STRUTSEVING |
Matteuccia
struthiopteris |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Strutsevinge, strutsveng, telli, telgblom, storblom, bispestav, m.fl. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Matteuccia
struthiopteris (L.) Tod. |
Onoclea struthiopteris
Roth |
Osmunda struthiopteris
L. |
Struthiopteris
germanica Willd. |
Struthiopteris
filicastrum All. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Vuogodolgi / Dolgi / Leavedolgi. |
SVENSK: Strutbräken
/ Strutsbräken / Foderbräken. |
DANSK: Strudsvinge. |
ISLANDSK:
Körfuburkni. |
FINSK: Kotkansiipi. |
ENGELSK: Ostrich
fern / Shuttlecock fern / Fiddlehead. |
TYSK: Straußfarn. |
FRANSK: Fougère allemande / Fougère autruche. |
KINESISK: Jiaguojueshu. |
|
FAMILIE |
Strutsevingfamilien (Onocleaceae). |
Tidligere ført til
storburknefamilien (Woodsiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Strutseving er en
flerårig bregne som gjerne vokser i store bestand. Det er den
største bregnen vi finner i Norge, og den skiller seg fra de fleste
andre bregnene ved at den har ulike vegetative og sporebærende blad.
Planten har krypende jordstengel med opprette rosetter av
fjærformede, dobbelt finnete blad. De ytre, sterile bladene kan bli
opptil to meter lange, er bredest ovenfor midten, og de nederste,
svært lyse bladflikene sitter nesten ned til basis av stengelen. De
innerste småfinnene på hovedfinnene har en stor tann som går noe
omkring bladskaftet, og sekundærflikene er avlange, avrundet og med
nesten hel kant. De sporebærende bladene, som er langskafta og smalt
jevnbrede, vokser opp inne i bladrosetten. Disse bladene er inntil
60 cm høye, først mørkegrønne, men blir etter hvert sjokoladebrune og
blir stående når de andre bladene visner. Sporehushopene er
kulerunde og sitter i 1-2 rekker under den innrullede bladkanten.
Strutsevingskuddene som
kommer tidlig om våren har form som en ansamling "felehoder" eller
"sneglehus". De er glinsende grønne, men er dekket av et lag med
brune skjell som raskt sprekker opp. Bladene ruller seg helt ut i
løpet av få uker på forsommeren og danner karakteristiske trakt-
eller kremmerhuslignende grupper, noe som gjenspeiles i det svenske
navnet strutbräken. Strutseving ligner en del på andre
storvokste bregnearter, som ormetelg (Dryopteris filix-mas),
skogburkne (Athyrium filix-femina) og smørtelg (Oreopteris
limbosperma), men alle disse artene har sporehus som sitter på
undersiden av de grønne bladene, og de har dessuten hinnelignende
skjell på bladskaftet. |
|
|
UTBREDELSE |
Strutseving forkommer i
flere raser rundt om på den nordlige halvkule, og arten har en
nesten sirkumboreal utbredelse. Underarten som finnes hos oss
(subsp.
struthiopteris) har en eurasiatisk utbredelse. I Norge er
strutseving vanlig i lavlandet i mesteparten av landet, men har bare
få forekomster i Rogaland, ytterst på Vestlandskysten og i Finnmark.
I Sør-Norge vokser strutseving fra havnivå og opp til 940 moh.
Strutseving trives på fuktig og næringsrik grunn, gjerne på noe
skyggefulle steder i skoger og bekkedaler, på elvekanter,
strandkanter, flommark og fuktig beitemark. I nedbørsrike områder
kan arten danne store bestander i dalsider, mens i kontinentale
områder er den mest vanlig på elveavsetninger. Der de økologiske
forholdene er gunstige, vil strutseving ofte utvikle nærmest
monokulturer, fordi den er svært konkurransesterk på grunn av sin
størrelse og veksthastighet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
De ferske skuddene
("felehodene") kan brukes som mat, og de har en mild lukt og smak.
Skuddene samles tidlig på våren når de er 5-15 cm høye og før
bladplatene har startet å rulle seg ut. Siden de kan samles allerede
i april-mai, er de en av de tidligste grønnsakplantene man kan finne
i naturen om våren. Rotstokkene og tørkede blad av strutseving har
vært brukt som dyrefôr. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
De grønne skuddene av strutseving har et næringsinnhold som ligner
spinat. Skuddene inneholder rundt 5 % protein, en god del umettete
fettsyrer, C-vitamin, alfa- og beta-karoten, niacin og riboflavin,
og dessuten et høyt innhold av mineralet kalium, i tillegg til mye
fiber. Strutseving sies å inneholde like mye antioksidanter som
blåbær. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
De tidlige vårskuddene
av strutseving inneholder mye næringsstoffer og er spiselige. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Strutseving brukes
primært som mat. Det er lite aktuelt å bruke planten som medisin. |
|
|
 |
|
STRUTSEVING |
Det vitenskapelige navnet på
strutseving er Matteuccia struthiopteris. Slektsnavnet
Matteuccia har planten fått etter den italienske fysikeren Carlo
Matteuci (1800-1868), mens artsepitetet struthiopteris kommer av
de latinske ordene struthio (= struts) og pteris (=
bregne), og viser til de store vingelignende bladene.
Tradisjonell bruk av
strutseving
Det er lite medisinsk tradisjon
knyttet til bregnen strutseving, og de få henvisningene som finnes i
litteraturen viser til bruk i folkemedisinen. Et avkok av basis av
stenglene til de sterile bladene har blitt inntatt som behandling av
ryggsmerter, og det skulle også kunne være til hjelp for utdriving av
morkaken etter en fødsel.
Det er beskrevet at de innfødte i
noen provinser i Nord-Amerika gravde opp de underjordiske rotstokkene (rhizomene)
av strutseving og ristet dem. De ytre delene ble skrelt av og margen ble
spist. Andre stammer malte de tørkede rotstokkene til et mel.
Ekstrakter av strutsevingrøtter har
vært brukt i veterinærmedisinen mot parasitter. Rotstokken av
strutseving anses som et bedre middel mot innvollsorm enn
ormetelg (Dryopteris filix-mas), da
den er betydelig mindre giftig, men likevel effektiv mot ulike arter av
innvollsorm, i tillegg til mot giardia og trichomonas. Det er ellers
angitt at rotstokkene av
strutseving skal ha en blodsukkersenkende virkning og i tillegg
virke mot polioviruset, men om dette er troverdige opplysninger er
usikkert. Inntak av strutseving i medisinske doser er
kontraindikert for gravide kvinner, barn og svake personer, og for de
som har magesår. Det er uansett lite aktuelt å anvende strutseving som
medisinplante i våre dager.
Strutseving som mat
De unge skuddene av strutseving er
spiselige når de er kokt. Det er en ettertraktet vårgrønnsak, særlig i
Canada og USA, og har der blitt spist siden den tiden nybyggerne ankom
landet. Nå har det blitt en populær vårgrønnsak også her i Norge og
brukes bl.a. av noen gourmetrestauranter. Skuddene ("felehodene") kan
høstes inntil de er ca. 15 cm høye, deretter blir det for mye fiber i
dem. Etter at de er plukket, børser man bort skjellene før de skylles i
kaldt vann. Strutsving må ikke spises rå, da det kan gi mageplager. Selv
om man ikke har funnet farlige stoffer i strutseving, var det i 1994
flere rapporter om folk som ble syke etter å ha spist bregnen enten rå
eller bare lettkokt på noen restauranter i staten New York og i vestlige
Canada. Giftstoffet som var involvert i disse forgiftningene ble aldri
identifisert, og det fantes kanskje i vannet fra en vårflom som lett kan
strømme over "felehodene" og som det kan være vanskelig å få vasket
bort. Det er derfor anbefalt å koke skuddene i minst 15 minutter for å
ødelegge potensielle giftstoffer. En annen grunn til at man skal koke
skuddene, er at rå bregner kan inneholde enzymet thiaminase, som
ødelegger vitamin B1 i kroppen.
Den amerikanske etnobotanikeren James
Duke fortalte at hjortedyr fra nabolaget til hagen hans ikke spiste
strutseving. Det at hjortene unngikk å spise strutseving mente Duke var
en indikasjon på at man burde bruke strutseving som mat bare i små
mengder. Når man spiser strutseving for første gang, anbefales det
derfor å innta bare en liten mengde og kjenne etter hvordan man tåler
denne "nye maten". Det høstes mye "felehoder" for konsum i Canada og
Nord-Amerika, men det er et sesongprodukt som normalt bare spises i små
mengder.
Smaken av strutseving kan være
vanskelig å beskrive, men blir omtalt som en kombinasjon av asparges,
brokkoli og artisjokk, litt søt og med en anelse bitterhet. Man kan
gjerne lage en suppe eller pai av strutsevingskudd, eller smørdampe dem
som asparges og servere dem som en forrett. Strutsevingskudd kan
oppbevares friske noen dager i kjøleskap, eller de kan forvelles i minst
10 minutter og fryses. Skuddene kan også syltes, og i USA og Canada
selges hermetisert strutseving i dagligvarebutikker.
Annen bruk av strutseving
I tidligere tider ble strutseving og
andre store bregner brukt som dyrefôr. Strutsevingplanten danner med
årene en liten knollaktig stamme med mye opplagsnæring, og den har vært
samlet og benyttet som såkalt moldfôr, trolig mest i fôrknappe tider.
Flere bregnearter ble samlet inn, men strutseving spilte trolig en
viktig rolle da den forekom i så store mengder. Et eldre svensk navn på
strutseving er foderbräken, noe som vitner om at planten ble
ansett å være et bra vinterfôr for buskapen.
Strutseving dyrkes ofte som
prydplante, og når bladene er fullt utvokst dekker de bakken godt. Når
man planter strutseving i hagen, bør det være ca. 60 cm mellom hver
plante. Om høsten visner imidlertid de sterile strutsevingbladene
tidligere enn andre bregner. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Det blir i utgangspunktet ansett som
ufarlig å spise kokte bladskudd av strutseving, til tross for at det
er beskrevet flere tilfeller der folk har fått mageproblemer etter
et måltid. Det blir anbefalt å koke bladene i 15 minutter eller
dampe dem i 10-12 minutter før de konsumeres. Strutsevingskudd må
ikke samles på steder der de kan ha blitt oversvømt av forurenset
vann.
Selv om det ikke er funnet noen
informasjon i tilgjengelig litteratur om at strutseving er giftig,
er det kjent at en rekke bregner inneholder kreftfremkallende
stoffer, så man bør av den grunn være forsiktig og ikke innta
strutseving i store mengder. Mange bregner, og snellearten
åkersnelle / kjerringrokk (Equisetum
arvense), inneholder dessuten enzymet thiaminase som frarøver
kroppen vitamin B1. I små mengder gjør dette enzymet neppe noen
skade for folk som har et fornuftig kosthold som er rikt på
B-vitaminer, men inntak av store mengder plantemateriale som
inneholder thiaminase kan medføre alvorlige helseproblemer. Enzymet
ødelegges av varme eller når planten tørkes, så hvis man koker
planten og heller ut kokevannet, vil thiaminasen forsvinne. Det er
uklart om, og eventuelt hvor mye, thiaminase det finnes i
strutseving. |
|
 |
Flere bilder av
strutseving |
|
KILDER |
Barstow, Stephen: Around the World in 80 Plants. An Edible Perennial
Vegetable Adventure in Temperate Climates. East Meon, Hampshire,
Permanent Publications 2015. |
Coupnal, Francois: The
Encyclopedia of Edible Plants of North America. New Canaan, Keats Publishing 1998. |
Dale Rogers, Robert: Ancient Medicinal Remedies. Horsetail, Ferns, Lichens
and More. Prairie Deva Press 2014. |
Irving, Miles: The Forager
Handbook. A Guide to the Edible Plants of Britain. Ebury Press 2009. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Mæhlum, Anne, Nina Dreyer Hewnsley og
Jim Hensley: Fra naturens spiskammer. Oslo, Gyldendal
Norsk Forlag AS 2016. |
Norman, Edle Catharina og Sofie Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Odland, Arvid: Naturen
tilbyr ferske grønnsaker tidlig på våren. Sopp og nyttevekster. Nr.
1/2008 s. 34-36 |
Odland, Arvid: Strutseving
Matteuccia struthiopteris - morfologi, økologi og demografi.
Blyttia Nr. 1/2024 s. 41-66. |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 1. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1993. |
Sunde, Anne Dorthe:
Strutseving. Sopp og nyttevekster. Nr. 2/2017 s. 44-45 |
Torkelsen, Anna-Elise m.fl.: Grønne,
ville nyttevekster i Norge. Botanisk kunnskap om 130 bladgrønnsaker,
krydderplanter, teplanter og matpynt. Oslo, Norges sopp-
og nyttevekstforbund 2020. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 21.10.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|