Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Solsikke  

Solsikke
Helianthus annuus
Solsikkefrø med skall
Solsikkefrø uten skall

Ulike deler av solsikkeplanten har innen folkemedisinen blitt brukt til behandling av en rekke sykdommer og plager. I Russland har et avkok av solsikkefrø blitt ansett for å være et virksomt middel mot forkjølelse, hoste, bronkitt, halsbetennelse, tuberkulose og andre sykdommer i luftveiene. Et slikt avkok har også blitt benyttet ved feber, diaré, gulsott, malaria og revmatisme. Knuste blad har blitt lagt på som et plaster på sår og ved bitt og stikk av giftige dyr.

Solsikkefrø inneholder mye kalorier, er rike på essensielle næringsstoffer og kan derfor brukes som en næringsrik føde. Frøene inneholder inntil 50 % olje som er rik på fler- og en-umettede fettsyrer, i tillegg til 24 % protein, vitaminene B1, B2, B5, B6 og E, og mineraler som magnesium, jern, fosfor, selen, kalsium og sink. Frøkjernene har en behagelig nøttelignende smak og er delikate å spise rå. Avskallede frø anvendes mye som ingrediens i brød og müsli. Blandet med olje eller stekt gylne i en middels varm ovn, kan frøene spises som snacks eller anvendes i salater. Solsikkefrø brukes ellers mye som fuglemat.

Solsikkeolje utvinnes enten ved kaldpressing eller varmpressing av frøene. Oljen brukes av næringsmiddelindustrien til produksjon av bl.a. margarin og som frityrolje, men anvendes også i kosmetikk og hudpleieprodukter. Solsikkeolje kan brukes i massasjeoljer, kremer og lotioner, og passer best til fet hud. Oljen er lett å arbeide inn i huden og etterlater ingen fet hinne.

Faktaside om solsikke

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter