FINGERTARE |
Laminaria digitata |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Hestetare, stokktare, stråktare. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Laminaria digitata
(Huds.) Lamour. |
Fucus digitatus
Hudson |
Laminaria stenophylla (Harv.) Agardh. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Fingertare. |
DANSK: Fingertang. |
ISLANDSK: Þari. |
ENGELSK: Laminaria
/ Sea
gridles / Seaweed / Sugar wrack / Sea-wand / Sea-tangles / Tangleweed
/ Oarweed / Red-ware / Sea-ware. |
TYSK: Fingertang. |
|
FAMILIE |
Laminariaceae. |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Fingertare
er en brunalge som vokser på berg fra flomålet og ned til ca. 20 m dyp.
Tallus er differensiert i et rotlignende hefteorgan, en stilk og en
bladaktig plate. Vekstsonen er lokalisert til nedre del av platen. Stilk
og hefteorgan er flerårig. Platen er mer eller mindre oppfliket, og
sitter på den opptil 3 m lange bøyelige og glatte stilken. Fingertare er
svært formvariabel. På utsatte
steder kan taren være nesten stilkløs og ha lange, remlignende
fliker. På beskyttede steder og på dypt vann er bladet bredere og tynnere,
og har ofte hjerteformet basis ved overgangen til stilken, og er
lite oppsplittet. |
|
|
UTBREDELSE |
Fingertare er utbredt i Nord-Atlanteren og Stillehavet.
Arten er vanlig langs hele Norskekysten, fra Oslofjorden til
Finnmark. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele planten
benyttes. Taren kan males opp til mel, eller den kan være utgangspunkt
for utvinning av jod og alginater. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Fucoidaner, 1-3 beta glukaner, algin, laminarin
(et polysakkarid som finnes både i en løselig og uløselig form i
planten), laminin og histamin. Algin er et polysakkarid med høy molkylvekt. Fingertare er også rik på
vitaminer og mineraler, bl.a. selen og jod. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Kilde
for viktige mineraler (bl.a. jod) og næringsstoffer (bl.a. alginater som
er mye brukt i næringsmidler). |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Struma,
overvekt, høyt blodtrykk, hjertesykdommer, abort, revmatisme, seksuelt
overførte sykdommer, kreft, infeksjoner og opphopning av tungmetaller. Se
forøvrig omtalen
under. |
|
|
|
FINGERTARE |
De rike forekomster av tang og tare
langs kysten vår blir bare i liten grad utnyttet. Brunalgene har et stort
innhold av plantenæringsstoffer som jorden kan ha for lite av, for
eksempel kalium, fosfor, nitrogen og magnesium, og kystbefolkningen har i
århundrer visst å utnytte tang og tare som gjødsel. Algene inneholder
også en lang rekke viktige mikronæringsstoffer som både planter og
mennesker trenger i mindre mengder, for eksempel mangan, bor, kobolt,
molybden, selen og jod.
Utnyttelse av
innholdsstoffene i tang og tare
I tidligere tid ble det brent store
mengder tang og tare for å få en aske som kunne brukes til utvinning av
jod. I dag får man tak i jod billigere fra andre råstoffer, og
tangbrenning er ikke lenger lønnsomt. Nå er det primært
noen av de organiske stoffene i brunalgene som er gjenstand for
kommersiell utnyttelse. Det viktigste i så måte er alginsyren, som
finnes i celleveggene hos brunalger. Det er først og fremst grisetang og tareartene som benyttes til utvinning av alginater, som er alginsyrens
salter. Disse saltene (natrium-, kalium- og ammoniumalginat) danner en
viskøs oppløsning sammen med vann, og alginatene har på grunn av denne
egenskapen funnet anvendelse i en rekke ulike produkter, for eksempel som
fortyknings- og stabiliseringsmiddel i maling, trykksverte, kosmetikk,
softis og andre næringsmidler, og de brukes dessuten mye i farmasøytisk
industri. Hos tareartene i slekta Laminaria utgjør alginatet 20-40 % av tørrvekten.
Tang og tare som mat
Særlig i Øst-Asia har tang og tare i
stor målestokk vært brukt som mat. I Japan er det arter i tre
algeslekter som primært brukes i matlagingen, nemlig Porphyra (nori),
Laminaria (kombu) og Undaria (wakame). I Norge har tang og
tare vært relativt lite brukt som mat, men vi vet blant annet fra sagaene
at rødalgen søl (Palmaria palmata) har vært spist. Fra Skottland
rapporteres det at tare ble spist i betydelige mengder som et
styrkemiddel eller ved forstoppelse og appetittløshet. Tarestilker
kunne ristes og tygges som en tobakkserstatning, og barn kunne tygge på
dem på samme måte som med rabarbrastilker.
En god del
tang og tare blir tørket og malt til tangmel som brukes som tilsetning i
husdyrfôr. Fôrverdien beror i vesentlig grad på innholdet av laminarin,
som er brunalgenes opplagsnæring, men tangmelet er også verdifullt for
både dyr og mennesker på grunn av sitt innhold av vitaminer, proteiner
og mikronæringsstoffer.
Fingertare som
kreftmedisin
Fingertare er blitt påstått å kunne
ha en antikreftvirkning. I forsøk har man funnet at algen kunne beskytte
fertile mus mot en svulstfremkallende effekt av et kjent kreftfremkallende
stoff, og en tareekstrakt reduserte DNA-forandringer fremkalt av kjente
karsinogener hos bakterien Salmonella typhimurium. Forskere i
Canada som har undersøkt den lave forekomsten av brystkreft hos japanske
kvinner, mener at dette kan skyldes innholdet av jod og selen i tang som
blir spist. Tang har dessuten sterke antioksiderende egenskaper. Dette kan
skyldes innholdet av stoffet fucoxanthin, men man forsker også på
eventuelle andre aktive innholdsstoffer som kan ha betydning. Basert på
de dataene som eksisterer i dag, kan man imidlertid ikke anbefale
fingertare som et middel for beskyttelse mot kreft.
Tare som middel mot
ulike sykdommer
Medisinsk var tare før i
tiden kjent som et effektivt middel mot skjørbuk og kjertelsykdommer, og
det var lenge før den medisinske verdien av jod var kjent. Et omslag av
tare ble dessuten brukt til å fjerne vorter. Det blir også påstått at tare har
egenskaper som kan hjelpe mot overvekt, høyt blodtrykk, hjertesykdommer,
abort, revmatisme, seksuelt overførte sykdommer og infeksjoner. Det er
foreløpig få vitenskapelige bevis for at tare har medisinsk verdi ved disse sykdommene.
Laminariastift
Tørkede stilker av
tareartene, og da særlig av stortare (Laminaria hyperborea), blir
kalt Stipes laminariae og er blitt brukt i farmasien i form av
laminariastift. De tørre stilkene er harde som horn, og ble dreid og polert til stifter i ulike
tykkelser, men de kunne gjerne være ca. 10 cm lange og noen millimeter
tykke. På grunn av deres store evne til å svelle når de trekker til seg
fuktighet, ble disse laminariastiftene brukt til å utvide trange
kroppsåpninger og å holde dype sår åpne for drenasje. De ble f.eks.
brukt til å utvide livmorhalsen ved fødsler, og til å utvide øregangene.
Slik anvendelse av tarestilker har trolig bare vært knyttet til den
etablerte medisinen, og har neppe vært brukt i norsk folkemedisin.
Tare som beskyttelse
ved eksponering for stråling og tungmetaller
Å spise tareprodukter er ofte blitt
foreslått for å beskytte kroppen mot stråling og opphopning av
tungmetaller. Teorien bak dette er at stråling, for eksempel fra
strontium 90, og giftige tungmetaller som kadmium og plutonium,
akkumuleres i beinmassen ved daglig eksponering for slike stoffer i vår
forurensede verden. En slik opphopning skal kunne forårsake kreftformer
som leukemi og Hodgkin’s sykdom. Natriumalginatet i tang og tare skal
hjelpe til å forhindre absorpsjonen av stråling og tungmetaller, men
brunalgene gjør visstnok ingenting med det som allerede har samlet seg i
kroppen. Hvis man ofte eksponeres for stråling eller tungmetaller i
arbeidssammenheng, kan det være en tanke å jevnlig innta tang og tare
som kosttilskudd for å beskytte mot ytterligere opplagring av slike
stoffer.
Tare ved underaktiv
skjoldkjertel
Tare inneholder mye jod. For lite jod
i kosten kan føre til en lite aktiv skjoldkjertel, med svekkelse av
stoffskiftet, noe som kan føre til symptomer som tretthet, vektøkning,
glemsomhet, struma og mindre hjerneutvikling hos fostre og spedbarn. Jod
blir i våre dager rutinemessig tilsatt bordsalt, så det er lite trolig
at noen har problemer med skjoldkjertelen på grunn av jodmangel.
Hvis denne kjertelen fungerer normalt, vil ikke tilskudd av tang og tare i
kosten resultere i vekttap. Tang og tare er ellers en kilde til løselige
fiber, omega-3-fettsyrer, selen og vitamin B12. Det er imidlertid usikkert
hvor mye av dette vitaminet som kan tas opp av kroppen. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Stoffer i
fingertare kan virke antikoagulerende, og bruk av tareprodukter kan medføre
økt risiko for blødning
hos pasienter med koaguleringsproblemer, eller hos de som samtidig tar aspirin eller warfarin
(Marevan). Derfor bør samtidig bruk av tare og slike
medisiner unngås. Vær også oppmerksom på den blodtrykksenkende
effekten til fingertare, og bruk av brunalger sammen med blodtrykksenkende
medisiner bør unngås.
På grunn av sine
abortfremkallende egenskaper bør tare ikke brukes innvortes under
svangerskap. Inntil det foreligger mer forskning som kan dokumentere
sikkerheten, bør tare heller ikke inntas under amming, og skal ikke gis til barn. Fingertare må ikke brukes innvortes av personer som er
sensitive for arten, eller av personer med hyperthyreose (for stor
produksjon av skjoldkjertelhormoner).
Mulige bivirkninger ved
inntak av større mengder fingertare er redusert blodtrykk, kvalme,
oppkast, anoreksi, hypersensitive reaksjoner, aknelignende utslett,
livmorblødninger og abort. |
|
|
Flere bilder
av fingertare |
|
KILDER |
Costain,
Lyndel: Helsebringende plantestoffer.
Oslo,
N.W.
Damm & Søn AS 2001. |
Darwin, Tess: The Scots Herbal. The Plant Lore of Scotland.
Edinbirgh, Birlinn Ltd 2008. |
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.
Springhouse, Pennsylavania,
Springhouse
Corporation 1999. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Foster, Steven & Varro E. Tyler: Tyler's Honest Herbal. A Sensible Guide to the Use of Herbs
and
Related Remedies. Fourth edition.
New York &
London,
The
Haworth Herbal Press 1999. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Høiland,
Klaus og Inger Nordal: Kinabark og Kjerringrokk. Systematisk botanikk med
vekt på medisinplanter.
Universitetsforlaget 1983. |
Kessler, David: The
Doctor's Complete Guide to Healing Herbs.
New York, Berkley Books 1996. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Polunin,
Miriam: Mat for god helse. Oslo,
N.W. Damm & Søn A.S 1998. |
Rueness, Jan: Norsk
algeflora. Oslo, Universitetsforlaget 1977. |
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's
Handbook of Herbs & Natural Supplements. St.
Louis,
Mosby 2001. |
Åsen, Per Arvid: Illustrert algeflora.
Oslo, J. W. Cappelens Forlag a.s 1980. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 06.12.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|