SOLSIKKE |
Helianthus annuus |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Solvendel,
praktsolvendel. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Helianthus annuus L. |
Helianthus lenticularis
Douglas ex Lindl. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Beaiveruvsu. |
SVENSK: Solros. |
DANSK: Solsikke
/ Almindelig solsikke. |
ISLANDSK:
Sólblóm. |
FINSK: Auringonkukka
/ Isoauringonkukka. |
ENGELSK: Sunflower
/ Common sunflowe / Annual sunflower / Girasol / Turnsole. |
TYSK: Sonnenblume
/ Gewöhnliche sonnenblume / Einjährige sonnenblume. |
FRANSK: Tournesol / Helianthe annuel. |
SPANSK:
Girasol. |
JAPANSK: Himawari / Koujitsuki. |
KINESISK: Xiang
ri kui. |
|
FAMILIE |
Kurvplantefamilien
(Asteraceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Solsikke er en
ettårig, opprett, oftest ugreinet og hurtigvoksende plante med
stivhårete stengler som normalt blir fra 0,7 til 3 m høye, men som
under gode vekstforhold kan blir inntil 4,5 m. De øverste bladene
sitter spredt, er eggformete og langskaftete. De nedre bladene
sitter motsatt og er hjerteformete, grovtannete og mellomgrønne av
farge. Bladskiven har tre tydelige hovednerver, er 5-20 cm bred,
10-30 cm lang og med tydelig spiss. Hovedstammens blomsterkurv er
toppstilt, opprett eller nikkende, og 10-40 cm i diameter. En kurv
kan inneholde flere hundre blomster. Kurver på sidegreinene er
mindre. Kurvdekkbladene er avlangt eggrunde, spisse og kanthårete.
De tungeformede kantblomstene, som avhengig av sorten kan ha ulike
lengde og farge, er sterile, mens de fertile rørformede
skiveblomstene er spiralstilte og fulle av nektar og honningdugg.
Gjennomsnittlig produserer én blomst omkring 1000 frø. Enkelte
sorter har blomsterkurver som blir opptil en halv meter i diameter
og som ved full modning veier flere kilo og kan inneholde opptil
2000 frø. Fruktene er omvendt eggrunde, avflatet, vanligvis 1 cm
eller mer, og ensfarget hvite, grå, svarte eller lyse med svarte
striper. Frøene (uten skall) er lyst grå, litt flate og ovale.
Solsikke har en kraftig pælerot som kan trenge tre meter ned i
marken. Det kraftige rotsystemet gjør at det er mulig å dyrke
solsikker også når det er for tørt for mange andre planter. Planten
blomstrer fra høysommer til høst. Solsikker formeres bare med frø,
og frøene kan beholde spireevnen i mange år hvis de oppbevares på
rett måte. Fra slutten av 1800-tallet har det vært utført
foredlingsarbeid på arten i Russland, Frankrike, USA og noen andre
land.
Solsikke
dyrkes ofte som prydplante, særlig i Europa. Den foretrekker godt
drendert jord og full sol, men må vannes når det er varmt. Det
finnes en rekke prydvarianter med farger fra oransje til dypt
rødbrun, noen sorter har doble rader med kantkroner, eller de har
helt fylte blomsterkurver. Dvergformede kultivarer som kan høstes
maskinelt har blitt populære. |
|
|
UTBREDELSE |
Solsikke er
opprinnelig hjemmehørende i Mexico og de vestlige delene av USA, men
er en kjent kulturplante som har vært dyrket i tusenvis av år.
Spanjolene tok den med til Europa på midten av 1500-talelt som
prydplante. I våre dager dyrkes solsikke i sørlige og østlige deler
av Europa, fra Spania over Frankrike og østover til Ukraina.
Russland er det landet i verden som dyrker mest solsikker, og der er
det fremavlet kultivarer med frø som gir 50 % olje. Det dyrkes også
solsikke i store mengder i Sør-Amerika (særlig Argentina),
Nord-Amerika, Sørvest-Asia og sørlige Afrika. I USA startet
kommersiell dyrking av solsikker på slutten av 1800-tallet. Bare i
land med varme somre kan man være sikker på at frøene modner.
Solsikke er i dag en av topp ti oljeproduserende planter i verden.
I Norge er
solsikke innført som prydplante og blir ellers dyrket for frøene.
Planter vokser svært ofte opp nær foringsplasser for fugler, langs
veger og jernbaner, på avfallsplasser og ruderatmark (skrapmark), og
er på slike voksesteder funnet helt nord til Finnmark. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av
solsikkeplantene er det primært de modne frøene og oljen som presses
ut av dem som har interesse som næringsmiddel, som en inaktiv
ingrediens i farmasøytiske preparater og for bruk i hudpleiemidler.
Kronbladene, blomsterknoppene, bladene, stengler og spirer av
solsikke har også anvendelse, enten som mat eller til ulike andre
formål.
Solsikkeolje kan utvinnes på to
forskjellige måter, enten ved kaldpressing eller varmpressing.
Kaldpressing av økologisk dyrkede solsikkefrø skjer på små
oljekverner rundt om i Europa, og gir en olje som både smaker og
lukter sterkt. Smaken og duften kommer fra både frøene og skallet,
som ikke alltid fjernes før pressingen. Hvis skallet er fjernet, får
man en olje med mildere smak. En stor del av denne kaldpressede
oljen blir også deodorisert (dampbehandlet) for å fjerne den sterke
smaken og duften, og dermed blir oljen mer anvendbar i
hudpleieprodukter og til mat. Varmpressing av oljen etterfølges av
ekstraksjon med et løsningsmiddel for å få ut all oljen fra frøene,
og oljen raffineres oftest gjennom flere trinn. Det er på denne
måten de store produsentene får fram oljen. Sluttproduktet blir en
helt udefinerbar olje uten smak, duft eller farge, og mesteparten av
denne oljen går direkte til næringsmiddelindustrien for bruk i ulike
margariner og som frityrolje. Varmpresset olje brukes også til
kosmetikk og til lampeolje. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Solsikkefrø er
svært næringsrike og de har høy energiverdi (570 kJ per 100 g).
Frøene er angitt å inneholde opptil 50 % flerumettet fett, 23 %
proteiner, essensielle aminosyrer, ca. 8 % karbohydrater og mye
kostfiber. Solsikkefrø inneholder nesten ikke vitamin A og C, men de
er en av de rikeste kildene til vitaminene B1, B2, B5, B6 og E. De
er dessuten svært rike på mineraler som magnesium, jern, kalsium,
selen, sink og fosfor. Solsikkefrø inneholder også en eterisk olje,
kalsiumkarbonat (pottaske) og garvestoffer. Ut fra dette kan man si
at solsikkefrø er blant de matvarene fra naturen som har høyest
konsentrasjon av næringsstoffer, særlig fett, mineraler og vitamin
B1 og E. Selv med alle disse næringsstoffene, er frøene lett
fordøyelige hvis de blir tygd godt.
Solsikkeolje
utvunnet ved kaldpressing av frøene inneholder 6,5 % palmitinsyre, 4
% stearinsyre, 0,5 % palmitolsyre, 22 % oljesyre, 66 % linolsyre,
0,5 % alfalinolensyre og små mengder av andre fettsyrer. Mengden av
de ulike fettsyrekomponentene avhenger imidlertid av genetiske
faktorer og klimaforhold.
Blomstene
inneholder flavonoider (flavonoler, antocyaniner), triterpene
saponiner, diterpener, karotenoider (lutein, m.fl.), et biogent amin
(kolin) og aromatisk forbindelser inklusive vanillin, ayapin og
andre. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Frøene og
oljen som de inneholder virker nærende, bløtgjørende, slimløsende,
blodtrykkssenkende, kolesterolsenkende, kreftbeskyttende,
urindrivende, desinfiserende, antioksidant og styrkende på hår og
negler. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Folkemedisinsk
bruk av frøene: Forkjølelse, hoste, bronkitt, halsbetennelse,
tuberkulose og andre sykdommer i luftveiene, feber, diaré, gulsott,
malaria, revmatisme, skorpionstikk, slangebitt, hudbetennelser,
eksem, sprukken og tørr hud. Blad og blomster er i folkemedisinen
brukt på sår og revmatiske plager.
Solsikkeolje
brukes innvortes ved høyt blodtrykk, høyt kolesterol, dårlig
hukommelse og forstoppelse (som et smøremiddel). Utvortes brukes
oljen som omslag på saktehelende sår, hudskader, psoriasis og
revmatisme, og i produkter for hemoroider, akne, seborré, tørr hud,
eksem og sprukken eller irritert hud. |
|
|
|
|
SOLSIKKE |
Et dyrkingsfelt
med solsikker er et vakkert syn der blomstene stråler i sin vakre gule
farge. Alle blomstene vender mot solen og følger solens gang over
himmelen i løpet av dagen. De vender mot øst om morgenen og mot vest om
kvelden. Plantens navn på flere språk viser til denne oppførselen,
f.eks. det franske tournesol og det italienske girasole.
Plantens imponerende blomst er tilegnet den greske solguden Helios, og
slektsnavnet Helianthus betyr da også "solens blomst" (helios
= solen, anthos = blomst). Solsikke er
Ukrainas nasjonalblomst og planten dyrkes mye både i Ukraina og Russland
for frøproduksjon og utvinning av solsikkeolje. Solsikkeplanten har stor
evne til å ta opp tungmetaller og radioaktive isotoper, og har blitt
brukt til å rense jorda i Tsjernobyl.
Man mener at
solsikker ble tatt i kultur i Mexico minst 2600 år f.Kr. Nord for Mexico
er det funnet spor av solsikkedyrking i Tennessee fra rundt 2300 år
f.Kr. Solsikke kom til Europa på 1500-tallet, men ble ikke dyrket
kommersielt før den havnet i Russland. Da de første solsikkene ble brakt
til Europa fra Mellom-Amerika, var plantens egenskaper nesten ukjent.
Indianere i både Sør- og Mellom-Amerika utvant olje fra frøene og brukte
bladene til husdyrfôr, men anvendte merkelig nok ikke planten til
medisinske formål. Selv
John
Gerard, forfatter av den første populære engelske urteboken (utgitt
i 1597), kunne ikke angi noen terapeutiske egenskaper til solsikke.
Etter hvert begynte imidlertid planten å få ry som et virksomt middel
mot plager knyttet til luftveiene.
Folkemedisinsk
bruk av solsikke
Ulike deler av
solsikkeplanten har innen folkemedisinen blitt brukt til behandling av
en rekke ulike sykdommer og plager. I Russland har et avkok av
solsikkefrø blitt ansett for å være virksomt mot forkjølelse, hoste,
bronkitt, halsbetennelse, tuberkulose og andre sykdommer i luftveiene.
Et slikt avkok har også blitt benyttet ved feber, diaré, gulsott,
malaria, revmatisme, skorpion- og slangebitt. Knuste blad har blitt lagt
på sår og dyrebitt som et plaster. Et avkok av røttene, eller
blomsterhoder trukket i vodka, har blitt brukt som et liniment ved
revmatiske plager. Alternativt kan verkende ledd og sår som gror
langsomt smøres inn med oljen fra frøene eller bandasjeres med
oljemettede omslag. Frøene har en slimløsende, urindrivende og
desinfiserende virkning, og er angitt å kunne fungere som et
afrodisiakum.
Solsikke som
medisinplante
Solsikkefrø
inneholder mye kalorier og er rike på essensielle næringsstoffer. Å
spise solsikkefrø kan derfor være nyttig for gravide og ammende kvinner,
idrettsutøvere, folk som er underernærte og blodfattige, eller som skal
restituere seg etter sykdom, og generelt av alle som trenger større
tilførsel av næring. De essensielle fettsyrene i solsikkefrø (spesielt
linolsyre) bidrar til å senke kolesterolet, mens vitamin E i frøene er
en kraftig antioksidant som forhindrer nedbrytning av arteriene. Det
reduserer også klebrigheten til blodplatene, noe som bidrar til å
forhindre blodpropp og hjerteinfarkt. Linolsyre og vitamin E forbedrer
hudens elastisitet, og beskytter gjennom sin antioksidantvirkning
hudcellene mot effektene av aldring. Det anbefales å spise solsikkefrø
mot eksem, sprukken og tørr hud og mot hudbetennelser generelt, og det
sies at de også styrker hår og negler.
Solsikkefrø
Solsikkefrø har
stor næringsverdi. De inneholder 47 % olje som er rik på fler- og
en-umettede fettsyrer, blant annet linolsyre og oleinsyre. Videre
inneholder frøene 24 % protein, og de er rike på kostfiber. Solsikkefrø
er en utmerket kilde for vitaminene B1, B2, B5 og B6, i tillegg til
vitamin E, magnesium, jern, fosfor, selen, kalsium og sink. De
inneholder også en eterisk olje, kalsiumkarbonat (pottaske) og
garvestoffer. Men solsikkefrø kan også inneholde 10 ganger mer kadmium
enn det som normalt finnes i mat. Kadmium er et farlig tungmetall for
kroppen vår, men det følger heldigvis ikke med oljen når denne presses.
Derimot finnes kadmium i pressrestene, og de brukes ofte som dyrefôr.
Solsikkefrø dyrkes
i relativ stor utstrekning for å produsere frø til fuglemat, mens
avskallede frø brukes som ingrediens i brød, müsli, som snacks, mm.
Smaken er nøtteaktig og nesten litt søt. De kultivarene som brukes til
disse formålene tilhører hovedsakelig Giganteus-gruppen av solsikker,
hvor plantene blir 1,8-4,2 meter høye og blomsterkurvene 30-50 cm brede.
Frøene er store, men de er mindre oljerike enn de sortene som dyrkes for
ren oljeproduksjon. Ofte er skallet fjernet eller solsikkefrøene er
ristet før de når fram til konsumenten.
Solsikkeolje
De avskallede
solsikkefrøene inneholder 40-50 % olje. Solsikkeoljen er en
tyntflytende, lysegul og tilhører på grunn av sitt store innhold av den
essensielle fettsyren linolsyre de tørre oljene. Hvis oljen oppbevares
mørkt, kjølig og i tette flasker, har den til tross for dette en
relativt bra holdbarhet gjennom sitt innhold av E-vitamin.
Man utvinner oljen
ved å presse frøene. Den rå oljen har en sterk smak og lukt, og må
derfor gjennomgå ulike prosesser for å få bort den kraftigste smaken.
Oljen brukes til steking, margarinproduksjon og i salatdressinger, og er
den vanligste matoljen i Russland og Øst-Europa. Solsikkeolje er nå en
av verdens mest brukte vegetabilske oljer, og i økonomisk betydning blir
den forbigått bare av palmeolje, soyaolje og rapsolje.
Den blekgule
solsikkeoljen inneholder svært mye flerumettet fett, og lite mettet
fett. Brukt i mat kan oljen hjelpe til å redusere blodtrykket, bedre
hukommelsen og hjelpe til å beskytte mot kreft, men da må man bruke et
produkt med høyt innhold av oleinsyre. Hvis solsikkeolje oppbevares i
plastflasker ved vanlig romtemperatur, bør den alltid blandes med
E-vitamin for å forhindre oksidering. Solsikkeolje bør ikke brukes til
ekstraksjon av urter i sollys, da den under slike forhold raskt blir
harsk.
Solsikkeolje er en
bra hudolje som minner om tistelolje, men er litt fetere. Den fordeler
seg fint, absorberes relativt raskt av huden og etterlater ingen fet
hinne. Derfor kan den brukes i massasjeoljer, kremer og lotioner, men
også være bra til hårinnpakkning ved tørt og livløst hår. Solsikkeolje
er bra for de fleste hudtyper, men passer best til fet hud og hud som
har mangel på linolsyre. Den er bra i produkter for hemoroider, akne og
seborré. På samme måte som tistelolje, kan solsikkeolje brukes sammen
med litt fetere oljer for å få mer balanserte blandinger. Blandet med
kakaosmør blir det en svært effektiv salve mot tørr hud, eksem og
sprukken eller irritert hud. Ved produksjon av hudpleiemidler bør man
alltid bruke E-vitamin sammen med solsikkeolje. Solsikkeolje inneholder
to tredjedeler linolsyre og bør derfor egentlig ikke varmes opp, noe som
likevel ofte skjer. Derimot er den bra å bruke i kald matlaging, men kan
da smake sterkt av frø.
Solsikke som
matplante
De gule
kronbladene, blomsterknoppene og frøene til solsikker er alle spiselige.
Hvis stilken ikke er for gammel, kan den skrelles og brukes som
erstatning for selleristang. Blomstene kan plukkes når de er i knopp.
Kronbladene plukkes når blomsten har åpnet seg, og frøene samles når de
er modne på ettersommeren. Kronbladene kan brukes til salater, supper og
ulike drikker. De har litt bitter smak, men hvis man fjerner det hvite
nederst på hvert kronblad vil noe av den bitre smaken forsvinne. De små
blomsterknoppene som ofte kommer fram lengre nede på stengelen, kan
kokes eller stekes og brukes som erstatning for artisjokk. De smaker
mildt og godt, men er ganske vanskelige å spise.
Frøkjernene har en
behagelig nøttelignende smak og er delikate å spise rå, blandet med olje
eller stekt gylne i en panne eller middels varm ovn, for så å
saltes og spises som snacks eller anvendes i salater. Solsikkefrø er
ellers gode i frokostblandinger og ulike bakverk. Frøene kan spires og
brukes i salater. Mel fra solsikkefrø kan brukes til baking, enten rent
eller oftere blandet med mel fra ulike kornslag. Det kan også brukes til
produksjon av såkalt solsikkesmør eller yoghurt. I det siste tilfellet
lar man frøene spire før de males, og blander så melet med vann,
hvoretter blandingen fermenteres. Ristede frø og frøskall kan brukes til
kaffe- eller kokesjokoladesurrogat. Solsikkeolje kan brukes som en lett
matlagingsolje og steikeolje, og ellers i salatdressinger, til majones
og produksjon av margarin.
Dyrking av
solsikker
Solsikker er enkle
å dyrke. Det er ettårige planter som formeres med frø. Frøene sås under
glass eller i veksthus tidlig om våren og frøplantene plantes ut når all
fare for frost er over. Frøene kan også sås direkte på friland, og det
kommer gjerne opp frøplanter av solsikke på vinterforingsplasser for
fugler. Solsikker bør dyrkes på et sted med mye sol. I god jord kan
plantene bli 4 m høye og de må derfor tidlig støttes opp. Kutt frøhodene
om høsten og la dem henge eller ligge på et tørt og luftig sted inntil
frøene lett faller ut av blomsterbunnen.
Annen bruk av
solsikke
Alle overjordiske
deler av solsikkeplanten har potensial til å kunne brukes. Fra blomstene
kan det utvinnes et gult fargestoff. Hopi-indianerne i sørvestlige
Nord-Amerika dyrket visse varianter av solsikke der frøene ga et
purpuraktig til svart pigment som ble brukt til tekstilfarging. Med en
egenvekt på bare 0,028 er margen i solsikkestengler et av de letteste
materialene man kjenner til og brukes i vitenskapelige laboratorier, til
skrivepapir og tekstiler av høy kvalitet.
Tørkede
solsikkestengler blir svært harde og kan brukes som brensel. Asken av
brente stengler er rik på kalium og kan derfor anvendes som gjødsel.
Solsikker brukes også til grønngjødsling, og røttene skiller ut stoffer
som hemmer tilveksten av andre planter. De grønne bladene og frøene kan
brukes som et næringsrikt hønsefôr. Solsikker blir bestøvet av bier, og
noen steder plasseres bikuber i solsikkeplantasjer for å gi honning som
et biprodukt. Solsikker trekker til seg ganske mye vann under veksten,
og kan derfor plantes for å drenere fuktig jord.
Solsikkeolje kan
brukes som lampeolje og som en svært bra smøreolje. Man kan bruke oljen
til å lage såpe, som er svært behagelig å vaske seg med. Solsikkeolje er
halvtørr og brukes sammen med linolje i malerfarger og ferniss, og synes
å være særlig fin for innblanding av grønne og blå nyanser. Oljen kan
også brukes til lysstøping, men har ellers ikke særlig stor industriell
betydning.
Pressrestene etter
oljeutvinningen brukes som fôr til kveg, sauer, griser, kaniner og alle
slags fjørfe. Proteininnholdet er ca. 28 %, og det er en god balanse
mellom ulike aminosyrer, med unntak av lysin. Også tørkede og
pulveriserte blad fungerer bra som dyrefôr når de blandes med
pressrestene av frøene. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen
advarsler mot inntak av frø og blomster av solsikke i fornuftige
doser som mat. Det er heller ingen kjente helserisikoer,
bivirkninger, interaksjoner med medisiner eller kontraindikasjoner
knyttet til forskriftsmessig bruk av oljen i terapeutiske doser.
Solsikkeolje er rik på umettede fettsyrer og må oppbevares i tette
beholdere og beskyttet mot luft, lys og varme, og ikke i
metallemballasje. Oljer fra ulike leverandører bør ikke blandes. |
|
|
Flere bilder av
solsikke |
|
KILDER |
Andersen, Finn: Skapa din egen naturkosmetika. Artaromaförlaget
1998 / 2005. |
Andersen, Finn: Guldet från
växterna. Vegetabilska oljor och fetter för hudens skönhet, egenvård och
välmående. Artaromaförlaget AB 2004. |
Bergh, Tonje: Vakkert og spiselig i krukker og potter. Oslo, J.M.
Stenersens Forlag AS 2014. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Curtis,
Susan, Pat Thomas & Dragana Vilinac:
Dorling Kindersley Ltd. 2013. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Farmer-Knowles, Helen: The Healing Plants Bible. London, Godsfield
2010. |
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Gruenwald, Joerg, et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Podlech, Dieter: Legeplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag A.S 1991. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 26.03.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|