er bekreftet ved klinisk bruk. Lakrisrot kan virke krampeløsende på den glatte muskulaturen i mage og tarmsystemet. Dessuten er en antikoagulerende effekt angitt i kinesisk litteratur. Ekstrakter er vist å ha en antibiotisk effekt på en rekke mikroorganismer. I Kina brukes lakrisrot til avgifting etter inntak av giftig mat og medisin. Kombinert med ginseng (Panax ginseng) brukes urten som et energitonikum. Ved underskudd av qi øker den motstandskraft og vitalitet.

Leveravgiftende virkning

Lakris er i det moderne Kina blitt brukt til behandling av kronisk viral hepatitt med en suksessrate  på over 70 %. Medisinen blir da gitt over en periode på 2-3 måneder. I tillegg til at en rekke symptomer blir bedret, har man også registrert bedre leverfunksjon og reduksjon i størrelsen på leveren eller milten når disse har vært forstørret. En antioksidativ virkning kan være involvert i den leveravgiftende effekten av lakrisrot. Bivirkninger har vært symptomer som ødemer, forhøyet blodtrykk og hodepine.

Også i India, hvor denne lakrisrotarten ikke er viltvoksende, blir den ansett som en verdifull medisinplante. I gamle hinduskrifter omtales urten som en slimholdig, avkjølende urt som er brukbar mot hoste og heshet. Og som i andre deler av verden blir den på grunn av sin søte smak også brukt som en smaksetter i en rekke matretter.

Dosering

1,5-9 g av roten per dag brukes i form av piller eller pulver, omslag eller til vask.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Inntak av store mengder lakrisrot over lang tid kan gi bivirkninger som ødemer, høyt blodtrykk og hodepine. Det kan også gi hjerteplager og noen ganger alvorlig blodtrykksøkning. Glycyrrhizin kan øke mengden ekstracellulærvæske og plasmavolum, og forårsake opphopning av natrium og tap av kalium. Derfor bør man bruke lakrisrot kun i moderate mengder og bare over kort tid. Lakris bør unngås av personer som har hatt hjerteproblemer, høyt blodtrykk, nyrebetennelse og overvekt. Den må unngås av gravide og personer som bruker digoxin-baserte preparater. Hormonvirkningen av kinesisk lakrisrot kan forårsake impotens hos enkelte personer. Urten må brukes terapeutisk bare av kvalifiserte utøvere.

 

Tørket og oppskåret rot av kinesisk lakrisrot.
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Foster, Steven and Yue Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.  Rochester, Healing Arts Press 1992.
Reid, Daniel P.: Kinesisk lægekunst.  Lademann A/S 1989.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 22.06.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn