I de fleste bøker
om medisinske sopper er denne sopparten omtalt som Cordyceps sinensis.
I 2007 ble soppen imidlertid ført til slekta Ophiocordyceps, slik
at det korrekte vitenskapelige navnet nå er Ophiocordyceps sinensis.
Slektsnavnet Cordycepes kommer av cord som betyr klubbe,
og ceps som betyr hode. Ophio i det nå gyldige
slektsnavnet Ophiocordyceps kommer fra gresk ofis, som
betyr orm. Artsepitetet sinensis viser til at soppen stammer fra
Kina.
Selv om arter i
slektene Cordyceps og Ophiocordyceps gjerne kalles
åmeklubber på norsk, brukes cordyceps (skrevet med liten forbokstav og
ikke i kursiv) som "norsk navn" på denne siden. Her betyr cordyceps
derfor spesifikt arten Ophiocordyceps sinensis.
Slik vokser
og høstes cordyceps
Cordyceps tilhører
familien Ophiocordycipitaceae (tidligere Clavicipitaceae),
hvor artene parasitterer på insekter og andre leddyr. Denne typen sopper
kalles derfor entomofage (lever på insekter). Det finnes mange arter av
slike "åmeklubber", og de er parasittiske sopper som lever på larver av
ulike sommerfugler og møll-arter. Soppen angriper og vokser på
insektlarver, spesielt fra slekten Thitarodes. Ophiocordyceps
sinensis trives fra 3000 til 5000 meter over havet, i kalde,
graskledde alpine enger i Tibets autonome region (Xizang) og i de
kinesiske provinsene Sichuan, Gansu, Qinghai og Yunnan, i tillegg til i
noen få nepalesiske, bhutanske og indiske områder av Himalaya. De
infiserer vertene, hvorav Thitarodes armoricanus er den
vanligste. Disse larvene lever i de samme områdene hvor cordyceps
trives, og de tilbringer opptil fem år nede i jorda før de forpupper
seg. Sporene av cordyceps spres med vinden til planter og kommer der i
kontakt med Thitarodes-larvene, spesielt når disse kryper opp for
å livnære seg på røtter og urteaktig vegetasjon. Larvene kan spise
sporene, de fester seg utenpå eller komme inn i kroppen gjennom munnen
eller luftveiene. Når insektlarven blir angrepet av soppen, invaderer
mycelet larvens kropp, fyller hulrommene, dreper insektet og erstatter
til slutt vevet inne i verten med sopphyfer. Den døde larven ser
gulaktig til brun ut, mens det sylindriske og kølleformede fruktlegemet
er 5-15 cm langt og mørkebrunt til svart av farge. Det vokser opp om
våren og forsommeren og stikker da ut av larvens panne. Lengden på
larvene varierer omtrent fra 3 til 6 cm, og lengden på den tørre soppen
er fra 3 til 10 centimeter. Innhøstingssesongen strekker seg normalt fra
begynnelsen av mai til midten av juni. Soppen graves opp av jorden med
en hakke eller en liten kniv, og det er viktig å ikke skade larven, for
da vil soppen ha mindre verdi. Etter at jorden som innkapsler larven er
fjernet, brukes både larven og sopplegemet. Også soppens hvite eller
gulaktige mycel som kapsler inn larven blir skrelt av. Soppen blir
deretter renset og tørket på et kjølig sted ved konstant temperatur.
En svært
populær og verdifull sopp
På grunn av
påstander om at soppen gir økt energi, utholdenhet, seksuell yteevne og
vitalitet, og at den kan forsinke aldringsprosessen og motvirke stress,
er cordyceps en av de mest populære medisinske soppene i mange land,
bl.a. i USA. I Asia har soppen vært kjent og brukt i mange hundre år,
men på grunn av at den var så sjelden, var den i tidligere tider bare
tilgjengelig i det keiserlige palass. Kanskje er en av grunnene til at
cordyceps har fått ry for å styrke potensen knyttet til hvordan den ser
ut. Signaturlæren indikerer at en urt eller en sopp som har gunstige
egenskaper og virkning på kroppen, gjenspeiles i hvordan den fremstår. I
dette tilfelle ser soppen ut som en fallos som peker rett opp fra hodet
på sommerfugllarven.
Cordyceps ble i
sin tid solgt for fire ganger sin vekt i sølv. I våre dager må du
kanskje betale enda mer for villinnsamlede sopper av god kvalitet. I
våre dager er cordyceps mest kjent i form av et kosttilskudd som
idrettsutøvere bruker for å få mer energi og økt utholdenhet under
konkurranser.
Bruk av
cordyceps i tradisjonell kinesisk medisin
I tradisjonell
kinesisk medisin blir det sagt at cordyceps har en søt og skarp smak og
den er varm av natur (styrker yang). Cordyceps er verdsatt primært for
sin ekstraordinære evne til å øke energien og redusere tretthet. Soppen
har vært sentral i tradisjonell kinesisk medisin i mer enn 1300 år, og
de første opplysningene om dens bruk er datert tilbake til Tang
dynastiet i år 620 e.Kr. Hvis man skal tro på den fortalte historien,
var det gjetere av yak-okser i Himalaya i det gamle Tibet og Nepal som
først merket seg effekten av cordyceps, da dyrene de gjette ble
betydelig mer lystige og friske etter å ha beitet i områdene hvor det
vokste cordyceps.
Den medisinske
virkningen til cordyceps er knyttet til at den påvirker lunge- og
nyre-meridianene. Gjennom mange århundrer har cordyceps derfor vært et
middel som har blitt brukt til behandling av nyre- og lungesykdommer. I
tradisjonell kinesisk medisin sies det at nyrene er "roten til livet" og
lungene er "Qi til hele kroppen". Siden cordyceps virker på
nyre-energien, blir den foreskrevet ved mange ulike plager. Soppen er
vist å ha betennelseshemmende, antioksidant, blodsukkerregulerende,
nyrebeskyttende, svulsthemmende og immunmodulerende virkning.
I tradisjonell
kinesisk medisin blir cordyceps brukt alene eller i kombinasjon med
andre urter ved blant annet gastritt, livmorhalskreft, kreft i munnen,
hepatitt B og andre infeksjonssykdommer, impotens, kronisk hoste, astma,
bronkitt og andre former for bronkie- og lungeplager, i tillegg til å
beskytte nyrene når man bruker medisiner som kan stresse eller skade
dem. Cordyceps er ofte anbefalt som et generelt styrkemiddel for eldre
for å styrke yang (den varme og aktive energien i kroppen).
Kinesiske
idrettsutøvere har begynt å bruke cordyceps som et generelt kosttilskudd
for å øke vitaliteten og energien, og for å oppnå raskere restitusjon
etter trening. I tradisjonell kinesisk medisin har leger lenge brukt
soppen til å behandle unormal tretthet, og personer som lider av
tretthet har rapportert om oppløftende resultater. Den subjektivt
vurderte forbedringen omfattet alt fra utmattelse og kuldeintoleranse
til svimmelhet, nattlig urinering, tinnitus, hyposeksualitet og
hukommelsestap (amnesi).
Cordyceps
gir økt energi
Ekstrakter
(alkoholbaserte tinkturer) av cordyceps virker som et styrkemiddel og et
afrodisiakum, og har bl.a. vært brukt som middel ved opiumsoverdoser
eller som en kur ved opiumsavhengighet. Allerede på 1800-tallet ble det
rapportert at egenskapene til cordyceps lignet de som
ginseng (Panax ginseng) har, og soppen
ble brukt til å styrke og gjenoppbygge kroppen etter utmattelse og
langvarig sykdom. I Kina blir en matrett der cordyceps er kokt sammen
med and særlig anbefalt som næringstilskudd for eldre, og et slikt
måltid anses å være like kraftfullt som å innta 50 g ginseng. Faktum er
at enhver kan ha nytte av å bruke cordyceps som en generell forynger, og
særlig når kroppen skal ta seg inn igjen etter en sykdom.
Placebokontrollerte studier har funnet at cordyceps kan hjelpe til å
bedre hjernefunksjonen og være til nytte for eldre pasienter med
utmattelsestilstander. Cordyceps synes også å øke personers utholdenhet,
og siden soppen er så effektiv til å øke energien og redusere tretthet,
er cordyceps populær og effektivt som tilskudd for eldre som ønsker å
motvirke døsigheten som gjerne følger med aldringen. Cordyceps kan
videre være verdifull for pasienter som skal komme seg etter en
operasjon eller følgene av en avkreftende sykdom. Den anbefales gjerne
til pasienter som lider av fibromyalgi eller avkrefting etter
borreliose.
Slik virker
cordyceps
Man mener at den
energigivende virkningen til cordyceps skyldes innholdet av
beta-glukaner. På samme måte som beta-glukaner fra andre kilder, leverer
disse oksygen til kroppen på celle-nivå, noe som ikke bare minsker
forekomstene av sykdommer, men også øker energien og styrken. Cordyceps
hjelper til å øke produksjonen av adenosin trifosfat (ATP) i kroppen.
ATP er den primære energikilden som brukes av kroppens celler, og er et
stoff som er helt grunnleggende for energitransporten i alle levende
organismer. Cellene bruker denne energien for at vi skal kunne bevege
oss, og gjør at organene kan gjennomføre nødvendige prosesser. De som
har for lite ATP vil mangle energi, men klarer man å gjenoppretter
lagrene av ATP, f.eks. med å bruke cordyceps, vil energien komme tilbake
og gjøre oss i stand til å yte mer.
Cordyceps evne til
å bedre flyten av oksygen og øke ATP, gjør at den kan ha en
betydningsfull påvirkning på plager i luftveiene, som astma og bronkitt.
I tillegg kan soppen framvise en betennelseshemmende virkning, noe som
generelt gir bedre helse, bedre blodsirkulasjon og hjertehelse, og
senkning av kolesterolverdiene. Studier har vist at cordyceps har en
balanserende effekt på binyrehormonene og beskytte mot binyretretthet.
Mange holistiske leger foreskriver derfor cordyceps for å støtte og
gjenopprette funksjonen til binyrene.
Cordyceps har vært
gjenstand for tallrike medisinske studier for å kartlegge de virksomme
innholdsstoffene og deres virkemåte. Det er særlig to forbindelser som
har tiltrukket seg oppmerksomhet, cordycepin og cordycepinsyre.
Cordysepin er nesten identisk med adenosin, et nukleosid, som sammen med
fosfatgrupper danner nukleotider, selve byggesteinene i DNA og RNA.
Dokumenterte medisinske undersøkelser har vist at cordycepin og
nærstående forbindelser regulerer kolesterolet og bedrer
blodsirkulasjonen og utholdenheten ved at kroppen utnytter oksygenet
bedre. Det var særlig disse egenskapene som gjorde soppen kjent da
kinesiske kvinnelige langdistanseløpere til stor overraskelse vant og
satte formidable verdensrekorder under verdensmesterskapet i Stuttgart i
1993. Det har imidlertid vært reist tvil om det bare var cordycepin som
gjorde utslaget, da den kinesiske friidrettstreneren seinere ble dømt
for illegal doping.
Noen av soppens
virkestoffer, bl.a. cordycepin, har vist potensiale til både å kunne
forebygge og behandle kreft, bl.a. ved å indusere apoptose (programmert
celledød) og autofagi (selvfortæring), få svulster til å krympe, hemme
dannelsen av metastaser og modulere immunsystemet gjennom å stimulere
lymfocyttproduksjonen. En rekke studier har vist at cordyceps har
immunmodulerende virkning. Virkningen på immunsystemet er blitt studert
i kombinasjon med cellegift og strålebehandling ved behandling av
lungekreft, og pasientene viste bedre toleranse for disse terapiene med
tilskudd av cordyceps. Soppen er rapportert å ha anti-tumor virkning mot
lungekreft hos både mus og mennesker. Cordyceps kan også framvise
antiviral aktivitet mot bl.a. influensa, Epstein-Barr og HIV.
Virkningen
av cordyceps på hjerte og blodårer
Studier på både
mennesker og dyr har vist mange gunstige effekter av cordyceps på
hjerte-karsystemet. Dette omfatter positive studier med hensyn på
arytmier, iskemisk hjertesykdom og kronisk hjertesvikt. Interessant er
det også at dyrestudier har vist at cordyceps kan mykne koronare
arterier og øke blodstrømmen til hjertet. Effekten på blodsirkulasjonen
er også vist å øke blodtilførselen til hjernen.
Det synes som om
cordyceps kan hjelpe til å beskytte mot åreforkalkning ved å minke
dannelsen av plakk, noe som skjer gjennom å redusere viskositeten til
blodet. I en studie ble pasienter med hjertesykdom gitt tre gram
cordyceps daglig i tre måneder, og de viste betydelig reduksjon i
blodets viskositet. I en studie ble hjertesyke pasienter gitt tre gram
cordyceps daglig i 12 uker. Blodviskositeten ble redusert og det ble
også mengden kolesterol. I en stor to-måneders studie av 273 pasienter
som inntok ett gram cordyceps tre ganger daglig, sank kolesterolverdiene
med i gjennomsnitt 17 %. Det er vist at vannekstrakter av cordyceps
mykner opp aorta med 40 % under stress, noe som kan forklare en mulig
effekt på idrettsutøvere. Mer enn 80 % av pasienter som inntok 1,5 g
cordyceps daglig i to uker viste bedring i ventrikulær arytmi. Andre
studier synes å bekrefte denne gunstige effekten, som synes å bli bedre
ved kontinuerlig inntak av tilskuddet.
Kinesiske leger
har brukt cordyceps også for å behandle hyperlipidemi, en sykdom som
forårsakes av høye fettverdier i blodet. Hvordan soppen virker for å
behandle denne sykdommen, er ennå ikke helt forstått. Cordyceps er vist
å kunne øke mengden av enzymet superoksid dismutase (SOD), en av
kroppens naturlige antioksidanter. Hos pasienter i en alder mellom 60 og
84 år viste en placebo-kontrollert studie at mengden SOD økte til
verdier som vanligvis ses hos personer mellom 17 og 21 år.
Cordyceps
ved hepatitt
Det er videre
erfaring med at cordyceps har god behandlingseffekt ved noen tilfeller
av hepatitt B, og soppen er vist å være nyttig for pasienter som lider
av skrumplever, en sykdom som kan være et resultat av at leveren ikke
helbredes etter å ha vært angrepet av hepatitt. En studie med 32
hepatitt B pasienter som ble gitt 3,75 g cordyceps per dag i 30 dager,
viste bedring i leverfunksjonen hos 23 av pasientene. I en klinisk
studie med 256 pasienter med kronisk viral hepatitt, hjalp soppen 80 %.
Man mener at 350 millioner personer på verdensbasis lider av hepatitt,
og av dem dør 1 million årlig av sykdommen. En annen studie av 22
pasienter med skrumplever etter hepatitt viste at ved å gi 6-9 g
cordyceps daglig i tre måneder, ble alle pasientenes symptomer bedret.
Skrumpleverceller forsvant hos 15 av pasientene og minket betraktelig
hos seks andre.
Noen flere
anvendelsesområder for cordyceps
Ut fra det som er
beskrevet over, har cordyceps mange viktige bruksområder og har i ulike
studier vist seg å være effektiv også ved følgende tilstander:
Høyt blodsukker:
Cordyceps kan bidra til å senke blodsukkerverdiene, noe som er godt nytt
for pasienter med diabetes. I en klinisk studie av 42 pasienter med
diabetes type 2, inntok halvparten en urteblanding som inneholdt
cordyceps, og den ander halvparten bare urtene. 55 % av pasientene i den
siste gruppen viste bedring i blodsukkerverdiene etter 30 dager, mens
hele 95 % av de som inntok blandingen med cordyceps viste bedring.
Pasienter som har en tendens til å ha for lavt blodsukker, bør
imidlertid bruke soppen bare etter konsultasjon med lege. Hvis du har en
tendens til å være trett eller ha anoreksi, kan blodsukkeret allerede
være for lavt, og ved da å innta cordyceps kan dette problemet øke og
forårsake uønskede helsekomplikasjoner.
Luftveisplager:
Cordyceps har en lang historisk bruk som en naturlig behandling av
kroniske luftveisplager som astma og kronisk bronkitt. Ulike studier har
vist at cordyceps ga en bedre funksjonen til luftveiene, bl.a. ved å
utvide bronkiene, dempe betennelser og virke slimløsende. Dette gjør at
man får mer oksygen inn i cellene i kroppen og dermed øke utholdenheten.
Det tar imidlertid fire til seks uker for astmatikere å merke bedring,
og man trenger å bruke tilskudd av soppen kontinuerlig for å
opprettholde effekten. Og da er det bra at cordyceps kan brukes over
lang tid uten noen problemer.
Nyre-helse: Denne
merkverdige soppen har kinesiske leger stolt på ved behandling av
kroniske nyresykdommer som kronisk blærekatarr, nyresvikt, kroniske
betennelser i nyrebekkenet og nyrevevet (pyelonefritt). Studier har også
vist at soppen har en beskyttende virkning mot kjemiske gifters virkning
på nyrene. For eksempel fant en studie av 30 pasienter med kronisk
nyresvikt at behandling med cordyceps resulterte i en generell bedring
av nyrefunksjonen.
Tinnitus (øresus):
Det er gjort en studie med et uttrekk av cordyceps på 23 pasienter med
tinnitus. Åtte ble rapportert å bli kurert og ni fikk betydelig bedring,
mens seks opplevde ingen bedring. Forskerne konkluderte med at cordyceps
kunne være effektiv mot tinnitus som var forårsaket av væskeansamling i
mellomøret, men var ikke effektivt i tilfeller med langvarig
forstyrrelse av hørselsnerven.
Cordyceps
kan brukes som et afrodisiakum
Det er også et
interessant faktum at cordyceps er kjent for å være til hjelp ved lav
seksualdrift og således virke som et afrodisiakum. Den første kjente
teksten som nevner dette, er en tibetansk urtebok fra 1400-tallet hvor
et helt kapittel er viet soppen: "An ocean of aphrodisiacal qualities".
Cordyceps har lenge vært brukt i tradisjonell kinesisk medisin for
behandling av seksuell dysfunksjon og mannlig impotens. En klinisk
studie på seksuell dysfunksjon hos menn viste en 64 % bedring (183 av
286 pasienter) etter å ha inntatt ett gram cordyceps tre ganger daglig.
Det ga langvarig virkning i tilfeller av impotens, frigiditet og
seksuelt ubehag. Den afrodisierende virkningen er knyttet til både
cordycepinsyre og deoksyadenosin, som begge kan være til hjelp ved
erektil dysfunksjon ved å gi økte testosteronverdier og øke blodstrømmen
til de rette stedene. Mens man i Kina spiser selve soppen, er det i
Tibet vanlig å knuse den og blande den med urter og andre ingredienser,
noe som sies å balansere og forsterke effekten. På samme måte som
cordyceps påvirker yak-oksene i Himalaya, kan soppen være til hjelp for
oss mennesker i senga. Det er ikke uten grunn at soppen har fått
kallenavnet "cordysex", og den kjente entobotanikeren Mark Plotkin
kaller cordyceps for "soppverdenens Viagra".
Innsamling
av cordyceps gir lokalt god inntjening
Omtrent 95 % av
viltvoksende Ophiocordyceps sinensis blir funnet i Tibet. Det å
høste cordyceps i naturen er ekstremt utfordrende, men kan lokalt gi
store inntekter. På grunn av den høye prisen, finkjemmer tibetanske
familier høytliggende platåer meter for meter på jakt etter
fruktlegemer. I våre dager håper innsamlerne å kunne finne omkring 10
sopper per person på en dag. Salg av noen få sopper kan livnære en
familie i lang tid, i tillegg til å gjøre det mulig for dem å kjøpe
nødvendige redskaper, klær og andre gjenstander. I et godt år kan
innhøsting av cordyceps utgjøre 90 % av inntekten til en person, og
omkring 40 % av den totale inntekten på landsbygda i Tibet.
Denne typen
intensiv høsting er definitivt ikke bærekraftig i det lange løp. Selv om
cordyceps-innhøsting har styrket økonomien på de stedene der soppen kan
samles, har det hatt en kraftig innvirkning på hele økosystemet, det
biologiske systemet til møll-insektene og vegetasjonen som gir dem føde,
i tillegg til dyrene som jakter på møllene. Man har gjort mange forsøk
på å dyrke denne soppen på larver i laboratorier, men det er ennå ikke
kostnadseffektivt. Så vær oppmerksom på at et hvilke som helst produkt
du kjøper som påstås å inneholde Ophiocordyceps sinensis (eller
Cordyceps sinensis), høyst sannsynlig ikke inneholder denne
soppen, men helst en annen soppart, trolig Cordyceps militaris.
Produkter
med cordyceps
Siden
villinnsamlet cordyceps er så kostbar, er cordyceps-produkter som selges
i Vesten derfor vanligvis laget av dyrket mycel av Cordyceps
militaris, en art som er en nær slektning til Ophiocordyceps
sinensis og som har lignende virkning som den viltvoksende
Ophiocordyceps sinensis. C. militaris kan derfor være en god
erstatning for O. sinensis, fordi den har mange av de samme
aktive forbindelsene og gir støtte til lignende biologisk aktivitet.
C. militaris er relativt enkel å formere og dyrke, og har ført til
nye vitenskapelige funn av helseegenskaper og økt forbrukeretterspørsel.
Derfor er denne arten mye brukt i tradisjonell kinesisk medisin for å
styrke immuniteten, metabolismen og nervesystemet. Når man skal anskaffe
cordyceps, bør man se etter produkter som inneholder en kombinasjon av
mycel og fruktlegemer.
I og med at det
ikke er mulig å samle nok cordyceps i naturen, har det i Kina blitt
utviklet kommersielle fermenteringsmetoder. Disse metodene blir nå brukt
også i Vesten for å produsere soppen kommersielt. Cs-4 er en isolert
stamme av viltvoksende cordyceps som har vært brukt i mange studier.
Produkter med Cs-4 brukes av klinikker gjennom hele Kina, og nylig også
i vestlige land. Teknisk sett skal denne stammen har navnet
Paeciliomyces hepialis, som til 99,6 % ligner rDNA-sekvensene til
Ophiocordyceps sinensis. Det blir produsert mye av dette produktet i
Nord-Amerika og Asia, og det finnes i de vanligste produktene som blir
kalt cordyceps i hyllene på helsekostbutikker. Tilstedeværelsen av
cordycepin (3’deoxyadenosin) avhenger av dyrkningsmetoden og høstingen.
Produkter som bruker flytende kultur eller gjæring, dyrket i Kina,
inneholder polysakkarider, men lite cordycepin. At et produkt påstås å
inneholde 40 % polysakkarider betyr derfor lite.
Anvendelse
og dosering
Siden det er
begrenset tilgang på cordyceps som er samlet i naturen, og slik sopp er
ekstremt dyr, er det som selges som kosttilskudd av cordyceps basert på
Cs-4 mycel ekstrakt av dyrket sopp. Produkter som selges inneholder
normalt 800 til 2400 mg av et varmtvannsuttrekk eller etanolekstrakt fra
fermentert mycel av Cordyceps sinensis stamme Cs-4, som
inneholder minst 14 % polysakkarider (beta-glukaner), 6 % cordycepinsyre
og 0,15 % adenosin. Anbefalt dosering er 1-3 stk. 400 mg kapsler to
ganger daglig på tom mage.
Hvis man har
tilgang på cordyceps som pulver, er anbefalt dosering 2 g som inntas 2-3
ganger daglig. Av en 1:5 tinktur med 40 % alkohol kan man innta 10-15
dråper 2-3 ganger daglig. Å kombinere cordyceps med inntak av vitamin C,
sies å øke effekten av soppen. |