SVARTFRØ |
Nigella sativa |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Svartkarve, legesvartkarve,
pepperfrø, romersk koriander,
nigella, kalonji.
|
Det
norske navnet svartkarve brukes også på en annen plante,
Bunium persicum,
som tilhører skjermplantefamilien og er beslektet med karve. Derfor
bør både planten og frøene av Nigella sativa omtales som
svartfrø, mens Bunium persicum (både planten og fruktene)
kalles svartkarve.
|
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Nigella sativa
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Svartkummin. |
DANSK: Sortkommen
/
Sort kommen / Nigella / Romersk koriander. |
FINSK: Ryytineito. |
ENGELSK: Black
cumin / Fennel flower / Small fennel / Black caraway / Kalonji / Nutmeg flower
/ Roman coriander. |
TYSK: Schwarzkümmel
/ Schwarzer Kreuzkümmel. |
FRANSK: Cheveux de Vénus / Nigelle / Nigelle cultivée
/ Nigelle des Jardins / Poivrette / Cumin noire. |
SPANSK: Ajenuz
común / Niguiella / Nigela / Pasionara. |
KINESISK: Pei
Hei zhong cao. |
INDISK: Kalonji. |
|
FAMILIE |
Soleiefamilien
(Ranunculaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Svartfrø er en
ettårig urt med 15-40 cm høy opprett, forgreinet stengel og
alternerende, fint oppdelte, fjærlignende, grågrønne blad. De hvite
eller lyseblå, stjerneformede blomstene blir 4,5 cm brede og sitter
enkeltvis i skuddspissene, omgitt av en krans av nålesmale høyblad.
Det er begerbladene som ser ut som kronblad, da de egentlige
kronbladene er omdannet til dobbeltleppede, langstilkede
honningkjertler. Frukten er en rund kapsel med innbyrdes
sammenvokste fruktblad og lange grifler. Inne i de oppblåste
frøkapslene dannes det mange små, svare og aromatiske frø. Det
latinske navnet Nigella kommer av ordet ”nigellus”, som betyr
”svartaktig”, og viser til de harde, svarte frøene. Blomstringstiden
er fra mai til september. Etter avblomstring kan de dekorative,
oppblåste frøkapslene tørkes og brukes i tørrblomstdekorasjoner.
Blomstene produserer mye pollen og tiltrekker seg bier. |
|
|
UTBREDELSE |
Svartfrø er
opprinnelig hjemmehørende i Sør-Europa og Vest-Asia, men har vært
dyrket i lange tider og har naturalisert seg mange steder. Svartfrø
produseres kommersielt i Egypt og Tyrkia. Frø som brukes i de
indiske medisinske systemene Ayurveda og Unani dyrkes hovedsakelig i
fram i provinsene Punjab, Himachal Pradesh, Bihar og Assam. Svartfrø er enkel å
dyrke som en sommerblomst i Norge. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Nigellae semen
/ Semen Nigellae sativae / Semen Cumini nigri /
Semen Melanthii: Frø av svartfrø. Frøene brukes hele
eller malt, som medisin eller som krydder i matlagingen. Fra frøene
utvinnes en olje og det er primært denne oljen som brukes medisinsk. Svartfrø
har i utgangspunktet ikke særlig kraftig aroma, men når man gnir på
dem får de en urteaktig duft, mer som mild bergmynte (oregano).
Smaken er besk, nøtte-, jord- og pepperaktig, med en ettersmak av
sitron. Frøene kan gjerne brukes som de er, men de får kraftigere
aroma hvis man rister dem. Når man skal anskaffe svartfrø, lønner
det seg å kjøpe hele frø da de holder bedre på aromaen en malte frø.
Frøene vil beholde smaken i ca. to år hvis de oppbevares i en
lufttett beholder. Svartfrø kan kjøpes i enkelte innvandrerbutikker,
men her blir de ofte kalt for løkfrø. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Frøene inneholder en fet olje (opptil 40 % av tørrvekten) med 49 %
oleinsyre, 38 % linolsyre og 2 % linolensyre. Videre opptil 1,4 %
eterisk olje med thymoquinon (hovedingrediensen), thymol, limonen,
citronellol, carvon, dithymoquinin og andre stoffer. Frøene
inneholder også et saponin (melantin) og nigellon (polythymoquinin),
sammen med triglykosider av quercetin og kaempferol, bitterstoffet
nigellin (et alkaloid med karakteristisk duft), steroler
(kolesterol, kampesterol, stigmasterol og andre) og garvestoffer.
Frøkakene er rike på proteiner og aminosyrer (særlig mye valin). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
De aromatiske
svartfrøene er angitt å ha følgende egenskaper: Immunstimulerende,
antiseptisk, antibakteriell, betennelsesdempende, smertestillende,
energigivende, stimulerende, svettedrivende, livmorstimulerende,
menstruasjonsdrivende, urindrivende, avførende,
fordøyelsesfremmende, tarmgassdempende, leverbeskyttende,
leverstimulerende, galledrivende, tarmgassdempende (karminativ),
krampeløsende, bronkieutvidende, antitumor, ormedrepende,
morsmelkdrivende, blodsukkersenkende, og har i tillegg
antioksidantvirkning. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Svartfrø kan brukes
til å forebygge og/eller behandle følgende: Menstruasjonsplager
(smertefulle menstruasjoner), mangelfull morsmelkproduksjon,
fordøyelsesplager, dårlig appetitt, mageknipe, kramper, luft i magen,
oppblåsthet, kolikk, gulsott, innvollsorm, aldersbetinget
immunsvekkelse, allergier, astma, bronkitt, hoste, kreft,
kolesterolproblemer (høyt LDL kolesterol), kolitt (betennelser i
tarmene), utslett (kontaktdermatitt), atopisk eksem, epilepsi,
hjertesykdommer, høyt blodtrykk, multippel sklerose, smerter, sår,
feber (særlig tilbakefallsfeber) og innvollsorm (særlig hos barn).
Utvortes på verkebyller, hemoroider, hudsykdommer og orkitt
(testikkelbetennelse, f.eks. i forbindelse med kusma etter
puberteten). |
|
|
|
|
SVARTFRØ |
Det er lange historiske
tradisjoner knyttet til bruk av svartfrø som medisin, særlig i den
muslimske verden. Et gammelt ordtak (som skal stamme fra profeten
Muhammed) sier at "i svartfrø finner man medisin mot alle sykdommer
unntatt døden". Det ble funnet svartfrø i Tutankhamons gravkammer,
men urtens rolle i gammel egyptisk medisin er ukjent. Den greske legen
Dioskorides (1. århundre e.Kr.) skrev at svartfrø ble brukt mot
hodepine, snue, tannpine og innvollsorm, og i store doser som
vanndrivende middel, for å sette i gang menstruasjonen og for å øke
melkeproduksjonen. Også
Galen (131-201 e.Kr.) anbefalte svartfrø,
med bakgrunn i at de bidrar til å normalisere immunsystemet og kan
brukes ved både for svak og for sterk reaksjon på stress. Svartfrø ble av de gamle greske
legene klassifisert som varm og tørr av tredje grad, noe som betyr at
urten varmer opp senteret for å drive kroppsvæskene, giftstoffer og
varme til overflaten, den fortynner kroppsvæskene for å lette deres flyt
og åpner huden slik at de kan frigjøres. Av den grunn ble urten
tradisjonelt brukt som et varmende, stimulerende og bittert
fordøyelsesmiddel, og som et betennelseshemmende, svettedrivende og
slimløsende middel. Midler i denne kategorien er også gunstige når det
er forråtnelse og giftstoffer i blodbanen. I tillegg ble urten brukt
utvortes som en mykgjørende middel på hard hud.
I våre dager er svartfrø et
populært krydder, særlig i India, Pakistan, Egypt og Midtøsten, og i
tidligere tider ble det også mye brukt i Sør-Europa.
Medisinsk bruk i våre dager
Studier viser at svartfrø kan
hjelpe til å beskytte mot en rekke kroniske sykdommer, inklusive kreft,
hjertesykdom og astma, i tillegg til mange andre tilstander. Et
forskerteam fra det medisinske universitetet i South Carolina
gjennomgikk mer enn 160 vitenskapelige studier som omhandlet de
medisinske egenskapene til svartfrø, og uttalte at "blant de lovende
medisinplantene, er svartfrø forbløffende".
Det viktigste virkestoffet i
svartfrø synes å være thymoquinon, et stoff som ennå ikke er funnet i
noen annen plante. Svartfrø er også rike på mange næringsstoffer,
inklusive essensielle aminosyrer (byggesteiner til proteiner),
essensielle fettsyrer, vitaminet betakaroten og mineralene kalsium,
jern og kalium. Oljen som presses ut av frøene er spesielt rik på
essensielle fettsyrer. Den tilhører samme farmakologiske gruppe som
oljene fra frøene til kjempenattlys (Oenothera biennis),
solbær (Ribes
nigrum) og agurkurt (Borago officinalis), som alle har et rikt innhold
av essensielle fettsyrer, men som samtidig har litt forskjellige
egenskaper. I alt er mer enn 100 stoffer som er viktige for helsen
funnet i svartfrø, og forskerne mener at mange flere ennå ikke er
oppdaget.
Med bakgrunn i de mange
viktige innholdsstoffene, er svartfrø blitt brukt til en rekke
medisinske formål. De kan f.eks. bidra til å rense blodet for
giftstoffer og stimulere leverfunksjonen, i tillegg til at de kan brukes
til å kurere gulsott og som middel til å gi en vakrere hudfarge. Som så
mange andre krydderurter, er svartfrø bra for fordøyelsessystemet, de
lindrer magesmerter og -kramper, luftplager, oppblåsthet og kolikk. Det
er erfaring for at frøene også har en blodsukkersenkende,
smertestillende, krampeløsende, bronkieutvidende og antibakteriell
virkning. Frøene er antiseptiske og kan også brukes mot innvollsorm,
spesielt hos barn. Svartfrø anses ellers å være effektive mot kramper,
smertefulle menstruasjoner, feber (særlig tilbakefallsfeber), astma,
allergier, influensa, emfysem og hodepine. I større mengder virker de
urindrivende og fremmer produksjonen av morsmelk.
Utvortes kan frøene brukes på
verkebyller, hemoroider, hudsykdommer og orkitt (testikkelbetennelse,
f.eks. i forbindelse med kusma etter puberteten).
Styrker immunsystemet
Svartfrø har evnen til å
styrke immunsystemet. I en studie hvor folk ble behandlet med
svartfrøolje i fire uker, ble det oppnådd en 30 % økning i aktiviteten
til naturlige dreperceller, immunceller som dreper virus og motvirker
svulster. Selv om immuniteten svekkes hos eldre, og noen eksperter til
og mener at aldring skyldes svekkelse av immuniteten, så kan olje fra
svartfrø bedre immunresponsen også hos eldre, kanskje fordi krydderet
inneholder en blanding av ulike essensielle fettsyrer som bidrar til å nære
immunsystemet.
Beskytter hjertet
Mange studier har vist at
ekstrakter av svartfrø kan hjelpe til å behandle hjertesykdommer.
Forskere i Pakistan studerte 123 personer som var delt i to grupper, der
den ene fikk tilskudd av knuste svartfrø i 10 måneder, mens den andre
ikke fikk. Det ble påvist en gunstig virkning av frøene på nesten alle
risikofaktorene for hjertesykdom, inklusive blodtrykk, blodfett (som
kolesterol), vekt, blodsukkerverdier (75 % av de som har diabetes dør av
hjertekarsykdom), og bukfett. Studien ble publisert i
Journal of Alternative and Complementary Medicine.
Forskere i Midtøsten studerte
personer med høyt blodtrykk, og delte dem i tre grupper. Den ene mottok
200 mg av en svartfrøekstrakt, en annen fikk 100 mg og en tredje fikk placebo. Etter to
måneder hadde de som inntok krydderet en betydelig reduksjon i
blodtrykket, sammenlignet med placebo gruppen. Krydderet senket også det
"dårlige LDL kolesterolet". Konklusjonen til forskerne var at daglig
bruk av svartfrøekstrakt i to måneder kan ha en blodtrykkssenkende
effekt hos pasienter med mildt forhøyet blodtrykk.
Motvirker kreft
En rekke studier på dyr og i
forskningslaboratorier har vist at både svartfrø og det isolerte stoffet
thymoquinon kan bekjempe kreft. Det ser ut som om thymoquinon kan bekjempe kreft på mange
måter. Stoffet kan stanse celledelingen, det kan hindre metastaser (at
kreftceller flytter seg fra den opprinnelige svulsten til andre steder i
kroppen), det kan stoppe angiogenese (dannelsen av nye blodårer som
fører blod til svulsten) og det kan fremme apoptose (programmert
celledød). I tillegg kan det bedre virkningen av cellegift.
En eller flere av disse
kreftbekjempende effektene er vist for mer enn et dusin krefttyper,
inklusive kreft i bryst, endetarm, prostata, lunger, hud, spiserør,
bukspyttkjertel, eggstokker og blod.
Roer ned astma og allergier
Fordi svartfrø er en kraftig
antioksidant og betennelseshemmer, kan urten roe ned symptomer på astma
og allergier. Forskere i Midtøsten studerte 29
personer med astma og delte dem inn i to grupper. En gruppe inntok en
ekstrakt av svartfrø daglig, noe den andre gruppen ikke gjorde. Etter
seks uker viste de som tok krydderet signifikant bedring i tilstanden,
de opplevde færre astmasymptomer, sjeldnere symptomer og færre tilfeller
av alvorlig astma. De hadde også bedre generell lungefunksjon og tok
mindre astmamedisiner. Det var liten eller ingen endring hos den gruppen
som ikke tok ekstrakten. Ut fra resultatene konkluderte forskerne med at
en svartfrøekstrakt har en beskyttende virkning mot astma.
Tyske forskere gjennomførte
fire studier med svartfrøekstrakt ved astma, høyfeber og eksem
(allergisk hudreaksjon) som omfattet 152 pasienter. De fant at tilskudd
av svartfrøolje reduserte den subjektive opplevelsen av alvorligheten
til sykdommen ved at de som tok krydderet sa at symptomene ble redusert.
Forskerne konkluderte med at svartfrøolje kan være et effektivt tilskudd
ved behandling av allergiske sykdommer. Man kan innta en halv teskje av
oljen et par ganger daglig når allergisymptomene dukker opp.
Et liniment som inneholder
svartfrøolje har vist seg å kunne være like effektivt som
kommersielle produkter ved behandling av dermatitt (hudallergi) hos
dyr.
Svartfrø kan også påvirke
mange andre tilstander, som:
Sår: Egyptiske forskere fant
at dyr som ble forhåndsbehandlet med svartfrø hadde 54 % mindre sjanse
for å utvikle magesår. En annen dyrestudie fant at svartfrø reduserte
forekomsten av aspirin-induserte magesår med 36 %.
Ulcerøs kolitt: Forskere fant
at hos laboratoriedyr ga thymoquinon "fullstendig beskyttelse" mot
oppblomstring av denne betennelsessykdommen i tarmen.
Smerter: I dyreforsøk var
svartfrø effektive som medisin for å dempe smerter og betennelser.
Multippel sklerose: To studier
fant at thymoquinon forsinket utviklingen av multippel sklerose hos dyr,
noe som kanskje også kan overføres til mennesker.
Epilepsi: Leger
i Midtøsten tilførte 120 mg svartfrøekstrakt daglig til
behandlingsregimet til 20 barn med epilepsi som ikke responderte godt på
vanlig epilepsimedisinering. Forekomsten av anfall ble betydelig
redusert under behandling med svartfrøekstrakten.
Svartfrø som krydder
Svartfrø er et populært
krydder i India, Tyrkia, Hellas og Midt-Østen (særlig i Egypt og Tunis).
Frøene smaker først noe bittert, seinere sterkt pepperaktig, og duften
minner om muskatnøtt. I Frankrike blir frøene ofte kalt quatre-épices
(fire krydder). Svartfrø er gjerne bedre kjent under det indiske navnet
kalonji, til tross for at de ofte (feilaktig) blir solgt i indiske
butikker som svarte løkfrø eller svarte spisskummenfrø.
Svartfrø smaker ikke særlig
godt i seg selv, men sammen med andre krydder eller i en rett smaker de
fortreffelig. Frøene kan benyttes som erstatning for pepper, noe som
særlig skjer i de østlige middelhavsland og Orienten. Som krydder
anvendes svartfrø fortrinnsvis til brød og kaker (f.eks. i naanbrød), og
drysses da over bakverket før det settes i ovnen. Frøene kan også brukes
i fete retter med sauekjøtt, og som smaksetter til chutneyer,
fiskeretter, grønnsaker og belgfrukter. Indiske kokker steker eller
tørrsteker frøene for å utvikle smaken før de strøs over vegetariske
retter og salater. I tillegg brukes frøene til krydring av konfekt og
brennevin, og i en rekke krydderblandinger, blant annet panch phoron og
garam masala. Svartfrø kan kombineres med andre krydder som allehånde,
kanel, kardemomme, koriander, spisskummen, sar, fennikel, ingefær,
pepper, timian og gurkemeie.
Anvendelse av
svartfrøolje
Ved de fleste plager hvor det
er aktuelt å anvende svartfrøolje er en anbefalt dosering en teskje
daglig. Oljen kan blandes i både varme og kalde drikker, eller kan
tilsettes matretter rett før de spises. Oljen kan også brukes utvortes
til å gni på brystet ved luftveisplager.
Svartfrø må ikke forveksles
med planten jomfrugrønn
Svartfrø (Nigella sativa)
må ikke forveksles med planten som kalles jomfrugrønn (Nigella damascena),
som er en vanlig ettårig hageplante. De to plantene ser ganske like ut,
men jomfrugrønn har ingen kulinariske eller medisinske
egenskaper, så frø av denne arten kan ikke brukes som erstatning for svartfrø. En eterisk olje som destilleres ut av jomfrugrønn
inneholder stoffet damascenin og brukes i leppestifter og parfymer. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen kjente bivirkninger av
svartfrøolje når den inntas i moderate mengder, men oljen bør ikke
inntas av gravide. Store doser av frøene har vært brukt for å
fremkalle menstruasjonen, og da de kan forårsake
livmorsammentrekninger bør heller ikke frøene brukes under graviditet. Urten
tilhører soleiefamilien, som inneholder mange abortfremkallende
urter.
Da svartfrø ikke irriterer
mageslimhinnene, kan frøene brukes i dietter i stedet for pepper.
Frøene er imidlertid noe giftige og bør derfor ikke brukes i større
doser. |
|
|
Flere bilder av
svartfrø |
|
KILDER |
Aggarwal, Bharat B.:
Healing Spices. How to Use 50 Everyday and Exotic Spices to Boost Health and Beat
Disease. New York, Sterling 2011. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Duke, James A.: CRC Handbook of Medicinal Spices. Boca Raton, Florida, CRC
Press 2002. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen,
Anemette: Østens urter i danske haver og køkkener.
Højbjerg, Forlaget Hovedland 1999. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Tucker, Arthur O. & Thomas DeBaggio: The Encyclopedia of Herbs.
Portland, Timber Press 2009. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Wichtl, Max (editor): Herbal
Drugs and Phytopharmaceuticals. A Handbook for Practice on a Scientific Basis.
Boca Raton, London, New York, Washington DC, CRC Press 2004. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
Wood, Matthew: The
Earthwise Herbal. Berkeley, California, North Atlantic Books 2008. |
|
http://www.homeremediesweb.com/black-seed-oil-health-benefits.php |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 08.10.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|