DAGLILJE |
Hemerocallis spp. |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Arter som
dyrkes er bl.a. brun daglilje, gul daglilje og sitrongul daglilje, i
tillegg til utallige kultivarer. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Arter som kan finnes i hager og
stedvis forvillet i Norge: |
Hemerocallis fulva
(L.)L. - Brun daglilje. |
Hemerocallis
lilioasphodelus L. / H. flava L.
- Gul daglilje. |
Hemerocallis citrina
Baroni - Sitrongul daglilje. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Daglilje. |
DANSK: Daglilje. |
FINSK: Päivänliljat. |
ENGELSK: Day
lily. |
TYSK: Taglilie. |
FRANSK: Hémérocalle. |
SPANSK:
Lirio de dia. |
KINESISK: Xuan
Cao. |
|
FAMILIE |
Dagliljefamilien (Asphodelaceae). |
Dagliljer var tidligere plassert
i liljefamilien (Liliaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Hemerocallis
er ei planteslekt med rundt 20 arter av flerårige, urteaktige,
liljelignende planter. Dagliljer har en kort rotstokk (jordstengel)
med trevlerøtter og grunnstilte blad som sitter i to rekker fra
grunnen. Bladene er opptil 100 cm lange, smale, buete og
linjeformede. Blomsterstengelen er opprett og har svært reduserte
blad. Blomstene er traktformede, monosymetriske og sitter i en
togreinet kvast. De seks blomsterbladene er sammenvokst nederst til
et rør som er kortere enn de frie flikene. Pollenbærerne og
griffelen er bøyde oppover. Blomstene til de ulike artene og
kultivarene varierer i størrelse og farge, fra blekgul til dyprøde.
Blomstringstiden varierer også mye, fra vår til høst. Det er tre av
de rene artene som er vanlig å dyrke i hager:
Brun daglilje
(Hemerocallis fulva) blir 50-90 cm høy, blomstrer fra juni
til august. Planten er triploid, har kjøttfulle rotknoller og er
kraftig av vekst. Fulva betyr brungul, og de
kortstilkede blomstene er oransjegule utvendig og mer brunlige inni.
Hver enkelt blomst likner en trompet og sitter på lange
blomsterstengler. Blomsterbladene er 7-10 cm lange, litt stripete,
tilbakebøyde og bølgekantete. Bladene er smale, graslignende og
kommer svært tidlig fram om våren. Hver blomst står bare én dag, men
fordi et finnes 6-12 blomster i kvastene og nye blomster stadig
åpner seg, strekker blomstringen seg over noen uker midt på
sommeren. Blomstene er uten lukt. Brun daglilje er en robust og pen
staude passer både i naturpregete beplantninger og i tradisjonelle
bed. Arten dyrkes mest som prydplante, men i Kina også til medisinsk
bruk.
Gul daglilje
(Hemerocallis lilioasphodelus) har de siste 250 årene vært
kjent under det botaniske navnet Hemerocallis flava, der
flava betyr gullgul, men planten har nå fått tilbake sitt
eldste botaniske navn. Bladene er 10-14 mm brede og opptil 60 cm
lange. Planten blomstrer i juni-juli med lysegule blomster på 50-80
cm høye blomsterstengler. Blomstene har en sterk og søt sitronduft,
sitter 8 til 12 sammen i kvaster og åpner seg suksessivt.
Blomsterbladene er spisse, 6-10 cm lange og sammenvokst 1,5-2,5 cm
nederst. De ytre flikene er ca. 15 mm brede, de indre ca. 25 mm
brede, og alle har jevn kant. Frøkapslene er elliptiske og blir 3-4
cm lange, men dannes sjelden. Frøene er 6 mm, eggrunde og
svartglinsende.
Sitrongul
daglilje (Hemerocallis citrina) er grov av vekst og får
stive blomsterstengler som blir 90-110 cm høye. Planten danner en
rosett av smale, graslignende blad med skarp kjøl, og de utvikler
seg svært tidlig om våren. Sitrongul daglilje har 9-12 cm lange,
smale, traktformede, sitrongule og duftende blomster i løse kvaster
i enden av bladløse stengler. Blomsterflikene er smale og
blomsterbladene er sammenvokst 3-4 cm nederst. Blomsterduften minner
om liljekonvall, og er særlig fremtredende om natten.
Blomstringstiden er i juli og august. Dette er en robust og pen
staude til naturpregete beplantninger og til tradisjonelle bed. Den
rene arten blir sjelden dyrket, men hybriden ‘Baroni’ med svært
store blomster finnes i noen spesialplanteskoler.
Hybriddaglilje
(Hemerocallis x hybrida) er klumpplanter med rosetter av
smale, graslignende blad med kjøl som utvikler er svært tidlig om
våren. De tallrike sortene har vanligvis store, traktformede
blomster og forekommer i en rekke vakre fargekombinasjoner. Til
denne hybridgruppen regnes en rekke kulturformer som er fremkommet
ved ulike krysninger. I 1920- og 30-årene var dagliljene svært
populære prydplanter på grunn av sin lettstelthet, men etter hvert
ble de regnet som litt kjedelige og forsvant fra mange av tidens
moderne hager. Nå er imidlertid dagliljer i ferd med å komme på
moten igjen, fordi det har kommet så mange nye og flotte sorter i
handelen. |
|
|
UTBREDELSE |
Brun daglilje
(Hemerocallis fulva) er hjemmehørende i Kina, Japan og Korea,
og kom til Vesten på et tidlig tidspunkt. Her i landet har brun
daglilje vært dyrket i hvertfall siden midt på 1800-tallet, men var
mer dyrket tidligere enn den er nå. I tillegg til i hager, finnes
brun daglilje forvillet noen steder i kyst- og dalstrøk fra Østfold
til Vest-Agder. Første funnet i naturen i Norge ble gjort i 1931.
Brun daglilje er også naturalisert i østlige Nord-Amerika. I Kina
finnes det mer enn hundre forskjellige sorter av brun daglilje i
kultur.
Gul daglilje
(Hemerocallis lilioasphodelus) kommer fra Sibir og Øst-Asia.
I Norge er den en innført prydplante som enkelte steder har
forvillet seg. Arten ble først funnet i naturen i 1960, og blir
oftest spredd med hageutkast, men også ved frøformering. Gul
daglilje kan finnes forvillet på vegkanter, i grasmark og krattskog,
og er påtruffet spredte steder på Østlandet, i kyst- og dalstrøk til
Rogaland og sjelden videre nordover.
Sitrongul
daglilje (Hemerocallis citrina) er naturlig utbredt fra
sørlige Russland og østover til Kina og Japan. Planten kom hit til
landet i første halvdel på 1900-tallet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Rotstokkene, bladene, blomsterknopper og blomster benyttes. Som
medisin brukes primært rotstokkene, mens blomsterknoppene og
blomstene er spiselige. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Blomstene inneholder proteiner,
fettstoffer, sukkerstoffer, vitamin A og C, aminosyrer, adenin,
kolin, arginin og mineralene fosfor, kalium og jod. I roten finnes
de giftige stoffene colchicin, rhein og hemerocallin. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Mildt søt
/ Kjølig og slimdannende. |
Ulike deler
(røtter, blad, blomsterknopper og blomster) av daglilje er angitt å
ha smertestillende, krampeløsende, urindrivende, blodrensende, mildt
avførende, antimikrobiell,
betennelseshemmende, febersenkende, beroligende, blodstillende,
tuberkulosehemmende og parasitthemmende egenskaper. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Røtter, blad og
blomster av dagliljer brukes i kinesisk medisin til å behandle
feber, kolitt, dysenteri, problemer med vannlatingen, ødemer,
steiner i urinveiene, blødninger, blodstyrtning, neseblødning,
brystbetennelse og revmatisme.
Rotstokken har i
Kina vært brukt til behandling av ødemer, svak eller vanskelig
urinering, grumsete urin, utflod, urinsyregikt, gulsott, hepatitt,
blærekatarr, blodig urin, neseblødning, tannpine, betennelse i
halslymfeknutene, blodig avføring, livmorblødning,
tuberkulose og filariasis (ormesykdom med
filariaormer i blod og kroppsvev). Utvortes brukes rotstokken
ved brystbetennelser med smerter og opphovning.
Blomsterknoppene
til daglilje brukes bl.a. for å fremme urineringen og til behandling
av blodig urin, gulsott, hemoroider, blodig avføring, søvnløshet og
lungeplager.
Daglilje brukes
lite som medisinplante i vestlig land. |
|
|
|
Sitrongul daglilje (Hemerocallis citrina) |
DAGLILJE |
Daglilje stammer
fra Asia og er en robust staude som lenge har vært kjent og dyrket i
norske hager. De best kjente artene er brun daglilje (Hemereocallis
fulva) med brunrøde blomster, og gul daglilje (Hemerocallis flava)
med klart gule blomster. Slektsnavnet Hemerocallis er dannet av
de greske ordene hemera og kallos, som betyr henholdsvis
dag og skjønnhet. Navnet passer svært godt på de fleste
arter og sorter, siden hver blomst varer bare én dag. Til gjengjeld er
det mange blomsterknopper på hver stengel som åpner seg suksessivt og
gir blomstring over flere uker.
I tillegg til
rundt 20 arter av dagliljer, finnes det i dag tusentalls kultivarer som
dyrkes som hageplanter. Mer enn 30 000 forskjellige sorter er registrert
hos American Hemerocallis Society. Sortene blir klassifisert etter
blomstenes form og farge. Mange av de nyeste sortene er triploide eller
tetraploide, og har således ekstra sett av kromosomer i arvematerialet.
Det gjør dem kraftige av vekst, men samtidig ofte sterile.
De fleste av de
rene artene av dagliljer er viltvoksende i Øst-Asia. Kineserne tok dem
tidlig inn i hager og har dyrket dem gjennom 2500 år, både for å beundre
blomstenes skjønnhet og for å spise dem. Blomsterknoppene, de utsprungne
blomstene og ferske små blad har vært brukt som grønnsaker, mens røttene
og de utvokste bladene har primært hatt medisinsk anvendelse. Tørkede
dagliljeknopper er fremdeles i vanlig salg i Kina, og "gum jum"
(gylne nåler) og "gum tsoy" (gylne grønnsaker) er regnet som
delikatesser.
Daglilje som
medisinplante
I tillegg til som
prydplanter, brukes dagliljer primært som mat, men plantene har også
medisinsk virkning. Daglilje er lite brukt i vestlig urtemedisin, men
har hatt en viss anvendelse i folkemedisinen i Kina. Røtter, blad og
blomster av dagliljer er angitt å ha bl.a. smertestillende,
krampeløsende, rensende, vanndrivende, mildt avførende,
betennelseshemmende, febersenkende og beroligende egenskaper. De brukes
til å behandle feber, kolitt, dysenteri, ødemer, problemer med
vannlatingen, steiner i urinveiene, neseblødning og andre blødninger,
blodstyrtning, brystbetennelse og revmatisme.
Rotstokken til daglilje er vist å ha antimikrobiell virkning, den er
også tuberkulosehemmende og virker mot filariasis (ormesykdom med
filariaormer i blod og kroppsvev).
Dagliljer i
kinesisk urtemedisin
I Kina anses
daglilje først og fremst som folkemedisin, og urten er ikke oppført i
den kinesiske farmakopéen. Som medisin er det primært rotstokkene av
dagliljeartene som anvendes, selv om de i rå tilstand er temmelig
giftige.
Rotstokken anses å
være urindrivende, betennelseshemmende, rensende og blodstillende, og
har vært brukt til behandling av en rekke plager, som ødemer, svak eller
vanskelig urinering, grumsete eller blodig urin, utflod, urinsyregikt,
gulsott, hepatitt, blærekatarr, neseblødning, livmorblødning, tannpine,
betennelse i halslymfeknutene og blodig avføring (da kokt sammen med
frisk ingefær og inntatt med litt vin). Kokt sammen med svinekjøtt har
roten blitt brukt i preparater for å fremme veksten av blodceller og til
å gi styrke ved febertilstander. Som et urindrivende middel ved ødemer,
ble tørkede røtter og blad kokt i vann som på forhånd hadde blitt brukt
for å rense ris. Den friske roten ble malt opp til en gjørmeaktig
konsistens og i folkemedisinen brukt som omslag ved smerter og
opphovning ved brystbetennelser.
En rekke stoffer i
roten, inklusive colchicin og rhein, har i laboratorieforsøk vært til
hjelp for å redusere svulster, men denne virkningen skyldes den høye
giftigheten. Hemerocallin er et annet stoff som anses som svært giftig.
De giftige stoffene i roten akkumuleres i kroppen ved gjentatt og
langvarig bruk, og røtter av dagliljer er derfor alt for giftige til å
kunne brukes innvortes til selvmedisinering. For å kunne anvende en
resept som inneholder dagliljerøtter, må man trolig reise til Kina og få
hjelp av en kvalifisert medisinsk behandler der.
Også
blomsterknoppene til dagliljer anvendes i kinesisk folkemedisin. De
anses som litt søte og kjølige, og brukes i resepter for bl.a. å fremme
urineringen. I oppskriftene anvendes 14-30 g per dose for å behandle
blodig urin, gulsott, hemoroider, blodig avføring, søvnløshet og
lungeplager. Et uttrekk av blomstene anses som
blodrensende og brukes dessuten som et smertestillende middel for
fødende kvinner.
Blomstene og
blomsterknoppene av dagliljer er spiselige
Den første
beskrivelsen av å bruke daglilje som mat, er skrevet av Chi Han i
år 304 e.Kr. Det kinesiske navnet "Xuan" betyr "urten som fjerner
bekymringer", og det skulle vise til den hallusinogene effekten som kan
forekomme hvis man spiser store mengder av de unge bladene. Det er først
og fremst de uåpnede blomsterknoppene som anses som en delikatesse i
Kina, og de blir spist rå eller lett kokt, men kan også syltes. Først
smaker blomstene like søtt som de dufter, seinere kommer den peprede
ettersmaken, som kan gjøre en rett spennende. Tørkede dagliljeknopper,
som blir dampet før de blir tørket, har vært en delikatesse i Østen
gjennom hundrevis av år og brukes i supper eller som tilbehør til
kjøttretter. De tørkede knoppene er imidlertid ikke så smakfulle som de
friske. Selv om alle deler av dagliljen i utgangspunktet kan spises, er
det de små blomsterknoppene som er å anbefale. Jo større de blir, jo mer
bitre blir de i smaken. Stekes de små blomsterknoppene i kort tid i
olje, blir de svært delikate og smaker som en mellomting mellom asparges
og squash. De kan blandes i spagetti og spises til kylling og annet
kjøtt, eller brukes i en delikat omelett. Dagliljeknopper kan også
skjæres i tynne skiver, dyppes i pannekakerøre og frityrstekes.
De utsprungne
blomstene kan spises rå, stekt eller tilsatt i supper som et aromatisk
fortykningsmiddel. Til det siste formålet plukkes
blomstene når de er noe visne og lukket. Kronbladene er tykke og sprø,
og med en fin sødme i bunnen på grunn av nektaren, noe som gjør det
veldig behagelig å spise dem rå. De blir imidlertid ofte tørket
og konservert med salt, og må da vannes ut før bruk.
Dyrking av
dagliljer
Dagliljer er
hardføre og villige stauder som kan vokse nesten overalt, og de trives
både i sol og på skyggefulle vokseplasser. Både gul og brun daglilje
trives under nesten alle slags forhold her i landet, og kan brukes som
underplantning under trær og busker. De er også gode i fjell- og
steinpartier. Jorden må være næringsrik og holde godt på fuktigheten i
tørkeperioder. Dagliljer trenger sjelden å plantes om og de blir bare
bedre for hvert år de får stå i fred. De nye sortene av dagliljer har
mange fortrinn, men de krever mer sol og bedre jord, og ingen av dem er
fullt så herdige som de gamle artene og sortene. Dagliljer formeres
lettest ved deling straks etter avslutte blomstring, men de kan deles og
flyttes også vår og høst. Deling bør foretas når gamle planter viser
tegn på at de blomstrer mindre enn før, men de har aller best av å få
stå i ro mange år på samme vokseplass. Ved frøformering går det tre år
før plantene blir blomstringsmodne. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Rotstokken av
dagliljer blir ansett som giftig og bør ikke spises, i hvert fall
ikke i rå tilstand, noe som også gjelder bladskuddene. Inntatt i for
store mengder, kan rå rotstokker forårsake urininkontinens,
åndedrettssvikt, utvidete pupiller, skade på synet og til og med
blindhet. Selv om dagliljerøtter har blitt brukt i folkemedisinen i
Kina, må røttene ikke brukes til "selvmedisinering". Og til tross
for at det ofte blir anbefalt å bruke blomsterknopper og
blomsterblad av daglilje som et innslag i mat, advares det
imidlertid mot å spise noen deler av dagliljer i rå tilstand, da det
kan gjøre deg syk. Det finnes flere rapporter om personer som har
opplevd fordøyelsesplager som skyldes forgiftning etter at de har
inntatt store mengder friske dagliljer. Grunnen synes å være at
dagliljer inneholder et alkaloid. Noen personer opplever en nesten
umiddelbar brennende følelse i halsen etter å ha spist rå dagliljer,
og dette er noe som synes å være uavhengig av art. Å spise noen få
kronblad i en salat bør imidlertid være helt trygt, men første gang
man spiser dagliljeblomster bør man uansett innta bare små mengder.
Tørkede og kokte dagliljer anses som trygge å spise, og i Kina blir
blomsterknopper og blomster vanligvis kokt godt. Hvis man vil bruke
dagliljeblomster som mat, bør man derfor koke dem eller tørke dem
før de tilberedes og inntas. Gulblomstrende rene arter smaker best,
og det er ikke mulig å vite om de tallrike kultivarene er like godt
egnet som mat. Uheldigvis er blomstene til noen genetiske stammer av
dagliljer giftige og kan gi symptomer som oppkast og diaré, så vær
forsiktig og innta bare en liten mengde første gang du spiser
knopper fra dagliljer. Vær dessuten oppmerksom på at fruktene som
dannes etter blomstringen ligner noe på knoppene, men disse er
giftige. Inntatt i store doser er det rapportert at unge bladskudd
av brun daglilje (Hemerocallis fulva) kan virke potensielt
hallusinogene, men kan på grunn av sin giftighet være skadelige å
innta. |
|
|
Brun daglilje (Hemerocallis fulva). |
Flere bilder av
dagliljer. |
|
KILDER |
Barstow, Stephen: Around the World in 80 Plants. An Edible Perennial
Vegetable Adventure in Temperate Climates. East Meon, Hampshire,
Permanent Publications 2015. |
Coupnal, Francois: The
Encyclopedia of Edible Plants of North America. New Canaan, Keats Publishing 1998. |
Das Prajapati, Narayan, S.S: Purohit, Arun K.
Sharna & Tarun Kumar: A Handbook of Medicinal Plants. A
Complete Source Book. Jodhpur, India, Agrobios (India) 2012. |
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC
Press 2002. |
|
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Foster, Steven & Yue Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.
Rochester, Healing
Arts Press 1992. |
Irving, Miles: The Forager
Handbook. A Guide to the Edible Plants of Britain. Ebury Press 2009. |
Langeland, Knut:
Stauder i norske hager. Oslo, Tun Forlag 2009. |
McVicar,
Jekka: Til å spise opp. Blomster og planter i mat og drikke.
Oslo, Hilt & Hansteen 1998. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2018. |
Olesen,
Anemette: Blomster på menyen. Oslo, Kirja Forlag 1996. |
Olesen,
Anemette: Østens urter i danske haver og køkkener.
Højbjerg, Forlaget Hovedland 1999. |
Schul, Jane:
Cappelens store staudebok. Oslo. J.W. Cappelens Forlag 2004. |
Tierra, Michael: The
Way of Chinese Herbs. New
York, Pocket
Books 1998. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 09.03.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|