Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > SMØRVALNØTT   

SMØRVALNØTT
Juglans cinerea
 
ANDRE NORSKE NAVN
Hvit valnøtt, grå valnøtt.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Juglans cinerea L.
Wallia cinerea (L.) Alef.

En annen valnøttart, SVART VALNØTT (Juglans nigra), brukes på samme måte som smørvalnøtt.

 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Grå valnöt.
DANSK:  Grå valnød.
ISLANDSK:  Valhneta.
FINSK:  Amerikanjalopähkinä.
ENGELSK:  Butternut / White walnut / Lemon walnut / Oil nut.
TYSK:  Butter Walnuss / Butternuss / Graue Walnuss.
FRANSK:  Noix de beurre / Noyer blanc d'Amérique du Nord / Noyer cendré.
SPANSK:  Nogal ceniciento / Nogal blanco americano / Nogal gris americano.
 
FAMILIE
Valnøttfamilien  (Juglandaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av smørvalnøtt

BOTANISK BESKRIVELSE
Smørvalnøtt er et løvfellende, opptil 25 m høyt tre med grå bark. Bladene er lange og oppdelt i 7-19 avlange, aromatiske småblad. Hannblomstene sitter i rakler, og hunnblomstene etterfølges av 2-5 ovale frukter som blir ca. 6 cm lange. Smørvalnøtt har vindpollinering.
 
UTBREDELSE
Viltvoksende i skoger i det østlige Nord-Amerika, men dyrkes på grunn av tømmeret også i andre tempererte strøk av verden.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Innerbarken benyttes i urtemedisinen. Barken av smørvalnøtt er angitt å ha en varmende og fuktighetsskapende virkning, og skal derfor ikke tørkes i sola, men på en varm, skyggefull plass. Etter at barken er tørr, kan den males opp i en kaffekvern eller en morter før den brukes medisinsk. En spiselig olje kan utvinnes fra frøkjernene til smørvalnøtt, men denne harskner enda raskere enn nøttene.
 
INNHOLDSSTOFFER
Naftakinoner (heriblant juglon, juglandin og juglansyre), en fet olje, eterisk olje og garvestoffer. Naftakinonene har avførende virkning som svarer til de antrakinonene som finnes i planter som sennes og rabarbra. Juglon er purgativ, antimikrobiell, antiparasittisk og krefthemmende.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Bitter / Kald og tørr.
En astringerende, avførende urt som har en styrkende virkning på leveren, senker kolesterolnivået i blodet og har antimikrobiell og antiparasittisk virkning slik at den kan fjerne mikrober og innvollsparasitter. Urten er dessuten katarrhemmende, gallestimulerende, febersenkende, sårhelende og blodstyrkende. Nøttene er næringsrike og virker kolesterolsenkende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Brukes innvortes ved forstoppelse assosiert med dårlig fordøyelse og svak leverfunksjon. Dessuten ved ulike hudplager, soppinfeksjoner, dysenteri, innvollsparasitter, hemoroider, svak gallestrøm, revmatisme, leddgikt, hodepine, sår og høyt kolesterol.
 
 
SMØRVALNØTT

Ulike indianerstammer og europeiske nybyggere i Nord-Amerika har anvendt smørvalnøtt i lange tider som et avførende og styrkende middel. Det er først og fremst innerbarken av trærne som anvendes medisinsk, og et uttrekk av denne barken er brukt som et galledrivende, febersenkende, mildt avførende og magestyrkende middel. Middelet har vært brukt mot en rekke plager, som revmatisme, leddgikt, hodepine, dysenteri, forstoppelse og sår.

Smørvalnøtt som avføringsmiddel

I moderne urtemedisin blir urten betraktet som et verdifullt middel ved kronisk forstoppelse, da den på en mild måte fremmer tarmbevegelsene uten å forårsake kramper. Selv om urten virker avførende, anses den som trygg å bruke under graviditet. Blant innholdsstoffene er naftakinoner som har en lignende avførende virkning som antrakinonene som finnes i prydrabarbra (Rheum palmatum) og sennes (Cassia senna). På grunn av sin milde virkning, blir smørvalnøtt betraktet som bedre enn disse kraftige avføringsmidlene, som kan gi kramper i tarmene. Det ser heller ikke ut til at smørvalnøtt gir avhengighet, slik som mange andre avføringsmidler gjør. Smørvalnøtt er særlig nyttig når midlet kombineres med fordøyelsesfremmende urter som for eksempel kvann (Angelica archangelica) og ingefær (Zingiber officinale). Urten synes også å kunne være til hjelp for de som vil slutte å drikke kaffe. Kaffe er nemlig et kraftig laksativ, og en av bivirkningene av kaffe kan være tarmproblemer. Smørvalnøtt synes å kunne avhjelpe disse plagene.

Andre medisinske egenskaper hos smørvalnøtt

Olje fra nøttene er blitt brukt til utdriving av innvollsorm og mot soppinfeksjoner. Planten har ellers et positivt omdømme som et antimikrobielt og astringerende middel, og er blitt ordinert til behandling av dysenteri. Smørvalnøtt vil også kunne senke kolesterolverdiene, stimulere gallestrømmen og fremme utrensning av giftstoffer fra leveren. En vanlig dosering når man bruker bark av smørvalnøtt, er 2-6 g tre ganger daglig ved bruk av tørket droge, eller 25-50 ml ukentlig av en 25 % alkoholholdig 1:2 ekstrakt.

Smørvalnøtt og svart valnøtt (Juglans nigra) synes å ha tilsvarende egenskaper og brukes ofte om hverandre. Smørvalnøtten anses imidlertid for å være den mest effektive av disse to. Utvortes brukes smørvalnøtt på samme måte som valnøtt (Juglans regia), nemlig i forbindelse med en rekke hudplager.

Nøttene kan spises

Nøttene av smørvalnøtt kan spises rå og brukes på samme måte som valnøtter. Av umodne nøtter kan man lage pickles. Fra frøene kan det presses en olje som brukes i matlagingen, men denne oljen harskner lett.

Plantefarging med smørvalnøtt

Man kan få en gul til oransje plantefarge fra frøskallene og barken. En lys brun farge kan oppnås fra unge greiner, blad, knopper og umodne frukter, og fra unge røtter kan man få en svart plantefarge. Indianere i Nord-Amerika farget klær som var laget av dyreskinn brune med saft fra frøskallene.

Virker veksthemmende på andre planter

Planten skiller ut kjemiske stoffer som kan hemme veksten av andre planter. Disse stoffene blir vasket ut av bladene i regnvær, og når de kommer ned i jorda vil de redusere veksten av planter som vokser under treet.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

På grunn av den avførende virkningen, bør smørvalnøtt ikke brukes av gravide. Ingen andre kjente kontraindikasjoner eller bivirkninger er angitt når anbefalte doseringer ikke overskrides.

 

Flere bilder av smørvalnøtt
KILDER
Bartram, Thomas: Bartram's Encyclopedia of Herbal Medicine.  London, Robinson 1998.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli: Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal Treatments.  New York, Avery 2001.
Hutchens, Alma: Indian Herbalogy of North America.  Boston, Shambhala 1991.
Weiss, Gaea & Shandor Weiss: Growing & Using Healing Herbs.  New York, Wings Books 1999.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 09.09.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn